Pensioenadvies: financieel advies over nu en later
Rond je pensioen komt er veel op je af. Zelfs al zo’n 10 jaar voor je pensioen. Hoe zit het bijvoorbeeld met je hypotheek? Wat kun je doen met je overwaarde? En wat kun je nu al regelen om straks meer pensioen te hebben? Om daar goed zicht op te krijgen, is een blik op je gehele financiële situatie nodig. De financieel adviseurs van Van Bruggen geven deskundig en onafhankelijk pensioenadvies op basis van jouw wensen, verwachtingen en je huidige financiële situatie. Daarmee kunnen we een planning en advies voor de toekomst opstellen, zodat jij doordachte keuzes kunt maken voor later.
Méér dan pensioenadvies: een blik op je hele financiële situatie
Zodra je stopt met werken, verandert er van alles in je leven. Misschien wil je al vóór de AOW-leeftijd stoppen met werken, een verre reis maken of juist nog een paar jaar doorwerken na je pensioen. Al die keuzes hebben invloed op je financiële situatie in de toekomst. Zo kan het lastiger zijn om een hypotheek af te sluiten rond je pensioenleeftijd of heb je misschien nog niet je volledige aflosvrije hypotheek afgelost. Aan de andere kant is er ook goed nieuws als je een koophuis hebt: misschien heb je veel overwaarde op je huis en kun je die inzetten.
Kortom: er komt veel bij je pensioen kijken. Wij geven daarom ook niet alleen pensioenadvies, maar kijken uitgebreid naar je gehele financiële situatie. Van hypotheek tot verzekeringen. Van overwaarde tot lijfrentes. Zo kunnen we je goed adviseren over waar je nu en in de toekomst goed aan doet.
Waarover kun je advies krijgen?
Bij het nadenken over je pensioen kunnen er nogal wat vragen door je hoofd heen gaan:
- Hoe ziet mijn financiële situatie er over 5, 10 of 20 jaar uit?
- Hoe kan ik mijn bestaande pensioen aanvullen?
- Hoe zit het met mijn hypotheek in combinatie met mijn pensioen?
- Kan ik mijn hypotheek nog aanpassen, aflossen of juist verhogen?
- Hoe kan ik de overwaarde op mijn woning verzilveren?
- Kan ik eerder stoppen met werken met hulp van mijn overwaarde?
- Hoe zit het met mijn financiële toekomst na een scheiding?
Allemaal vragen die niet met één algemeen advies te beantwoorden zijn. Hiervoor is inzicht in je gehele financiële situatie belangrijk. Onze adviseurs staan je graag bij met een uitgebreid adviestraject rondom jouw financiën.
Onze adviseurs geven je op een prettige en persoonlijke manier antwoord op al je vragen. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en wat je nog te doen staat om alles goed te regelen.
Wat houdt ons advies in?
Bij Van Bruggen werken financieel adviseurs met uitgebreid verstand van pensioenen, verzekeringen en hypotheken. Zij geven je onafhankelijk advies over de beste mogelijkheden in jouw situatie. Ze adviseren je over de juiste keuzes, waardoor jij weloverwogen beslissingen kunt maken.
Ook gaan we graag in op andere wensen die je misschien hebt. Bijvoorbeeld als je minder wilt werken of al voor je pensioengerechtigde leeftijd wilt stoppen met werken. We adviseren je hoe je dat financieel kunt realiseren.
We beginnen altijd met een kennismaking. Daarin kijken we samen naar jouw wensen, uitgangspunten en vragen. Ook laten we je weten wat uitgebreid financieel advies bij ons kost. Ga je akkoord met de offerte? Dan gaan we samen het traject voor financieel advies en pensioenadvies in.
Tijdens dat traject bespreken we alles wat belangrijk is om jouw situatie voor later goed te regelen. Bijvoorbeeld:
- Wat zijn jouw wensen na je pensioen?
- Hoe kun je die wensen financieren?
- Hoe ziet je pensioen- en hypotheeksituatie er nu uit?
- Welke mogelijkheden heb je om je pensioen aan te vullen?
- Wat kun je het beste doen met je hypotheek?
- Welke opties biedt je overwaarde?
- Waar moet je nog meer rekening mee houden?
Kortom: jij kunt na het adviestraject de juiste keuzes maken om straks goed voorbereid van je pensioen te genieten.
Hoeveel bedraagt mijn pensioen?
Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je heel eenvoudig zien hoeveel pensioen je tot nu toe via je werkgever hebt opgebouwd. Ook geeft die site je inzicht in wat je straks na je pensioen per maand aan inkomsten hebt.
Goed om te weten: je pensioen bij je werkgever is niet je enige inkomstenbron als je bent gestopt met werken. Er vallen drie zaken onder pensioen.
Je pensioeninkomen bestaat uit drie inkomstenbronnen:
- AOW: een uitkering die je van de overheid ontvangt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd.
- Werkgeverspensioen: afspraken en rechten op pensioen die je hebt opgebouwd via je werkgever.
- Aanvullend inkomen: pensioeninkomen dat je zelf hebt opgebouwd als aanvulling voor na je pensioenleeftijd, bijvoorbeeld eigen spaargeld, lijfrentes of overwaarde.
Bij ons pensioenadvies kijken we naar elk van die drie onderdelen en bekijken we daarnaast je hypotheek. Welk bedrag heb je opgebouwd aan AOW? Wat heb je tot nu toe uitstaan aan pensioen bij je werkgever of wat heb je als zzp’er aan pensioen opgebouwd? Hoeveel overwaarde heb je om mogelijk als extra pensioen te gebruiken? En wat wil je verder zelf regelen? We kijken naar jouw doelen en verwachtingen en bespreken aan de hand daarvan jouw mogelijkheden. Voor nu en later.
Wanneer met pensioen?
Over het algemeen ziet de overheid de AOW-leeftijd als je pensioenleeftijd. Natuurlijk kun je (als je daar op tijd dingen voor regelt) eerder stoppen met werken of wat langer doorwerken.
De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren regelmatig verhoogd. Eerder kon je standaard op je 65e met pensioen gaan. Tegenwoordig is de pensioenleeftijd gebaseerd op de algemene levensverwachting van de bevolking. Anno 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd deels mee met de levensverwachting.
Voor elk jaar dat we langer leven, stijgt de AOW-leeftijd met 8 maanden. Wil je alvast een indicatie wanneer jij met pensioen kunt? Gebruik dan deze tool van de Sociale Verzekeringsbank.
Vervroegd pensioen of juist langer doorwerken
Belangrijk is om altijd een plan te maken voor na je pensioen. Daar is ons pensioenadvies voor particulieren ook op gericht. Voor ons advies kunnen we ook uitzoeken wat er mogelijk is als je eerder met pensioen wilt gaan of juist langer wilt doorwerken. De AOW-leeftijd is namelijk niet per definitie jouw pensioenleeftijd; daar kun je soms zelf keuzes in maken (als je het maar goed regelt en voldoende financiële middelen hebt).
Eerder met pensioen gaan
Na een leven lang gewerkt te hebben, wil je genieten van tijd met familie en vrienden. Misschien wil je daar wel al mee beginnen vóór je pensioengerechtigde leeftijd. In zo’n geval kun je vervroegd met pensioen gaan en dus eerder stoppen met werken. Als je er op tijd over nadenkt hoe je het precies wilt aanpakken, zijn daar misschien wel mogelijkheden voor.
Zo kan het een optie zijn om zelf alvast pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door een bedrag te sparen, te gaan beleggen of je pensioen eerder te laten uitkeren. Het is altijd verstandig om daarover met een financieel adviseur in gesprek te gaan.
Doorwerken na pensioen
Sommige mensen willen juist liever doorwerken na hun pensioen. Ze vinden hun werk te leuk om er afscheid van te nemen. Of ze willen nog wat extra geld sparen voordat ze écht stoppen met werken. Doorwerken is goed mogelijk, maar er zijn wel wat kleine lettertjes aan verbonden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goede afspraken te maken met je werkgever en die ook zwart op wit te zetten. Vaak zal je contract namelijk vanuit de wet automatisch eindigen op je AOW-leeftijd.
Wat doe je met vermogen na je pensioen?
Voordat je met pensioen gaat, heb je je hele leven hard gewerkt. Misschien heb je daarmee een mooie spaarpot opgebouwd. Dat is handig, want de AOW en een eventuele pensioenuitkering zijn niet altijd voldoende als je zorgeloos wilt leven. Zeker als je gewend bent wat meer geld uit te geven aan bijvoorbeeld etentjes en vakanties. Fijn dus als je dankzij een buffer die mogelijkheden ook na je pensioen hebt.
Het kan ook zijn dat je meer vermogen hebt gespaard dan je zelf nodig hebt om rond te komen. Een luxe! In dat geval is het handig om met een expert te kijken wat je met dit vermogen na je pensioen doet.
Schenken na je pensioen
Heb je meer vermogen dan je zelf nodig hebt om te kunnen rondkomen? Dan kan schenken na je pensioen een slimme zet zijn. Als je vermogen overhoudt na je overlijden, dan gaat dit als erfenis naar je erfgenamen. Daarover moeten zij een behoorlijk percentage erfbelasting betalen. Dat maakt het vaak aantrekkelijker om al tijdens je leven schenkingen te doen, bijvoorbeeld aan je kinderen.
Je kunt elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken of je kunt een eenmalige van belasting vrijgestelde schenking doen. Bijvoorbeeld als je (klein)kind een woning gaat kopen. Alle verschillende mogelijkheden voor schenken zetten we in dit artikel voor je op een rij.
Woonwensen realiseren
Ook kun je je vermogen gebruiken om je huidige woning toekomstbestendig te maken. Dat kan zijn door een dakkapel te plaatsen of een andere verbouwing na je pensioen te realiseren. Ook kun je je woning alvast klaar maken voor als je wat ouder bent, bijvoorbeeld door drempels te verwijderen, de badkamer aan te passen of een slaapkamer beneden te realiseren.
Daarnaast is verduurzaming van je woning een goede manier om én waarde toe te voegen aan je woning én een bijdrage te leveren aan het milieu. Je verlaagt daarmee je energielasten (soms wel een paar honderd of duizend euro per jaar) en draagt een steentje bij aan de wereld van morgen.
Pensioen aanvullen, waar doen ze het van? Download nu het whitepaper!
Een bevriend stel dat een inspirerende wereldreis maakte om met pensioen te gaan. Een oud-collega die een vakantiehuis kochten of een kennis die al vroeg met pensioen ging. Allemaal roepen ze die ene vraag op: “Hoe doen ze dat?”.
Gelukkig zijn er talloze manieren om je pensioen aan te vullen en financiële zekerheid te creëren. Wil je weten wat er voor jou mogelijk is? Download ons gratis whitepaper.
Hypotheek na je pensioen
Nog zoiets waarvan je weet dat je er iets mee moet: de hypotheek na je pensioen. Met pensioen gaan heeft ook invloed op je hypotheek. Hypotheekverstrekkers spelen zelfs 10 jaar vóór de AOW-leeftijd al in op het feit dat je binnenkort met pensioen gaat. Een goede reden dus om al voor je 56e samen met een adviseur een blik op je hypotheek te werpen. Ook dit nemen we mee in ons financieel advies.
Denk ook goed na over je woonwensen na je pensioen. Wil je nog lange tijd in je huidige woning blijven wonen? Wil je wellicht je hypotheek oversluiten? Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Zo ja, hoe kun je die aflossen aan het eind van je looptijd? Stuk voor stuk vragen waar je het best al een tijdje vóór je pensioen over kunt nadenken.
Nieuwe hypotheek afsluiten
Heb je plannen om een nieuwe woning te kopen vlak voor je pensioen? Dan is het slim om op tijd de daad bij het woord te voegen. Hypotheekverstrekkers rekenen vanaf je 56e bij het bepalen van je hypotheek niet alleen meer met je huidige inkomen, maar ook deels met je pensioeninkomen als je een hypotheek of lening afsluit. Dit heeft invloed op je maximale hypotheek, omdat je pensioeninkomen vaak lager uitvalt dan je inkomen toen je nog werkte. Vaak kun je daardoor na je 56e een lagere hypotheek krijgen.
Houd hier dus rekening mee als je verhuisplannen hebt, zeker als je daarvoor van je maximale hypotheek afhankelijk bent.
Hypotheek oversluiten
Ook als je plannen hebt om je hypotheek over te sluiten, is het verstandig om op tijd actie te ondernemen. In dat geval wordt namelijk opnieuw je maximale hypotheek bepaald op basis van je (pensioen)inkomen. Als je er eerder bij bent, kan de bank hiervoor nog rekenen met je huidige inkomen. Dat biedt extra mogelijkheden.
Overwaarde op je woning
Op de huidige krappe huizenmarkt met hoge huizenprijzen hebben veel mensen overwaarde op hun huis. Die overwaarde kun je gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing te realiseren of om andere financiële uitgaven mee te doen. Overwaarde is alleen geen bedrag dat zomaar op je spaarrekening staat; het is vermogen in stenen. De overwaarde opnemen is bijvoorbeeld mogelijk door je hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen. Ook je woning verkopen is hiervoor natuurlijk een optie. Altijd goed om met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag.
Pensioen als zzp’er
Als je in loondienst werkt, bouw je pensioen op bij je werkgever. Voor zzp’ers ligt dat anders. Zij krijgen wel AOW, maar zullen hun pensioen verder zelf moeten verzorgen. De AOW is namelijk geen vetpot. Belangrijk dus om daar wat voor te regelen. Ook hierbij speelt je gehele financiële situatie mee. Heb je bijvoorbeeld zelf al geld gespaard? Hoe ziet het inkomen en pensioen van je partner eruit? En hoeveel hypotheek heb je nog openstaan?
Je kunt als zzp’er zelf een buffer bij elkaar sparen – dat is sowieso handig om eventuele tegenslagen op te vangen – voor later. Maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheden voor een zzp-pensioen. Denk bijvoorbeeld aan lijfrentes of overwaarde opnemen als pensioenaanvulling. Een financieel adviseur kan tijdens een uitgebreid adviestraject met je meekijken waar jij goed aan doet.
Hoe werkt onafhankelijk pensioenadvies?
Kies je voor financieel advies bij Van Bruggen? Dan helpt een van onze onafhankelijke adviseurs jou in 4 stappen:
Stap 1: Eerst kijken we in een kennismakingsgesprek of we iets voor jou kunnen betekenen. Tijdens dit gesprek lichten we onze werkwijze toe. Ook vertellen we je meer over de kosten van ons advies.
Stap 2: Daarna verdiepen we ons in je huidige financiële situatie en je wensen voor later. Je geeft zelf aan welke wensen je hebt. Wij lezen ons goed in alle informatie in, zodat we je advies op maat kunnen geven.
Stap 3: Na het bekijken van je huidige en gewenste financiële situatie geven we je persoonlijk advies en krijg je antwoord op al je vragen. Dat leggen we vast in een adviesrapport. Het adviesrapport lichten we altijd toe in een persoonlijk gesprek.
Stap 4: Besluit je op basis van het advies dingen te regelen? Denk aan lijfrentes, een aanpassing van je hypotheek of een nieuwe hypotheekaanvraag? Ook dan staan we uiteraard voor je klaar.
Een blik laten werpen op jouw financiële situatie?
Wil je zeker weten dat jij ook later genoeg geld hebt om van rond te komen? Dat alles rondom je hypotheek, verzekeringen en andere zaken goed geregeld is? Klop dan aan bij een onafhankelijke adviseur van Van Bruggen! Bij ons ben je zeker van een financieel adviseur die jou goed verder kan helpen.
Veelgestelde vragen over pensioenadvies
Bij ons betaal je niet alleen voor pensioenadvies, maar voor advies over je gehele financiële situatie. Je situatie rondom je pensioen hangt namelijk van veel meer dingen af. Daarom kijken we naar het geheel om jou goed te adviseren. De kosten verschillen, omdat de ene situatie meer uitzoekwerk vergt dan de andere. Bij Van Bruggen krijg je altijd een persoonlijk prijsvoorstel en kun je zelf bepalen of je op basis daarvan het adviestraject wilt starten.
Ja, soms zijn er opties om eerder met pensioen te gaan. De RVU-regeling biedt bijvoorbeeld fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden voor vroegpensioen. Daarnaast kun je zelf een bedrag bij elkaar sparen of je overwaarde benutten om de periode tot je pensioen te overbruggen en al eerder te stoppen met werken. Of jij eerder met pensioen kunt? Ook daarvoor kun je het beste met een financieel adviseur in gesprek gaan. Die kan precies uitzoeken wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn.
Een pensioenadviseur kan met jou meekijken naar je naderende pensioen en hoe je dat financieel regelt. Hij kijkt naar wat je wensen zijn, hoe je pensioen op dit moment is opgebouwd en wat je kunt doen om je pensioen verder aan te vullen. Kortom: een pensioenadviseur maakt een pensioenplanning met en voor je, zodat jij zeker weet dat je straks voldoende middelen hebt om zorgeloos van je pensioen te genieten.
Als zzp’er bouw je niet via een werkgever elke maand pensioen op. Hiervoor zal je dus zelf iets moeten regelen. Het is verstandig om op tijd met een financieel adviseur in gesprek te gaan over manieren om zelf een pensioenaanvulling op te bouwen. Ook je overwaarde opnemen kan een optie zijn. Een adviseur kan je mogelijkheden op een rij zetten en adviseert je waar jij goed aan doet.
Op deze pagina
- Méér dan pensioenadvies: een blik op je hele financiële situatie
- Wat houdt ons advies in?
- Hoeveel bedraagt mijn pensioen?
- Wanneer met pensioen?
- Vervroegd pensioen of juist langer doorwerken
- Wat doe je met vermogen na je pensioen?
- Hypotheek na je pensioen
- Pensioen als zzp’er
- Hoe werkt onafhankelijk pensioenadvies?
- Een blik laten werpen op jouw financiële situatie?
- Veelgestelde vragen over pensioenadvies