Overwaarde gebruiken

Overwaarde gebruiken

Als uw huis meer waard is dan uw hypotheek, heeft u te maken met een overwaarde. Overwaarde ontstaat doordat uw huis in waarde is gestegen of omdat uw lening is gedaald, bijvoorbeeld wanneer u eigen geld in uw huis hebt gestopt of tussentijds hebt afgelost. Gebruik de volgende berekening om te ontdekken of er sprake is van overwaarde op uw huis: de waarde van uw woning min de eventuele hypotheekschuld. Komt er een positief getal uit? Dan is er sprake van overwaarde, maar wat kunt u nu eigenlijk met deze overwaarde?

Wat kan ik met overwaarde? 

De overwaarde van uw woning komt altijd vrij bij verkoop van uw huis. Wilt u niet verhuizen, maar wel gebruik maken van uw overwaarde, dan dient uw inkomen toereikend te zijn om (een deel van) de overwaarde op te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld wat extra financiële armslag creëren voor onderhoud of verbouwing van uw woning of de aanschaf van een nieuwe auto. Daarnaast is het fiscaal vaak een stuk voordeliger om al bij leven een deel van uw vermogen te schenken aan uw (klein)kinderen. We bekijken graag uw mogelijkheden om de overwaarde van uw huis zo goed mogelijk te gebruiken en dat ook voor de belasting zo goed mogelijk te doen.

Maak direct een afspraak

Investeren in huidige woning

Wilt u verbouwen? Dat kunt u betalen met de overwaarde. Over dit bedrag kunt u namelijk uw hypotheek verhogen of een extra hypotheek aangaan. De overwaarde is dan als het ware de garantie dat u deze extra lening kunt terugbetalen.

Nieuwe koopwoning

U kunt de overwaarde van uw huidige huis ook in een nieuwe koopwoning stoppen. Voor die nieuwe woning heeft u dan een lagere hypotheek nodig. Gebruikt u de overwaarde niet voor uw nieuwe hypotheek, dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. Over de hoogte van de overwaarde mag u dan geen hypotheekrente aftrekken.

Van kopen naar huren

Gaat u van een koop- naar een huurhuis, dan vervalt de bijleenregeling (u gaat immers geen nieuwe hypotheek aan waar u de overwaarde in kunt stoppen). De overwaarde van uw huidige woning valt vrij, waardoor u bijvoorbeeld een extra zakcentje hebt voor een droomreis.

Uitkeren overwaarde

U kunt de overwaarde echter ook verzilveren en bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of als aanvulling op uw (pensioen)inkomen gebruiken. Houd hierbij wel rekening dat over de hoogte van dit bedrag geen hypotheekrente meer mag worden afgetrokken voor de inkomenstenbelasting. Uw maandlasten worden hierdoor dus hoger.

Wilt u tips over wat u kunt doen met uw overwaarde? Maak een afspraak! Wij adviseren u graag.

Maak direct een afspraak

Uw kennismakingsgesprek met een lokale adviseur

Vul uw gegevens in om vrijblijvend en kosteloos een afspraak te maken met een van onze adviseurs bij u in de buurt. Een medewerker van ons contactcenter neemt tijdens onze openingstijden binnen 15 minuten contact met u op om uw afspraak in te plannen. Zij hebben goed overzicht in de agenda's van onze adviseurs en kunnen een afspraak plannen waar en wanneer het u uitkomt. De openingstijden van de gewenste vestiging kunnen afwijken van de onderstaande openingstijden van ons contactcenter. Wij versturen geen spam of ongewenste informatie.

maandag t/m vrijdag:   08:30 - 20:30
zaterdag:   10:00 - 15:00

Vul hieronder uw gegevens in:

Aanhef* is niet ingevuld.

Uw naam is niet ingevuld.

Uw telefoonnumer is niet ingevuld

Uw email is niet ingevuld

Opmerking is niet ingevuld.

U dient akkoord te gaan met de privacy verklaring.