Verbouwen of verhuizen: hoe maak je de keuze
Je hebt al een koophuis en woont er op zich best fijn. De buurt is leuk. Je hebt fijne buren. En ongetwijfeld heb je ook mooie herinneringen in dit huis opgebouwd. Toch mis je iets. Je komt misschien ruimte tekort voor de kinderen of een thuiskantoor. Je mist een grote tuin, droomt van een vrijstaand huis of bent totaal uitgekeken op je huidige keuken en badkamer. Of je woning is niet zo energiezuinig als je zou willen. De grote vraag is: kies je voor verbouwen of verhuizen? Hoe hak je die knoop door? En wat zijn je financiële opties? Wil je hier (vrijblijvend en gratis) uitgebreid in duiken? Onze hypotheekadviseurs staan graag voor je klaar.
Verbouwen of verhuizen: de voor- en nadelen
Als je woonwensen hebt waar je woning op dit moment niet aan voldoet, dan zijn er twee scenario’s denkbaar. De eerste is je woning verbouwen. Je realiseert bijvoorbeeld een uitbouw, verduurzaamt je woning, neemt betere kozijnen of vervangt je oubollige keuken door een gloednieuw exemplaar. De tweede is verhuizen naar een woning die in één keer aan (een groot deel van) je woonwensen voldoet.
Uiteraard is er niet één antwoord te geven op de vraag ‘Verbouwen of verhuizen?’. Beide opties hebben voor- en nadelen. Het hangt van jouw wensen en situatie af waar je het beste voor kunt kiezen. Om je op weg te helpen, gaan we hieronder dieper in op de voor- en nadelen van zowel verhuizen als verbouwen.
Verhuizen: de voor- en nadelen
Het grote voordeel van verhuizen is dat je een woning kunt kiezen die volledig aan jouw wensen voldoet. Dus bijvoorbeeld een huis dat al van zichzelf extra ruimte én een ruime tuin biedt, of dat duurzamer is dan de woning waarin je nu woont. Bovendien zijn sommige woonwensen niet met een verbouwing te realiseren. Je kunt moeilijk je tuin naar het zuiden verplaatsen als die nu op het oosten ligt. En als je een kleine tuin hebt, is een grote uitbouw realiseren met behoud van de tuin geen optie. Bij een verhuizing kun je wel specifiek op zoek gaan naar een woning met die gedroomde grote tuin op het zuiden.
Aan de andere kant betekent verhuizen ook gedoe. Je moet je huidige woning te koop zetten, een nieuwe hypotheek afsluiten, en waarschijnlijk ook het nodige klussen in je nieuwe huis. En misschien betaal je een tijdje dubbele woonlasten. Die moet je wel kunnen dragen.
Voordelen verhuizen
- Wil je in de natuur wonen? Vrijstaand wonen? Een grotere tuin? Dat zijn allemaal wensen die je niet met een verbouwing kunt realiseren, maar wel door te verhuizen.
- Je kunt kiezen voor een andere buurt (bijvoorbeeld dichter bij familie of meer in de natuur).
- Je kunt een huis uitzoeken dat biedt wat je huidige woning nooit kan bieden. Denk aan een gesloten trap, een aparte berging, 2 extra kamers of een open keuken.
- Je hoeft niet een paar maanden in de verbouwchaos te zitten.
- Je kunt eventueel een woning kopen die van zichzelf al duurzamer is dan je huidige huis.
- De woningmarkt is gunstig, dus is het vaak niet moeilijk om je huidige woning te verkopen tegen een goede prijs.
- Je kunt een woning kopen die ook in de toekomst aan je woonwensen voldoet (bijvoorbeeld met het oog op gezinsuitbreiding, een bedrijfsruimte aan huis of ooit gelijkvloers wonen).
Nadelen verhuizen
- Verhuizen betekent veel regelwerk. Denk aan je huidige huis verkopen, bezichtigingen van je woning, spullen inpakken, wellicht een nieuwe school voor de kinderen vinden, etc.
- Mogelijk heb je een tijdje dubbele woonlasten (door een overbruggingskrediet) als je niet direct na de sleuteloverdracht voor je nieuwe woning in het huis intrekt.
- Vaak moet er alsnog het nodige geklust worden. Bijna geen enkel huis is direct af en helemaal naar jouw wens.
- Je betaalt, naast de koopsom van het huis, diverse kosten koper. Dat zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en notariskosten.
- Er is sprake van een woningtekort. Er is meer vraag naar woningen dan aanbod. Daarom kan het lastig zijn om een huis te vinden. Zeker als je specifieke wensen hebt, wordt je geduld soms aardig op de proef gesteld.
Ga je verhuizen? Bereken eerst je maximale hypotheek
Overweeg jij om te verhuizen? Dan is het slim om eerst te berekenen hoeveel jij kunt besteden aan je nieuwe woning. Dat hangt onder andere af van de overwaarde op je huis en van je maximale hypotheek.
Benieuwd hoeveel jij kunt lenen? Krijg een eerste indicatie van jouw hypotheek. Of ga vrijblijvend in gesprek met onze adviseurs. Zij rekenen het exact voor je uit.
Verbouwen: de voor- en nadelen
In plaats van naar een ander huis uit te kijken op Funda, kun je ook je huidige woning verbouwen. Je blijft dan wonen op de fijne plek waar je nu woont, maar past je huis wel volledig aan op de wensen die je hebt. Een verbouwing kan bijvoorbeeld inhouden dat je gaat uitbouwen of een (groter) dakkapel neemt om zo extra ruimte te creëren. Je kunt ook denken aan verduurzaming. Of je kunt bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen.
Die aanpassingen hoef je zeker niet per se met spaargeld te betalen. Als je overwaarde hebt op je huis, kun je de overwaarde gebruiken om een tweede hypotheek te nemen en daarmee extra te lenen voor een verbouwing of verduurzaming. Aan de andere kant is niet alles aan je huis aan te passen, hangt aan een verbouwing ook een prijskaartje en zit je een tijdje in de chaos. Dat zijn dan weer de nadelen van verbouwen.
Voordelen verbouwen
- Je past je huis aan je woonwensen aan én blijft tegelijkertijd in je vertrouwde omgeving wonen.
- Je woning wordt mogelijk meer waard door de verbouwing. Dit geldt vooral als je je huis uitbouwt of een nieuwe dakkapel neemt. Je huis levert daardoor waarschijnlijk meer op als je het ooit verkoopt.
- Je hebt niet het gedoe van een huis verkopen, dozen inpakken en klussen in een andere woning.
- Je kunt je huidige woning energiezuiniger maken.
- Voor verduurzaming kun je mogelijk subsidies aanvragen, waardoor je niet alles zelf hoeft te betalen. Ook bestaan er interessante leningen met een lage rente (zoals de Energiebespaarlening) die het aantrekkelijker maken om verduurzaming te financieren.
Nadelen verbouwen
- Een verbouwing kan veel geld kosten. Ook kost het regelmatig meer dan dat het de waarde van je huis laat stijgen. De investering in een keuken- of badkamerverbouwing zie je bijvoorbeeld niet volledig terug in de waarde van je huis.
- Je zit een tijdje in de chaos of moet misschien tijdelijk ergens anders wonen. Een verbouwing brengt mogelijk stof, geluidsoverlast en stress met zich mee.
- Mogelijk heb je tijdelijk geen keuken of badkamer.
- Voor sommige typen verbouwingen (zoals een dakkapel) heb je toestemming nodig van de gemeente.
Hoeveel een verbouwing precies kost, hangt af van je verbouwwensen. Zo kun je je badkamer al verbouwen voor € 5.000,- als je voor een budgetproof optie kiest. Maar als je een luxere badkamer wilt, kun je ook zomaar € 20.000,- kwijt zijn. Verder scheelt het natuurlijk als je zelf handig bent en daardoor niet alles hoeft uit te besteden. Vraag voor de kosten van een verbouwing altijd twee offertes op, zodat je die kunt vergelijken. Dan heb je een beter beeld bij de kosten voor jouw verbouwing.
Het voordeel van verduurzamen is dat je de kosten bijna altijd al snel terugverdient. Zo heb je zonnepanelen vaak al binnen 5-7 jaar terugverdiend, doordat je er fors mee bespaart op je energierekening.
Hoe weet je hoeveel jij kunt besteden aan een verbouwing?
Er zijn meerdere manieren om een verbouwing te financieren. Uiteraard kun je hiervoor je spaargeld gebruiken, maar dat is niet de enige optie. Je kunt ook een tweede hypotheek nemen voor een verbouwing, een persoonlijke lening afsluiten of (als je kiest voor verduurzaming) een Energiebespaarlening nemen. Daarnaast kom je voor verduurzaming soms in aanmerking voor subsidies.
Wil je exact weten hoeveel jouw verbouwbudget zou zijn? Een hypotheekadviseur kan het voor je uitzoeken en kan de financieringsopties op een rij zetten. Zo weet je zeker of jouw verbouwwensen binnen je budget passen.
Dus: hoe maak je de keuze voor verbouwen of verhuizen?
Twijfel je nog waar jij goed aan doet: verbouwen of verhuizen? Misschien helpen deze overwegingen je om de knoop door te hakken:
- Hoe tevreden ben je over de plek waar je nu woont? Als je daar heel blij mee bent, dan kan dat een reden zijn om eerder te verbouwen dan verhuizen. Als je juist liever ergens anders woont dan in je huidige omgeving, is dat juist een reden om wél aan verhuizen te denken.
- Is het haalbaar om langere tijd in de troep en chaos te zitten? Dat is wel een vereiste als je gaat verbouwen, tenzij je ergens een tijdelijke andere woning kunt vinden natuurlijk. Als je daar nu al als een berg tegen opziet, kan dat een reden zijn om te verhuizen in plaats van te verbouwen. Houd er wel rekening mee dat aan een nieuwe woning ook nog vaak wel iets moet gebeuren.
- Wat wil je precies aan je woning veranderen? Zijn jouw woonwensen te realiseren met een verbouwing? Dat is bijvoorbeeld wel mogelijk als je droomt van een dakkapel, een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Maar als jij bijvoorbeeld liever een andere indeling hebt of je stoort aan de tuin op het noorden, dan lost een verbouwing niet al je woonproblemen op.
- Hoeveel kosten je verbouwplannen? Stel dat je je huidige woning zo verbouwt dat die volledig aan je wensen voldoet. Wat zou je er dan allemaal aan verbouwen en wat kost dat? Als je een oud huis hebt en dat volledig duurzaam wilt maken, hangt daar bijvoorbeeld een flink prijskaartje aan. Zijn een uitbouw en een nieuwe keuken je grootste wensen? Dan ben je voor een lager bedrag klaar.
- Heb je de tijd? Over verhuizen gaat vaak een tijdje heen. De kans is groot dat jouw droomhuis niet zomaar opeens op Funda staat. Soms duurt dat wel een paar maanden. Ook laat de sleuteloverdracht vaak nog even op zich wachten. Als je graag sneller jouw woonwensen in vervulling laat gaan, is verbouwen misschien een beter idee. Houd er wel rekening mee dat aannemers vaak ook een wachttijd hebben. Dus een aannemer kan meestal niet direct voor je aan de slag gaan.
Verder is het verstandig om eens met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan. Diegene kan ook op een rij zetten wat er voor jou qua hypotheek mogelijk is, zowel voor een verbouwing als een verhuizing. En diegene kan met je meekijken naar jouw wensen en wat daarbij past.
Verhuizen of verbouwen: vraag om persoonlijk advies
Kortom: zowel verbouwen als verhuizen heeft voor- en nadelen. Voor beide opties valt wat te zeggen. Waar jij verstandig aan doet, hangt af van je precieze woonwensen, van je situatie en van je budget.
Gelukkig hoef je niet in je eentje je hoofd te breken over dit dilemma. Ga in gesprek met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Die vertelt je graag vrijblijvend meer over jouw precieze opties voor een verbouwing of verhuizing. Ook kan diegene de voors en tegens voor je op een rij zetten. Zo ben je direct een stap verder.
Veelgestelde vragen over verhuizen of verbouwen
Of verbouwen of verhuizen beter bij je past, hangt af van een paar dingen. Het belangrijkste is waarom je overweegt om te verhuizen. Ben je niet meer blij met de plek waar je nu woont of wil je een grotere tuin of een totaal andere indeling? Dan is verhuizen wellicht de beste optie. Die wensen zijn immers moeilijk met een verbouwing te realiseren. Wil je meer ruimte in huis, een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer? Dan is een verbouwing soms al genoeg om je woonwensen te realiseren.
Dat hangt af van het type verbouwing. Veel verbouwingen maken je huis meer waard. Dat geldt zeker voor verbouwingen die het oppervlak van je woning vergroten, zoals een uitbouw of een dakkapel. En als je je huis verduurzaamt, dan verdien je de investering daarvoor vaak terug door de energie die het je bespaart en de waardestijging van je woning. Houd er wel rekening mee dat je de kosten voor een verbouwing (zeker bij smaakgevoelige verbouwingen, zoals een keuken- of badkamerverbouwing) er niet altijd uit haalt. In zo’n geval moet je zelf afwegen of de verbouwing het geld voor jou waard is.