Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Een nieuwe keuken van je overwaarde?

Nu de huizenprijzen al een paar jaar op rij stijgen, hebben steeds meer Nederlanders een forse overwaarde op hun huis. Ook door tussentijdse aflossingen of doordat je nooit de maximale hypotheek hebt genomen, kun je overwaarde hebben opgebouwd. Nu is dat geen bedrag dat je zomaar uitgekeerd krijgt; hiervoor moet je de overwaarde verzilveren (of verhuizen) Zodra je dat doet, is het bedrag voor jou beschikbaar en kun je zelf beslissen wat je ermee doet.

De overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken is één van de opties. Zo kun je dankzij je overwaarde wellicht je droomkeuken realiseren.

De voordelen van de overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken

Naast dat het je woon- en kookplezier vergroot (en misschien ook voor nog betere culinaire hoogstandjes zorgt), heeft het meerdere voordelen om je nieuwe keuken vanuit je overwaarde te financieren:

  • Je houdt spaargeld over voor andere zaken, bijvoorbeeld als financiële buffer.
  • Je hebt meer bestedingsruimte dan wanneer je de keuken volledig van je spaarrekening moet betalen.
  • Je profiteert van lage hypotheekrente, nu de rentes nog altijd historisch gezien erg laag liggen.
  • Je kunt eventueel ook je hypotheek oversluiten en daardoor voor je volledige hypotheek profiteren van de lage rente en gunstigere voorwaarden.
  • De rente over de hypotheek of lening voor je nieuwe keuken is fiscaal aftrekbaar, waardoor je van een mooi voordeel profiteert.

Hoe weet ik of ik overwaarde heb?

Voordat je fantaseert over je nieuwe keuken, kun je het beste alvast uitrekenen of jij overwaarde hebt. En zo ja, hoeveel overwaarde is het? Dan weet je of er ruimte is om de overwaarde op je huis te gebruiken voor een keuken. Gelukkig kun je vrij eenvoudig ontdekken of er sprake is van overwaarde. Trek daarvoor je openstaande hypotheekschuld af van de huidige waarde van je woning. Die laatste kun je ontdekken door je WOZ-waarde te checken (let op: de WOZ-waarde is vastgesteld op 1 januari van het voorgaande jaar, dus je woning zal op dit moment iets meer waard zijn). Wil je een betere inschatting van je woningwaarde? Doe dan de gratis waardecheck.

Is je openstaande hypotheekschuld lager dan wat je woning op dit moment waard is? Dan is er sprake van overwaarde.

Overwaarde whitepaper downloaden

Hoe kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken voor een keuken?

De eerste stap is natuurlijk helder krijgen hoeveel overwaarde je hebt én of dat voldoende is om een keuken te bekostigen. Of dat zo is, hangt vooral af van je keukenplannen. Een luxueuze keuken met flitsende apparatuur en maatwerk zal uiteraard meer kosten dan een simpele keuken van een budgetwinkel. Doe online inspiratie op en verdiep je in de kosten voor jouw keuken om goed voorbereid te zijn.

Zo weet je of je aan je overwaarde genoeg hebt om je grootse plannen te realiseren. Het kan ook zijn dat er na de aanschaf van een keuken geld overblijft. Dan kun je wellicht je overwaarde ook gebruiken voor andere plannen. Misschien kun je er je huis zelfs volledig mee verbouwen, er een nieuwe auto mee kopen of je tuin renoveren.

Verder is het belangrijk om helder te krijgen wat jouw mogelijkheden zijn om de overwaarde te verzilveren. Onze hypotheekadviseurs kunnen dit in een gratis eerste gesprek precies voor je op een rij zetten. Daarbij kun je denken aan:

  • een tweede hypotheek nemen bovenop je huidige hypotheek;
  • je hypotheek verhogen via een onderhandse verhoging;
  • een opeethypotheek (ook wel: verzilverhypotheek) afsluiten (dit is een specifiek type hypotheek waarmee gepensioneerden met een beperkt inkomen hun overwaarde kunnen opnemen);
  • je hypotheek oversluiten en daardoor én meer lenen én profiteren van de lage rente en (mogelijk) gunstige voorwaarden.

Daarnaast kun je je overwaarde opnemen door te verhuizen. Maar aangezien je de overwaarde op je huis wilt gebruiken voor een keuken in je huidige woning, staat een verhuizing vast niet op de planning.

Wat is voor mij de beste optie?

Veel mogelijkheden dus. Maar welke is voor jou passend en gunstig? Daar hoef je gelukkig niet zelf je hoofd over te breken; de hypotheekadviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kunnen je hier persoonlijk over adviseren. Zij kijken naar je situatie, je wensen en je huidige hypotheek. Zo weet je precies wat er voor jou haalbaar is en welk van al die opties voordelig voor jou is.

Plan je eerste gratis gesprek met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Die helpt je met alle plezier verder.

Gratis eerste gesprek

Bereken hoeveel overwaarde je kunt gebruiken

Weet je inmiddels ongeveer wat voor prijskaartje er aan jouw droomkeuken hangt? Dan ben je vast nieuwsgierig of je voldoende overwaarde kunt opnemen om die keuken te betalen. Hoeveel overwaarde je kunt opnemen, is afhankelijk van je inkomen. Dat moet voldoende zijn om, volgens de normen van de hypotheekaanbieder, je hogere hypotheek te betalen.

Oscar NoorlagTip: onze rekentool voor jouw maximale hypotheek geeft je inzicht in hoeveel jij kunt lenen. Zo weet je meteen welk deel van je overwaarde je zelf kunt benutten. Is dat niet voldoende voor die nieuwe keuken? Dan kun je het wellicht aanvullen met eigen spaargeld of een lening.

Bepaal jouw maximale hypotheek

Waar kun je de overwaarde nog meer voor gebruiken?

Als je een flinke overwaarde hebt, kun je misschien meer doen dan de overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken. Ook die moderne badkamer, een uitbouw of een nieuw dakkapel komt dankzij je overwaarde misschien meer in zicht. Je kunt de overwaarde dan ook gebruiken om je huis te verbouwen of te verduurzamen.

En heb je andere plannen dan een verbouwing? Je mag in principe je overwaarde zelf vrij besteden. Zo kun je er ook schulden mee aflossen of wellicht een tweede huis kopen. Ook je overwaarde schenken aan je kinderen kan een interessante optie zijn. Houd er wel rekening mee dat je alleen recht hebt op hypotheekrenteaftrek over dit extra hypotheekdeel als je het gebruikt voor (een verbouwing of verduurzaming van) het huis dat jouw hoofdverblijf is.

Lees verder op onze site voor meer belastingregels rondom je overwaarde.

Testimonial Annet

Gratis oriëntatiegesprek over je overwaarde

Nemen jouw keukenplannen steeds concretere vormen aan? En ben je heel nieuwsgierig in hoeverre je de overwaarde op je huis kunt gebruiken voor je keuken? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek bij een van onze adviseurs. Elk van hen kan je geheel vrijblijvend meer vertellen.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Veelgestelde vragen over overwaarde huis gebruiken voor keuken

Ja, dat is een optie. Door je overwaarde te verzilveren, komt dit bedrag vrij om naar eigen wens te besteden. Bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken! Voorwaarde daarbij is wel dat je inkomen ook de hogere hypotheek of het consumptief krediet moet toestaan.

Dit hangt af van je inkomen. Door je maximale hypotheek te berekenen aan de hand van je inkomenscijfers, kun je ontdekken hoeveel je extra kunt lenen op basis van je overwaarde.

Met je overwaarde kun je niet alleen een keuken financieren. Als er daarna nog financiële ruimte over is, kun je dat bedrag vrij besteden. Je kunt er bijvoorbeeld een auto mee kopen, het bedrag schenken, er een lopende schuld mee aflossen of het geld op je spaarrekening laten staan als buffer. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de rente alleen aftrekbaar is over het opgenomen overwaarde-deel dat je gebruikt voor het huis dat jouw hoofdverblijf is. Het hypotheekdeel dat je gebruikt voor een nieuwe auto mag je bijvoorbeeld niet aftrekken van je belastbaar inkomen.

Ja, die rente is fiscaal aftrekbaar. Het maakt daarbij niet uit of je je overwaarde verzilvert via een hypotheek of via een consumptief krediet.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak