Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een hypotheekakte?

De hypotheekakte is een akte waarin staat dat jij een hypotheek afsluit bij de geldverstrekker in kwestie met jouw woning als onderpand voor de lening. Alle gemaakte afspraken leggen jullie in de hypotheekakte vast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de afgesproken hypotheekvorm, het vastgestelde rentepercentage en de manier van aflossen.

De hypotheekakte onderteken je bij de notaris om deze officieel te maken. Dit doe je, als je een huis koopt, tegelijk met de sleuteloverdracht voor je nieuwe woning. Heb je je hypotheek overgesloten of verhoogd of heb je een verbouwingshypotheek afgesloten en onderteken je om die reden een nieuwe hypotheekakte? Dan doe je dat ook bij de notaris, maar komt er natuurlijk geen sleuteloverdracht bij kijken.

Jij bent niet de enige die de hypotheekakte ondertekent. Ook de notaris en de geldverstrekker (of een notarismedewerker die gevolmachtigd is door de geldverstrekker) zetten hun handtekening eronder. Koop je je woning samen met een partner en staat de hypotheek ook op diens naam? Dan zal je partner ook zijn of haar naam onder de hypotheekakte zetten. Na de ondertekening, wordt de akte ingeschreven in het Kadaster. Dit betekent dat de hypotheek officieel op jouw naam (en eventueel die van je partner) staat.

Wat staat er in een hypothecaire akte?

Elke hypotheekakte is weer anders. Maar sommige gegevens zullen in elke hypothecaire akte staan. Dat zijn in elk geval:

  • jouw persoonsgegevens en eventueel die van je partner;
  • de naam van de geldverstrekker;
  • de gegevens van je woning;
  • de naam en vestigingsplaats van de notaris;
  • de hypotheeksom (eventueel kun je je hypotheek voor een hoger bedrag inschrijven; daardoor kun je later eenvoudiger je hypotheek verhogen);
  • de datum van het passeren van de hypotheekakte.

De informatie die in de hypotheekakte staat, is als het goed is geen verrassing voor je. Deze gegevens stonden al eerder in de hypotheekofferte die je hebt ontvangen. Deze heb je al ondertekend teruggestuurd. Door de hypotheekakte te ondertekenen, zet je de volgende stap en maak je de hypotheek definitief.

Hoe controleer je de hypotheekakte?

Voordat je je handtekening onder een hypothecaire akte zet, kun je het beste alles nog eens nalopen. Een hypotheekadviseur kan dit ook voor je doen.

Controleer de hypotheekakte in elk geval op het volgende:

  • Kloppen jouw persoonsgegevens en de gegevens van de woning?
  • Is het hypotheekbedrag correct?
  • Als je je hypotheek voor een hoger bedrag wilde inschrijven in het Kadaster, is dat dan ook correct vermeld?
  • Staan in de hypotheekakte ook gegevens over de hypotheek, zoals de hypotheekvorm, wel/geen NHG en de wijze van aflossen? Check dan of dit allemaal juist vermeld staat en of ook het genoemde rentepercentage klopt. Het kan ook zijn dat deze informatie in de overeenkomst van geldlening staan en dat in de akte daarnaar verwezen wordt.

Bij je afspraak op het notariskantoor voor de ondertekening zal je de hypotheekakte altijd nog eens nalopen. Je kunt de notaris ook eventuele vragen stellen die je nog hebt. Heb je een hypotheekadviseur in de arm genomen? Dan kan diegene de akte ook volledig voor je nakijken. Zo weet je zeker dat alles klopt voordat je je handtekening zet.

Marleen OverduinGoed om te weten: hulp bij de aanvraag van jouw hypotheek? Onze hypotheekadviseurs staan graag voor je klaar. Je kunt altijd een gratis oriëntatiegesprek aanvragen bij een adviseur bij jou in de buurt.

Eerste gesprek voor hypotheekadvies

Hoe gaat het proces in zijn werk?

Aan de hypotheekakte gaan eerst wat andere documenten vooraf. Zodra je met een hypotheekadviseur om tafel zit, zal diegene voor je uitzoeken wat voor jou een passende en voordelige hypotheek is. Op basis van die vergelijking vraagt hij een renteaanbod voor je aan. Zodra je daar akkoord mee bent, lever je diverse documenten aan en volgt na een positieve beoordeling van al deze stukken door de hypotheekverstrekker uiteindelijk de hypotheekofferte. Je weet dan zeker dat hypotheekaanbieder akkoord gaat met jouw hypotheekaanvraag. Als je die offerte hebt ondertekend, teken je een tijdje later de hypotheekakte bij de notaris om de hypotheek definitief te maken.

Het gebeurt weleens dat het ondertekenen van de hypotheekakte wat langer op zich laat wachten dan de uiterste passeerdatum die in de hypotheekofferte vermeld staat. In dat geval kun je soms het voorstel uit de hypotheekofferte verlengen door een bereidstellingsprovisie te betalen. Je weet dan zeker dat je van het gedane rentevoorstel kunt profiteren, zelfs al zijn de hypotheekrentes inmiddels gestegen.

Hypothecaire akte vs. leveringsakte

Heb je een huis gekocht? Dan teken je naast de hypotheekakte bij de notaris ook de leveringsakte (ook wel eigendomsakte genoemd). Daarin staat officieel vastgelegd dat het huis op jouw naam (en eventueel op de naam van je partner) komt te staan. Deze akte wordt ondertekend door zowel jou als de huidige eigenaar van de woning. Hiermee wordt het huis jouw eigendom.

Kosten hypotheekakte

Je betaalt de notaris een bedrag aan kosten voor de hypotheekakte. Die kosten zijn bedoeld voor de inschrijving van je hypotheek in het Kadaster en voor de diensten van de notaris. Hoeveel je precies aan hypotheekakte-kosten kwijt bent, verschilt per notaris. Ga uit van zo’n € 500,- tot € 1.000,- gemiddeld.

Overigens zijn de gemaakte kosten voor de hypotheekakte fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde daarbij is wel dat je de hypotheek gebruikt voor het financieren van een woning die je hoofdverblijf is (of een verbouwing of verduurzaming van die woning) en dat de hypotheek geldt als eigenwoningschuld (je lost er in 30 jaar op af). Sluit je een extra aflossingsvrije hypotheek af voor bijvoorbeeld een verbouwing, dan los je de hypotheek niet in 30 jaar af en geldt dit niet als eigenwoningschuld. De kosten voor de hypotheekakte zijn dan niet aftrekbaar.

Gratis oriëntatiegesprek

Ga je een hypotheek afsluiten? Of wil je je hypotheek oversluiten, verhogen of aanpassen? Dan is het fijn als je kunt rekenen op deskundig hypotheekadvies van iemand die jou helpt de juiste keuzes te maken én waar mogelijk te besparen op je maandlasten. Vanaf het kiezen van je hypotheek tot aan de ondertekening van de hypotheekakte.

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep helpt je daar graag bij. Er is vast ook een adviseur bij jou in de buurt. Plan een kosteloos en vrijblijvend eerste gesprek in en kom zo snel meer te weten over jouw opties.

Plan jouw gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen over hypotheekakte

In de hypothecaire akte staat de belangrijke informatie over de hypotheek, zoals je die afsluit bij de   geldverstrekker. Het verschilt per hypotheekverstrekker welke gegevens wel en niet in de hypotheekakte staan.

Ja, je hypotheek wordt pas officieel ingeschreven in het Kadaster zodra je de hypotheekakte hebt ondertekend. Zonder die akte is je hypotheek niet definitief rond.

Dit is een akte waarmee de hypotheek op jouw naam komt te staan. Hierin staat vastgelegd dat jij een hypothecaire lening afsluit bij deze geldverstrekker tegen bepaalde afspraken en met jouw woning als onderpand. Als je die akte ondertekent, komt je hypotheek officieel op jouw naam te staan.

Nee. De koopakte is het document waarmee de eigendom van de woning overgaat van de vorige bewoner naar jou als nieuwe bewoner (ook wel: leveringsakte). Deze onderteken je samen met de vorige bewoners van het huis. De hypotheekakte is daarentegen een overeenkomst tussen jou en de hypotheekaanbieder, waarin je alle afspraken rondom de hypotheek voor je woning vastlegt.

Het is vooral belangrijk dat alle gegevens correct in de hypotheekakte staan. Klopt bijvoorbeeld het hypotheekbedrag? En staan zowel de persoonsgegevens als de gegevens over de hypotheek er goed in? Loop dit alles na (je hypotheekadviseur kan dit ook voor je doen) voordat je de hypotheekakte ondertekent.

Dit document heb je nodig voor de hypotheekaanvraag als jij of je ex-partner een gezamenlijke woning gaat verlaten. Met dit document laat je de woning en de hypotheek op naam van één van jullie beiden zetten. De vertrekkende partner is dan niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld.

Ja, het Kadaster heeft een hypotheekregister, waarin jouw hypotheek wordt vastgelegd en waarin ook is terug te vinden dat deze hypotheek op jouw naam staat.

De kosten voor de hypotheekakte verschillen per notariskantoor. Maar een gemiddelde prijs voor deze akte is zo tussen de € 500,- en € 1.000,-.

Deze betaal je zelf als je een hypotheek afsluit. Overigens mag je de gemaakte kosten voor de akte onder voorwaarden aftrekken bij je belastingaangifte. Deze zijn fiscaal aftrekbaar.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak