Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheek berekenen voor je eerste huis

Misschien breng je al heel wat vrije uren scrollend op Funda door in de hoop jouw nieuwe huis te vinden als starter. Het ene na het andere mooie huis komt voorbij. In sommige woningen zie je jezelf zelfs wel wonen. Maar dan komt de volgende vraag: wat is eigenlijk je budget voor een koopwoning?

Daarvoor zal je moeten berekenen hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen voor je eerste huis. Dat bedrag is gebaseerd op onder meer je inkomen. Zodra je weet hoeveel je kunt lenen, heb je een goed beeld van jouw budget voor je woning. Laat je overigens niet alleen leiden door het bedrag dat je maximaal kunt lenen, maar kijk samen met je financieel adviseur ook hoeveel je maximaal aan hypotheeklasten per maand wilt uitgeven. Je wilt tenslotte voldoende geld overhouden voor andere zaken.

Naast wat je aan hypotheek kunt krijgen, heb je misschien spaargeld dat je voor je woning kunt gebruiken. Tel dat bij je hypotheek op om een idee te krijgen van je budget. Houd er wel rekening mee dat je ook geld nodig hebt voor de inrichting, een eventuele verbouwing, de verhuizing zelf en de kosten koper.

Benieuwd hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt? Dat kun je alvast heel eenvoudig zelf berekenen met onze tool. Die geeft je een eerste indicatie van jouw leenmogelijkheden voor je huis.

Maximale hypotheek berekenen

Extra budget met een starterslening

Kun je wel wat extra financiële ruimte gebruiken voor het financieren van je eerste huis? Dan biedt een Starterslening misschien uitkomst, mits je in een van de gemeenten woont die deze lening aanbiedt. Daar kun je als starter voor in aanmerking komen als je aan bepaalde eisen voldoet. Het is een lening speciaal voor de aankoop van je starterswoning met een extra voordelige rente en gunstige voorwaarden.

Een huis kopen of toch huren?

Dat je een eigen woning wilt, weet je zeker. Maar misschien twijfel je nog tussen een eerste woning kopen of toch huren. Beide hebben voor- en nadelen.

Het voordeel van huren is dat je flexibel bent, maandelijks de woning kunt opzeggen en zelf geen omkijken hebt naar het onderhoud. Het nadeel is dat de huurtarieven vrij hoog liggen (en over het algemeen jaarlijks stijgen) en dat je maandelijks kosten maakt zonder dat de woning ooit van jou wordt.

Als je een huis gaat kopen ben je zeker van je maandlasten (wel 10 of 20 jaar lang) en betaal je af op de hypotheek. Je bouwt op die manier vermogen op. Verder zijn de maandlasten bij kopen vaak relatief voordeliger dan bij een particuliere huurwoning. Bovendien heb je bij een koopwoning meer vrijheid om het huis te verbouwen. Een huurbaas staat daar meestal niet om te springen. Tot slot profiteer je bij een koophuis ook van waardestijging; die is voor de meeste koopwoningen de afgelopen jaren flink geweest. Daar staat tegenover dat de waarde van een woning natuurlijk ook kan dalen en in dat geval als koophuiseigenaar juist zelf benadeeld wordt daardoor.

Via onze tool bereken je gemakkelijk wat jouw mogelijkheden zijn voor het huren óf kopen van een woning

Zonder vast contract toch een huis kopen, kan dat?

Misschien heb je (nog) geen vast contract op je werk. Gelukkig hoeft dat je kansen op een startershypotheek niet in de weg te staan.

