Kun jij ook besparen op je maandlasten? Download ons gratis whitepaper hier.

Door je huis te verbouwen, maak je het mooier, praktischer of duurzamer. Want een uitbouw, nieuwe tuin of andere badkamer geven je meer wooncomfort en verhogen de waarde van je huis meestal. Verbouwingen kosten wel geld. Wat moet je doen als je wel de plannen hebt, maar niet beschikt over voldoende spaargeld of andere middelen om je verbouwingsplannen te realiseren?

Geld lenen voor de verbouwing van je huis

Bij het lenen van geld kom je al snel uit bij een persoonlijke lening. De rente ervan is hoog doordat er geen onderpand is. Dat zorgt voor hogere kosten en maandlasten, waardoor je verbouwing alsnog een stuk duurder uitvalt. Je bestaande hypotheek verhogen of de overwaarde verzilveren, is dan veel aantrekkelijker. Het mooie is dat voor een verbouwing aan je eigen woning of de aanleg van een nieuwe tuin de hypotheekrente in beginsel aftrekbaar is. Een voorwaarde is wel dat je maandelijks aflost op je lening (annuïtair of lineair) en dat je de lening in ieder geval in 30 jaar afbetaalt.

Hoeveel lenen voor je huis verbouwen?

Je hypotheekaanbieder mag jou maximaal 100 procent van de waarde van je huis lenen. Als je huis na verbouwing meer waard is, geldt de nieuwe waarde als maximum. Omdat niet alle manieren van je huis verbouwen de waarde even veel verhogen, is het goed om hier van tevoren al naar te kijken.

Als je je hypotheek verhoogt, kijkt de bank ook naar je inkomen. Pas als dat voldoende is om het nieuwe maandbedrag te betalen, kom je in aanmerking voor de verhoging van je hypotheek.

Precies bepalen wat een verbouwing oplevert, kan lastig zijn. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep gaan graag met je om de (digitale) tafel zitten om te berekenen wat er voor jou mogelijk is.

Hypotheek verhogen voor duurzaam je huis verbouwen

Als je verbouwt om je huis duurzamer te maken, kun je bij veel geldverstrekkers je hypotheek daarvoor verhogen. Duurzame verbouwingen zijn bijvoorbeeld het installeren van een warmtepompketel, vloer- of muurisolatie aanbrengen en zonnepanelen plaatsen. De geldverstrekker mag hiervoor meer geld lenen dan de 100 procent van de woningwaarde die normaal gesproken geldt. Je mag namelijk tot 106 procent van de waarde van je woning op deze manier financieren om je huis te verbouwen. Handig als de verbouwing net te veel kost om uit eigen middelen te betalen, maar ook niet zo duur is dat je er echt een tweede, aparte hypotheek voor moet afsluiten.

Andere, goedkopere oplossingen

Heb je eerder al extra afgelost op je hypotheek? Soms kun je die aflossingen achteraf weer opnemen. Dat gebeurt alleen onder strikte voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat de bank hiermee akkoord gaat. Onze adviseurs kunnen nagaan of dit bij jouw hypotheekaanbieder ook kan en of er misschien andere mogelijkheden zijn, zoals een extra hypotheek.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak