Let op: mogelijk phishing berichten in omloop. Lees hier meer.

Wat kan ik met overwaarde? 

De overwaarde van uw woning komt altijd vrij bij verkoop van uw huis. Wilt u niet verhuizen, maar wel gebruik maken van uw overwaarde, dan dient uw inkomen toereikend te zijn om (een deel van) de overwaarde op te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld wat extra financiële armslag creëren voor onderhoud of verbouwing van uw woning of de aanschaf van een nieuwe auto. Daarnaast is het fiscaal vaak een stuk voordeliger om al bij leven een deel van uw vermogen te schenken aan uw (klein)kinderen. We bekijken graag uw mogelijkheden om de overwaarde van uw huis zo goed mogelijk te gebruiken en dat ook voor de belasting zo goed mogelijk te doen.

Maak direct een afspraak

Investeren in huidige woning

Wilt u verbouwen? Dat kunt u betalen met de overwaarde. Over dit bedrag kunt u namelijk uw hypotheek verhogen of een extra hypotheek aangaan. De overwaarde is dan als het ware de garantie dat u deze extra lening kunt terugbetalen.

Nieuwe koopwoning

U kunt de overwaarde van uw huidige huis ook in een nieuwe koopwoning stoppen. Voor die nieuwe woning heeft u dan een lagere hypotheek nodig. Gebruikt u de overwaarde niet voor uw nieuwe hypotheek, dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. Over de hoogte van de overwaarde mag u dan geen hypotheekrente aftrekken.

Van kopen naar huren

Gaat u van een koop- naar een huurhuis, dan vervalt de bijleenregeling (u gaat immers geen nieuwe hypotheek aan waar u de overwaarde in kunt stoppen). De overwaarde van uw huidige woning valt vrij, waardoor u bijvoorbeeld een extra zakcentje hebt voor een droomreis.

Uitkeren overwaarde

U kunt de overwaarde echter ook verzilveren en bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of als aanvulling op uw (pensioen)inkomen gebruiken. Houd hierbij wel rekening dat over de hoogte van dit bedrag geen hypotheekrente meer mag worden afgetrokken voor de inkomenstenbelasting. Uw maandlasten worden hierdoor dus hoger.

Wilt u tips over wat u kunt doen met uw overwaarde? Maak een afspraak! Wij adviseren u graag.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak