Starterslening

Starterslening

De Starterslening is een (tijdelijk) renteloze lening bovenop de eerste hypotheek met NHG, die starters op de woningmarkt in de gelegenheid stelt om een woning te kopen. Ook als het inkomen (nog) te laag is. Opties en voorwaarden voor een Starterslening verschillen per gemeente. Van Bruggen Adviesgroep adviseert jou graag over de mogelijkheden in jouw situatie.

Hoe werkt de Starterslening?

De Starterslening is niet in alle gemeentes beschikbaar, je moet bovendien aan de voorwaarden voldoen en je kunt deze vorm van financiering alleen afsluiten in combinatie met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Een Starterslening bestaat uit twee onderdelen:

1. Een lening die annuïtair wordt afgelost: de Starterslening.
2. Een lening die oploopt: de Combinatielening.

Voor beide delen heb je drie jaar lang geen maandlasten; de eerste drie jaar zijn namelijk renteloos en aflossingsvrij. De aflossing van jouw Starterslening ‘betaal’ je de eerste drie jaar met de Combinatielening, die daardoor in deze periode juist oploopt. Na drie jaar ga je (in principe) rente en aflossing betalen, zowel over de Starterslening als de Combinatielening.

Wat zijn de voordelen van een Starterslening?

Dankzij een Starterslening heb je de mogelijkheid om misschien wél dat ene huis te kopen, ook al kan je de hypotheek ervoor nu nog net niet krijgen. Het is een financieel voordeel dat je de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaalt over een Starterslening. Na deze periode wordt opnieuw bekeken wat jouw maximale leenbedrag is. Is die dermate gestegen dat je de hypotheek op eigen kracht kunt betalen? Dan begin je met het betalen van rente en aflossing. Is dat niet het geval, dan krijg je langer uitstel van rentebetaling en aflossing. Een Starterslening mag je altijd boetevrij aflossen.

Wat zijn de nadelen van een Starterslening?

Bij een Starterslening betaal je extra kosten voor de behandeling van de Starterslening en een eventuele hertoets om langer dan drie jaar in aanmerking te komen voor de Starterslening.
De rente voor een Starterslening staat vast voor 15 jaar en ligt over het algemeen iets hoger dan de rente die je bij de geldverstrekker voor een zelfde rentevaste periode kunt krijgen. Vraag je financieel adviseur naar de actuele hoogte van de rente voor de Starterslening.

Kom ik in aanmerking voor de Starterslening?

Niet alle gemeentes bieden de Starterslening aan. Check via de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) of de gemeente waarin jij een huis wilt kopen Startersleningen aanbiedt. Iedere gemeente stelt bovendien haar eigen voorwaarden voor het verstrekken van een lening, die kun je ook via de website van het SVn raadplegen. Kortom: het aanvragen van een Starterslening vergt wél wat uitzoekwerk.

Ben jij benieuwd of je voor een Starterslening in aanmerking komt en wat de maximale hoogte van jouw lening is? Neem dan contact op Van Bruggen Adviesgroep; onze adviseurs helpen je heel graag!

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.