Zelf een huis bouwen, welke opties heb je?

Als je een huis laat bouwen, koop je meestal enkel een kavel (een stuk grond). Daarna ga je zelf met de bouw van de woning aan de slag of laat je een team van professionals dit voor je doen.

Zelf een huis bouwen is wat anders dan een nieuwbouwhuis kopen. Bij een nieuwbouwwoning wordt de bouw voor je gerealiseerd door de aannemer van het nieuwbouwproject. Jij hebt hier zelf weinig omkijken naar en maakt enkel keuzes over bijvoorbeeld de keuken die je wilt, het aantal stopcontacten en de vraag wel of geen dakkapel.

Bij zelf een huis bouwen heb je daarentegen zelf volledig de touwtjes in handen. Dat brengt extra regelwerk met zich mee, maar geeft aan de andere kant ook meer vrijheid om de woning echt te realiseren zoals jij dat graag wilt.

Bij zelf bouwen maken we onderscheid tussen particulier opdrachtgeverschap en collectief particulier opdrachtgeverschap:

  1. Huis bouwen als particulier (particulier opdrachtgeverschap): jij hebt volledig zelf de verantwoordelijkheid voor het (ver)bouwen van de woning. Jij neemt alle beslissingen en hebt dus alle zeggenschap.
  2. Huis bouwen in een collectief (collectief opdrachtgeverschap): je (ver)bouwt met meerdere mensen een pand of geeft samen opdracht voor een aantal panden bij elkaar. Jij beslist over het (deel van het) pand waarin jij gaat wonen.

Bij zelf bouwen is er overigens niet altijd sprake van een kavel waar nog geen pand op staat. Het kan ook zijn dat je een bestaand pand (zoals een oude school, een monument of een kantoorgebouw) volledig gaat verbouwen om er woningen van te maken.

Ongeacht voor welke vorm van een eigen huis bouwen je kiest, de gemeente moet altijd toestemming geven voor het bouwen op dit stuk grond of voor het verbouwen van het pand dat je hebt gekocht. Je hebt hiervoor wellicht nog een bouwvergunning nodig, die je bij je eigen gemeente kunt aanvragen.

Hoe gaat dat in zijn werk, zelf een huis bouwen?

Wanneer je zelf een huis gaat bouwen, doorloop je andere stappen dan als je een bestaande woning koopt of je inschrijft voor een nieuwbouwproject.

Stap 1. Waar ga je wonen?

Alles begint met bepalen waar jij zou willen wonen. Welke lap grond of welk pand lijkt jou een prachtige plek om de woning van je dromen te realiseren? Er zijn daarin allerlei opties. Misschien heb je een stuk grond geërfd of bezit je al een stuk grond. Wat meestal gebeurt, is dat mensen een zelfbouwkavel kopen in de gemeente waar ze willen wonen. Vaak kun je op de site van de gemeente terugvinden of er zelfbouwkavels te koop staan of dat er plannen zijn om die later aan te bieden.

Voordat je vol enthousiasme besluit dat dit hét stuk grond is voor jou, is het wel slim om je goed te verdiepen in alle kleine lettertjes. De gemeente houdt graag een oogje in het zeil. Je mag dus niet klakkeloos elk type gebouw op een zelfbouwkavel zetten. Soms zijn er al plannen gemaakt waar je rekening mee moet houden.

Ook kan het zijn dat er naast jouw kavel een kavel voor buren ligt die ook volledig vrij zijn in het soort huis dat ze daar neerzetten (en dat misschien niet helemaal naar jouw wens is). Allemaal punten om je goed in te verdiepen voordat je verdere stappen zet.

Stap 2. Hoeveel bedraagt je budget?

