Lineaire hypotheek

Een hypotheek waarbij je gelijkmatig aflost: de lineaire hypotheek. Bij deze hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Je maandlast is in het begin hoog. Je maandlasten dalen gedurende de looptijd, omdat je over minder schuld minder rente betaalt. 

Lees meer over lineaire hypotheek >

linearehypotheek

Annuïtaire hypotheek

Bij de annuïteitenhypotheek los je de gehele hypotheek binnen de looptijd af. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, de annuïteit, dat bestaat uit een deel hypotheekrente en een deel aflossing. Omdat je aflost, wordt het rentedeel in het vaste bedrag steeds kleiner en het aflossingsdeel steeds groter.

Lees meer over annuïteitenhypotheek >

Annuïteitenhypotheek weergegeven in een grafiek

Aflossingsvrije hypotheek

Een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niets aflost, heet een aflossingsvrije hypotheek. Wil je wel aflossen? Dan mag dat natuurlijk wel. Aan het einde van de looptijd moet de hypotheek wel worden afgelost.

Lees meer over aflossingsvrije hypotheek >

aflossingsvrije-hypotheek

Spaarhypotheek

Met een (bank-)spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd maandelijks een bedrag in een spaarverzekering of spaarrekening. Deze verzekering of rekening gebruik je uiteindelijk voor de aflossing van je hypotheek.

Lees meer over spaarhypotheek >

spaarhypotheek

Beleggingshypotheek

Met een beleggingshypotheek beleg je geld in beleggingsfondsen. Met dit geld betaal je uiteindelijk de aflossing van de hypotheek. Omdat beleggingsresultaten onzeker zijn, weet je niet of je aan het einde van de looptijd minder of juist meer dan het hypotheekbedrag bij elkaar hebt belegd en of je de hypotheek dus volledig kunt aflossen.

Lees meer over beleggingshypotheekvorm > 

beleggingshypotheek

 

Opeethypotheek

Met een opeethypotheek of verzilverhypotheek kun je een extra bedrag ontvangen, wat samen met de maandelijkse rente wordt opgeteld bij de hypotheek.

Lees meer over een opeethypotheek >

Overbruggingshypotheek

De naam doet het vast al vermoeden: met een overbruggingshypotheek overbrug je de periode totdat je woning definitief is verkocht.

Lees meer over een overbruggingshypotheek >

Verhuurhypotheek

Met een verhuurhypotheek leen je geld voor de aankoop van een woning voor de verhuur en maak je rendement op je vermogen.

Lees meer over een verhuurhypotheek >

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is eigenlijk een bijzondere vorm van een doorlopend krediet. Normaal gesproken heeft een geldverstrekker bij een doorlopend krediet geen onderpand; bij een krediethypotheek dient je woning als onderpand. Dat geeft de geldverstrekker meer zekerheid over de terugbetaling van je lening, wat zich vertaalt in een lagere rente dan over een normaal doorlopend krediet.

Lees meer over krediethypotheek >

Feelix

Feelix is er voor mensen met een kleiner pensioen en relatief hoge overwaarde op hun koophuis. Je maakt hiermee 80% van de taxatiewaarde vrij, en kunt vervolgens in je eigen huis blijven wonen.

Lees meer over Feelix >

Nieuwe regeling hypotheekrenteaftrek

Sinds 2013 zijn de regels rondom de hypotheekrenteaftrek bij verschillende hypotheekvormen veranderd. Zo komen nieuwe huiseigenaren alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als zij een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten. Heb je al een lopende hypotheek? Dan bestaat er een overgangsregeling. De rente die betaald wordt op de bestaande hypotheek met een andere aflosvariant, blijft namelijk ook in aanmerking komen voor de renteaftrek.

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Ga jij een hypotheek afsluiten? Hou dan niet alleen rekening met jouw (huidige) inkomen, maar ook met jouw plannen en wensen voor de toekomst.

Lees hier alles over het afsluiten van een hypotheek.

Meer informatie over de hypotheekvormen? Of meer weten over welke vorm goed bij je past? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak!

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak