Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Hypotheekadvies van een expert

Je financiële situatie bespreken doe je niet zomaar met de eerste de beste. Dat begrijpen wij maar al te goed. Daarom verzekeren we je ervan dat je bij Van Bruggen Adviesgroep een ervaren en erkende hypotheekadviseur krijgt toegewezen. Hypotheekadvies is al ruim 40 jaar onze expertise. Altijd volledig onafhankelijk. En altijd met persoonlijk advies op basis van jouw situatie.

Als je kiest voor Van Bruggen Adviesgroep, dan kies je voor:

 • 100% onafhankelijk, helder en deskundig hypotheekadvies
 • Gratis en vrijblijvend eerste gesprek
 • Advies gericht op jouw situatie: nu en in de toekomst
 • Persoonlijke hulp, ook na afsluiten van je hypotheek
 • Altijd een adviseur bij jou in de buurt

Wat is hypotheekadvies?

Je schakelt een hypotheekadviseur – waarschijnlijk niet geheel verrassend – in voor advies over je hypotheek. Voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek kom je namelijk voor heel wat keuzes te staan. Bij welke aanbieder sluit je je hypotheek af tegen een gunstige hypotheekrente? Voor welke rentevaste periode kies je? Welke hypotheekvorm past bij jou? Welke verzekeringen zijn zinvol voor jou om af te sluiten? En zo zijn er nog wel meer knopen die je moet doorhakken als je een hypotheek afsluit. Dé reden dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders besluit om hier niet in hun eentje het hoofd over te breken, maar een hypotheekadviseur in te schakelen.

Een hypotheekadviseur kan je tijdens het hele proces begeleiden bij het afsluiten, oversluiten of verhogen van je hypotheek. Zo kan hij je in een eerste gesprek al laten weten hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. Ook geeft een hypotheekadviseur je advies over keuzes die je voor je hypotheek maakt op basis van jouw persoonlijke situatie. Zo krijg je advies over een hypotheek die goed bij je past uit het grote aanbod aan hypotheekopties. Daarnaast kan de hypotheekadviseur de hypotheek daadwerkelijk voor je aanvragen. Inclusief al het regelwerk dat daarvoor moet gebeuren.

Bereken alvast je maximale hypotheek

Ben je alvast benieuwd hoeveel jij ongeveer aan hypotheek kunt krijgen? Bereken dan met onze handige tool in een paar klikken je maximale hypotheek.

Goed om te weten: deze tool geeft je een eerste indicatie van jouw hypotheekmogelijkheden. Als je precies wilt weten hoeveel jij kunt lenen, kun je daarvoor het beste in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Die kan dat tot op de komma voor je uitzoeken op basis van jouw persoonlijke en financiële situatie.

Bereken online jouw maximale hypotheek

Wanneer schakel je een hypotheekadviseur in?

Kort samengevat: bij elke situatie waarin je een keuze rondom je hypotheek moet maken en daarover advies kunt gebruiken. Er zijn veel situaties denkbaar waarin je iets met je hypotheek wilt of moet doen. Vaak gaat het dan om een nieuwe hypotheek afsluiten, je bestaande hypotheek oversluiten of je hypotheek verhogen (met een tweede hypotheek of onderhandse verhoging).

Een paar denkbare scenario’s waarin hypotheekadvies heel welkom kan zijn:

 • Als je op het punt staat je eerste huis te kopen en benieuwd bent hoeveel je daarvoor aan hypotheek (en dus aan budget) kunt krijgen. En als je alles rondom je eerste hypotheek ook meteen goed geregeld wilt hebben.
 • Als je verhuisplannen hebt en wilt weten wat je hypotheekmogelijkheden zijn voor een volgende woning. Ook met het oog op de hypotheek die je al eerder voor je huidige woning hebt afgesloten.
 • Als je wilt besparen op je maandlasten en je afvraagt of oversluiten daar een goede manier voor is.
 • Als je je overwaarde op je huis wilt gebruiken, bijvoorbeeld door een tweede hypotheek af te sluiten of je bestaande hypotheek te verhogen.
 • Als je pensioen steeds dichterbij komt en je alles rondom je hypotheek daarvoor goed geregeld wilt hebben.
 • Als je in scheiding ligt met je ex-partner en precies wilt weten hoe je alles rondom je hypotheek goed in orde maakt.
 • Als je ondernemer bent en een zzp-hypotheek wilt afsluiten voor je eerste of een volgende woning. Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat je opties zijn en kan dit voor je in goede banen leiden.