Voordat je dan actie onderneemt, ga je bepalen welk budget jij aan een woning en aan de bouw daarvan te besteden hebt. Let op:

De hoogte van je hypotheek is mede bepalend voor je budget voor een woning. Bereken daarom voordat je je gaat oriënteren je maximale hypotheek. Bepaal daarbij ook hoeveel je maximaal aan je hypotheek kwijt zou willen zijn. Je hoeft niet altijd de maximale hypotheek te nemen; je kunt ook besluiten om met minder genoegen te nemen, zodat je geld overhoudt voor andere dingen.

Pin je niet vast op het bedrag dat uit de berekening rolt. Deze berekentool geeft een eerste indicatie. Plan voor een heel concreet beeld van jouw hypotheekmogelijkheden een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Hypotheek voor zzp’ers of zonder vast contract

Een hypotheekadviseur kan ook voor je uitrekenen welke mogelijkheden jij hebt voor een zzp-hypotheek. Als ondernemer heb je, mits je goede jaarcijfers kunt laten zien, vaak wel mogelijkheden voor een hypotheek. Ook een hypotheek zonder vast contract is vaak goed mogelijk als je al een aantal jaar aan het werk bent. Welke opties jij daarvoor hebt? Dat rekent een van onze hypotheekadviseurs graag voor je uit.

Verder kan een Van Bruggen-adviseur in het eerste gesprek al met je meedenken over een aantal aanvullende hypotheekkeuzes. Kies je bijvoorbeeld voor een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie? Hoeveel bedragen je maandlasten als je deze hypotheek afsluit? En wat is op basis van de actuele hypotheekrente en de een voor jou voordelige hypotheekaanbieder?

Wat kun je zelf inbrengen?

Over het algemeen heb je voor het kopen van een woning (of je nu zelf een huis bouwt, je eerste huis koopt of gaat verhuizen naar een ander huis) meer geld nodig dan alleen een hypotheek. Je zult diverse aanvullende kosten maken, zoals kosten voor hypotheekadvies en kosten voor de notaris. Daarom heb je eigenlijk altijd ook wat eigen geld nodig. Hiervoor kun je gebruikmaken van je spaargeld. En misschien kun je daarnaast een schenking inzetten of de overwaarde op je huidige woning gebruiken.

Ontdek jouw budget voor een woning. Maak een vrijblijvende eerste afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen.

Stap 3. De koop-aannemingsovereenkomst tekenen

Zijn je hypotheekmogelijkheden helder en is je bod op de kavel geaccepteerd? Dan ga je de koop-aanneemovereenkomst tekenen. Pas zodra je je handtekening onder die overeenkomst hebt gezet, kun je de hypotheek afsluiten.

Daarna ga je met een hypotheekadviseur de hypotheek regelen. Een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs kan de vele verschillende aanbieders voor je vergelijken, zodat jij zeker bent van een voordelige en bij jou passende hypotheek. Het geld uit die hypotheek komt in een bouwdepot te staan. Dat depot is bedoeld om alle rekeningen te betalen voor de bouw van je droomwoning.

Let op: bij collectief opdrachtgeverschap gaat het vaak wat anders. Je kunt dan vaak een optie nemen op de kavel die jou aanspreekt. Daarna teken je een koopovereenkomst, betaal je een waarborgsom (of geef je een bankgarantie af) en kom je in het Kadaster te staan als eigenaar van de grond.

Stap 4. Jouw woning ontwerpen

Nu kan het misschien wel leukste onderdeel van zelf een huis bouwen beginnen: het ontwerpen van je woning. Het fijne aan een eigen huis bouwen is dat je zelf allerlei keuzes kunt maken. Wil je bijvoorbeeld een grote zolder? Een mooi thuiskantoor op de begane grond? Of een ruime kelder voor je wijnverzameling? Het kan allemaal. Tenminste, mits de gemeente er ook mee instemt.

Om al je plannen concreet te maken, maak je een ontwerp voor de woning. Vaak schakel je hiervoor een architect in, die het complete huis voor je kan ontwerpen. De buiten- én binnenkant. Belangrijk is dat diegene ook schakelt met de gemeente om er zeker van te zijn dat het plan ook tijdens het proces nog aan de voorwaarden van de gemeente voldoet.

Stap 5. Het bouwen kan beginnen

Zodra er een mooi ontwerp ligt dat volledig is goedgekeurd en dat aan al jouw wensen voldoet, kan de aannemer het ontwerp van de architect werkelijkheid laten worden. Vraag hiervoor offertes op bij verschillende aannemers, zodat je deze kunt vergelijken op prijs en service. Check ook of je aannemer een afbouwgarantie afgeeft. Dit betekent dat je garantie hebt dat de woning hoe dan ook wordt afgebouwd, ook als de aannemer failliet gaat.

Met de aannemer teken je een koop-aannemingsovereenkomst. Hierin leg je zo helder en concreet mogelijk vast hoe de bouw in zijn werk gaat, wat je budget per kostenpost is, etc. Zorg dat je extra budget hebt voor onverwachte uitgaven die je nog niet gebudgetteerd hebt.

Let op dat je ook tijdens het bouwen niet achterover kunt leunen. Vaak krijg je nog wel de nodige beslissingen voorgeschoteld (wel/geen extra stopcontacten, wat voor plinten, welke kleur tegels, etc.). Ook zal je zelf regelmatig een kijkje moeten nemen bij de bouw om te zien of alles naar wens verloopt.

Stap 6. De oplevering

Wauw, hier had je al die maanden zo naar uitgekeken. Na maanden van wachten, beslissingen nemen en steeds vinger aan de pols houden, kun je de sleutel in het sleutelgat van jouw nieuwe woning steken.

Je maakt met de aannemer (en eventueel ook de architect) nog een rondje door het huis. Inspecteer hierbij kritisch of alles volgens het plan wordt opgeleverd en aan je wensen voldoet. Eventuele details die niet goed hebben uitgepakt, kun je nu nog aanstippen. Daarna kun je hopelijk gaan genieten van jouw nieuwe woning.

Kosten eigen huis bouwen

De kosten voor zelf een huis bouwen lopen erg uiteen. Hoe groter de woning en de grond, hoe duurder het zal zijn. Ook maakt het uit of je kiest voor een prefab nieuwbouwwoning (waarbij je bijvoorbeeld een kant-en-klaar dak koopt dat zo in één keer op je huis wordt gezet) of dat je alles speciaal voor jou laat ontwerpen.

Voor prefab woningen kom je gemiddeld zo tussen de € 70.000,- en € 500.000,- uit; voor een volledig nieuw te bouwen woning wat duurder. Prefab is eigenlijk altijd voordeliger dan een huis op maat laten bouwen; omdat in prefab minder denk- en maatwerk gaat zitten. Bij die prijzen zijn de kosten voor de grond en de overige kosten nog niet inbegrepen.

Je kunt eventueel ook zelf (een deel van) de bouw op je nemen, mits je zelf bepaalde expertise in huis hebt of misschien al jarenlang in de bouw werkt.

Naast de bouwkosten moet je rekening houden met onder andere de volgende kosten:

  • kosten voor hypotheekadvies (bij Van Bruggen werken we hiervoor met een vast en helder tarief dat we je altijd van tevoren al laten weten);
  • kosten voor de architect;
  • kosten voor het eventueel aanvragen van een bankgarantie;
  • kosten voor de notaris voor je inschrijving in het Kadaster;
  • 21% btw over de kosten voor de grond (als er sprake is van bouwgrond) (als er geen sprake is van bouwgrond, betaal je geen btw maar wel 10,4% overdrachtsbelasting).

Toch liever een bestaande woning kopen?

Vind je zelf een woning bouwen toch wat veel werk? Misschien kun je alsnog een bestaande woning kopen. Er staan veel mooie woningen te koop, waar misschien ook jouw droompaleis tussen zit. Neem een kijkje of Funda en kijk ook zeker eens tussen het woningaanbod van Van Bruggen.

Waar moet ik op letten voor een eigen huis bouwen?

Voordat je de grote zoektocht naar een mooie kavel start of met een architect om tafel gaat zitten, willen we je graag een aantal tips meegeven voor een eigen huis bouwen. Houd deze aandachtspunten daarbij zeker in je achterhoofd:

  • Denk bij het ontwerp ook na over de toekomst. Waarschijnlijk ontwerp je deze woning niet alleen voor de komende paar jaar, maar voor nog veel langere tijd. Houd daarom in je ontwerp ook rekening met je wensen voor later. Hoe zou je je woning bijvoorbeeld graag zien als je straks met pensioen bent? Of als je kinderen wat ouder zijn?
  • Stel een duidelijke begroting op. Bij zelf een huis bouwen vallen de kosten vaak hoger uit dan gedacht. Schat in de begroting daarom bedragen wat ruimer in. Zorg ervoor dat je budget ook wat extra kosten toelaat. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen kan je hierbij helpen.
  • Wees voorbereid op dubbele lasten. Over het zelf bouwen van een huis gaat vaak wat tijd heen. Meestal loopt de bouw ook nog iets uit. Houd daar rekening mee voordat je de grond of het pand koopt. Houd er rekening mee dat je een behoorlijke tijd dubbele hypotheeklasten zult moeten betalen. Ook dat is iets om al bij je budgetbepaling in gedachten te houden.

Belangrijk: Laat je goed informeren voordat je een kavel koopt. Je bent niet geheel vrij in wat je op de kavel neerzet en in hoe de woning eruit komt te zien. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden hiervoor en bekijk goed het bestemmingsplan.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Ben jij nieuwsgierig wat jouw financiële opties zijn voor zelf een huis bouwen? De hypotheekadviseurs van Van Bruggen staan je graag bij.

Vraag gratis en vrijblijvend een eerste gesprek aan bij een Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt. Na dat eerste gesprek heb jij heel helder wat jouw opties zijn.

Veelgestelde vragen over zelf huis bouwen

Hoe laat je zelf een huis bouwen?

Meestal koop je hiervoor een kavel en besteed je de bouw uit aan een aannemer en een architect. De architect maakt een ontwerp op basis van jouw woonwensen, waarna de aannemer dit ontwerp met een team van professionals voor je realiseert. Naast deze vorm van zelfbouw kun je ook kiezen voor collectief opdrachtgeverschap, waarbij je samen met anderen een pand laat bouwen of renoveren, of een gezamenlijke opdracht afgeeft.

Wat zijn de kosten voor zelf een huis bouwen?

Dit is erg afhankelijk van de grootte van het huis, de wijze van bouwen en van jouw wensen. Laat je een prefab woning neerzetten? Dan ben je een stuk voordeliger uit dan als je een aannemer een ontwerp voor jou op maat laat maken. Houd rekening met kosten voor onder meer de grond, de architect, de bouw van het huis, de inrichting en ook bijkomende kosten voor onder meer de notaris en hypotheekadvies.

Hoeveel bedraagt mijn budget voor een eigen woning bouwen?

Dit kan een hypotheekadviseur van Van Bruggen vrijblijvend voor jou uitrekenen. Die kijkt hoeveel jij maximaal kunt lenen en wat je zelf aan eigen geld kunt inbrengen. Daarbij houdt hij ook rekening met bijvoorbeeld de overwaarde op je huidige woning. Zo weet je precies hoeveel jij te besteden hebt voor het zelf bouwen van een woning.

Heb ik een hypotheekadviseur nodig als ik zelf een woning laat bouwen?

Het is wel verstandig om hier een hypotheekadviseur bij in te schakelen, juist omdat er al heel veel op je af komt. Een hypotheekadviseur kan je goed helpen bij de financiering van je woning, berekent hoeveel jouw budget bedraagt voordat je een kavel koopt en maakt ook alles in orde voor bijvoorbeeld het bouwdepot waar de aannemer van wordt betaald.