Hypotheekvormen

Er zijn veel manieren om een hypotheek af te lossen, maar we lichten graag de vijf meest voorkomende hypotheekvormen voor u toe. Als u meer informatie wilt over de hypotheekvormen of welke bij u past kunt u contact met ons opnemen of met uw Van Bruggen Adviseur in de buurt. 

  1. Lineaire hypotheek: een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij u gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. U lost deze hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat maandelijks wordt aflost, is afhankelijk van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek. Het is gebruikelijk om iedere maand 1/360e (30 jaar x 12 maanden) deel af te lossen. Zo is de lening in 30 jaar precies en volledig afgelost.
  2. Annuïtaire hypotheek: bij een annuïteitenhypotheek lost u de gehele hypotheek binnen de looptijd af. U betaalt maandelijks een vast bedrag, de annuïteit, aan de geldverstrekker. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente en blijft gelijk zolang de hypotheekrente niet wijzigt. In het begin bestaat het vaste maandbedrag vooral uit rente en een klein stukje aflossing. Doordat u steeds meer aflost wordt het rentedeel kleiner en het aflossingsdeel steeds groter. Gevolg hiervan is dat uw netto maandlasten stijgen gedurende de looptijd.
  3. Aflossingsvrije hypotheek: bij een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af gedurende de looptijd. Of beter gezegd, u bent niet verplicht om af te lossen. Het mag uiteraard wel. Er wordt alleen rente over de uitstaande hypotheekschuld betaald.
  4. Spaarhypotheek: een spaarhypotheek is een hypotheek, waarbij u tijdens de looptijd maandelijks spaart in een kapitaalverzekering voor de aflossing van de hypotheek. Op de einddatum wordt de opgebouwde waarde van de kapitaalverzekering gebruikt om de hypotheek af te lossen. Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding over het spaarsaldo gelijk aan de te betalen hypotheekrente.
  5. Beleggingshypotheek: bij een beleggingshypotheek wordt het geld voor de aflossing van de hypotheek opgebouwd door middel van een belegging in beleggingsfondsen. De beleggingen worden op een aparte beleggingsrekening beheerd. Er wordt gedurende de looptijd van de lening niet afgelost op de oorspronkelijke hypotheekschuld. Met het opgebouwde vermogen kan de schuld op de einddatum afgelost worden. Het opgebouwde vermogen kan, door de onzekerheid over de te behalen rendementen, meer of juist minder zijn geworden dan de uitstaande schuld.

Nieuwe regelingen rondom hypotheekvormen

Sinds 2013 komen nieuwe huiseigenaren alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als er een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afgesloten wordt. Voor bestaande hypotheken geldt een overgangsregeling. De rente die betaald wordt op lopende hypotheken met andere aflosvarianten blijft ook in aanmerking komen voor renteaftrek. Door de aangescherpte regelgeving, zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek de populairste hypotheekvormen geworden. 

Hypotheek berekenen

Maximale hypotheek312.170,-

Maak een afspraak