Daarnaast kun je bij onze hypotheekadviseurs terecht voor algemeen financieel advies over je hypotheek of over andere financiële kwesties.

Hoe ziet hypotheekadvies bij Van Bruggen Adviesgroep eruit?

Hierboven heb je al kort kunnen lezen wat hypotheekadvies inhoudt. Maar laten we het concreter maken. Hoe ziet zo’n traject er precies uit als je met een van onze adviseurs aan de slag gaat?

Hoe het proces verloopt, hangt af van jouw vraag. Sluit je een hypotheek af, wil je oversluiten of wil je je hypotheek verhogen? In grote lijnen zal het proces voor een  hypotheek afsluiten als volgt verlopen:

 1. Eerste kennismaking. Voordat je met je hypotheekadviseur in de cijfers duikt, is een kennismaking wel een fijn idee. Dit kan online via de video of bij het Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt. We horen tijdens het gesprek graag wat je wensen voor een hypotheek zijn en wat je zoekt. Andersom vertelt de adviseur je meer over de werkwijze, de kosten van hypotheekadvies en onze diensten. Ook krijg je alvast een indicatie hoeveel je kunt lenen en wat je maandlasten ongeveer zijn op basis van de actuele rentestanden.
 2. Het adviesgesprek. Is de offerte voor het adviestraject wat jou betreft akkoord? Dan ga je samen met de hypotheekadviseur verder het traject in. De hypotheekadviseur maakt een uitgebreide vergelijking voor je van de verschillende hypotheekaanbieders. Zo kun je uit een groot aanbod aan geldverstrekkers een hypotheek kiezen die je een scherpe rente en goede voorwaarden biedt. Ook adviseert de hypotheekadviseur je over de samenstelling van je hypotheek. Denk aan een passende rentevaste periode, een goede hypotheekvorm, wel of geen NHG, een eventueel overbruggingskrediet en mogelijke verzekeringen bij je hypotheek.
 3. De hypotheekofferte. Daarna duikt de hypotheekadviseur in een uitgebreid aanbod van ruim 30 hypotheekaanbieders. Dat zijn er nogal wat, maar geen zorgen: de adviseur maakt een uitgebreide vergelijking voor je. Op rente én op voorwaarden. Hij legt je precies uit waarom een bepaald aanbod voor jou gunstig is. Als jij het ermee eens bent, zal de hypotheekadviseur bij deze aanbieder een renteaanbod voor je aanvragen.
 4. Op naar de notaris. Een hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen is een grote beslissing. Dat vraagt om een officiële handtekening bij de notaris, waar je de hypotheekakte ondertekent en bij aankoop van een woning, ook de eigendomsakte. Daarmee maak je je hypotheek officieel rond.
 5. Hypotheek onderhouden. Maar daarna zijn we er nog niet. De actuele hypotheekrente verandert continu. Net als de regels en voorwaarden rondom hypotheken en verzekeringen. Wij houden dit nauwlettend voor je in de gaten en zullen je waar nodig informeren als het voor jou zinvol is om je hypotheek of verzekering(en) aan te passen. Zo kun je ervan op aan dat je ook in de toekomst goed zit met je hypotheek.

Plan alvast een gratis kennismaking in

Voordat we de diepte in gaan voor het hypotheekadvies maken we graag eerst kennis met je. Gewoon kosteloos en vrijblijvend. Bij het Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt of online via de video – kan allebei.

Plan een kennismaking

 

Je zit na dit gesprek nog nergens aan vast, maar komt het eerste gesprek wel al een stuk wijzer uit. Zo weet je na het eerste gesprek:

 • …hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Jouw hypotheekadviseur verdiept zich in je financiële en persoonlijke situatie. Je inkomen, vermogen, vaste lasten en schulden bijvoorbeeld, maar ook in je eventuele bestaande hypotheek en eventuele overwaarde. Ook neemt hij veranderingen die je in de nabije toekomst verwacht mee, zoals gezinsuitbreiding, samenwonen of met pensioen gaan. Op basis daarvan berekent je hypotheekadviseur hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Handig, want zo heb je alvast een goed idee of jouw wensen voor je (volgende) droomwoning, een verbouwing of een nieuwe hypotheek binnen je budget passen.
 • …op welke maandlasten je ongeveer kunt rekenen. Fijn om van tevoren alvast te weten hoeveel je straks per maand kwijt bent aan je hypotheek. Dat berekent je hypotheekadviseur daarom ook meteen voor je.
 • …met welke risico’s en scenario’s je voor je hypotheek rekening moet houden. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je plotseling minder te besteden hebt. Denk aan het verliezen van je baan, plotseling minder inkomsten voor je onderneming hebben, arbeidsongeschikt raken of uit elkaar gaan met je partner. Ook over die scenario’s en de mogelijke gevolgen ervan kan de hypotheekadviseur je meer vertellen. En dan specifiek toegespitst op jouw situaite.
 • …hoeveel hypotheekadvies kost. Heldere prijsafspraken – daar houden we bij Van Bruggen Adviesgroep van. Daarom zal een adviseur je altijd precies vertellen wat het je kost als je definitief met hem in zee gaat. En wat je voor dat bedrag aan advies en resultaten mag verwachten.

Het hypotheekadviesgesprek, wat neem je mee?

Heb je een afspraak gemaakt voor je eerste gesprek met een van onze adviseurs? Mooi. Dan staan de datum en tijd waarschijnlijk al met een grote cirkel in je agenda genoteerd. De eerste stap is gezet.

Om het gesprek zo goed mogelijk in te gaan, is een goede voorbereiding wel zo handig. In het geval van hypotheekadvies betekent dit dat je alvast wat voorwerk doet door bepaalde informatie op te zoeken. Zo kun je snel de diepte in gaan met de adviseur tijdens het gesprek.

Welke documenten je bij de hand moet hebben voor je eerste kennismaking met de adviseur hangt af van jouw situatie. Ga je je eerste woning kopen? Heb je plannen om te verhuizen? Wil je je hypotheek oversluiten? Of heb je plannen voor een hypotheekverhoging of tweede hypotheek? Of zit je in een scheiding en wil je daarom een kritische blik op je hypotheek werpen? Hoe complexer de situatie of vraagstuk, hoe meer documenten je nodig hebt. Maar geen nood: uiteraard helpen wij je hierbij.

Om goed voorbereid en met de juiste materialen het gesprek in te gaan, hebben we een checklist voor je gemaakt.

De checklist voor het eerste gesprek

Voor een eerste gesprek met je hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep heb je in ieder geval de volgende documenten nodig:

 • een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart);
 • je belastingaangifte van het afgelopen jaar;
 • je laatste loonstrook (als je in loondienst werkt);
 • of je jaarcijfers van de laatste 3 jaar (als je ondernemer bent);
 • een overzicht van je lopende leningen of (studie)schulden;
 • een uitdraai van je pensioenoverzicht;
 • een recent overzicht van je spaarrekeningen en/of beleggingen;
 • een hypotheekoverzicht (als je al een hypotheek hebt).

Afhankelijk van je situatie, zal de hypotheekadviseur misschien om aanvullende documenten of informatie vragen.

Vind een onafhankelijke hypotheekadviseur

Wist je dat ons hypotheekadvies altijd onafhankelijk is. Dat betekent dat we niet alleen de hypotheekproducten van één aanbieder meenemen in ons advies, maar een groot aantal aanbieders voor je vergelijken. Daardoor kunnen we je een extra gunstig aanbod doen. Zowel qua rente als qua hypotheekvoorwaarden.

Van Bruggen Adviesgroep heeft meer dan 70 kantoren verspreid over heel Nederland. Van Groningen tot Maastricht. Ook bij jou in de buurt zit er vast een kantoor. Vind via onze site een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Een online afspraak maken kan natuurlijk ook. Voor goed hypotheekadvies hoef je tegenwoordig niet eens meer je huis uit.

Vraag een gratis kennismaking aan

Heb je dé adviseur gevonden met wie jij graag in gesprek gaat? Maak dan alvast een afspraak voor het eerste gesprek. Dat is volledig gratis en je zit nog nergens aan vast.

Kennismaking aanvragen

Onze dienstverlening en onze kosten

Op de lokale pagina van de vestiging bij jou in de buurt, vind je onder andere onze dienstenwijzer en vergelijkingskaarten, die je inzicht geven in onze dienstverlening en tarieven van onze individuele vestigingen.  Vind via onze site een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over hypotheekadvies

De exacte kosten voor hypotheekadvies zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de tijd die in het advies- en uitzoekwerk gaat zitten. Zo kost het aanvragen van een hypotheek voor een volgende woning vaak wat meer tijd dan voor een eerste woning. In het eerste gesprek met je hypotheekadviseur kan hij of zij je precies vertellen wat in jouw geval de kosten zijn voor een adviestraject. Een mooie meevaller is dat de kosten bijna altijd fiscaal aftrekbaar zijn als het gaat om een hypotheek voor jouw hoofdverblijf. Je mag de advieskosten dan aftrekken van de belasting bij je jaaraangifte.

Een hypotheekadviseur kan je bijstaan tijdens het hele proces. Vanaf het berekenen van je maximale hypotheek tot aan het daadwerkelijk regelen van de hypotheek. Daarmee kan een hypotheekadviseur je bijvoorbeeld helpen bij het afsluiten van een hypotheek, het verhogen van je bestaande hypotheek of een hypotheek oversluiten.

Naast de keuze voor een passende hypotheekaanbieder, zal je nog meer keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld voor een passende rentevaste periode, wel of geen Nationale Hypotheek Garantie en een geschikte hypotheekvorm. Ook is het belangrijk om goed na te denken over de eventuele verzekeringen die je bij je hypotheek afsluit. Al die zaken zal onze adviseur meenemen in zijn hypotheekadvies aan jou.

Een onafhankelijk hypotheekadviseur is niet gebonden aan één specifieke hypotheekaanbieder. Dat betekent dat de adviseur in zijn advies een groot aantal aanbieders kan meenemen. Dat is voor jou gunstig, want het vergroot de kans dat je een hypotheek met passende voorwaarden en een gunstige rente kunt afsluiten. In vergelijking met een afhankelijke hypotheekadviseur, kan dat je over de gehele looptijd van je hypotheek een aardig bedrag schelen.

Daarvoor hebben wij de adviseurzoeker ontwikkeld. Daar kun je heel eenvoudig – ook bij jou in de buurt – een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep vinden. Al onze adviseurs zijn 100% onafhankelijk.

Hypotheekadvies is verstandig als je belangrijke keuzes moet maken rondom je bestaande hypotheek of als je op het punt staat een nieuwe (of eerste) hypotheek af te sluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aankoop van een volgende woning, het oversluiten van je hypotheek of het goed regelen van je hypotheek na een scheiding of rondom je pensioen.

Deskundige en ervaren hypotheekadviseurs

Maximale hypotheek berekenen

Wat kun jij lenen? Wanneer je je inkomensgegevens invult, weet je hoeveel je maximaal kunt lenen en wat dat betekent voor je maandlasten.

Hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van je hypotheek heeft voor- en nadelen. Vaak gaan je maandlasten naar beneden, omdat je meteen naar een lagere rente gaat. Maar er zijn ook nadelen. 

Hypotheekrente vergelijken

Wat zijn de huidige renteverwachtingen? En welke geldverstrekkers verhoogden of verlaagden hun rente? Bekijk het allemaal in dit overzicht.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak