Op deze pagina:
Voor hypotheekaanbieders is 57 jaar (oftewel: tien jaar vóór je AOW-gerechtigde leeftijd) een belangrijke leeftijd. Vanaf die leeftijd gaan zij rekenen met je inkomen uit loondienst tot de AOW-gerechtigde leeftijd en met je pensioeninkomen vanaf die leeftijd. Doordat je pensioeninkomen lager uitvalt dan je gebruikelijke inkomen, kun je vanaf je 57e te maken krijgen met een lagere maximale hypotheek.
Dat laatste is overigens geen zekerheid, omdat er vanaf de AOW leeftijd wel met iets ruimere hypotheeknormen wordt gerekend. Dit omdat je vanaf de AOW-leeftijd in de eerste schijf een lager belastingtarief betaalt. Je financieel adviseur kan een berekening op maat maken om je hier meer inzicht in te geven.
Er zijn een aantal punten belangrijk om rekening mee te houden als je als 57-plusser een hypotheek afsluit of een bestaande hypotheek hebt lopen. Wij lichten ze voor je toe.
Vaak wordt nog onterecht gedacht dat het niet mogelijk is om na je pensioen een hypotheek af te sluiten. Gelukkig zijn daar wel degelijk veel mogelijkheden voor. Je kunt als je al met pensioen bent of als je pensioen nadert, een seniorenhypotheek afsluiten. Daarvoor gelden soms wel andere eisen dan voor een hypotheek vóór je pensioen, maar in elk geval hoeft je pensioen je hypotheekaanvraag zeker niet in de weg te staan.
Als je al langere tijd woont waar je woont, dan heb je waarschijnlijk een forse overwaarde op je woning opgebouwd. Een mooi bedrag dat gelukkig niet vastzit in de stenen! Je kunt de overwaarde verzilveren op een aantal manieren, bijvoorbeeld met een opeethypotheek of door je bestaande hypotheek te verhogen.
Quote: het fijne aan je overwaarde verzilveren is dat het daardoor een vrij besteedbaar bedrag wordt. Zo kun je er je huis mee verbouwen, het bedrag gebruiken als aanvulling op je pensioen of er andere mooie wensen mee realiseren.
Waarschijnlijk heb je al een tijdje een hypotheek lopen op dit moment. Wellicht is die zelfs al bijna volledig afgelost. Hoe voordelig is het dan eigenlijk om je hypotheek helemaal af te lossen? Of is het gunstiger om voor je kleine restschuld een aflossingsvrije hypotheek te nemen? Onze hypotheekadviseurs adviseren je graag over het aflossen van je hypotheek.
Ook kunnen ze nauwkeurig voor je uitzoeken of extra aflossen op je hypotheek een slimme zet is als je daar de middelen voor hebt. Daar kleven namelijk zowel voor- en nadelen aan.
Heb je op dit moment een aflossingsvrije hypotheek lopen? Dan heeft dat voor- en nadelen. Het voordeel is dat je op dit moment lage maandlasten hebt en geen aflossing hoeft te betalen. Het nadeel is dat je aan het eind van de looptijd wel de volledige hypotheekschuld in één keer moet aflossen. Niet iedereen heeft daarvoor zomaar een flinke som geld op de plank liggen. Overigens kun je in een groot aantal gevallen wel een nieuwe hypotheek afsluiten. Houd er dan wel rekening mee dat de hypotheekaanbieder opnieuw gaat kijken of je die hypotheeklasten kunt betalen.
Als het einde van de looptijd eraan komt, is het dus verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen en samen naar je opties te kijken. Zo voorkom je dat je je woning gedwongen moet verkopen.
Onze hypotheekadviseurs kunnen voor jou uitzoeken of jij bijvoorbeeld als 57-plusser je aflossingsvrije hypotheek kunt oversluiten naar een hypotheek waarop je wel aflost of dat tussentijds aflossen een mogelijkheid is.
Bij het afsluiten van je hypotheek kun je ook diverse verzekeringen afsluiten. De overlijdensrisicoverzekering is er daar één van. Houd er alleen rekening mee dat het voor 57-plussers vaak duur is om zo’n verzekering af te sluiten. En nog een belemmering: hoe hoger je leeftijd, hoe lastiger het wordt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De premie voor een overlijdensrisicoverzekering wordt namelijk hoger naarmate je ouder wordt, omdat dan het risico dat jij overlijdt toeneemt. Ook is de kans groter dat je door een medische geschiedenis te maken krijgt met een hogere premie of dat een verzekeraar je helemaal niet wil verzekeren.
Besparen op je hypotheek is altijd prettig, maar al helemaal als je een extra bedrag voor je pensioen goed kunt gebruiken. Wellicht kun je je hypotheek oversluiten om zo structureel minder kwijt te zijn aan je maandlasten. Dit is een mooie manier om te besparen op je rentelasten én om tegelijkertijd je hypotheekvoorwaarden tegen het licht te houden en te kijken of die wellicht voordeliger kunnen. Onze adviseurs denken graag mee over jouw opties hiervoor.
Als 57-plusser krijg je te maken met een aantal strengere regels voor je hypotheek. Die hebben bijvoorbeeld te maken met de maximale hypotheek die vaak lager uitvalt. Dat kan het soms zelfs lastiger maken om bijvoorbeeld naar een goedkopere woning te verhuizen door je lagere huidige inkomen, iets wat eigenlijk tegenstrijdig is. Zo zijn er nog meer knelpunten en ontwikkelingen als 57-plusser. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om dan alsnog een hypotheek te regelen.
Wil je precies weten hoe dit in jouw specifieke situatie zit? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep.
Welke mogelijkheden heb jij om een hypotheek vanaf 57 jaar af te sluiten? Onze ervaring is dat hypotheekadvies vanaf die leeftijd vooral een kwestie is van maatwerk. Daarom kijken we graag met jou mee.
Tip: schakel een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep in om jouw mogelijkheden te ontdekken. Het eerste oriëntatiegesprek bieden we je gratis en vrijblijvend aan.
Vanaf je 57e (tien jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd) veranderen je mogelijkheden voor een hypotheek. Hypotheekaanbieders gaan vanaf dat moment deels rekenen met je pensioeninkomen, dat lager uitvalt dan je gebruikelijke inkomen. Daardoor zal ook je maximale hypotheek lager zijn. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om te ontdekken hoeveel jij aan hypotheek na je 57e kunt krijgen.
Waarschijnlijk wel. Ook als je 57 of ouder bent, zijn er mogelijkheden voor een hypotheek. Mogelijk kun je wel iets minder lenen dan tien jaar daarvoor, maar kansen om een hypotheek af te sluiten zijn er zeker nog steeds. Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer over jouw mogelijkheden.
Zeker wel. Het kan wel zijn dat je hypotheek lager uitvalt dan eerder, doordat hypotheekaanbieders met je (lagere) pensioeninkomen rekenen. Maar opties voor een hypotheek zijn er absoluut. Daarover informeren onze hypotheekadviseurs je in een gratis eerste oriëntatiegesprek.
Wanneer je een hypotheek afsluit na je pensioen, wordt ook wel gesproken van een “seniorenhypotheek”. Je maximale hypotheek zal na je pensioen regelmatig lager uitvallen dan toen je nog in loondienst werkte, omdat je vaak met een lager pensioeninkomen te maken hebt. Maar mogelijkheden zijn er wel degelijk. Laat een van onze hypotheekadviseurs je maximale hypotheek voor je uitrekenen.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.