Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Je huis verbouwen, wat moet je voorbereiden?

Natuurlijk laat je niet zomaar de muren doorbreken of je badkamer slopen. Je moet eerst het nodige voorbereiden voordat je je woning gaat verbouwen. Waar moet je zoal aan denken voordat jij of de aannemer aan de slag gaat? Vergeet in elk geval deze 5 punten niet.

1. Bedenk wat je wilt en waarom

De verbouwmogelijkheden zijn eindeloos. Van een vernieuwing van je zolder tot een nieuw toilet, een grotere serre of nieuwe kozijnen. De kosten lopen nogal uiteen. En de ene verbouwing is ook ingrijpender dan de andere. Een paar nieuwe kozijnen plaatsen is snel gepiept; voor een badkamerverbouwing zit je een stuk langer in het stof (en zonder badkamer). Heb daarom van tevoren helder wat jij graag wilt en waar je prioriteit ligt.

Om je prioriteiten te bepalen, kun je jezelf ook de vraag stellen “Waarom wil ik dit?”. Als je gaat verbouwen omdat je je woning wilt verduurzamen, maak je bijvoorbeeld andere keuzes dan wanneer wooncomfort de prioriteit heeft.

2. Verdiep je in de kosten

Zoek ook goed uit wat je beoogde verbouwing kost. Vraag desnoods alvast een offerte op of ga op zoek naar de gemiddelde verbouwkosten. Het begint altijd met een goede begroting maken hoeveel je voor de verbouwing nodig hebt. Ga je zelf klussen? Dan maak je materiaalkosten. Schakel je iemand in? Dan komen er ook in te huren arbeidsuren bij. Houd ook altijd rekening met een ruime post onvoorziene kosten. Het zou vervelend zijn als je geld tekort komt en later geld moet bij lenen. Iets overhouden is altijd handiger.

3. Verduurzamen? Bepaal wat voor jou voordelig is

Een reden om je woning te verbouwen, kan zijn dat je een verduurzamingsslag wilt maken. Je hoopt daarmee te besparen op je energierekening én iets goeds te doen voor het milieu. Dan is alleen de vraag: waar heb je het meeste baat bij?

Heb je enkelglas? Dan is betere beglazing nemen misschien een goed begin. Is je huis al goed geïsoleerd en zijn de ramen piekfijn in orde? Dan kun je je verdiepen in opties als zonnepanelen. Het is altijd slim om een verduurzamingsexpert te laten meekijken. Die kan onderzoeken waar in jouw huis de meeste winst te behalen valt.

4. Onderzoek je mogelijkheden voor een verbouwing financieren

Je huis verbouwen is niet gratis. Helaas. Maar gelukkig hoef je een verbouwing niet per se in één keer uit eigen zak te betalen. Er zijn diverse mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een verbouwingshypotheek, een hypotheekverhoging of een persoonlijke lening. Zodra je jouw financieringsmogelijkheden helder hebt en weet hoeveel jouw verbouwing kost, kun je dingen in gang gaan zetten.

Onze financieel adviseurs vertellen je graag meer over een passende optie voor jou om je verbouwing te financieren. Plan je gratis oriëntatiegesprek.

Plan jouw gratis eerste gesprek

 

5. Zorg dat je de juiste vergunningen hebt

Je mag niet altijd zomaar je gang gaan met verbouwen. Voor sommige soorten verbouwingen is een vergunning van de gemeente nodig. Ook moet je soms een sloopmelding doen. Wat voor jou verplicht is? Dat kun je via de website van de Rijksoverheid eenvoudig uitvinden.

Gratis whitepaper: verhuizen, verbouwen of verduurzamen?

Wil je weten wat er zoal komt kijken bij het verbouwen van jouw woning? Download ons gratis whitepaper. Dat geeft je een uitgebreid overzicht van alle stappen, aandachtspunten en (financiële) mogelijkheden.

Whitepaper downloaden verhuizen, verbouwen of verduurzamen

Je huis verbouwen, wat kost dat?

De ene verbouwing is de andere niet. Een wc-verbouwing kost niet de hoofdprijs. Maar ga je voor een complete uitbouw inclusief alles erop en eraan? Dan ben je een stuk duurder uit. Om je alvast een beeld te geven van de kosten die je kunt verwachten, geven we de gemiddelde kosten voor een aantal veelvoorkomende verbouwingen. Alle gemiddelden hieronder zijn gebaseerd op cijfers van Vereniging Eigen Huis.

Uitbouw financieren

Hoeveel heb je nodig voor het financieren van een uitbouw? Dat hangt af van onder andere de oppervlakte, het materiaal dat je gebruikt (hout, steen of glas), het type dak en de isolatie. Een stenen uitbouw met heipalen kost zo’n € 18.500,- inclusief btw bij een grootte van 3x3 meter en € 23.000,- inclusief btw gemiddeld voor een uitbouw van 5x3 meter met heipalen. Laat je niet heien onder de uitbouw? Dan ben je iets minder kwijt: respectievelijk € 14.500,- en € 19.000,- inclusief btw.

Overigens verhoogt een uitbouw vaak de waarde van je woning, doordat je er meer woonoppervlak mee creëert.

Dakkapel financieren

Wil je je bovenverdieping vergroten met een dakkapel? Ook dat is vaak een interessante optie: het vergroot je woonoppervlak én verhoogt de waarde van je huis.

De benodigde kosten voor een dakkapel financieren zijn verschillend bij een prefab dakkapel (die kant-en-klaar wordt geplaatst) of een dakkapel op maat. Voor een kunststof dakkapel van ongeveer 5 meter breed kun je uitgaan van € 5.700,- inclusief btw gemiddeld. Die indicatie geldt voor een prefab dakkapel.

Badkamer financieren

De verbouwingskosten voor een badkamer lopen enorm uiteen. Als jij een badkamer met jacuzzi en marmeren tegels wilt, ben je een stuk duurder uit dan wanneer je een budgetbadkamer bij een grote woonwinkel bestelt. Voor een badkamer van 3 bij 3 meter ben je gemiddeld rond de € 7.000,- inclusief btw kwijt. Maar wordt je nieuwe badkamer wat luxer? Dan kun je een factuur van zelfs wel € 17.000,- krijgen. Het is maar net wat je qua meubels, sanitair en afwerking zoekt.

Marleen OverduinLet op: een badkamer is meestal niet waardevermeerderend, omdat badkamers heel smaakgevoelig zijn.

Keuken financieren

Voor een nieuwe keuken geldt hetzelfde als voor een nieuwe badkamer. Je wensen zijn bepalend voor het prijskaartje. Gemiddeld moeten Nederlanders tussen de € 7.500,- en € 15.000,- afrekenen voor een nieuwe keuken. Maar dit kan dus ook iets voordeliger of juist duurder uitvallen, afhankelijk van jouw keuzes.

Verbouwing financieren

Zodra je de kosten voor je verbouwplannen kent en weet wat je verbouwwensen zijn, is het tijd voor een volgende stap: de financiering regelen. Er zijn diverse manieren om een verbouwing te financieren, los van een verbouwing uit eigen zak betalen. Onze financieel adviseurs kijken graag met je mee wat voor jou een passende financieringswijze is.

We bespreken hieronder vier veelvoorkomende manieren om een verbouwing te financieren.

Je hypotheek verhogen

Heb je op dit moment niet je volledige hypotheekruimte benut? Bijvoorbeeld doordat je in de tussentijd op je hypotheek hebt afgelost of doordat je woningwaarde is gestegen? Als zowel je woningwaarde als je huidige inkomen een hogere hypotheek toestaan, dan kun je mogelijk je hypotheek verhogen voor een verbouwing. Dit is meteen een mooie manier om je overwaarde op te nemen.

Heb je je hypotheek bij het afsluiten in het Kadaster ingeschreven voor een hoger bedrag? Dan is soms een onderhandse verhoging mogelijk. Dit scheelt je veel kosten, omdat je voor de verhoging dan niet opnieuw langs de notaris hoeft. Je kunt tot het afgesproken bedrag lenen. Wel zijn opnieuw een inkomenstoets en taxatie van je huis nodig.