  • Heb je een tijdelijk contract? Vraag je werkgever dan of hij/zij bereid is een intentieverklaring te ondertekenen. Daarin spreekt hij de intentie uit om jou op termijn een vast contract aan te bieden. De geldverstrekker rekent dan met jouw inkomen alsof je al een vast contract hebt.
  • Ben je uitzendkracht of flexwerker? Dan kun je in veel gevallen een hypotheek krijgen. Kun je met meerdere jaaropgaven en een recente loonstrook laten zien dat jij voldoende inkomen genereert of heb je een inkomensverklaring? Dan vergroot dat je kansen op een hypotheek. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen kan je al in een eerste gesprek meer vertellen over jouw mogelijkheden.
  • Ben je zzp’er? Als je minimaal drie jaar ondernemer bent, wordt je inkomen bepaald aan de hand van het gemiddelde van jouw laatste drie jaaropgaves. Je kunt via onze tool alvast zelf een indicatie krijgen van jouw maximale zzp-hypotheek. Ben je net gestart als zzp’er, maar heb je wel minimaal één jaar aan jaarcijfers te laten zien? Ook dan kom je wellicht in aanmerking voor een zzp-hypotheek. Als je eerder in loondienst hebt gewerkt of groeiende inkomenscijfers kunt laten zien, dan vergroot dat je hypotheekkansen.

Voor welke keuzes kom je nog meer te staan?

Als je een eerste huis koopt en daarvoor een hypotheek gaat afsluiten, krijg je allerlei vragen op je afgevuurd. Je komt voor veel keuzes te staan en moet je ook nog eens goed verdiepen in de voor- en nadelen van alle opties. Gelukkig kan een hypotheekadviseur je door dat hele proces heen loodsen.

Voor het overzicht hierbij de belangrijkste keuzes op een rij om te maken bij een eerste woning kopen:

  • Kies je voor bestaande bouw of nieuwbouw? Bij bestaande bouw is het voordeel dat je zo in de woning kunt intrekken en dat je vaak niet lang hoeft te wachten. Het huis is alleen misschien niet volledig naar je smaak. Bij nieuwbouw is de woning vaak volledig naar jouw wens gebouwd, maar duurt het vaak even voordat je in je woning kunt intrekken.
Whitepaper nieuwbouwhuis kopen
 
  • Welke hypotheekvorm kies je? Op dit moment kun je voor een nieuwe hypotheek kiezen tussen een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Alleen bij die eerste twee profiteer je van hypotheekrenteaftrek. Je kunt trouwens ook een combinatie van meerdere typen hypotheken nemen. Een adviseur kan je hier persoonlijk advies over geven. Lees op onze site wat de verschillende hypotheekvormen
  • Neem je een hypotheek met of zonder NHG? NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een optie waar je bij je hypotheek voor kunt kiezen, mits je hypotheek (in 2024) maximaal € 435.000,- (zonder energiebesparende maatregelen) of € 461.100,- (met energiebesparende maatregelen) bedraagt. Zie het als een vangnet voor als jij door onvoorziene omstandigheden je hypotheeklasten plotseling niet meer kunt betalen. NHG denkt dan met je mee over een oplossing om de maandlasten toch betaalbaar te maken en kan onder bepaalde voorwaarden zelfs een restschuld bij gedwongen verkoop kwijtschelden. Bovendien heeft een hypotheek met NHG nog een belangrijk voordeel. Je betaalt bij een NHG-hypotheek namelijk een lagere rente, omdat de bank meer zekerheid heeft over de terugbetaling van je maandlasten.
  • Voor welke rentevaste periode ga je? Bij het afsluiten van je hypotheek maak je ook afspraken over het percentage aan rente dat je betaalt. Je kunt kiezen voor variabele rente, die steeds marktafhankelijk is, of je kunt je rente laten vastzetten voor bijvoorbeeld 1, 5, 10, 20 of 30 jaar. Je weet dan nu al zeker dat je al die jaren dit percentage aan rente betaalt. Een lange rentevaste periode heeft als voordeel dat je lange tijd zekerheid hebt over je maandlasten, maar het nadeel is dat je een iets hogere rente betaalt en gedurende de rentevaste periode niet van eventuele rentedalingen kunt profiteren. Bij een korte rentevaste periode kun je daar wel van profiteren, maar baal je waarschijnlijk als de rente toch weer omhoog gaat. Voor de juiste keuze is het altijd belangrijk om te kijken naar de actuele rentestanden en de renteverwachting. Is er bijvoorbeeld nu een lage hypotheekrente en is de verwachting dat deze snel gaat stijgen, dan is het waarschijnlijk voordelig om je hypotheekrente langere tijd te laten vastzetten.

Geen zorgen: geen van die keuzes hoef je alleen te maken. Een hypotheekadviseur duikt hier graag voor je in en geeft je advies op basis van jouw persoonlijke situatie.

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden? Plan een eerste kennismaking met je hypotheekadviseur en kom zo meer te weten over jouw opties.

In 7 stappen naar je eerste huis

Niets zo spannend als je eerste woning kopen. Want wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je aan denken? Hoeveel kun je bijvoorbeeld lenen? Blijft er dan wel elke maand voldoende over om leuke dingen te doen? Wat moet je allemaal verzekeren? De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep weten wat er op je afkomt én hebben al die dingen verzameld in één handig stappenplan. Lees meer over de 7 stappen voor het kopen van een eerste huis. Of bekijk hieronder de korte samenvatting.

Bekijk de 7 stappen

Stap 1. Ga in gesprek met een financieel adviseur

Voordat je je kunt verlekkeren aan alle woningen op Funda, is het handig om eerst te weten hoeveel jouw budget voor een woning bedraagt. Dat zoekt een financieel adviseur voor je uit. Die kijkt hoeveel je kunt én wilt lenen, wat je maandlasten worden en of je eventueel een Starterslening kunt afsluiten.

Stap 2. Ga op huizenjacht

Heb je jouw droomwoning binnen je budget voorbij zien komen op Funda? Dan is het de hoogste tijd om een bezichtiging te plannen. Het liefst zo snel mogelijk, want je bent vast niet de enige geïnteresseerde. Schakel eventueel een aankoopmakelaar in en kijk of het huis in het echt net zo mooi is als de Funda-foto’s doen vermoeden. Wil je goed voorbereid naar de bezichtiging gaan? Neem dan onze handige checklist voor een huis bezichtigen mee.

Stap 3. Breng een bod uit

Als het huis precies is wat jij zoekt, dan kan het spannendste onderdeel beginnen: een bod uitbrengen. Natuurlijk in de hoop dat jij daarmee het huis weet te bemachtigen. Een aankoopmakelaar kan je eventueel adviseren over een goed bod op de woning.

Stap 4. Onderteken het voorlopig koopcontract

Is je bod geaccepteerd? Hoera. Dan zit je waarschijnlijk binnen een paar dagen met de verkopers om tafel om het voorlopig koopcontract te tekenen. Je bent nu bijna woningeigenaar.

Stap 5. Regel de hypotheek

Daarna komt je financieel adviseur weer om de hoek kijken. Om het huis te bekostigen, sluit je een hypotheek af. Jouw financieel adviseur gaat de hypotheekverstrekkers voor je vergelijken, verdiept zich in de voorwaarden en adviseert je over een passende hypotheek. Ook vraagt hij een rente-aanbod voor je aan. Akkoord? Dan ontvang je daarna de definitieve hypotheekofferte. Ook verdiep je je met de hypotheekadviseur in eventuele verzekeringen voor bij je hypotheek.

Stap 6. Naar de notaris

Het moment waar je al die tijd naar hebt uitgekeken, is eindelijk daar: het notarisbezoek. Je gaat de hypotheekakte ondertekenen, krijgt de sleutel in handen en bent na een aantal krabbels officieel eigenaar van de woning.

Stap 7. Het huis is van jou

Gefeliciteerd, de woning is nu in jouw handen. Tijd voor verbouwen, klussen en (vooral) genieten!

Waarom hypotheekadvies inschakelen voor je eerste huis kopen?

Omdat je al hebt kunnen lezen dat er heel veel op je afkomt als je op het punt staat jouw eerste eigen stulpje te kopen. Wel of geen NHG? Welke van de tientallen geldverstrekkers kies je? En welke hypotheekvorm past bij jou? De vragen vliegen je om de oren.

Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je hier wegwijs in maken met zijn deskundige hypotheekadvies. Hij weet precies waar je op moet letten, zoekt uit wat in jouw geval slimme keuzes zijn en adviseert je daarover. Vanaf het berekenen van je maximale hypotheek tot aan de definitieve sleuteloverdracht.

Bovendien is onafhankelijk hypotheekadvies om nog een reden heel handig. Al die keuzes zijn bepalend voor hoeveel jij aan maandlasten gaat betalen. Het liefst ben je natuurlijk zo min mogelijk kwijt. Dáár helpt de adviseur je bij. Juist doordat onze adviseurs onafhankelijk zijn, kunnen ze vele hypotheekvormen en aanbieders voor je vergelijken. Met als resultaat dat er een hypotheek uit rolt die voor jou gunstig is.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

We kunnen natuurlijk wel vertellen wat een hypotheekadviseur allemaal voor je kan doen. Maar nog fijner is het om dat alles persoonlijk met een hypotheekadviseur te bespreken. Zoek daarom een adviseur van Van Bruggen bij jou in de buurt en plan je eerste afspraak in. Het fijne is: die eerste kennismaking is altijd gratis en zonder kleine lettertjes. Je zit nergens aan vast, maar wordt er wel meteen een stuk wijzer van.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen over eerste huis kopen

Als je budget op dit moment niet voldoende blijkt om een huis te kopen, dan kun je kijken naar mogelijkheden om meer financiële ruimte te krijgen voor je eerste woning. Een Starterslening afsluiten biedt daarvoor wellicht uitkomst. Ook kan het helpen als je ouders bereid zijn geld te schenken. Wellicht wordt je budget ook groter als je je (studie)schuld aflost.

Als je minimaal één jaar ondernemer bent, is een zzp-hypotheek wellicht al mogelijk. Ook als je een tijdelijk contract hebt en je werkgever bereid is om een intentieverklaring te ondertekenen, heb je waarschijnlijk meer hypotheekopties dan je denkt. En ben je flexwerker? Als je meerdere jaaropgaves kunt laten zien, kun je wellicht ook als flexwerker aan een hypotheek komen. In al die situaties helpt het als je spaargeld inbrengt, samen bent met een partner die wél een vast contract heeft of als je kunt aantonen dat je altijd een stabiel inkomen hebt gehad.

Het hebben van een studieschuld hoeft je toekomstige hypotheek niet in de weg te staan. Het is wel zo dat de schulden die je hebt, in mindering worden gebracht op je inkomen. Daardoor valt je hypotheek vaak lager uit als je een studieschuld hebt of als je een andere lening hebt. Daarom is het soms gunstig om je schuld in één keer af te lossen. Informeer bij jouw hypotheekadviseur wat in jouw situatie handig is om te doen.

De eerste stap om meer te weten te komen over jouw hypotheekmogelijkheden, is in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Die kan voor je uitzoeken hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen, hoeveel je totale budget voor een huis bedraagt en wat eventuele andere opties zijn (bijvoorbeeld een Starterslening of een schenking van je ouders).

Een hypotheekadviseur kan voor je berekenen hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt, adviseert je over jouw financiële opties en kan je daarna helpen om een passende hypotheek af te sluiten. Oftewel: een hypotheek die nu en in de toekomst bij jouw persoonlijke situatie aansluit en die je gunstige voorwaarden en een scherpe rente biedt. Met het grote aantal geldverstrekkers en mogelijke voorwaarden is het nog best lastig om daarin zelf goede keuzes te maken. Daarom zetten veel woningkopers er een hypotheekadviseur op. Ook is het fijne aan hypotheekadvies dat er niets over het hoofd wordt gezien. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een document vergeet te versturen of door een kleine fout jarenlang te veel betaalt.

Ook dat kan een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep precies voor je berekenen. Kun je niet wachten en wil je zelf alvast een eerste indicatie krijgen? Bereken dan jouw maximale hypotheek via onze tool.

Beide hebben voor- en nadelen. Het hangt vooral van jouw situatie, je wensen en je financiële mogelijkheden af wat voor jou het gunstigst is. Lees in dit artikel meer over een huis huren vs. kopen.

Daarover lees je alles in het stappenplan huis kopen bovenaan op deze pagina. Ook kan een hypotheekadviseur in een eerste gesprek dit volledige proces aan je uitleggen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak