Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Download het whitepaper

Waarom pensioenadvies?

Zodra je gaat stoppen met werken, verandert er van alles in je leven. Misschien wil je eerder stoppen met werken, een dure reis maken of juist nog een paar jaar doorwerken na je pensioen. Al die keuzes hebben invloed op je financiële situatie in de toekomst. Zo kan het lastiger zijn om een hypotheek af te sluiten rond je pensioenleeftijd of heb je misschien nog niet je volledige aflosvrije hypotheek afgelost. En hoe zit het met je inkomen na je pensioen?

Allemaal vragen waarvoor je het beste deskundig pensioenadvies voor particulieren of ondernemers kunt inschakelen. Dat kan bij Van Bruggen Adviesgroep.

Voorkom een pensioengat

Het is belangrijk om op tijd inzicht te krijgen in je pensioeninkomen. Zo kun je voorkomen dat je een pensioengat ervaart. Oftewel: dat je na je pensioen minder koopkracht hebt dan voordat je met pensioen ging. Vaak wordt hiervan gesproken als je pensioeninkomen 70% lager uitvalt dan het inkomen bij je laatste baan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een deel van de tijd minder hebt gewerkt, als je bent gescheiden of wanneer je als ondernemer niet altijd pensioen hebt opgebouwd.

Een onafhankelijke pensioenadviseur van Van Bruggen Adviesgroep zoekt graag voor je uit hoe het met jouw pensioen gesteld is. En wat je eventueel nog voor acties moet ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan geld sparen, de overwaarde op je woning benutten, je hypotheek oversluiten of een schenking doen. Kun jij straks zorgeloos van je oude dag genieten!

Waarover kun je pensioenadvies krijgen?

Veel Nederlanders schakelen een expert in voor pensioenadvies, bij voorkeur al ruim voor hun AOW-leeftijd. Misschien heb je ook van leeftijdsgenoten gehoord dat het verstandig is om op tijd wat te regelen.

Bij het nadenken over je pensioen kunnen er nogal wat vragen door je hoofd heen gaan:

 • Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?
 • Hoe regel ik een goed pensioen?
 • Hoe regel ik mijn pensioen als zzp’er?
 • Hoe zit het met mijn hypotheek?
 • Hoe kan ik de overwaarde op mijn woning verzilveren?
 • Kan ik eerder stoppen met werken?

Allemaal vragen die niet met één algemeen advies te beantwoorden zijn. Het enige algemene advies dat we je kunnen geven:

Maak een afspraak voor pensioenadvies.

Onze adviseurs geven je op een prettige en persoonlijke manier antwoord op al je vragen. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en wat je nog te doen staat om alles goed te regelen.

Wat houdt pensioenadvies voor particulieren in?

Bij Van Bruggen Adviesgroep werken financieel adviseurs met uitgebreid verstand van pensioenen, verzekeringen en hypotheken. Zij geven je onafhankelijk pensioenadvies over de beste mogelijkheden in jouw situatie. Ze adviseren je over de juiste keuzes, waardoor jij weloverwogen beslissingen kunt maken.

Ook gaan we graag in op andere wensen die je misschien hebt. Bijvoorbeeld als je minder wilt werken of al voor je pensioengerechtigde leeftijd wilt stoppen met werken. We adviseren je hoe je dat financieel kunt realiseren.

In een gesprek rondom pensioenadvies voor particulieren bespreken we bijvoorbeeld:

 • Wat zijn jouw wensen?
 • Hoe ziet jouw pensioen er nu uit?
 • Wat zijn alle mogelijkheden?
 • Wat kun je het beste doen met je hypotheek?
 • Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Kortom: jij kunt na het adviestraject de juiste keuzes maken om straks goed voorbereid van je pensioen te genieten.

Plan direct een afspraak

Hoeveel bedraagt mijn pensioen?

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoeveel je opgebouwde pensioen op dit moment bedraagt. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je heel eenvoudig zien hoeveel pensioen je tot nu toe via je werkgever hebt opgebouwd. Ook geeft die site je inzicht in wat je straks na je pensioen per maand aan inkomsten hebt.

Goed om te weten: je pensioen bij je werkgever is niet je enige inkomstenbron als je bent gestopt met werken.

 

Als je met pensioen gaat, kun je gebruikmaken van drie inkomstenbronnen:

 1. de AOW (een uitkering van de overheid);
 2. je pensioen (een uitkering van je werkgever of pensioen dat je zelf als zzp’er hebt gespaard);
 3. je eigen spaargeld of lijfrentes die je zelf aan (extra) pensioen opbouwt.

In een pensioenadviesgesprek kijken we naar elk van die drie onderdelen. Welk bedrag heb je opgebouwd aan AOW? Wat heb je tot nu toe uitstaan aan pensioen bij je werkgever (of via een zzp-pensioen)? En wat wil je verder zelf regelen? We kijken naar jouw doelen en verwachtingen en bespreken aan de hand daarvan jouw mogelijkheden. Voor nu en later.

Maak een afspraak met een adviseur

Wanneer met pensioen?

Een volgende vraag die je waarschijnlijk hebt, is wanneer je met pensioen kunt gaan. Over het algemeen ziet de overheid de AOW-leeftijd als je pensioenleeftijd. Natuurlijk kun je ook (als je daar op tijd dingen voor regelt) eerder stoppen met werken of wat langer doorwerken.

De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren regelmatig verhoogd. Eerder kon je standaard op je 65e met pensioen gaan. Tegenwoordig is de pensioenleeftijd gebaseerd op de algemene levensverwachting van de bevolking. De AOW-leeftijd stijgt deels mee met de levensverwachting. In 2024 stijgt de AOW-leeftijd naar 67 jaar. In 2025, 2026 en 2027 is de AOW-leeftijd ook 67 jaar. In 2028 stijgt de AOW-leeftijd naar 67 jaar en drie maanden.

Voor elk jaar dat we langer leven, stijgt de AOW-leeftijd met 8 maanden. Wil je alvast een indicatie wanneer jij met pensioen kunt? Gebruik dan deze tool van de Sociale Verzekeringsbank.

Vervroegd pensioen of juist langer doorwerken

Belangrijk is om altijd een plan te maken voor na je pensioen. Daar is ons pensioenadvies voor particulieren ook op gericht. Voor ons advies kunnen we ook uitzoeken wat er mogelijk is als je eerder met pensioen wilt gaan of juist langer wilt doorwerken. De AOW-leeftijd is namelijk niet per definitie jouw pensioenleeftijd; daar kun je soms zelf keuzes in maken (als je het maar goed regelt).

Eerder met pensioen gaan

Na een leven lang gewerkt te hebben, wil je genieten van tijd met familie en vrienden. Misschien wil je daar wel al mee beginnen vóór je pensioengerechtigde leeftijd. In zo’n geval kun je vervroegd met pensioen gaan en dus eerder stoppen met werken. Als je er op tijd over nadenkt hoe je het precies wilt aanpakken, zijn daar misschien wel goede mogelijkheden voor.

Zo kan het een optie zijn om zelf alvast pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door een bedrag te sparen, te gaan beleggen of je pensioen eerder te laten uitkeren. Het is handig om daarover met een pensioenadviseur in gesprek te gaan. Een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan bijvoorbeeld ook met jouw pensioenfonds onderhandelen. Misschien is er ruimte om al eerder pensioen te ontvangen.

Maak een afspraak met een adviseur

 

Doorwerken na pensioen

Sommige mensen willen juist liever doorwerken na hun pensioen. Ze vinden hun werk te leuk om er afscheid van te nemen. Of ze willen nog wat extra geld sparen voordat ze écht stoppen met werken. Doorwerken is goed mogelijk, maar er zijn wel wat kleine lettertjes aan verbonden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goede afspraken te maken met je werkgever en die ook zwart op wit te zetten in een contract. Vaak zal je contract namelijk vanuit de wet automatisch eindigen op je AOW-leeftijd.

Wat doe je met vermogen na je pensioen?

Voordat je met pensioen gaat, heb je je hele leven hard gewerkt. Misschien heb je daarmee een mooie spaarpot opgebouwd. Dat is handig, want de AOW en een eventuele pensioenuitkering zijn niet altijd voldoende als je zorgeloos wilt leven. Zeker als je gewend bent wat meer geld uit te geven aan bijvoorbeeld etentjes en vakanties. Fijn dus als je dankzij een buffer die mogelijkheden ook na je pensioen hebt.

Het kan ook zijn dat je meer vermogen hebt gespaard dan je zelf nodig hebt om rond te komen. Een luxe! In dat geval is het handig om met een expert te kijken wat je met dit vermogen na je pensioen doet.

Schenken na je pensioen

Heb je meer vermogen dan je zelf nodig hebt om te kunnen rondkomen? Dan kan schenken na je pensioen een slimme zet zijn. Als je vermogen overhoudt na je overlijden, dan gaat dit als erfenis naar je erfgenamen. Daarover moeten zij een behoorlijk percentage erfbelasting betalen. Dat maakt het vaak aantrekkelijker om al tijdens je leven schenkingen te doen, bijvoorbeeld aan je kinderen.

Je kunt elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken of je kunt een eenmalige van belasting vrijgestelde schenking doen. Bijvoorbeeld als je (klein)kind een woning gaat kopen. Alle verschillende mogelijkheden voor schenken zetten we in dit artikel voor je op een rij.

Woonwensen realiseren

Ook kun je je vermogen gebruiken om je huidige woning toekomstbestendig te maken. Dat kan zijn door een dakkapel te plaatsen of een andere verbouwing na je pensioen te realiseren. Ook kun je je woning alvast klaar maken voor als je wat ouder bent, bijvoorbeeld door drempels te verwijderen, de badkamer aan te passen of een slaapkamer beneden te realiseren.

Daarnaast is verduurzaming van je woning een goede manier om én waarde toe te voegen aan je woning én een bijdrage te leveren aan het milieu. Je verlaagt daarmee je energielasten (soms wel een paar honderd of duizend euro per jaar) en draagt een steentje bij aan de wereld van morgen.

Pensioen aanvullen, waar doen ze het van? Download nu het whitepaper!

Een bevriend stel dat een inspirerende wereldreis maakte om met pensioen te gaan en anderen die vakantiehuizen kochten of eerder met pensioen gingen, roepen de vraag op: "Hoe doen ze dat?" Gelukkig zijn er talloze manieren om je pensioen aan te vullen en financiële zekerheid te creëren. Wil je weten wat er voor jou mogelikjk is? Download ons gratis whitepaper.

Whitepaper pensioen
 

Hypotheek na je pensioen

Nog zoiets waarvan je weet dat je er iets mee moet: de hypotheek na je pensioen. Je pensioen heeft ook invloed op je hypotheek. Daarom is het belangrijk om al vóór je pensioenleeftijd na te denken over je woonwensen. Hypotheekverstrekkers spelen zelfs 10 jaar vóór de AOW-leeftijd al in op het feit dat je binnenkort met pensioen gaat. Een goede reden dus om al voor je 56e samen met een adviseur een blik op je hypotheek te werpen.

Denk ook goed na over je woonwensen na je pensioen. Wil je nog lange tijd in je huidige woning blijven wonen? Wil je wellicht je hypotheek oversluiten? Heb je een aflossingsvrije hypotheek – hoe kun je die aflossen aan het eind van je looptijd? Stuk voor stuk vragen waar je het best al een tijdje vóór je pensioen over kunt nadenken.

Nieuwe hypotheek afsluiten

Heb je plannen om een nieuwe woning te kopen vlak voor je pensioen? Dan is het slim om op tijd de daad bij het woord te voegen. Hypotheekverstrekkers rekenen vanaf je 56e bij het bepalen van je hypotheek niet alleen meer met je huidige inkomen, maar ook deels met je pensioeninkomen als je een hypotheek of lening afsluit. Dit heeft invloed op je maximale hypotheek, omdat je pensioeninkomen vaak lager uitvalt dan je inkomen toen je nog werkte. Vaak kun je daardoor na je 56e een lagere hypotheek krijgen.

Houd hier dus rekening mee als je verhuisplannen hebt, zeker als je daarvoor van je maximale hypotheek afhankelijk bent.

Hypotheek oversluiten

Ook als je plannen hebt om je hypotheek over te sluiten, is het verstandig om op tijd actie te ondernemen. In dat geval wordt namelijk opnieuw je maximale hypotheek bepaald op basis van je (pensioen)inkomen. Als je er eerder bij bent, kan de bank hiervoor nog rekenen met je huidige inkomen. Dat biedt extra mogelijkheden.

Overwaarde op je woning

Op de huidige krappe huizenmarkt met hoge huizenprijzen hebben veel mensen overwaarde op hun huis. Die overwaarde kun je gebruiken om bijvoorbeeld een verbouwing te realiseren of om andere financiële uitgaven mee te doen. Overwaarde is alleen geen bedrag dat zomaar op je spaarrekening staat; het is vermogen in stenen. De overwaarde opnemen is bijvoorbeeld mogelijk door je hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen. Ook je woning verkopen is hiervoor natuurlijk een optie. Altijd goed om met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag.

Overwaarde whitepaper downloaden

Maak een afspraak met een adviseur

Pensioen als zzp’er

Als je in loondienst werkt, bouw je pensioen op bij je werkgever. Voor zzp’ers ligt dat net even anders. Zij krijgen wel AOW, maar zullen hun aanvullende pensioen zelf moeten verzorgen. De AOW is namelijk geen vetpot. Belangrijk dus om daar wat voor te regelen.

Je kunt hiervoor als zzp’er zelf een buffer bij elkaar sparen – dat is sowieso handig om eventuele tegenslagen op te vangen – maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheden voor een zzp-pensioen. Plan hiervoor gerust een adviesgesprek in. Dan denken onze adviseurs met je mee.

Hoe werkt onafhankelijk pensioenadvies?

Kies je voor pensioenadvies voor particulieren of zzp'ers bij Van Bruggen Adviesgroep? Dan helpt één van onze onafhankelijke pensioenadviseurs jou in drie stappen:

Stap 1:  Eerst kijken we in een kennismakingsgesprek of we iets voor jou kunnen betekenen. Geheel vrijblijvend geven we je eerste adviezen en lichten we onze werkwijze toe. Ook vertellen we je meer over de kosten voor pensioenadvies.

Stap 2:  Daarna verdiepen we ons in jouw huidige financiële situatie en je wensen voor later. Je geeft zelf aan welke wensen je hebt. Wij lezen ons goed in alle informatie in, zodat we je advies op maat kunnen geven.

Stap 3:  Na het bekijken van je huidige en gewenste financiële situatie geven we je persoonlijk advies en krijg je antwoord op al je vragen. Ons advies lichten we altijd toe in een persoonlijk gesprek. 

Regel jouw pensioen met een onafhankelijk pensioenadviseur

Wil je zeker weten dat jij geen pensioengat hebt? Dat alles rondom je pensioen en hypotheek goed geregeld is? En dat je dus zonder zorgen en met veel plezier van je pensioen kunt genieten? Klop dan aan bij een onafhankelijke pensioenadviseur van Van Bruggen Adviesgroep! Bij ons ben je zeker van een financieel adviseur voor pensioenadvies die jou goed verder kan helpen.

We maken graag (online of offline) vrijblijvend kennis met je. Dan vertellen we je precies hoe wij jou kunnen helpen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Veelgestelde vragen over pensioenadvies

Dit verschilt per pensioenadviseur en per situatie. De ene situatie kost meer uitzoekwerk dan de andere. Bij Van Bruggen Adviesgroep is het eerste oriëntatiegesprek altijd gratis. Daarna krijg je een persoonlijk prijsvoorstel en kun je zelf bepalen of je op basis daarvan het adviestraject wilt starten.

Soms zijn er inderdaad opties om eerder met pensioen te gaan. De RVU-regeling biedt bijvoorbeeld fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden voor vroegpensioen. Daarnaast kun je zelf een bedrag bij elkaar sparen of je overwaarde benutten om de periode tot je pensioen te overbruggen en al eerder te stoppen met werken. Of jij eerder met pensioen kunt? Ook daarvoor kun je het beste met een financieel adviseur in gesprek gaan. Die kan precies uitzoeken wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn.

 

Een pensioenadviseur kan met jou meekijken naar je naderende pensioen en hoe je dat financieel regelt. Hij kijkt naar wat je wensen zijn, hoe je pensioen op dit moment is opgebouwd en wat je kunt doen om je pensioen verder aan te vullen. Kortom: een pensioenadviseur maakt een pensioenplanning met en voor je, zodat jij zeker weet dat je straks voldoende middelen hebt om zorgeloos van je pensioen te genieten.

Je pensioen is vaak complexe materie. Ook al weet je hoe je opgebouwde pensioen eruitziet, het is vaak lastig om te ontdekken of dit voldoende is om later mee rond te komen. Ook zit elk pensioen anders in elkaar. Door met een financieel adviseur in gesprek te gaan, weet je zeker dat je straks geen pensioengat hebt. Een Van Bruggen-adviseur helpt je graag om je pensioenvoorzieningen nu al goed geregeld te hebben.

Als zzp’er bouw je niet via een werkgever elke maand pensioen op. Hiervoor zal je dus zelf iets moeten regelen. Het is verstandig om daar op tijd met een financieel adviseur over in gesprek te gaan. Die kan je mogelijkheden op een rij zetten en adviseert je waar jij goed aan doet.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak