Een opeethypotheek of verzilverhypotheek kun je vanaf (ongeveer) je AOW-leeftijd afsluiten. Het is een manier om de overwaarde te benutten en je bestedingsruimte te vergroten.

Waarom kiezen voor een opeethypotheek of verzilverhypotheek?

Je bepaalt zelf of je het vrijkomende vermogen in één keer wilt ontvangen, of periodiek – bijvoorbeeld iedere maand – een deel van het bedrag. Het geld is flexibel besteedbaar, je kunt er je pensioen mee aanvullen zodat je ook na de AOW-leeftijd comfortabel kunt blijven leven. Maar je kunt het ook gebruiken om je woning toekomstbestendiger of duurzamer te maken. Of je kunt je kinderen helpen met een schenking.

Een voorbeeld:
Hans kocht 30 jaar geleden een woning voor € 100.000,- , met een hypotheek van € 100.000,-. De woning is door de jaren heen steeds meer waard geworden en heeft nu een marktwaarde van € 300.000,-.

De overwaarde is de marktwaarde (€ 300.000) min de hypotheek (€ 100.000) en bedraagt € 200.000,-. Als Hans zijn overwaarde (deel) wil opnemen, kan hij een verzilverhypotheek van € 100.000,- afspreken. Deze komt bovenop zijn huidige hypotheek van € 100.000,-. Hiermee creëert Hans meer bestedingsruimte om zijn pensioen aan te vullen.

Verzilverhypotheek en maandlasten

Een verzilverhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek, waarvoor de geldverstrekker alleen rente in rekening brengt en dus geen maandelijkse aflossing. Die rente betaal je niet, maar wordt opgeteld bij je hypotheekschuld. Je hypotheek groeit, en uitgaande van een gelijkblijvende waarde van de woning, daalt je overwaarde. Met een verzilverhypotheek heb je dus geen hypotheeklasten, maar eet je wel je overwaarde op.

Persoonlijk advies over jouw situatie

Loop jij tegen de AOW-leeftijd, of ben je al met pensioen? En wil je meer informatie en advies over het benutten van je overwaarde? Maak dan een afspraak met jouw financieel adviseur of hypotheekadviseur.

Feelix

Met Feelix ontvang je direct 80% van de taxatiewaarde van je woning. Bovendien houd je volledig recht op waardestijging in de toekomst.

Overwaarde verzilveren

Overwaarde op je huis: hoe kun je die verzilveren? Wij geven je uitleg over verschillende opties om de overwaarde op je woning te benutten.

Pensioenadvies

Geld dat bedoeld is om op latere leeftijd te gebruiken: in de volksmond wordt alles ‘pensioen’ genoemd. Wist je dat het ‘pensioen’ officieel uit drie onderdelen bestaat?

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak