Overwaarde gebruiken
Als jouw huis meer waard is dan jouw hypotheek, heb je te maken met een overwaarde. Is je woning bijvoorbeeld in waarde gestegen of heb je afgelost op je hypotheek? Dan heb je overwaarde. En voor de overwaarde op je huis gebruiken bestaan allerlei interessante opties. Steek jij het geld bijvoorbeeld in een verbouwing, de aankoop van een nieuwe woning of een pensioenbuffer? De opties zijn eindeloos. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over.
Bepaal jouw overwaarde
Voordat we verder ingaan op de overwaarde op je huis gebruiken, eerst nog kort iets over je overwaarde berekenen. Want je bent vast nieuwsgierig: heb jij overwaarde op je huis?
Gebruik de volgende berekening om te ontdekken of er sprake is van overwaarde op jouw huis:
Trek je openstaande hypotheekschuld af van de huidige waarde van jouw woning.
Komt er een positief getal uit die berekening? Dan is er sprake van overwaarde. Die kun je op meerdere manieren gebruiken.
Hoe kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken?
De overwaarde op jouw woning komt altijd vrij bij verkoop van je huis. Maar wat nu als je niet wilt verhuizen, maar wel gebruik wilt maken van je overwaarde? Dan kun je je op meerdere manieren (een deel van) de overwaarde opnemen, mits je inkomen hiervoor toereikend is. Denk aan een tweede hypotheek, een krediethypotheek, een opeethypotheek of het oversluiten van je lopende hypotheek.
Maar waarvoor kun je de overwaarde op je huis gebruiken? Opties genoeg! Met de overwaarde kun je bijvoorbeeld extra financiële armslag creëren voor onderhoud aan of een verbouwing van je woning of een tuinrenovatie. Of je kunt er de aanschaf van een nieuwe auto mee betalen of eventuele schulden mee aflossen. Maar er zijn nog veel meer opties. Wij zetten ze voor je onder elkaar.
Tip: advies over hoe jij de overwaarde op je huis kunt gebruiken? Onze hypotheekadviseurs nemen je graag aan de arm en geven je persoonlijk advies.
Lees het whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’
De overwaarde op je huis gebruiken, welke opties zijn er? Die vraag beantwoorden we uitgebreid in een whitepaper, waarin we alle mogelijkheden voor je toelichten. Download gratis het whitepaper ‘Overwaarde huis gebruiken: wat kun je ermee?’ en doe er je voordeel mee.
Overwaarde gebruiken voor een verbouwing
Je kunt de overwaarde investeren in je huidige woning, bijvoorbeeld door deze via een tweede hypotheek of hypotheekverhoging op te nemen.
Wil je je huis verbouwen of verduurzamen? Je overwaarde kan je verbouwplannen voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken, een uitbouw of een opknapbeurt van je tuin een stap dichterbij brengen. Over dit bedrag kan je namelijk je hypotheek verhogen of een extra hypotheek aangaan. De overwaarde is dan als het ware de garantie dat je deze extra lening kunt terugbetalen.
Overwaarde investeren in een nieuwe koopwoning
Je kunt de overwaarde op je huidige huis ook gebruiken door te verhuizen naar een ander huis. Voor die nieuwe woning heb je dan een lagere hypotheek nodig, omdat je je overwaarde kunt inzetten om de nieuwe hypotheek te verlagen.
Zelfs al voordat de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden, kun je de overwaarde gebruiken om je nieuwe woning te financieren. Hiervoor kun je een overbruggingskrediet aanvragen ter hoogte van de benodigde overwaarde.
Overigens is het ook fiscaal aantrekkelijk om je overwaarde bij de aankoop van een nieuw huis voor hypotheekverlaging te gebruiken. Gebruik je de overwaarde niet voor je nieuwe hypotheek, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Over het hypotheekbedrag ter hoogte van de overwaarde mag je dan geen hypotheekrente aftrekken.
Overwaarde gebruiken voor een nieuwe huurwoning
Ga je van een koop- naar een huurhuis? Dan vervalt de bijleenregeling (je gaat immers geen nieuwe hypotheek aan), tenzij je binnen drie jaar alsnog een huis gaat kopen. De overwaarde op je huidige woning komt dan vrij, waardoor je bijvoorbeeld een extra zakcentje hebt voor een droomreis. Ook kun je met de overwaarde natuurlijk je huurlasten betalen.
Overwaarde huis gebruiken voor schenking
Verder kun je de overwaarde op je huis gebruiken om een bedrag aan je kinderen te schenken. Het is fiscaal vaak een stuk voordeliger om al bij leven een deel van jouw vermogen (waaronder ook het koophuis valt) te schenken aan je (klein)kinderen dan om het als erfenis aan hen achter te laten. Dat scheelt tegen die tijd erfbelasting. Een belastingvrije schenking is daarvoor een interessante optie. Je kunt zo’n schenking bijvoorbeeld doen als je kind een huis gaat kopen en jij daar financieel bij wilt ondersteunen.
Overwaarde gebruiken voor een tweede woning
Heb je altijd al gedroomd van een mooie vakantiewoning? Of lijkt het je interessant om een tweede woning te kopen en vervolgens aan te bieden voor de verhuur, waardoor je er (hopelijk) een fors bedrag aan huurinkomsten mee opstrijkt? Je overwaarde biedt wellicht interessante kansen om een tweede woning te financieren.
Let op: Daar zitten wel wat haken en ogen aan, zoals dat je tweede woning onder je inkomen in box 1 valt voor de Belastingdienst. Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden en aandachtspunten.
Overwaarde vrij besteden
Je kunt de overwaarde ook gebruiken voor diverse andere bestedingsdoelen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe auto of caravan. Of gebruik het bedrag als aanvulling op je (pensioen)inkomen.
Houd er hierbij wel rekening mee dat je over dit bedrag geen hypotheekrente mag aftrekken voor de inkomstenbelasting. Je maandlasten worden hierdoor dus hoger.
Advies over jouw overwaarde?
Wil je tips over wat je kunt doen met jouw overwaarde? Maak dan een afspraak met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Het eerste oriënterende gesprek is altijd gratis.
We bekijken graag de mogelijkheden om de overwaarde op je huis te gebruiken én om dat ook voor de belasting zo gunstig mogelijk te doen.
Veelgestelde vragen over overwaarde huis gebruiken
Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb je veel overwaarde en kun je het geld goed gebruiken? Dan doe je er wellicht goed aan om je overwaarde te gebruiken via een verzilvering. Kun je de hogere lasten niet dragen? Of heb je plannen om binnenkort te verhuizen en komt daardoor je overwaarde automatisch vrij? Dan is je overwaarde opnemen wellicht minder handig. Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee waar jij wel en niet goed aan doet.
Voor het antwoord op die vraag, is leidend hoeveel je inkomen bedraagt. De hypotheekaanbieder bepaalt op basis van je inkomen wat jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Het is dus daarvan afhankelijk of jij je volledige overwaarde of een deel ervan kunt opnemen.
Hier bestaan allerlei mogelijkheden voor. Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld op je spaarrekening laten storten als financiële buffer of voor je pensioen. Maar je kunt het geld ook besteden aan onder andere een verbouwing, verduurzamende maatregelen, een nieuwe auto of boot, of een schenking aan je kinderen.
In principe is je overwaarde vrij besteedbaar. Je mag dus zelf beslissen wat je ermee doet. Of dat nu een verbouwing is of dat je het geld laat staan op je rekening voor later. Houd er wel rekening mee dat je niet bij elk bestedingsdoel hypotheekrente mag aftrekken over het hypotheekdeel waarmee je je overwaarde hebt opgenomen.
Om je overwaarde te gebruiken, moet je dit bedrag verzilveren. Dat kan via verschillende producten, zoals een tweede hypotheek, een krediethypotheek of een opeethypotheek. Welke mogelijkheid voor jou gunstig is? Daarover kan jouw persoonlijke adviseur bij Van Bruggen je passend advies geven.
Op deze pagina
- Bepaal jouw overwaarde
- Hoe kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken?
- Lees het whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’
- Overwaarde gebruiken voor een verbouwing
- Overwaarde investeren in een nieuwe koopwoning
- Overwaarde gebruiken voor een nieuwe huurwoning
- Overwaarde huis gebruiken voor schenking
- Overwaarde gebruiken voor een tweede woning
- Overwaarde vrij besteden
- Advies over jouw overwaarde?
- Veelgestelde vragen over overwaarde huis gebruiken