Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Voordat je verder leest over het afsluiten van een hypotheek, heb je waarschijnlijk eerst een andere belangrijke vraag: hoeveel kun je krijgen aan hypotheek? Je kunt niet zonder meer het bedrag krijgen dat jij nodig hebt voor je droomwoning. Je bank wil wel zeker weten dat je je maandlasten kunt dragen en kunt blijven dragen. Daarom geldt een maximale hypotheek.

Je maximale hypotheek is gebaseerd op je toetsinkomen, dat bestaat uit:

  • je maandinkomen;
  • een eventuele eindejaarsuitkering (mits je die elk jaar krijgt);
  • het vakantiegeld dat je van je werkgever ontvangt;
  • eventuele partneralimentatie;
  • een eventuele uitkering.

Daarnaast kijkt de bank voor je maximale hypotheek naar je maandelijkse financiële verplichtingen en je eventuele schulden. Denk aan een studieschuld, persoonlijke leningen, te betalen partneralimentatie of financiële verplichtingen waarvoor je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie hebt (bijvoorbeeld een op afbetaling gekochte telefoon).

Oscar NoorlagGoed om te weten: Via onze rekentool kun je alvast een eerste indicatie krijgen van je maximale hypotheek. Bereken het hieronder.

 

Kleine kanttekening: de rekentool houdt nog geen rekening met een eventuele lopende hypotheek. Die heeft vaak ook gevolgen op wat je kunt lenen. Belangrijk dus om daar met een hypotheekadviseur goed naar te kijken.

Bereken je maximale zzp-hypotheek

Let op: je kunt in Nederland niet méér lenen dan 100% van je woningwaarde. Ook niet als je volgens je toetsinkomen een hogere hypotheek zou kunnen krijgen. Alleen als je een deel van de hypotheek voor verduurzamende maatregelen (zoals zonnepanelen) wilt gebruiken, geldt een hoger percentage (namelijk maximaal 106% van je woningwaarde).

Kan ik een hypotheek afsluiten als ik een studieschuld heb?

Een studieschuld hoeft niet per se roet in het eten te gooien als je een hypotheek wilt afsluiten. Je studieschuld verlaagt wel het bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen, maar hoeft het afsluiten van een hypotheek niet in de weg te staan. Soms is het voordeliger om de studieschuld in één keer af te lossen. Mogelijk kun je daardoor een aanzienlijk hoger bedrag aan hypotheek krijgen.

Hypotheek afsluiten als zzp’er, kan dat?

Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of je ook een hypotheek kunt afsluiten als je zzp’er bent. Dat kan zeker. Je situatie is wel anders dan bij iemand die in loondienst werkt, doordat je niet elke maand hetzelfde verdient. Maar mogelijkheden voor een zzp-hypotheek zijn er zeker. Hiervoor zal de bank informeren naar je jaarinkomsten van de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde daarvan geldt als jouw toetsinkomen voor een zzp-hypotheek.

Heb je nog geen drie jaar aan ondernemerscijfers? Ook dan zijn er vaak mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen, mits je minimaal één jaar als ondernemer hebt gewerkt. Het kan dan helpen als je, voordat je ondernemer werd, in loondienst hebt gewerkt en daar loonstroken van kunt laten zien.

Wat is een hypotheek?

Wat is dat nu eigenlijk, een hypotheek? Of je nu je eerste huis koopt of een ander huis koopt, je zult bijna altijd een hypotheek afsluiten om de financiering van je woning rond te krijgen. Vaak aangevuld met spaargeld en eventueel met een schenking. Bijna niemand heeft in één keer het hele bedrag voor de aankoop van een woning op de plank liggen. Daarom sluit je een hypotheek af: een lening waarvoor je nieuwe woning als onderpand geldt.

Vaak geldt voor hypotheken dat je deze binnen 30 jaar moet terugbetalen aan de hypotheekaanbieder. Hiervoor betaal je de bank elke maand een bepaald bedrag aan aflossing en een rentebedrag. Dit zijn je maandlasten. De hypotheekrente dient als vergoeding voor de geldverstrekker omdat zij het geld voor je woning beschikbaar stelt.

Voor je hypotheek geldt je woning dus als onderpand. Je hoeft de hypotheek echter niet per se voor de aankoop van je huis te gebruiken. Ook een verbouwing of verduurzamende maatregelen kun je met je hypotheek financieren.

Hoe werkt het afsluiten van een hypotheek?

Er zijn verschillende situaties denkbaar. Je gaat je eerste huis kopen, je koopt een volgend huis, je herfinanciert je huidige hypotheek of je investeert in een tweede (vakantie)woning. In elk van die situaties kom je voor een aantal keuzes te staan. Voor welk bedrag sluit je een hypotheek af? Als je nu voor het eerst een hypotheek afsluit, kies je dan voor een annuïtaire of voor een lineaire hypotheek? En hoe ga je om met een bestaande hypotheek? Los je die volledig af, of behoud je bijvoorbeeld een deels aflossingsvrije hypotheek?

Dankzij onze deskundige financieel adviseurs sta jij er nooit alleen voor: wij helpen jou met passend en persoonlijk advies.

Maak een afspraak

Hypotheek voor bestaande bouw vs. nieuwbouw

Het afsluiten van een hypotheek verloopt iets anders als je een bestaande woning koopt dan wanneer je kiest voor nieuwbouw. Een belangrijk verschil is dat je voor een nieuwbouwhypotheek te maken hebt met een bouwdepot. Dit is een aparte rekening waarop het geld uit je hypotheek komt te staan. Met die rekening betaal je het bouwbedrijf voor de bouw van je woning. Over het bedrag in dit depot ontvang je rente. Tegelijkertijd betaal je rente over het hypotheekbedrag dat je hebt geleend.

Omdat een nieuwbouwwoning nog gebouwd moet worden, kun je er niet direct intrekken. Daarom heb je tijdelijk dubbele lasten als je op dit moment ook in een koopwoning woont. Belangrijk is dus wel dat je die lasten kunt dragen – met je eigen geld of met je inkomen. Je toetsinkomen moet dan voldoende zijn om de maandlasten voor beide hypotheken te kunnen betalen).

Whitepaper nieuwbouwhuis kopen
 

Ander scenario 1: hypotheek oversluiten

Een hypotheek regelen doe je niet alleen als je in een andere woning intrekt. Het kan ook zo zijn dat je nog prima zit in je huidige woning, maar betere voorwaarden of een lagere rente wilt voor je hypotheek. In dat geval is je hypotheek oversluiten soms een goede optie. Dit houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit tegen nieuwe voorwaarden en de huidige rente. Dat kan bijvoorbeeld voordelig zijn als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt en daar een hypotheek van wilt maken waarop je wel aflost.

Ander scenario 2: tweede hypotheek afsluiten

Een andere optie is om een hypotheek bovenop je huidige hypotheek af te sluiten. Een tweede hypotheek dus. Als je niet de maximale hypotheek hebt afgesloten of overwaarde hebt op je woning, kun je soms een extra hypotheek afsluiten op je woning. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken om een verbouwing te realiseren of om je woning te verduurzamen. In een ander artikel leggen we precies uit hoe een extra hypotheek afsluiten in zijn werk gaat.

Je hypotheek oversluiten, wat houdt dat in?

Bij een hypotheek afsluiten denk je waarschijnlijk als eerste aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor een nieuwe woning. Maar net benoemden we het al kort: het kan ook zijn dat je al een tijdje een hypotheek hebt lopen en die wilt oversluiten. Als je je hypotheek oversluit, dan sluit je een nieuwe hypotheek af in plaats van je bestaande hypotheek. Die nieuwe hypotheek biedt je betere voorwaarden en mogelijk ook – als je je oude hypotheek al lang geleden had afgesloten – een lagere rente.

Dit gaat uiteraard net even anders in zijn werk dan een hypotheek afsluiten voor een nieuwe woning. Zo betaal je bij oversluiten een boeterente aan je huidige hypotheekaanbieder voor het openbreken van je hypotheekcontract. Ook is het bij oversluiten belangrijk om te kijken naar het bespaarvoordeel dat het je oplevert en de kosten die oversluiten met zich meebrengt. Over het algemeen geldt: hoe sneller je die oversluitkosten hebt terugverdiend, hoe gunstiger oversluiten is voor jou.

Onze hypotheekadviseurs kunnen gratis en vrijblijvend voor je checken wat oversluiten jou oplevert en kost.

Gratis je hypotheek laten checken

Waar sluit je je hypotheek af?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je allerlei keuzes te maken. Ten eerste is er de keuze tussen verschillende hypotheekaanbieders. Met tientallen verschillende hypotheekaanbieders is die keuze nog niet eenvoudig. Waar ben je voordelig uit, zowel qua rente als qua voorwaarden?

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep vergelijkt voor jou een groot aantal hypotheekaanbieders op basis van de actuele rentestanden en voorwaarden. Dat is het voordeel van onafhankelijk hypotheekadvies: je adviseur is nooit maar aan één hypotheekaanbieder gebonden. Zo kun je ervan op aan dat je een goede keuze maakt.

Een eerste kennismakingsgesprek is bij Van Bruggen Adviesgroep altijd vrijblijvend en gratis.

Plan jouw afspraak

Waar moet je op letten bij een hypotheek afsluiten?

De keuze voor een hypotheekaanbieder is niet de enige keuze die je moet maken bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek. Zo zal je ook kiezen voor een bepaalde hypotheekvorm. Ga je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek of wil je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Kies je een hypotheek met of zonder NHG? En voor welke rentevaste periode ga je? Het zijn stuk voor stuk keuzes waar een hypotheekadviseur je goed bij kan helpen.

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

De eerste keuze die je moet maken, is die voor een hypotheekvorm. Op dit moment zijn de meeste hypotheken die mensen afsluiten annuïteitenhypotheken of lineaire hypotheken. Het verschil zit hem in je maandlasten en in de manier waarop je de hypotheek aflost. Naast die twee hypotheekvormen bestaat er ook een aflossingsvrije hypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag (de annuïteit) voor je hypotheek. Aan het begin van de looptijd bestaan je maandlasten grotendeels uit rente. Naarmate je hypotheek langer loopt, ga je een groter gedeelte aan aflossing betalen. Voordeel hiervan is dat je elke maand exact weet wat je moet betalen. Een nadeel is dat je over de hele looptijd wat duurder uit bent, omdat je minder snel aflost. Een tweede nadeel is dat je netto hypotheeklast na een tijdje oploopt.

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af en ga je daardoor langzaamaan een kleiner bedrag aan rente betalen. Dit betekent dat je aan het begin van je hypotheek relatief hoge maandlasten hebt. Maar doordat je sneller aflost, ben je op den duur wel voordeliger uit.

Of een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

In het verleden kozen hypotheekafsluiters relatief vaak voor een aflossingsvrije hypotheek. Bij dit type hypotheek heb je niet de verplichting om maandelijks op je hypotheek af te lossen. Daardoor kun je er zelf voor kiezen in bepaalde periodes (bijvoorbeeld in het begin) weinig af te lossen. Je hebt dan lage maandlasten. Het ding is wel dat je hoe dan ook je hypotheek aan het eind van de looptijd 100% moet hebben afgelost (of dat je op dat moment weer een nieuwe hypotheek kunt afsluiten).

Dit type hypotheek wordt op dit moment nog maar nauwelijks nieuw afgesloten, omdat je op aflossingsvrije hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten geen hypotheekrenteaftrek meer kunt krijgen.

Heb je vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan kun je die hypotheek wel meenemen naar je nieuwe woning met behoud van de renteaftrek. Dit geldt ook als je een andere hypotheekvorm die je vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten, omzet naar een aflossingsvrije hypotheek. Een eis is wel dat het aflosvrije deel niet meer dan 50% van je totale hypotheek mag bedragen.

Tegenwoordig zien we ook regelmatig dat 50-plussers bij een volgende woning kiezen voor een deels aflossingsvrije hypotheek. Doordat ze geen aflossing hoeven te betalen, hebben ze voor dit deel heel lage maandlasten. Met een aflossingsvrije hypotheek is het natuurlijk wel belangrijk dat je hypotheeklasten ook in de toekomst betaalbaar moeten zijn – ook als je pensioeninkomen eventueel lager is dan je huidige inkomen.

Hypotheek met NHG

Bedraagt je hypotheek (in 2024) maximaal € 435.000,- (of € 461.100,- als je verduurzamende maatregelen hebt meegefinancierd) en heb je gekozen voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek? Dan raden wij je aan om te kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Door deze garantie loop je minder risico dat je je woning met restschuld moet verkopen bij een gedwongen verkoop.

Deze garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. NHG dient als een soort vangnet voor de terugbetaling van je hypotheekschuld, bijvoorbeeld als je je baan verliest.

Voordelen van een hypotheek met NHG:

  • De Stichting staat in bepaalde situaties garant als je je woning moet verkopen met een restschuld.
  • Je krijgt bij een hypotheek met NHG korting op het normale rentetarief.
  • In bepaalde situaties zal de Stichting de eventuele restschuld kwijtschelden als je door betalingsproblemen je huidige woning gedwongen moet verkopen.
  • Overigens gaat de Stichting eerst met je op zoek naar passende oplossingen om gedwongen verkoop zoveel mogelijk te voorkomen.

Op die manier geeft NHG je extra zekerheid over de terugbetaling van je hypotheek. Dat is een fijn idee, want er kan altijd onverwachts iets gebeuren met gevolgen voor je financiële situatie. Bijvoorbeeld het verlies van je baan of een scheiding, waardoor je plotseling problemen krijgt met de terugbetaling van je hypotheek.

Rentevaste periode

Een derde keuze die je moet maken bij het afsluiten van je hypotheek is die voor een rentevaste periode. Dit is de periode waarvoor je je huidige rentepercentage vastzet. Je kunt daarbij kiezen voor een periode van bijvoorbeeld 1, 5, 10 of 20 of 30 jaar. Een periode van 20 jaar rentevast wordt het meest gekozen, gevolgd door 10 en 30 jaar. Gedurende de rentevaste periode betaal je elke maand hetzelfde rentepercentage – ook als de rentes stijgen.

Hoe langer de rentevaste periode loopt, hoe meer zekerheid je hebt over je maandlasten. Je betaalt dan bijvoorbeeld 20 jaar hetzelfde rentepercentage. Risico is wel dat de rentepercentages ook juist kunnen dalen. In dat geval is een lange rentevaste periode minder gunstig, omdat je dan niet van die daling kunt profiteren.

Welke hypotheek past bij mij?

Zoals je hebt gelezen, kom je voor best wel wat keuzes te staan bij het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep helpt je graag om de juiste keuzes te maken. Plan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Maak een afspraak

Zelf een hypotheek afsluiten of hypotheekadvies?

Je kunt ervoor kiezen zelf je hypotheek af te sluiten of over te sluiten. Dus zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. Zoals je hierboven hebt gelezen, vergt een hypotheek alleen wel veel uitzoek- en regelwerk. Daar komt nog bij dat je verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar moet vergelijken om te achterhalen wat voor jou een gunstige hypotheek is. Daar gaat best wel wat tijd en energie in zitten.

Bovendien is voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek de nodige financiële kennis vereist. Je moet niet alleen kijken naar je situatie nu, maar ook naar je wensen voor de toekomst. Ook zijn de belastingregels rond je eigen woning complex (al helemaal als je eerder een koopwoning hebt gehad).

Om al die redenen kiezen de meeste Nederlanders voor hypotheekadvies om hun hypotheek te regelen. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep vergelijken voor jou een groot aantal hypotheekaanbieders, verdiepen zich in jouw situatie en wensen, en geven je op basis daarvan passend hypotheekadvies. Daardoor weet je zeker dat je goede keuzes maakt.

Wat kost het afsluiten van een hypotheek?

Een hypotheek afsluiten is niet gratis. Je zult hierbij altijd op z’n minst notariskosten en taxatiekosten moeten betalen. Daar komen nog de kosten voor hypotheekadvies bij als je – net als vele andere Nederlanders – advies van een hypotheekadviseur inschakelt. De hypotheekadviseur zal de kosten van het advies- en bemiddeltraject van tevoren met je bespreken.

Vanwege die bijkomende kosten wordt ook vaak gezegd dat het niet mogelijk is om een woning zonder eigen geld te kopen. Je hebt spaargeld nodig om op z’n minst de bijkomende kosten koper voor het afsluiten van een hypotheek te kunnen betalen.

Houd in ieder geval rekening met de volgende kosten:

  • notariskosten voor de hypotheekakte;
  • taxatiekosten voor je woning;
  • overdrachtsbelasting (let op: in 2024 hoef je als je 18-34 jaar bent, geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een woning van maximaal € 510.000,-);
  • kosten voor hypotheekadvies als je hiervoor een ervaren hypotheekadviseur inschakelt.

Ga je je hypotheek oversluiten? Houd dan bovendien rekening met een fors bedrag aan boeterente. Hoeveel dat is, kun je opvragen bij je huidige hypotheekaanbieder of je kunt een hypotheekadviseur dit voor je laten uitzoeken.

Daarnaast kun je te maken krijgen met aanvullende kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • borgtochtprovisie (eenmalige kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG);
  • bereidstellingsprovisie (de kosten als je een hypotheekofferte wilt verlengen);
  • bankgarantie (als je de waarborgsom in het voorlopig koopcontract niet uit eigen zak betaalt, maar daarvoor een garantie bij de bank aanvraagt).

Gelukkig zijn veel van deze kosten fiscaal aftrekbaar. Zo kun je de NHG-kosten en de kosten voor de notaris, taxatie en hypotheekadvies aftrekken van je belastbaar inkomen als je je jaaraangifte doet bij de Belastingdienst. Dat kan je een mooi bedrag schelen.

Welke documenten heb je nodig voor je aanvraag?

Om de aanvraag van je hypotheek goed te kunnen beoordelen, vraagt de geldverstrekker altijd om informatie over je persoonlijke en financiële situatie. Daarom moet je altijd een aantal documenten aanleveren om een hypotheek te regelen. Zo kan de geldverstrekker inschatten of jij je hypotheeklasten ook in de toekomst nog kunt betalen.

Het is afhankelijk van je situatie om welke documenten de bank je zal vragen. Dit hangt er bijvoorbeeld van af of je in loondienst werkt of een eigen onderneming hebt. Zo kan je bank om de volgende documenten vragen:

  • de koopovereenkomst voor je woning (als je een andere woning koopt);
  • een taxatierapport voor de woning;
  • een werkgevers- of intentieverklaring;
  • een overzicht van je lopende leningen of studieschuld;
  • een uitdraai van je pensioenoverzicht;
  • een afschrift van je spaarrekening;
  • je belastingaangifte van het afgelopen jaar;
  • je jaarcijfers van de laatste 3 jaar (als je ondernemer bent).

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep laat je altijd precies weten welke documenten de bank van jou nodig heeft en wanneer. Zo kun je op tijd de informatie aanleveren.

Hypotheek afsluiten, hoe werkt dat? Een stappenplan!

We hebben inmiddels al veel besproken over een hypotheek afsluiten. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werk? Een hypotheek verloopt bij ons volgens 5 stappen.

Stap 1: Oriënteren
Stap 2: Samenstelling hypotheek bepalen
Stap 3: Hypotheekofferte
Stap 4: Naar de notaris
Stap 5: Hypotheek onderhouden

Stap 1: Oriënteren

Welke hypotheek past bij jou? En hoeveel bedraagt je maximale hypotheek? De eerste stap is je oriënteren op de mogelijkheden. Je kunt zelf alvast een indicatie krijgen door je maximale hypotheek te berekenen. Let op: als je al een bestaande hypotheek hebt, is het altijd belangrijk om met een adviseur jouw situatie te bespreken. Je kunt door je bestaande hypotheek mogelijk (substantieel) minder lenen dan wat de tool aangeeft. Een hypotheekadviseur vertelt je meer over jouw precieze mogelijkheden.

Stap 2: Samenstelling hypotheek bepalen

Vervolgens sta je voor een paar andere keuzes. Kies je voor een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek? Wat zijn je wensen voor de rentevaste periode en ga je voor wel of geen NHG? En hoe ga je om met overwaarde? Heb je daarvoor eventueel een overbruggingskrediet nodig? Neem je eventueel je bestaande hypotheek mee of sluit je een volledig nieuwe hypotheek af? Die keuzes maak je samen met je hypotheekadviseur.

Stap 3: Hypotheekofferte

Vervolgens kan de hypotheekadviseur op basis van jouw wensen verschillende hypotheekaanbieders met elkaar vergelijken. Zo komt hij tot een hypotheekaanbod met een voordelige rente en gunstige voorwaarden voor jou. Bij de betreffende hypotheekaanbieder vraagt hij een hypotheekofferte voor je aan.

Stap 4: Naar de notaris

Ben je akkoord met het aanbod van de bank? Dan ontvang je een bindend aanbod. Bij de notaris onderteken je de hypotheekakte om de hypotheek officieel te maken. Gefeliciteerd, alles is nu rond.

Stap 5: Hypotheek onderhouden

Ook als je hypotheek rond is, is het verstandig om nog regelmatig kritisch naar je hypotheek te kijken. Geen zorgen: hier heb je zelf weinig omkijken naar. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep houdt dit graag voor je in de gaten en neemt contact met je op als het loont om je hypotheek aan te passen.

Hypotheek afsluiten: 7 tips van de adviseur

Je hebt hierboven al heel veel informatie gelezen over hypotheek afsluiten. Ten slotte geeft onze hypotheekadviseur je graag 7 laatste tips voor het afsluiten van je hypotheek.

Tip 1: Zoek goed uit wat de mogelijkheden zijn.
Tip 2:
Kijk verder dan alleen de hypotheekrente.
Tip 3: Zet je rente wat langer vast.
Tip 4: Sluit niet per definitie de maximale hypotheek af.
Tip 5: Denk ook na over de toekomst.
Tip 6: Neem eventueel je huidige hypotheek mee.
Tip 7: Schakel een hypotheekadviseur in.

Tip 1: Zoek goed uit wat de mogelijkheden zijn

Ook als je bijvoorbeeld een studieschuld hebt of minder dan 3 jaar ondernemer bent, zijn er vaak mogelijkheden voor een hypotheek. Denk dus niet direct dat een hypotheek niet mogelijk is voor jou. Zo kan het helpen als je overwaarde hebt op je huidige woning. Het is altijd goed om een hypotheekadviseur in te schakelen. Die kan je precies vertellen wat jouw opties zijn.

Tip 2: Kijk verder dan alleen de hypotheekrente

Ook de voorwaarden voor een hypotheekaanbod zijn belangrijk. Ga daarom niet meteen af op de hypotheek met de scherpste rente, maar verdiep je ook in de aanvullende voorwaarden. Of laat een hypotheekadviseur daar voor je naar kijken.

Tip 3: Zet je rente langer vast voor extra zekerheid

Wil je graag zekerheid over je toekomstige maandlasten? Dan kan het gunstig zijn om voor een langere rentevaste periode te kiezen. Je hebt dan een lange tijd (tot wel 20 of 30 jaar) duidelijkheid over de hoogte van de rente en van je maandlasten. Dat is gunstig als de rentes op een bepaald moment weer gaan stijgen. Stem met je adviseur af welke rentevaste periode goed bij jou past.

Houd er wel rekening mee dat een lange rentevaste periode ook nadelig kan uitpakken als de rentes juist weer dalen.

Tip 4: sluit niet per definitie de maximale hypotheek af

Als je spaargeld hebt, is het soms verstandig om een deel van de woning met eigen middelen te financieren. Je betaalt dan minder rente doordat je hypotheek mogelijk in een lagere risicoklasse valt en je risico-opslag dus lager is.

Tip 5: Denk ook na over de toekomst 

Een hypotheek sluit je af voor een langere tijd (in principe voor 30 jaar). Houd er dus altijd rekening mee dat je je hypotheek niet alleen nu, maar ook later moet kunnen blijven betalen. Dus ook als je bijvoorbeeld met pensioen gaat of minder gaat werken.

Tip 6: Neem eventueel je huidige hypotheek mee

Als je een ander huis koopt, hoef je niet per se een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten. Je kunt ook je huidige hypotheek meenemen als (deel van) je nieuwe hypotheek. Voor sommige hypotheekvormen kan dit gunstig uitpakken.

Tip 7: Schakel een hypotheekadviseur in 

Je hoeft er niet alleen voor te staan bij al het uitzoek- en regelwerk rondom je hypotheek. Een ervaren hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep helpt je hier graag bij vanuit zijn uitgebreide kennis van hypotheken. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismaking. Dan weet je al snel wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek.

Maak direct een afspraak

Veelgestelde vragen over hypotheek afsluiten

Je maximale hypotheek hangt af van je inkomen en de waarde van je woning. Je kunt altijd maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Daarnaast wordt je inkomen getoetst aan de maandlasten voor je hypotheek. Via onze rekentool kun je een eerste idee krijgen van jouw maximale hypotheek. Wil je meer zekerheid hebben over jouw leenmogelijkheden? Ga dan met een hypotheekadviseur in gesprek. Die kan precies voor je uitrekenen hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen.

Een hypotheek is een lening met je woning als onderpand. Je leent een bedrag om je woning te financieren en betaalt dat bedrag in dertig jaar terug via aflossingen. Over een hypotheek betaal je ook elke maand een percentage aan rente.

Dat kan een van onze hypotheekadviseurs uitgebreid voor je uitzoeken in een gratis eerste oriëntatiegesprek. De adviseur rekent voor je uit hoeveel jij aan maximale hypotheek kunt krijgen en wat je daarnaast eventueel nog kunt inleggen aan eigen geld of een gekregen schenking. Zo weet je na het eerste gratis gesprek precies hoeveel jij in een woning kunt investeren.

Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Je moet bijvoorbeeld een passende hypotheekvorm kiezen, een keuze maken over je rentevaste periode en veel hypotheekaanbieders vergelijken op rente en voorwaarden. Zeker omdat je lange tijd aan je hypotheek vastzit, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Een onafhankelijke hypotheekadviseur van Van Bruggen kan je daarbij helpen.

Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je met een aantal kosten te maken. Dat zijn onder meer de kosten voor hypotheekadvies, notariskosten, taxatiekosten en eventueel nog andere kosten.

Er zijn tientallen hypotheekaanbieders met elk hun eigen producten en voorwaarden. Het hangt dan ook sterk van jouw situatie en wensen af waar je het beste een hypotheek kunt afsluiten. Een onafhankelijke hypotheekadviseur van Van Bruggen kan de opties voor je vergelijken en laat je weten waar jij voordelig uit bent. Qua rente én voorwaarden.

Dat is in principe mogelijk. Wel moet je altijd bij de hypotheekaanbieder een kennis- en ervaringstoets doen, waarmee je bewijst dat je voldoende kennis hebt om zelf een hypotheek af te sluiten. Houd er rekening mee dat een hypotheek afsluiten niet zomaar iets is. Een fout is snel gemaakt en kan grote consequenties hebben. Daarom schakelt meer dan 90% van de huiseigenaren voor hypotheekadvies een professional in.

Voor een hypotheek betaal je in principe elke maand een bedrag aan rente en aflossing (tenzij je een volledig aflossingsvrije hypotheek hebt). Die twee samen vormen je maandlasten. Houd verder rekening met eenmalige kosten voor je hypotheek afsluiten. Dat zijn bijvoorbeeld de notaris- en taxatiekosten.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak