Starterslening

Starterslening

De Starterslening is een (tijdelijke) renteloze lening bovenop de eerste hypotheek met NHG. Een mooie mogelijkheid voor starters op de woningmarkt van wie het inkomen (nog) te laag is om een woning te kopen. Hierdoor bent u wellicht in staat om wel die woning te kunnen kopen waarvan de aankoopprijs te hoog is met uw huidige inkomen. De voorwaarden en mogelijkheden voor een Starterslening verschillen per gemeente. De lening is minimaal de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Na de periode van drie jaar wordt opnieuw bekeken of u in staat bent om rente te betalen en te beginnen met aflossen. Deze hypotheek is in een beperkt aantal gemeenten te verkrijgen en kan alleen afgesloten worden in combinatie met een hypotheek op NHG-normen. De voorwaarden voor een Starterslening en de deelnemende gemeenten vindt u op de site van de SVn.

Hoe werkt de Starterslening?

De Starterslening bestaat uit twee delen:

  1. Een lening die annuïtair wordt afgelost: de Starterslening.
  2. Een lening die oploopt: de Combinatielening.

Voor beide delen heeft u de eerste 3 jaar geen maandlasten. De aflossing van uw Starterslening ‘betaalt’ u de eerste 3 jaar met de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaalt u (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat u de volledige rente en/of aflossing betaalt, lost u op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

Wat is het voordeel van een Starterslening?

Over een starterslening betaalt u de eerste drie jaar geen rente of aflossing. Dat is een financieel voordeel. Na drie jaar wordt opnieuw bekeken wat uw maximale leenbedrag is. Is dat gestegen en voldoende om de woning op eigen kracht te kunnen kopen, dan begint u met afbetalen. Is het inkomen nog niet voldoende gestegen, dan worden de rentebetaling en aflossing opnieuw uitgesteld. Aflossen van de starterslening kan altijd boetevrij.

Wat is het nadeel van een Starterslening?

De rente voor een starterslening bedraagt op (peildatum) december 2018 2,90%. 

Kom ik in aanmerking voor de Starterslening?

Om in aanmerking te komen voor een Starterslening moet de gemeente waarin u een huis koopt de Starterslening aanbieden. Het is verstandig eerst na te gaan of uw gemeente een Starterslening biedt. Niet alle gemeenten hebben een Starterslening. Voordat u een Starterslening kunt aanvragen, stelt de gemeente vast of u voldoet aan haar voorwaarden. Gemeenten stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. De voorwaarden kunnen dus per gemeenten verschillen. Wilt u weten of u voor de Starterslening in aanmerking komt en wat de maximale hoogte van uw lening is? Gebruik dan de rekenhulp van Svn of neem contact op met een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep.

Is er een Starterslening in mijn gemeente?

Niet iedere gemeente heeft een Starterslening. Ga naar de website van Svn en typ de naam of postcode van de gemeente in de zoekbalk om te zien of uw gemeente de Starterslening voert. Let op: gebruik altijd de naam van de gemeente waarin u het huis koopt en dus niet de gemeente waar u nu woont.

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.