Een verbouwingshypotheek afsluiten

In plaats van je bestaande hypotheek te verhogen, kun je ook een aparte tweede hypotheek afsluiten, specifiek voor je verbouwing. Dit wordt een verbouwingshypotheek genoemd. Je kunt hiervoor tot in beginsel 100% van de waarde van je huis ná verbouwing lenen, mits je inkomen dat toelaat. Investeer je in verduurzamende maatregelen? Dan geldt een percentage van 106%.

Goed om in je achterhoofd te houden: sommige verbouwingen verhogen de waarde van je huis. Dit kan betekenen dat je meer dan je huidige woningwaarde kunt lenen. Tenzij je een onderhandse verhoging doet, is een taxatierapport altijd verplicht om meer hypotheek te kunnen krijgen. Bij die taxatie wordt rekening gehouden met je toekomstige verbouwplannen.

Sluit je een hypotheek voor een verbouwing af? Dan wordt het geleende geld in een bouwdepot gestort. Vanuit dat depot worden de rekeningen voor de aannemer betaald. Het geld blijft hier twee jaar staan. Heb je na twee jaar nog een bedrag openstaan? Dan wordt dat bedrag afgelost op je lopende hypotheek.

Een lening voor je verbouwing nemen

In plaats van je hypotheek te verhogen of een nieuwe hypotheek te nemen, kun je ook je verbouwing financieren met een lening voor je verbouwing. Dit heet een persoonlijke lening zijn. De rente die je hierover betaalt, is wel wat hoger dan bij een hypotheek. Maar het voordeel is dat er geen taxatie en inkomenstoets nodig zijn. Bij kleine verbouwingen kan dit soms een voordeligere optie zijn dan een hypotheekverhoging. Dit omdat je niet met kosten voor onder meer een taxatie te maken krijgt.

Overwaarde benutten

Wil je je overwaarde gebruiken om je verbouwing te financieren? Dat kan door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen. Maar er zijn ook specifieke producten om je overwaarde op te nemen. Een krediethypotheek en een opeethypotheek bijvoorbeeld. Ook dat soort producten kun je afsluiten om enerzijds je overwaarde uit de stenen te halen en anderzijds jouw verbouwplannen te realiseren.

Hypotheek oversluiten

In plaats van je bestaande hypotheek te verhogen of bij dezelfde aanbieder een nieuwe hypotheek te nemen, kun je ook je volledige hypotheek oversluiten. En daarbij dan meteen extra lenen om je verbouwing te financieren. Bij het oversluiten van je hypotheek maak je opnieuw een keuze voor een hypotheekaanbieder en de voorwaarden bij je hypotheek. Het voordeel van oversluiten is dat je het huidige rentepercentage gaat betalen voor je hypotheek. Met de huidige lage rentes ligt dat wellicht een stuk lager dan de rente die je op dit moment voor je hypotheek betaalt.

Oscar NoorlagNiet vergeten: Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een boeterente moet betalen voor het vroegtijdig beëindigen van je hypotheek.

Tip: subsidies voor je huis verbouwen

Verder kun je soms profiteren van aantrekkelijke subsidies voor je verbouwing. Dat geldt in het bijzonder als je je huis verduurzaamt. Zowel landelijk als in diverse gemeentes zijn er een aantal subsidies voor verduurzaming van je huis. De mogelijkheden verschillen vaak per gemeente en zijn ook afhankelijk van het soort verduurzamende maatregel.

Op Milieu Centraal vind je een overzicht van de diverse subsidies. Verder lees je op onze site meer over hoe je verduurzaming kunt financieren.

Wat betekent mijn woning verbouwen voor de belasting?

Hoe zit het dan met de belastingen? Houd bij je woning verbouwen rekening met deze twee fiscale aspecten.

Goed nieuws: hypotheekrente aftrekbaar

Gebruik je je hypotheek of lening om je huis te verbouwen en is dit huis je hoofdverblijf? Dan mag je de betaalde rente voor de hypotheek of lening aftrekken bij je belastingaangifte. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden (zoals dat je de hypotheek of lening in 30 jaar aflost).

Ook mag je diverse financieringskosten aftrekken voor het afsluiten van je hypotheek of lening. Dit geldt bijvoorbeeld voor de notariskosten, de kosten voor hypotheekadvies en de taxatiekosten. Deze kosten trek je in één keer af als je belastingaangifte doet over het jaar waarin je die kosten hebt gemaakt.

Hogere WOZ-waarde = meer belasting

Sommige verbouwingen maken je woning meer waard. Dat is enerzijds vooral goed nieuws. Het kleine addertje onder het gras is wel dat een hogere WOZ-waarde ook betekent dat je meer kwijt bent aan onroerendezaakbelasting, andere gemeentelijke belastingen en het eigenwoningforfait. Gelukkig is dat op jaarbasis genomen geen enorme kostenstijging.

Ontdek jouw financiële mogelijkheden

Ben je na het lezen van dit artikel nóg enthousiaster geworden over je verbouwplannen? Dan ben je vast ook nieuwsgierig wat je eigen mogelijkheden zijn om een verbouwing te financieren. Daarvoor kun je bij onze financieel adviseurs goed terecht. Zij adviseren je graag over jouw financieringsopties en laten je weten waar jij specifiek goed aan doet.

Plan een gratis oriëntatiegesprek in en ontdek snel meer over jouw verbouwopties.

Plan je gratis afspraak

Veelgestelde vragen over huis verbouwen

In veel gevallen is dat zeker mogelijk. Je kunt je overwaarde benutten door een tweede hypotheek af te sluiten, je hypotheek te verhogen of je hypotheek over te sluiten. Ook zijn er specifieke hypotheekproducten om je overwaarde op te nemen, zoals een opeethypotheek. Wat je mogelijkheden zijn, hangt af van je inkomen. De bank toetst op basis van je inkomen of jij je nieuwe, hogere hypotheeklasten kunt dragen.

Dit kan een financieel adviseur nauwkeurig voor je uitrekenen. Houd er rekening mee dat je niet meer mag lenen dan 100% van je woningwaarde na de verbouwing. Vermeerdert de verbouwing de waarde van je huis? Dan telt dat ook mee voor de bepaling van je maximale verbouwingshypotheek. Als je verduurzamende maatregelen doorvoert, dan mag je 106% van je woningwaarde lenen. Voorwaarde is in al die gevallen wel dat je inkomen ook voldoende is om de hogere maandlasten te kunnen dragen. Of dat zo is, bepaalt de hypotheekaanbieder op basis van een inkomenstoets.

Dit is een tweede hypotheek die je afsluit bovenop je lopende hypotheek, en dan specifiek om een verbouwing te financieren.

Daaronder vallen vrijwel alle kosten die je voor de verbouwing van je woning maakt. Denk aan de arbeidskosten voor de aannemer, de kosten voor je nieuwe keuken of badkamer, de materiaalkosten of de nieuwe vloer die je laat leggen. 

Je sluit een lening voor een verbouwing af voor een bepaalde looptijd en maakt daarbij afspraken over de aflossing en de rente die je gaat betalen. Bij een persoonlijke lening betaal je maandelijks een bedrag aan rente en aflossing. Aan het eind van de looptijd is de volledige lening afgelost.

Dat hangt van twee dingen af: je woningwaarde (na de verbouwing) en je inkomen. Je mag in principe 100% van je woningwaarde lenen (of 106% als je verduurzamende maatregelen doorvoert). Daarbij is het wel belangrijk dat je inkomen volgens de inkomenstoets voldoende is voor de hogere hypotheek.

Dit hangt af van de hoogte van je maximale hypotheek. Die mag nooit boven de waarde van je woning uitkomen (behalve als je verduurzamende maatregelen laat doorvoeren; dan mag je 106% van de woningwaarde lenen). Ook toetst de bank je inkomen aan de hogere hypotheek en vraagt de bank om een taxatierapport. Op basis van al die informatie samen bepaalt de bank hoeveel verbouwingskosten jij kunt meefinancieren. Soms is dat het volledige benodigde bedrag voor de verbouwing, soms een deel daarvan.

Daar zijn meerdere opties voor. Je kunt bijvoorbeeld een verbouwingshypotheek afsluiten, je hypotheek verhogen of een persoonlijke lening nemen. Een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je adviseren wat voor jou passende financieringsmogelijkheden zijn.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak