Overwaarde huis gebruiken voor auto
Is een elektrische auto voor jou een langgekoesterde droom? Is je huidige auto te klein en zoek je iets groters waar het hele gezin in past? Of heb je om andere redenen behoefte aan een nieuwe of extra auto? Daar gaat vaak een aardige investering in zitten. Maar de kans bestaat dat je het bedrag niet zelf in één keer hoeft op te hoesten. Je kunt de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto. Zo behoud je een financiële buffer, heb je lage maandlasten voor je autolening én heb je de financiële ruimte om je nieuwe droomauto te kopen.
Hoe zit dat: overwaarde huis gebruiken voor auto?
Is jouw woning flink meer waard geworden de afgelopen tijd? En is je hypotheekschuld lager dan de waarde van je woning? Dan is er sprake van overwaarde. Dit is geen bedrag dat op je spaarrekening staat en dat je vrij kunt gebruiken. Máár je kunt er wel een vrij besteedbaar bedrag van maken. Je kunt namelijk je overwaarde verzilveren, bijvoorbeeld in de vorm van een tweede hypotheek. Daardoor komt het bedrag vrij en kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto of andere aankopen.
Waarschijnlijk heb je al weleens gehoord dat mensen de overwaarde gebruiken voor onder andere een verbouwing of verduurzaming van hun huis of een nieuwe keuken. Dat zijn twee van de meest voorkomende redenen om een extra hypotheek te nemen. Maar wat niet iedereen weet, is dat je de overwaarde in principe aan alles kunt besteden. Zo kun je er ook een tweede woning van kopen, je tuin ermee renoveren of het bedrag schenken aan je kinderen. Of er een auto mee kopen dus.
Wat zijn de voordelen van de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto?
De aankoop van een auto kun je op meerdere manieren financieren. Ten eerste kun je hiervoor je eigen spaargeld gebruiken. Een andere optie is een persoonlijke lening afsluiten. Maar je kunt er dus ook voor kiezen om de overwaarde op je huis op te nemen voor een auto.
Het belangrijkste voordeel daarvan is dat je overwaarde de geldverstrekker een onderpand biedt. Je woning is het onderpand voor de lening. Dat geeft de geldverstrekker meer zekerheid over de terugbetaling, wat dan weer wordt beloond met een lagere rente dan bij een persoonlijke lening.
Daarnaast heeft het nog een aantal voordelen om je overwaarde in te zetten voor je nieuwe auto:
- Je profiteert van relatief lage maandlasten voor je nieuwe auto.
- Je creëert hiermee extra budget voor je nieuwe auto.
- Je spaarrekening blijft intact, waardoor je eventuele tegenvallers beter kunt opvangen.
- Je smeert de kosten uit over een langere periode, waardoor je niet in één keer veel geld hoeft te betalen.
Hoe kun je de overwaarde op je huis opnemen voor een auto?
Wil je de overwaarde op je huis voor een auto opnemen? Dan ziet het proces er als volgt uit.
- Reken uit of je overwaarde hebt op je huis. Trek je openstaande hypotheekschuld af van de huidige waarde van je woning. Als daar een positief getal uit komt, heb je overwaarde.
- Onderzoek hoeveel geld jij nodig hebt voor je nieuwe auto. Is je overwaarde daarvoor voldoende?
- Ga met een financieel adviseur in gesprek over jouw opties om je overwaarde op te nemen.
- Maak een keuze voor een passende manier om de overwaarde te verzilveren. Kies je bijvoorbeeld voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek of sluit je je bestaande hypotheek over?
- Vraag de nieuwe of hogere hypotheek aan. De adviseur helpt je hierbij en maakt alles voor je in orde. Jij ontvangt een renteaanbod.
- Ga langs de notaris om de nieuwe of hogere hypotheek officieel te maken. Hier onderteken je de hypotheekakte.
- Het geld komt beschikbaar en jij kunt er je auto mee financieren.
Heb jij behoefte aan financieel advies rondom je overwaarde en de financiering van je auto? Onze onafhankelijke adviseurs staan graag voor je klaar. Vraag een gratis eerste gesprek aan.
Hoeveel kan ik lenen voor een auto?
Je weet dat je overwaarde op je huis hebt. Maar is dat ook voldoende om een nieuwe auto van te betalen? En kun je eigenlijk wel de hele overwaarde opnemen? Die vragen zijn lastig zo te beantwoorden. Maar een Van Bruggen-hypotheekadviseur kan je er in een gratis eerste gesprek meer vertellen. Om je nu alvast op weg te helpen, word je met deze twee stappen wat wijzer over hoeveel jij voor je auto kunt lenen.
Hoeveel overwaarde heb je?
Eerst moet je ontdekken hoeveel overwaarde je hebt op je woning. Je kunt je overwaarde op de volgende manier berekenen:
Trek de openstaande hypotheekschuld af van je huidige woningwaarde.
Komt er een positief getal uit? Dan heb je overwaarde.
Komt er een negatief getal uit? Dan heb je een restschuld.
Overigens kun je voor je huidige woningwaarde het Kadaster raadplegen of je kunt je WOZ-beschikking bekijken. Besef wel dat de WOZ-waarde wat afwijkt van je huidige woningwaarde, omdat de WOZ-waarde in januari het jaar ervoor is vastgesteld. Daarom zal de hypotheekaanbieder je bij een tweede hypotheek altijd vragen om een officiële taxatie voordat ze je een hypotheek verstrekken.
Hoeveel kun je maximaal lenen?
Daarnaast is een belangrijke vraag hoeveel jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Niet altijd kun je je volledige overwaarde opnemen. Of dit mogelijk is, hangt af van jouw toetsinkomen. De hypotheekaanbieder zal jouw inkomen toetsen aan een aantal normen om te bepalen welke maandlasten je maximaal kunt dragen.
Overigens zal je maximale hypotheek als je de overwaarde op je huis gebruikt voor een auto vaak wat lager uitvallen dan als je de hypotheek volledig voor je woning inzet. Dit omdat een extra hypotheek voor de auto meer risico’s met zich meebrengt.
Tip: wil je exact jouw mogelijkheden weten voor een hypotheek of lening voor je auto? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek op een Van Bruggen kantoor.
Welke opties zijn er om je overwaarde uit de stenen te halen?
Zoals we al lieten vallen, zijn er meerdere manieren om je overwaarde op te nemen. De opties zijn als volgt:
- je hypotheek verhogen via een onderhandse verhoging;
- bovenop je lopende hypotheek een tweede hypotheek afsluiten;
- je hypotheek oversluiten naar een nieuwe hypotheek (waarbij je over je gehele hypotheek van een nieuwe, lagere rente profiteert).
- een opeethypotheek (of verzilverhypotheek) afsluiten wanneer je als gepensioneerde een beperkt pensioeninkomen hebt;
- een consumptieve lening aanvragen.
Welke van die opties voor jou gunstig uitpakt? Dat kan een hypotheekadviseur van Van Bruggen voor je uitzoeken. Die kijkt gericht naar jouw persoonlijke situatie. Hoeveel maandlasten kun en wil je dragen? Hoeveel kost de auto van je dromen? Welke pensioenplannen heb je? En hoe verwacht je dat jouw leven er over een paar jaar uitziet? Op basis daarvan zal de hypotheekadviseur je advies geven over de keuzes waar jij goed aan doet. Met oog voor lage maandlasten en passende voorwaarden én voor je toekomst.
Belangrijke aandachtspunten
Ga je de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto? Dan brengt dat wel een aantal aandachtspunten met zich mee. Houd rekening met het volgende voordat je de stap zet:
- Je woning kan minder waard worden. Daalt de waarde op je huis? Dan kan het zijn dat je met een restschuld komt te zitten als je je woning verkoopt.
- Zorg ervoor dat je je hogere maandlasten kunt blijven dragen. Ook als je in de toekomst minder gaat verdienen, bijvoorbeeld doordat je met pensioen gaat of minder gaat werken. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen zal om die reden ook altijd kijken naar je toekomstwensen en -plannen, zodat jouw keuzes nu ook later nog bij je passen.
- Hypotheekaanbieders zijn strenger bij een hypotheek voor een auto. Als je een hypotheek gebruikt voor een verbouwing of verduurzaming, wordt je woning daardoor meer waard. Wanneer je de overwaarde op je huis opneemt voor een auto, is dat niet het geval. Daarom zal de hypotheekaanbieder strengere eisen hanteren bij het goedkeuren van je hypotheekaanvraag.
- Een auto wordt snel minder waard. Op een auto moet je elk jaar een bedrag afschrijven; de waarde ervan daalt snel. Houd dat in je achterhoofd. Als je de auto ooit verkoopt, zal je er veel minder voor krijgen dan je ervoor hebt betaald. Ook moet je tegen die tijd waarschijnlijk een nieuwe auto kopen, en daar dus ook voldoende middelen voor hebben.
- De rente is niet fiscaal aftrekbaar. Gebruik je je overwaarde voor een verbouwing of verduurzaming? Dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Maar dat geldt niet als je de overwaarde gebruikt voor een auto. Dit fiscale voordeel heb je dus niet.
Goed om te weten: over elk van deze aandachtspunten kunnen onze hypotheekadviseurs je meer vertellen. Zij geven altijd eerlijk en helder advies. Ook over mogelijke nadelen van de overwaarde op je huis opnemen voor een auto.
Waar kun je je overwaarde verder voor gebruiken?
De overwaarde op je huis gebruiken voor een auto is niet de enige mogelijkheid. Misschien houd je daarna geld over om andere dingen mee te doen. Je kunt je overwaarde gebruiken voor allerlei bestedingsdoelen. Zet je het geld in om je woning te verbouwen of te verduurzamen of om je tuin op te knappen? Dan is de rente over je aangevraagde hypotheek aftrekbaar. Bij andere bestedingsdoelen is dat niet het geval (bekijk voor meer informatie de belastingregels rondom overwaarde).
Naast een verbouwing van je huis of tuin, kun je je overwaarde onder meer besteden aan:
- aflossing van schulden die je hebt lopen;
- de aankoop van een tweede woning (voor jezelf, voor vakanties of om te verhuren);
- een schenking aan je kinderen of andere familieleden (bijvoorbeeld voor een studie of voor de aankoop van hun eerste woning);
- de aanschaf van een boot, camper of caravan;
- een aanvulling op je werkgeverspensioen;
- nieuwe apparatuur in huis.
Of je kunt het bedrag op je spaarrekening laten staan als financiële buffer voor later.
Plan jouw gratis oriëntatiegesprek
Ben je benieuwd geworden naar meer informatie over de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto? Onze hypotheekadviseurs gaan er graag vrijblijvend met je over in gesprek. Geheel gratis en op een kantoor bij jou in de buurt! Plan je eerste gesprek en kom zo snel meer te weten.
Veelgestelde vragen over overwaarde huis gebruiken voor auto
Hiervoor is het belangrijk om te ontdekken hoeveel overwaarde je hebt én hoeveel je maximaal kunt krijgen aan hypotheek. Of je de volledige overwaarde kunt opnemen, hangt af van je toetsinkomen. De hypotheekaanbieder zal aan de hand van een inkomenstoets bepalen welk deel van je overwaarde je kunt gebruiken. Een hypotheekadviseur kan je al in een eerste gesprek meer vertellen over jouw mogelijkheden om je overwaarde op te nemen (voor een auto of voor andere bestedingsdoelen).
Soms is dat inderdaad mogelijk. Als er overwaarde op je huis rust, kun je wellicht je hypotheek verhogen. De overwaarde wordt dan vrij besteedbaar, waardoor je er – onder andere – een auto van kunt kopen.
Een auto is inderdaad één van de bestedingsdoelen waarvoor je de overwaarde op je huis kunt gebruiken. Of jij ervoor in aanmerking komt je overwaarde te gebruiken voor een auto, hangt af van je woningwaarde en je leencapaciteit (op basis van je inkomen). Een hypotheekadviseur van Van Bruggen kan je al in een eerste (kosteloos) gesprek uitsluitsel geven over jouw mogelijkheden.
Nee, je hypotheekrente is alleen aftrekbaar als je je hypotheek verhoogt voor een doel dat met je woning te maken heeft, dus een verbouwing of verduurzaming. Over het deel van je hypotheek dat je gebruikt voor een auto, ontvang je geen hypotheekrenteaftrek.
Op deze pagina
- Hoe zit dat: overwaarde huis gebruiken voor auto?
- Wat zijn de voordelen van de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto?
- Hoe kun je de overwaarde op je huis opnemen voor een auto?
- Hoeveel kan ik lenen voor een auto?
- Welke opties zijn er om je overwaarde uit de stenen te halen?
- Belangrijke aandachtspunten
- Waar kun je je overwaarde verder voor gebruiken?
- Plan jouw gratis oriëntatiegesprek
- Veelgestelde vragen over overwaarde huis gebruiken voor auto