Je moet veel regelen en er is altijd financiële impact. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je zaken goed regelt en daarmee de financiële impact voor iedereen zoveel mogelijk beperkt. Een goed advies van een deskundige is hierbij onmisbaar.

Van Bruggen Adviesgroep helpt je hier graag mee. Het begint bij het in kaart brengen van jullie huidige situatie. En daarna onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn om naar de gewenste situatie in de toekomst toe te werken.

Vind een adviseur bij jou in de buurt.

Scheiden en hypotheek

Ben je samen eigenaar van de woning, dan zijn dit bij een scheiding de twee belangrijkste opties:

1. Verkoop van de woning
Als jij of je voormalig partner niet de woning alleen kan of wil betalen, dan dient de woning verkocht te worden. Is er sprake van overwaarde in de woning, dat wil zeggen de woning levert meer op dan de hypotheek, dan krijg je elk de helft van deze overwaarde. Je moet dan rekening houden met de bijleenregeling. Koop je binnen drie jaar een nieuwe woning, dan moet je deze overwaarde gebruiken om de hypotheek op de nieuwe woning te verlagen, anders is over dit deel de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Is de waarde van de woning lager dan de hypotheek, na afkoop van een eventuele spaar- of beleggingsverzekering of -rekening die gekoppeld is aan de hypotheek, dan is sprake van een restschuld. Je moet dan afspraken met de geldverstrekker te maken over het terugbetalen van de restschuld. Als beide voldoende inkomen hebben dan kan meestal afgesproken worden dat jullie allebei verantwoordelijk zijn voor de helft van de restschuld.

Is er sprake van een hypotheek met NHG dan bestaat de mogelijkheid dat (een deel van) de restschuld wordt kwijtgescholden of dat de hypotheek aangepast wordt, zodat toch één van beide in de woning kan blijven wonen. Bij een restschuld is het extra belangrijk om op tijd een financieel adviseur te raadplegen, zodat je niet per ongeluk verkeerde stappen hebt ondernomen waardoor je niet meer in aanmerking komt voor deze regeling.

2. Uitkopen van de ander
Blijf jij of je partner in de woning wonen dan moe de hypotheek op naam komen van die persoon (in vaktaal: ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’, degene die de woning verlaat is dan niet meer verantwoordelijk voor de hypotheek) en moet bij overwaarde de ander uitgekocht te worden. Dat betekent wel dat degene die in de woning blijft wonen voldoende inkomen heeft, al mag je daar bij sommige geldverstrekkers ook de alimentatie bij meerekenen. De geldverstrekker rekent alimentatie overigens alleen als inkomen mee voor de periode dat diegene alimentatie ontvangt.

Fiscale zaken

Financieel advies is belangrijk omdat er ook allerlei fiscale aspecten bij komen kijken: welke hypotheekvorm is er bijvoorbeeld mogelijk, zodat de hypotheekrente nog wel aftrekbaar is en welke looptijd mag het nieuwe hypotheekdeel hebben? Ook moet je opnieuw naar de notaris. Niet alleen voor de hypotheek, maar ook voor de aanpassing van de eigendom van de woning.

Ga je uit elkaar, dan vergt het regelen van een aantal zaken tijd, waardoor je nog een bepaalde tijd gezamenlijk een eigen woning kunt hebben. In sommige gevallen verlaat één van beide al de woning. Dit heeft dan fiscale gevolgen voor zowel degene die de woning verlaat, als degene die in de woning blijft wonen. Laat je hier goed over informeren en adviseren.

Convenant

De afspraken die je maakt met je ex-partner kunnen jullie samen vastleggen in een convenant. Het is belangrijk dat de dingen die je vastlegt, in de praktijk ook uitvoerbaar zijn. Daaraan schort het in convenanten nog weleens.

Samenwerking met Scheidingsexpert

Wij werken samen met Scheidingsexpert, dé organisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van scheidingen. Focus ligt altijd op het in overleg maken van goede afspraken, op alle fronten. Wij nemen de financiële kant van de zaak onder de loep, terwijl Scheidingsexpert ondersteunt op het vlak van praktische zaken, constructief overleg en vastlegging.

Lees meer over de samenwerking

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak