Waarom Van Bruggen?

  • (Online) advies op maat
  • Landelijk netwerk, lokale experts
  • 100% onafhankelijk hypotheekadvies
  • Eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend

Kosten hypotheekadvies bij Van Bruggen

Elke situatie is uniek. Hypotheekadvies is dan ook maatwerk, net als het vaststellen van de kosten voor een hypotheekadviestraject. Het ene advies zal meer tijd en uitzoekwerk vergen dan het andere. Ben je bijvoorbeeld een starter die zijn eerste woning koopt? Of laat je een woning achter en heb je daardoor te maken met een bestaande hypotheek en eventuele overwaarde?

Een hypotheek voor een eerste woning aanvragen zal minder tijd kosten dan een hypotheek regelen voor een verhuizing naar een nieuwe koopwoning. Net zoals een hypotheek na een scheiding of het afsluiten van een zzp-hypotheek extra werk met zich meebrengt.

Tip: Vraag bij het Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt een offerte op maat op. Die kan toegespitst op jouw situatie bepalen waar je het beste bij geholpen bent en vertelt je hoeveel jij voor een adviestraject op maat betaalt.

Gemiddelde kosten voor ons hypotheekadvies

In de dienstenwijzer kun je precies lezen welke kosten elke dienst met zich meebrengt. Dit document geeft je een goed beeld van onze gemiddelde prijzen.

Disclaimer

Let op: de genoemde prijzen zijn richtprijzen en kunnen per vestiging verschillen. De kosten zijn afhankelijk van jouw situatie en van je specifieke vragen. De adviseur zal je altijd voordat jullie samen aan de slag gaan precies laten weten hoeveel de kosten voor jouw traject bedragen.

Alle op deze pagina genoemde informatie kan onderhevig zijn aan veranderingen in de toekomst. Vraag je extra diensten aan je adviseur? Dan komt de vergoeding daarvoor bovenop de pakketprijs.

Kosten voor afhankelijk vs. onafhankelijk hypotheekadvies

Als je naar de kosten voor hypotheekadvies bij verschillende aanbieders kijkt, zal je al snel zien dat de kosten verschillen tussen onafhankelijke adviseurs en adviseurs die afhankelijk hypotheekadvies geven. Tot die laatste categorie behoren adviseurs die zijn aangesloten bij één hypotheekaanbieder. Zij mogen alleen de producten van hun eigen aanbieder aanbevelen, waardoor ze minder tijd kwijt zijn aan het vergelijken van aanbieders.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur daarentegen, zoals Van Bruggen, vergelijkt tientallen verschillende geldverstrekkers. Op rente én op voorwaarden. Daar gaat meer tijd in zitten, maar het levert jou als klant ook vaak een groter voordeel op. Hoe meer hypotheekaanbieders in de vergelijking zijn meegenomen, hoe groter de kans is dat jij echt een voor jou voordelige en bij jouw passende hypotheek afsluit.

Dat verschil verklaart ook waarom je voor onafhankelijk hypotheekadvies meer betaalt dan voor afhankelijk hypotheekadvies. Staar je dus niet blind op dat kostenverschil. Houd in je achterhoofd dat onafhankelijk hypotheekadvies je vaak op termijn een flinke kostenbesparing oplevert. Als jij daardoor maandelijks een paar tientjes of zelfs € 100 minder kwijt bent aan je hypotheek, omdat je een écht voordelige hypotheek hebt genomen, heb je de extra kosten voor het advies snel terugverdiend.

Advieskosten voor hypotheek vs. afsluitkosten voor hypotheek

De hypotheekadvieskosten zijn op te splitsen in twee typen kosten:

  1. advieskosten voor de hypotheek;
  2. afsluitkosten voor de hypotheek.

Meestal betaal je beide kosten, maar als je enkel hypotheekadvies inwint en de hypotheek niet via de adviseur afsluit, hoef je enkel advieskosten voor de hypotheek te betalen.

We zullen hieronder beide soorten kosten nader toelichten.

Advieskosten voor hypotheek

Je schakelt een hypotheekadviseur in om je te adviseren over een passende en voordelige hypotheek. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen kijkt naar je persoonlijke situatie, vergelijkt tientallen verschillende geldverstrekkers, onderzoekt wat jouw financiële mogelijkheden zijn en kijkt welke voorwaarden bij je passen.

Welke hypotheekvorm is voor jou bijvoorbeeld passend? Kies je liever voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek of toch voor deels aflossingsvrij? Neem je je huidige hypotheek mee of sluit je een volledig nieuwe hypotheek af? Welke rentevaste periode kies je? En hoe zit het met eventuele verzekeringen bij je hypotheek?

Over al dat soort vragen en meer adviseert een Van Bruggen-adviseur je, zodat je zeker weet dat jouw hypotheekproduct nu en in de toekomst bij je past. Voor dit uitgebreide advies betaal je de advieskosten voor de hypotheek.

Afsluitkosten voor hypotheek

Besluit je daarna om de hypotheek daadwerkelijk af te sluiten? Dan kan een Van Bruggen-adviseur dat allemaal voor je in orde maken. Van het aanvragen van een rente-aanbod tot het op tijd aanleveren van alle documenten en het regelen van de definitieve hypotheekofferte. De adviseur regelt dit allemaal voor je, zodat jij nergens aan hoeft te denken en precies weet wanneer welke documenten nodig zijn. Sommige van onze adviseurs kunnen daarnaast de taxatie van je woning en het inschakelen van de notaris regelen. Zo wordt jou al helemaal veel uit handen genomen.

Voor het hele proces van een hypotheek afsluiten betaal je afsluitkosten voor de hypotheek.

Kosten voor hypotheekadvies fiscaal aftrekbaar

Nu is er een mooie meevaller voor iedereen die hypotheekadvies inwint: zowel de advieskosten voor de hypotheek als de afsluitkosten voor de hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Tenminste, op voorwaarde dat je hypotheekrente ook aftrekbaar is. Als dat zo is, mag je de kosten voor hypotheekadvies aftrekken van je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte. Dat kan je onderaan de streep een flink bedrag aan belasting schelen.

Als je na het hypotheekadvies besluit om toch geen hypotheek aan te vragen, dan zijn de advieskosten niet aftrekbaar. Ook als de rente op de hypotheek niet aftrekbaar is, mag je de advies- en afsluitkosten niet aftrekken. Dit betekent dat onder andere de kosten voor hypotheekadvies voor een vakantiewoning of voor een hypotheekverhoging voor een nieuwe auto niet aftrekbaar zijn.

Wat kan een hypotheekadviseur van Van Bruggen voor mij doen?

Hypotheekadvies inschakelen is dus niet gratis. Maar besef dat zelf tientallen hypotheekaanbieders vergelijken en alles rondom de hypotheekaanvraag regelen veel tijd en energie kost. Bovendien is het lastig om als leek tussen de bomen het bos te zien met alle verschillende aanbieders, rentestanden en voorwaarden. Zie dan maar eens een voordelige en passende hypotheek uit het grote aanbod te selecteren.

Het is niet zonder reden dat bijna alle Nederlanders op hun hypotheekvragen een adviseur zetten. Dat kan je op termijn een flinke besparing op je maandlasten opleveren. Vaak een stuk meer dan het hypotheekadvies zelf heeft gekost. Onze adviseurs geven financieel advies over je totale situatie en zien daarbij niets over het hoofd. Tot aan passende verzekeringen, vragen rondom je pensioen en je wensen voor de toekomst aan toe.

Wat ook een fijne gedachte is, is dat hypotheekadviseurs een zorgplicht hebben. Dit houdt onder andere in dat de adviseur van tevoren moet uitzoeken of je de hypotheeklasten kunt dragen. Nu en later. Die zorgplicht geldt trouwens ook nadat je de hypotheek hebt afgesloten. Daarom zal je adviseur je tijdens de looptijd van je hypotheek informeren over eventuele belangrijke wijzigingen over je hypotheek of de regelgeving daaromheen. Een fijn idee!

Meer dan enkel advies over hypotheek afsluiten

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen kan veel voor je betekenen. Dat begint al bij het  berekenen van jouw maximale hypotheek. Maar niet alleen als je een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning kan een hypotheekadviseur je bijstaan.

Zo kunnen de adviseurs van Van Bruggen je deskundig totaaladvies geven over de volgende onderwerpen:

  • Je hebt verhuisplannen en wilt weten hoeveel je hypotheekmogelijkheden bedragen.
  • Je wilt weten hoeveel je met oversluiten kunt besparen aan maandlasten.
  • Je wilt de overwaarde op je huis verzilveren, bijvoorbeeld in de vorm van een tweede hypotheek.
  • Je wilt je bestaande hypotheek verhogen voor een verbouwing, een tweede woning of andere plannen.
  • Je wilt als ondernemer een zzp-hypotheek
  • Je ligt in scheiding met je ex-partner en wilt weten welke hypotheekmogelijkheden je hebt.
  • Je gaat over een tijdje met pensioen en wilt graag weten wat je voor je hypotheek en pensioen moet regelen.

Wil je weten waar jij in de buurt terecht kunt bij een Van Bruggen-kantoor. Ontdek waar de voor jou dichtstbijzijnde adviseur te vinden is en maak direct een afspraak.

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Het eerste gesprek met een Van Bruggen-adviseur is altijd vrijblijvend en kosteloos. Tijdens dit gesprek kijken jullie samen naar jouw persoonlijke situatie en wensen. Aan de hand daarvan vertelt je adviseur je wat hij voor jou kan doen, hoe een adviestraject eruitziet en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan direct een gratis kennismaking in via de knop hieronder.

Veelgestelde vragen over kosten hypotheekadvies

Hoe betaal ik de advieskosten?

Deze kosten betaal je direct aan de hypotheekadviseur via een factuur. Soms betaal je de kosten bij een notaris, samen met de kosten voor onder meer de taxatie van je woning en de notarisaktes. Daarbij worden altijd de kosten voor hypotheekadvies apart vermeld. Soms is het ook mogelijk om de kosten voor hypotheekadvies mee te financieren in je hypotheek.

Zijn de kosten voor hypotheekadvies fiscaal aftrekbaar?

Ja, de kosten voor hypotheekadvies zijn fiscaal aftrekbaar. Wel gelden daarbij twee voorwaarden: 1) je sluit daadwerkelijk een hypotheek af naar aanleiding van het advies, 2) de rente op die hypotheek is fiscaal aftrekbaar. Het gaat dus niet om een hypotheek voor een tweede woning of vakantiewoning of om een verhoging van de hypotheek voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto of je pensioen. Als dat wel het geval is, is de rente niet aftrekbaar van je inkomen.

Kan ik de advieskosten voor de hypotheek en de afsluitkosten voor de hypotheek meefinancieren?

Dit is in principe mogelijk. De kosten voor hypotheekadvies worden dan opgeteld bij de totale hypotheeksom, dat daardoor hoger uitvalt. Let wel op: de hypotheek is altijd aan een maximum gebonden. Het maximum, inclusief de hypotheekadvieskosten die je erbij optelt, mag niet meer dan 100% van je woningwaarde zijn. Ook is het belangrijk dat je hypotheek bij de toetsing van je inkomen past.

Wanneer betaal ik extra voor hypotheekadvies?

De situatie van iedereen die een hypotheek aanvraagt, is weer anders. Sommige situaties zitten complexer in elkaar. Zo kost het meer werk om een hypotheek af te sluiten als je een andere woning koopt (en dus al een hypotheek en een huis hebt) dan om je hypotheek voor een eerste woning af te sluiten. Ook meer ingewikkelde situaties, zoals een hypotheek regelen na een scheiding of een zzp-hypotheek aanvragen, vergen extra tijd van de adviseur. Jouw Van Bruggen-adviseur zal je van tevoren precies vertellen wat de kosten zijn voor persoonlijk hypotheekadvies in jouw situatie.

Welke kosten komen er nog meer bij het kopen van een huis?

Naast kosten voor hypotheekadvies, krijg je te maken met diverse andere kosten als je een woning koopt. Dit zijn bijvoorbeeld notariskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Je hypotheekadviseur kan je vertellen wat de bijkomende kosten zijn in jouw situatie.

Betaal je btw over de kosten voor hypotheekadvies?

Nee, als je hypotheekadvies inwint met als doel om een hypotheek af te sluiten of een ander financieel product te nemen, dan betaal je geen btw over de advieskosten. Als het advies is bedoeld als “second opinion” of voor enkel informatie-inwinning (en als je dus geen financieel product afneemt), krijg je wel te maken met 21% btw.