Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Download het whitepaper
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Hoe weet je of je overwaarde hebt?

Of er sprake is van overwaarde op jouw huis? Dat kun je eenvoudig zelf uitrekenen. Kort gezegd komt het op het volgende neer:

  • Bepaal aan de hand van je WOZ-waarde of een taxatie hoeveel je woning op dit moment waard is.
  • Controleer hoeveel je hypotheekschuld op dit moment is.
  • Als je je openstaande hypotheekbedrag aftrekt van je woningwaarde, dan weet je jouw exacte overwaarde.

Als er inderdaad sprake is van overwaarde, dan kun je op meerdere manieren de overwaarde op je huis laten uitbetalen. Wij vertellen je daar hieronder meer over.

Lees het whitepaper 'Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?'

Overwaarde op je huis gebruiken, wat kun je ermee? Die vraag beantwoorden we uitgebreid in een whitepaper waarin we alle mogelijkheden voor je toelichten. Download het gratis whitepaper 'Overwaarde huis gebruiken: wat kun je ermee?' en doe er je voordeel mee.

Overwaarde whitepaper downloaden

Overwaarde huis opnemen, hoe werkt dat?

Als er sprake is van overwaarde, kun je de overwaarde op je huis opnemen door je hypotheek te verhogen, een opeethypotheek af te sluiten, je woning te verkopen en terug te huren of je hypotheek over te sluiten. Vervolgens kun je je overwaarde gebruiken voor verbouwen, verduurzamen of andere wensen.

Een andere mogelijkheid is om te verhuizen naar een andere woning. Dan komt de overwaarde automatisch vrij.

Stappenplan voor het opnemen van je overwaarde

  1. Bereken of je overwaarde op je huis hebt (aan de hand van je WOZ-waarde).
  2. Bedenk wat jij zou willen doen met je overwaarde. Een verbouwing? Je huis verduurzamen? Je pensioen aanvullen?
  3. Bespreek met een hypotheekadviseur jouw opties om de overwaarde op te nemen.
  4. Bepaal samen hoe je je overwaarde wilt verzilveren: de hypotheek verhogen, een opeethypotheek, je woning verkopen en terughuren, verhuizen of oversluiten.
  5. Neem de overwaarde op door samen met de hypotheekadviseur alles in gang te zetten.
  6. Gebruik je overwaarde voor verbouwen, verduurzamen of andere wensen.

Je overwaarde opnemen door een nieuw huis te kopen

Heb je al een tijdje je zinnen gezet op een nieuwe woning? Dan is je overwaarde een extra goede reden om een andere woning te kopen . Verhuizen is een van de manieren om je overwaarde te verzilveren. En natuurlijk is een ander huis kopen met overwaarde ook meteen een manier om je woonwensen in vervulling te laten gaan.

Oscar NoorlagToegegeven: als je prima zit op de plek waar je nu woont, dan is verhuizen niet de meest ideale optie voor het verzilveren van je overwaarde. 

 

Let op: bijleenregeling

Als je je overwaarde gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning, dan moet je wel rekening houden met de bijleenregeling. Dit betekent dat je rente alleen fiscaal aftrekbaar is over het hypotheekbedrag voor je nieuwe woning na aftrek van de overwaarde op je oude woning. Daarom is het belangrijk om, als je je hypotheekrenteaftrek wilt behouden, de volledige overwaarde in je nieuwe woning te steken.

Als je niet je volledige overwaarde in je nieuwe woning kunt investeren (bijvoorbeeld omdat je naar een goedkopere woning verhuist), dan blijft de resterende overwaarde voor de Belastingdienst nog drie jaar fictief staan. Dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld een verbouwing doet binnen drie jaar, je daarvoor die overwaarde moet gebruiken. Staat die overwaarde niet meer op je spaarrekening en heb je een hypotheek nodig, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar voor het bedrag ter grootte van de resterende overwaarde.

Overbruggingskrediet

Hoe zit het met de financiering van je nieuwe woning als je nog geen ondertekend koopcontract hebt voor je huidige woning? Hoe kun je de overwaarde benutten voor je nieuwe woning, terwijl je dat bedrag nog niet in handen hebt? Daarvoor is er het overbruggingskrediet. Met dit krediet kun je je overwaarde alvast meefinancieren.

Wil je meer weten over de overwaarde op je huis opnemen, je nieuwe hypotheek en een overbruggingskrediet? Maak dan een eerste kennismakingsafspraak met een van onze experts.

Maak een eerste vrijblijvende afspraak

Je overwaarde op je huis verzilveren zonder te verhuizen

Ook als je liever blijft wonen waar je woont, zijn je kansen gelukkig nog niet verkeken om je overwaarde te verzilveren. Daarvoor heb je een paar opties:

  1. je hypotheek verhogen (bijvoorbeeld door een tweede hypotheek te nemen);
  2. een lening of verzilverhypotheek afsluiten
  3. je hypotheek oversluiten.

We zullen elk van die opties kort bespreken.

Overwaarde huis opnemen via hypotheekverhoging

In Nederland is in de wet vastgelegd dat je maximaal 100% van je woningwaarde aan hypotheek mag afsluiten. In dat opzicht biedt overwaarde perspectief om je hypotheek te verhogen. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat je inkomen voldoende moet zijn om aan de inkomenstoets van de hypotheekverstrekker te voldoen.

Onderhandse verhoging

Als je je hypotheek destijds voor een hoger bedrag in het Kadaster hebt ingeschreven dan je eigenlijke hypotheek, dan is een onderhandse verhoging een optie om je hypotheek te verhogen. Dat is vrij eenvoudig te regelen en hier is geen notarisbezoek voor nodig. Wel moet er een waardebepaling van je woning plaatsvinden, middels een taxatie of desktop taxatie.

Tweede hypotheek

Als dat niet kan, dan is een tweede hypotheek een alternatief. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af bovenop je bestaande hypotheek. Bijvoorbeeld voor een verbouwing, voor zonnepanelen op je woning of om schulden af te lossen.

Overwaarde huis opnemen via een verzilverhypotheek

Een verzilverhypotheek (ook wel: opeethypotheek) is speciaal bedoeld om de overwaarde op je huis te verzilveren, met een soepele (of zelfs geen) inkomenstoets. Dat laatste is een voordeel ten opzichte van je hypotheek verhogen; daarbij is een toets van je inkomen wel een voorwaarde van de bank.

Bij een verzilverhypotheek krijg je na het afsluiten een deel van de overwaarde tot je beschikking en hoef je geen maandelijkse lasten te betalen. Wel geldt er rente voor deze hypotheek; die wordt bijgeschreven bij je hypotheekschuld, waardoor die schuld langzaam toeneemt. Je kunt de overwaarde met dit type hypotheek vrij besteden. Dus ook aan bijvoorbeeld de aankoop van een auto, de aanschaf van een nieuwe keuken of een opknapbeurt van je tuin.

Overwaarde huis opnemen door je hypotheek over te sluiten

Nog een optie voor de overwaarde op je huis opnemen is je hypotheek oversluiten. Dit betekent dat je een nieuwe (hogere) hypotheek afsluit in plaats van je huidige hypotheek. Dus met een nieuw rentepercentage en nieuwe voorwaarden. Deze optie is uiteraard alleen voordelig als de actuele hypotheekrente lager ligt dan wat jij op dit moment aan rente betaalt.

Houd wel rekening met bijkomende kosten voor oversluiten en met een boeterente.

Welke optie is gunstig voor jou?

Er zijn dus meerdere opties om de overwaarde te benutten. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kijkt graag mee wat in jouw situatie verstandig is. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek om snel meer te weten te komen.

Waarvoor laat je de overwaarde op je huis uitbetalen?

Heb je een manier gevonden om je overwaarde op te nemen? Dan komt de volgende vraag: waar ga je je overwaarde voor gebruiken? Oftewel: waar ga je de overwaarde op je huis in investeren? Mogelijkheden genoeg. We zetten een aantal opties voor je op een rij.

Een verbouwing financieren

Een verbouwing kan je helpen om van je woning een droomplek te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tuinrenovatie, een groot dakkapel of een gloednieuwe keuken? Met het oog op al dat soort plannen kun je je overwaarde voor een verbouwing gebruiken. Ook verduurzamende maatregelen, zoals zonnepanelen op het dak, kun je trouwens met je overwaarde financieren.

Overwaarde benutten om te gaan huren

Verhuizen van een koopwoning naar een huurwoning is natuurlijk ook een mogelijkheid. Als je overgaat naar een huurwoning, ben je niet verplicht je overwaarde in een volgende woning te steken (tenzij je binnen drie jaar alsnog naar een koopwoning verhuist; dan val je onder de bijleenregeling). Dat biedt je dus de kans om het bedrag vrij te besteden.

Met je overwaarde je pensioen aanvullen

Als na jaren werken je allerlaatste werkdag in zicht is, dan wil je vanzelfsprekend volop van je pensioen kunnen genieten. Je overwaarde kan een mooi extra zakcentje zijn dat je achter de hand hebt om je pensioen aan te vullen. Wellicht kun je daardoor eerder stoppen met werken. Of misschien biedt de overwaarde mogelijkheden om bestaande schulden af te lossen.

Testimonial overwaarde verzilveren
 

Oscar NoorlagMeer weten over jouw pensioen en je opties daarvoor?: dan staan onze onafhankelijke adviseurs graag voor je klaar voor persoonlijk pensioenadvies.

Wil je meer weten over jouw pensioen en je opties daarvoor? Dan staan onze onafhankelijke adviseurs graag voor je klaar voor persoonlijk pensioenadvies.

Plan een afspraak met een pensioenadviseur

 

Tweede huis kopen met overwaarde

Je bent niet de eerste die besluit met overwaarde een tweede huis te kopen. Voor jezelf of voor de verhuur aan anderen (of een combinatie van die twee). Aangezien de vraag naar huurwoningen groot is, grijpen veel beleggers hun kans om juist nu een vastgoedinvestering te doen.

Besef wel dat een verhuurwoning of een vakantiewoning ook wat rompslomp met zich meebrengt. Alles waar je aan moet denken, vind je helder op een rij in het GRATIS whitepaper ‘Zo gebruik je jouw overwaarde voor de aankoop van een tweede woning’.

Whitepaper downloaden

Je overwaarde benutten voor andere doeleinden

Naast alle besproken opties kun je in sommige gevallen je overwaarde vrij besteden. Als je je overwaarde opneemt via bijvoorbeeld een tweede hypotheek, dan is de keuze aan jou wat je met je overwaarde doet. Koop je er een boot of auto van? Maak je een bijzondere reis? Of zet je het geld op je spaarrekening? Kan allemaal!

Let op: je hebt alleen recht op hypotheekrenteaftrek over dat deel van je hypotheek dat je gebruikt voor (een verbouwing van) je woning.

Overwaarde huis investeren: hoeveel overwaarde heb je nodig?

Om te bepalen waar je de overwaarde op je huis in gaat investeren, is het belangrijk om te weten hoeveel overwaarde je kunt opnemen. Een tweede woning kopen wordt bijvoorbeeld lastig met een overwaarde van € 20.000,-, terwijl dat bedrag wel meer dan voldoende kan zijn voor een nieuwe keuken of zonnepanelen.

Heb je een overwaarde van € 50.000,-? Dan komt misschien een nieuwe auto in zicht of kun je grotere verbouwplannen realiseren. En is je overwaarde heel hoog en bedraagt die bijvoorbeeld wel € 200.000,-? Dan kun je zelfs denken aan de aankoop van een tweede woning (mits je de hypotheek kunt aanvullen met een bedrag aan eigen geld).

Onze financieel adviseurs denken graag mee waar jij de overwaarde op je huis in kunt investeren, en of jouw plannen realistisch zijn.

Wil je meer weten over je overwaarde verzilveren?

Het verschilt per situatie wat een handige manier is om je overwaarde te verzilveren. Wil je hier meer over weten en zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Plan een kennismakingsgesprek met een expert van Van Bruggen Adviesgroep. Dan weet je al snel precies waar je aan toe bent.

Maak een afspraak

VEELGESTELDE VRAGEN OVER OVERWAARDE VERZILVEREN

Bij het verzilveren van overwaarde komen ook een aantal fiscale regels kijken. Zo is de rente op een eventuele tweede hypotheek alleen onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Lees op onze site hoe het zit met overwaarde op je huis en belasting.

Dit is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie en van waar je je overwaarde aan wilt verdienen. Schakel daarom hypotheekadvies in om meer te weten te komen over jouw mogelijkheden. Een van onze adviseurs zoekt graag voor je uit welke optie voor jou gunstig is.

Je kunt je overwaarde bijvoorbeeld gebruiken om je woning te verbouwen, een tweede woning (eventueel voor de verhuur) te kopen of een buffer te hebben (bijvoorbeeld voor je pensioen).

Je kunt hiervoor je hypotheek oversluiten, je hypotheek verhogen, een opeethypotheek afsluiten of je woning verkopen en terughuren om er zelf te blijven wonen. Ook verhuizen naar een andere woning is een manier om je overwaarde op te nemen.

In principe is dat een goede optie als je overwaarde hebt. Wel geldt daarbij de voorwaarde dat je maximaal 100% van je woningwaarde mag lenen (of 106% als je je hypotheek deels voor verduurzamende maatregelen gebruikt) en dat je toetsinkomen aan de eisen van je hypotheekverstrekker moet voldoen.

Dat hangt vooral af van hoeveel jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Door te bepalen hoeveel je op basis van je inkomen kunt lenen, weet je of je je volledige overwaarde of een deel ervan kunt laten uitbetalen.

Er is sprake van overwaarde als je woning meer waard is dan wat je op dit moment aan hypotheek hebt openstaan. Bijvoorbeeld doordat je woning meer waard is geworden of doordat je in de tussentijd hebt afgelost op je lening.

Nee, er zijn ook mogelijkheden als je in je huidige woning wilt blijven wonen. Hierboven benoemen we een aantal van de opties, zoals een tweede hypotheek afsluiten of je hypotheek oversluiten en daarbij meteen de hogere hypotheek opnemen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak