Een nieuwbouwhuis kopen, hoe werkt dat?

Een nieuwbouwhuis kopen verloopt anders dan een bestaande woning kopen. Je tekent geen koopcontract, maar een koop-aannemingsovereenkomst. Je krijgt te maken met bouwrente en een bouwdepot, en je sluit een hypotheek af voor een woning die nog (deels) gebouwd moet worden. Met het volgende stappenplan weet jij precies wat er op je afkomt bij de aankoop van jouw gloednieuwe nieuwbouwhuis.

Stap 1.  Wat is jouw budget voor een nieuwbouwwoning?

Heb je je oog laten vallen op een mooi nieuwbouwproject? Of heb je grootse plannen om naar een nieuwbouwwoning op zoek te gaan? Dan is de eerste stap een blik werpen op je financiële situatie. Hoeveel kun jij aan hypotheek krijgen? En wat is daarmee je totale budget voor een huis?

Je budget bestaat uit het eigen geld dat je in je woning wilt steken, inclusief de eventuele overwaarde op je huidige woning, en de nieuwbouwhypotheek die je kunt afsluiten.

Bereken jouw maximale hypotheek

Hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen, is afhankelijk van je inkomen. Met onze rekentool kun je zelf berekenen hoeveel jij kunt lenen voor je nieuwe woning.

Let op: de tool geeft een eerste indicatie. Plan een gesprek in met een van onze hypotheekadviseurs voor een specifieke bepaling van jouw maximale hypotheek.

Jouw hypotheekadviseur laat je weten welke opties jij hebt voor een hypotheek afsluiten met of zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Ben je zzp’er? Dan heb je ook zeker goede kansen op een hypotheek. Je maximale hypotheek wordt alleen iets anders berekend: door te kijken naar jouw winst- en verliesrekeningen van de laatste drie jaar. Op onze pagina over de zzp-hypotheek kun je hier meer over lezen.

Bereken je maximale zzp-hypotheek

Goed om te weten: ook als je in loondienst werkt zonder vast contract zijn er vaak wel mogelijkheden voor een hypotheek. Ook daarover vertellen onze hypotheekadviseurs je graag meer.

Stap 2. Op zoek naar jouw ideale nieuwbouwwoning

Zodra je precies weet hoeveel je kunt lenen, kun je de huizenklopjacht voor geopend verklaren. Abonneer je op alle nieuwbouwnieuwsbrieven, schrijf je in voor interessante projecten en verlies websites als Funda geen seconde uit het oog. Je kunt ook overwegen om zelf een huis te laten bouwen.

Stap 3. De koop-aannemingsovereenkomst

Als je een bestaande woning koopt, maak je de koop definitief met een koopakte. Bij een nieuwbouwwoning kopen krijg je in plaats daarvan te maken met een koop-aannemingsovereenkomst. Die stelt de aannemer voor je op. Hiermee geef je de aannemer opdracht om jouw woning (verder) te gaan bouwen. Nu gaat het echt beginnen.

Stap 4. Hypotheek regelen

Naast de koop-aannemingsovereenkomst, is er nog een overeenkomst die je zult moeten tekenen: de hypotheekakte. Voordat je dat kunt doen, zal je eerst de financiering voor je woning moeten gaan regelen. De nieuwbouwhypotheek dus.

Met een nieuwbouwhypotheek betaal je voor de grond waar je woning op zal staan en voor het werk dat de aannemer al heeft uitgevoerd. Ook betaal je vanuit de hypotheek voor het werk dat nog uitgevoerd zal worden. Je gaat deze hypotheek regelen zodra de koop-aannemingsovereenkomst is ondertekend. Zodra je hypotheek rond is, ga je naar de notaris om daar de eigendomsoverdracht van de grond te laten plaatsvinden én de hypotheek te laten ingaan.

Voor het regelen van de hypotheek zal je waarschijnlijk, zoals de meeste Nederlanders, een hypotheekadviseur inschakelen. Een hypotheek afsluiten doe je namelijk niet zomaar even. Je komt voor allerlei keuzes te staan. Welke hypotheekvorm kies je? Waar sluit je je hypotheek af? Welke voorwaarden passen bij jou? Hoeveel hypotheek heb je nodig, ook gezien eventueel meer- of minder werk? En welke verzekeringen zijn daarbij wellicht handig?

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen zoekt voor je uit welke van de vele hypotheekaanbieders voor jou gunstig uitpakt en welke voorwaarden aansluiten op jouw wensen en situatie.

Nog even dit: Je hypotheekadviseur vergelijkt tientallen aanbieders op rentetarieven en voorwaarden, zodat hij jou goed kan adviseren. Ook maakt hij de volledige hypotheekaanvraag voor je in orde. Zo zie je in elk geval niets over het hoofd.

Bouwdepot

Vanuit een nieuwbouwhypotheek betaal je deels voor werk dat nog uitgevoerd moet worden. Daarom wordt het resterende hypotheekbedrag in een bouwdepot gestort. Hier wordt het als het ware gereserveerd om de aannemer voor de resterende bouwtermijnen te betalen.

Bouwrente

Ook kenmerkend voor een nieuwbouwhypotheek is de bouwrente. Ook hier zal je tijdens het regelen van je hypotheek al rekening mee moeten houden; een hypotheekadviseur legt je graag uit hoe dit precies zit.

Je betaalt drie soorten bouwrente:

  1. Bouwrente voor de woning die in aanbouw is (als de aannemer al met de bouw is begonnen wanneer jij de koop-aannemingsovereenkomst ondertekent).
  2. Bouwrente voor de periode nadat je de koop-aannemingsovereenkomst hebt ondertekend tot aan het passeren van de hypotheekakte.
  3. Renteverlies: rentelasten die je betaalt voor je hypotheek in de periode dat je nog niet in je nieuwbouwwoning woont. (Je ontvangt tot de sleuteloverdracht naast het betalen van lasten voor je hypotheek ook een bedrag aan depotrente. Wel is er een renteverlies: het verschil tussen de depotrente die je ontvangt en de hypotheekrente die je betaalt. Het renteverlies wordt steeds wat groter naarmate er meer geld uit het depot wordt gehaald.)

Stap 5. De oplevering en bouwkundige keuring

En dan, na lang wachten, is het eindelijk zover: je woning wordt opgeleverd. Vaak laat je een opleveringskeuring doen. De keurder checkt de woning op allerlei aspecten, zodat jij er zeker van bent dat je de woning in de beloofde staat krijgt opgeleverd. Is dat inderdaad het geval? Dan teken je daarna voor de oplevering en is de woning echt helemaal van jou.

Welke kosten heb je bij een nieuwbouwhuis kopen?

Bij een nieuwbouwhuis kopen zal je naast de kosten voor de woning zelf met een aantal kosten te maken krijgen. De overdrachtsbelasting blijft je bespaard, omdat je de eerste eigenaar van de woning wordt. Wel zal je de volgende kosten maken:

  • Bouwrente: zoals net besproken, maak je zowel vóór als na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst rentekosten. Alleen de bouwrente die je opbouwt na het ondertekenen van de koop-aannemingsovereenkomst is fiscaal aftrekbaar.
  • Kosten voor hypotheekadvies: de advies- en bemiddelingskosten die je betaalt voor je hypotheekadviseur.
  • Notariskosten: kosten voor het opmaken van de hypotheekakte en de inschrijving van de akte bij het Kadaster.
  • Kosten voor de opleveringskeuring: de kosten voor een eventuele keuring die je bij de oplevering laat uitvoeren. Vaak is het wel aan te raden zo’n keuring te laten doen, ook omdat de gemiddelde nieuwbouwwoning niet zonder gebreken wordt opgeleverd.
  • Eventueel meerwerk: laat je dingen aan de woning aanpassen die buiten de oorspronkelijke plannen om komen (denk aan; een uitbouw, een dakkapel of extra stopcontacten)? Dan is dat meerwerk en betaal je daarvoor een extra bedrag aan de aannemer.
  • Bereidstellingsprovisie: kosten voor het eventueel verlengen van de hypotheekofferte. Regelmatig duurt het langer voordat je de aankoop definitief rond kunt maken bij de notaris, bijvoorbeeld omdat er nog bepaalde vergunningen afgegeven moeten worden aan de bouwer, terwijl je hypotheekofferte maar een bepaalde tijd (bijvoorbeeld zes maanden) geldig is. Is je hypotheekofferte niet lang genoeg geldig? Dan kun je de hypotheekofferte vaak verlengen tegen betaling van een bereidstellingsprovisie.
  • Eventuele NHG-kosten: eenmalige kosten als je een hypotheek met NHG afsluit.

Tips voor een nieuwbouwhuis kopen

Voor de meeste mensen is een nieuwbouwhuis kopen niet iets wat ze regelmatig doen. Met alles wat er op je afkomt, is het best een spannende stap. Daarom helpen we je bij Van Bruggen graag door er voor jou een hypotheekadviseur op te zetten. Die loodst je graag door het hele proces heen.

Maar voordat je die inschakelt, alvast een paar tips voor een nieuwbouwhuis kopen.

Tip 1. Koop een nieuwbouwwoning met bouwgarantie

Wat gebeurt er als je een nieuwbouwwoning koopt en de aannemer opeens failliet gaat? Het gebeurt gelukkig niet vaak. Maar áls het gebeurt, is dat nogal ongelukkig. Je kunt dan misschien fluiten naar je woning. Koop daarom waar mogelijk een nieuwbouwwoning met bouwgarantie. Dan weet je zeker dat het huis volledig wordt afgebouwd, ook bij een eventueel faillissement van de aannemer. Vaak stelt de hypotheekaanbieder verplicht dat er een dergelijke afbouwgarantie is afgesloten.

Tip 2. Dubbele lasten bij nieuwbouw

Veel mensen houden tijdens het bouwen van hun nieuwbouwwoning hun huidige woning aan. Dit betekent wel dat je dubbele lasten hebt. Houd daar ook rekening mee als je een nieuwbouwhypotheek afsluit. Een van onze hypotheekadviseurs kan je precies vertellen met welke kosten je hierdoor rekening moet houden.

Tip 3. Overwaarde meenemen via overbruggingskrediet

Rust er overwaarde op je woning en wil je die overwaarde gebruiken om je nieuwe woning te financieren? Dan kan dat ook al zonder dat je je huidige woning hebt verkocht. Een overbruggingskrediet is bedoeld om je overwaarde alvast te kunnen inzetten voor het financieren van je nieuwe woning, ook al is je huidige woning nog niet verkocht.

Dit is een krediet ter hoogte van het bedrag aan overwaarde dat je nodig hebt om in je nieuwe woning te steken. Je lost het krediet in één keer af zodra je huidige woning is verkocht.

Tip 4. Check op meer- of minderwerk

Er is voor nieuwbouwwoningen vaak een standaardindeling. Jij kunt als toekomstige eigenaar van een nieuwbouwwoning aangeven of je meer of minder dan deze standaardindeling wilt. Zo kun je bepaalde onderdelen weglaten of juist toevoegen. Let altijd goed op welke onderdelen als meer- of minderwerk gelden. Zo  kom je niet voor (financiële) verrassingen te staan. Het is verstandig om over meer- of minderwerk vóór het tekenen van de overeenkomst al afspraken te maken. Dan heb je zwart op wit staan hoeveel de vergoeding ervoor bedraagt.

Tip 5. Extra kosten nieuwbouw meefinancieren

Voor sommige kosten, zoals de kosten voor meerwerk en de kosten voor de bouwrente, is het mogelijk om die mee te financieren in je hypotheek. Mits je inkomen een hogere hypotheek ook toelaat natuurlijk. Let wel op dat meefinancieren niet altijd de financieel meest aantrekkelijke optie is, omdat je over de extra hypotheek ook rente gaat betalen. Een van onze hypotheekadviseurs berekent graag hoe dit zit voor jou.

Een nieuwbouwhuis kopen? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Wil jij goed voorbereid op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning? Of wil je met een helder budget en duidelijk zicht op je mogelijkheden hét nieuwbouwhuis kopen waarop je je zinnen hebt gezet? Schakel Van Bruggen in voor deskundige begeleiding bij dit proces.

Ontdek in een eerste gesprek wat jouw opties zijn voor een nieuwbouwhypotheek. Vraag een gratis en vrijblijvend eerste gesprek aan bij een adviseur bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over nieuwbouwhuis kopen?

Waar moet ik aan denken bij het kopen van een nieuwbouwhuis?

Een nieuwbouwhuis kopen verloopt in meerdere opzichten anders dan een bestaande woning kopen. Zo krijg je te maken met een koop-aannemingsovereenkomst, bouwrente, renteverlies en een hypotheek op een huis dat nog gebouwd moet worden. Wat precies alle aandachtspunten zijn en hoe je daar slim mee omgaat? Daar helpen onze hypotheekadviseurs jou bij op weg.

Is het verstandig om een nieuwbouwhuis te kopen?

Een nieuwbouwhuis kopen brengt meerdere voordelen met zich mee. Lees ook de vijf redenen om voor nieuwbouw te kiezen. Zo kan de woning helemaal naar jouw smaak gemaakt worden, is de woning vaak van allerlei moderne gemakken voorzien en stijgen nieuwbouwwoningen vaak sneller in waarde dan bestaande woningen. Maar er kleven ook nadelen aan, zoals dat je het huis niet in het echt kunt zien vóór de aankoop en dat je een tijdje zult moeten wachten voordat het huis wordt opgeleverd. Een van onze experts denkt graag mee of een nieuwbouwhuis voor jou een goede en verstandige investering is.

Hoeveel geld heb je nodig voor een nieuwbouwhuis?

Je zult voor nieuwbouw kopen rekening moeten houden met meer kosten dan enkel de koopsom voor de woning. Zo moet je ook kosten betalen voor eventueel meerwerk, bouwrente, notariskosten, hypotheekadvieskosten en (mogelijk) voor een opleveringskeuring. Al die kosten zal je moeten financieren met eigen geld of vanuit je hypotheek. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen kan voor je uitzoeken hoeveel geld jij precies nodig hebt om de woning te bekostigen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen voor nieuwbouw?

Voor het bepalen van je maximale hypotheek zal een hypotheekaanbieder kijken naar je inkomen en de waarde van de woning. Via de rekentool van Van Bruggen kun je alvast een idee krijgen van jouw maximale hypotheek. Ook hebben we een aparte tool voor je zzp-hypotheek berekenen.

Heb ik dubbele lasten bij nieuwbouw kopen?

Ja, als je op dit moment al een eigen woning (koop of huur) hebt wel. Een nieuwbouwwoning moet nog gebouwd worden en tot die tijd zal je elders moeten wonen. Of je nu van koopwoning naar koopwoning verhuist of op dit moment een huurwoning hebt, totdat je in de nieuwe woning intrekt en je huidige woning hebt verkocht, heb je te maken met dubbele lasten. Ook als je een tijdje in een tijdelijk huurhuis verblijft. Welke consequenties dit voor jou heeft en op welke lasten je kunt rekenen, kan een van onze hypotheekadviseurs nauwkeurig voor je uitrekenen. Wordt dit je eerste koophuis en woon je op dit moment bijvoorbeeld nog bij je ouders? Dan heb je mazzel en hoef je geen rekening te houden met dubbele lasten.