Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is het verduurzamen van je woning?

Het verduurzamen van je woning houdt simpelweg in dat je maatregelen treft om duurzamer te wonen. Dat betekent dat je met maatregelen aan je woning je energieverbruik blijvend kunt beperken en daarmee de impact van jouw woning op het milieu beperkt. Bijvoorbeeld doordat je met jouw huishouden een kleinere CO2-uitstoot hebt, minder niet-duurzame stroom verbruikt of zelfs volledig energieneutraal woont.

Met zonnepanelen op het dak wek je bijvoorbeeld zelf energie op, waardoor je minder stroom hoeft af te nemen bij de elektriciteitsleverancier. En als je je isolatiemateriaal vervangt, voorkom je dat er via de gevel, het dak of de vloer energie verloren gaat. Je kunt het verduurzamen van je woning zo groot of klein maken als je zelf wilt. Dit varieert van een groen dak plaatsen op je schuur tot je woning van onder tot boven volledig verduurzamen. 

Verduurzamen, waar doen ze het van? Download nu het whitepaper!

Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid en energiebesparing in hun huizen. Je hebt je wellicht afgevraagd hoe je zelf kunt bijdragen aan deze trend, zowel voor het milieu als voor je energierekening. In ons whitepaper lees je welke financieringsopties beschikbaar zijn en hoe je ze kunt benutten. Ontdek de mogelijkheden die voor jou interessant kunnen zijn en hoe je jouw huis duurzaam kunt maken. Download nu gratis: ‘Verduurzamen: waar doen ze het van?’.

Whitepaper verduurzamen

Bestaand huis verduurzamen

Bij nieuwbouwwoningen is het tegenwoordig verplicht dat architecten en aannemers naar de energiezuinigheid van het huis kijken. Daarom worden veel nieuwbouwwoningen direct al opgeleverd met bijvoorbeeld vloerverwarming, zonnepanelen of andere duurzame opties. Woon je in een bestaand huis waarbij de energiezuinigheid nog te wensen overlaat? Dan kun je hier uiteraard zelf de nodige stappen voor zetten door je bestaande huis te verduurzamen. Dit kan zowel direct wanneer je de woning koopt als wanneer je er al een tijdje woont.

Het loont vaak om met een duurzaamheidsexpert te kijken welke opties voor jou gunstig zijn. Zo leent het ene dak zich beter voor zonnepanelen dan het andere. En als je woning bijvoorbeeld slecht geïsoleerd is, is dat misschien een eerste stap om te zetten.

Een bestaand huis verduurzamen kun je financieren vanuit je hypotheek, met je spaargeld of via diverse andere opties. Lees verderop meer over de vele mogelijkheden. Om maar vast een tipje van de sluier op te lichten: je spaarvarken omkieperen is zeker niet de enige financieringsoptie.

Waarom duurzaam wonen?

De belangrijkste redenen om je woning te verduurzamen, zijn er twee: de financiële besparing en de positieve impact op het milieu. Maar er zijn nog meer redenen waarom steeds meer mensen graag duurzaam wonen. Alle voordelen op een rij:

 • Je bespaart er op termijn flink mee op je energierekening, doordat je minder stroom van het net nodig hebt. De energiebesparing is misschien wel zo groot dat je de investering in verduurzamende maatregelen al binnen een paar jaar hebt terugverdiend.
 • Jouw huishouden draagt bij aan een groener milieu, onder meer doordat je minder niet-duurzame stroom of gas nodig hebt.
 • Je woningwaarde stijgt. Een investering in verduurzaming zie je bijna altijd terug in een waardestijging van je huis.
 • Door het betere energielabel kun je je woning in de toekomst waarschijnlijk gemakkelijker verkopen.
 • Daarmee is verduurzaming vaak een goede investering van je spaargeld. Op je spaarrekening behaal je nauwelijks nog rendement; het rendement op bijvoorbeeld zonnepanelen (in de vorm van kostenbesparing op je energie) is over het algemeen een stuk hoger.
 • Je ervaart misschien meer wooncomfort, doordat je met de maatregelen de temperatuur in je woning beter kunt regelen of tocht via kieren kunt beperken.

Benieuwd naar jouw (financiële) mogelijkheden om van duurzaam wonen te profiteren? Een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep vertelt je er graag meer over.

Maak een afspraak

Hoe kun je je huis verduurzamen?

Zoals je inmiddels tussen de regels door hebt gelezen, bestaan er veel verschillende manieren om je woning te verduurzamen. De kosten voor die maatregelen variëren van een paar honderd euro tot een paar tienduizenden euro’s. Het is maar net afhankelijk van wat jij wilt, maar verduurzaming hoeft je dus niet per se een flinke smak geld te kosten.

Een paar mogelijke opties om je huis te verduurzamen zijn deze:

 • zonnepanelen op het dak
 • nieuwe isolatie van je spouwmuur, dak of vloer
 • nieuwe hr-ketel
 • nieuw HR++ of triple-glas
 • energiezuinige kozijnen of deuren
 • warmtepomp
 • groen dak (sedumdak)
 • zonneboiler
 • klokthermostaat of energieverbruiksmanager
 • eigen windturbine
 • energiezuinige ventilatie
 • isolatie van verwarmingsbuizen, radiatorfolie of tochtstrips
Woning verduurzamen stappenplan

Welke opties voor duurzaam wonen goed bij jou passen, hangt af van je wensen en budget. Vind je het bijvoorbeeld een fijn idee om je energie zelf op te wekken? Dan zijn zonnepanelen of een eigen windturbine een logische keuze.

In onze 6-delige blogserie leggen we je meer uit over het aanschaffen van zonnepanelen. In deze blogserie worden de volgende onderwerpen behandeld:

Als je vooral iets wilt doen aan een meer stabiele temperatuur in huis, dan is investeren in nieuw glas, nieuwe kozijnen of nieuw isolatiemateriaal waarschijnlijk een slimme zet.

Het is altijd goed om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en het rendement dat elk van die opties jou oplevert. Vaak kan een installateur of leverancier je hier goed over informeren. Op de website van Milieu Centraal vind je ook uitgebreide informatie over de verschillende energiebesparende maatregelen.

Hoe kun je het verduurzamen van je woning financieren?

Als je een mooi bedrag hebt gespaard, kun je daarmee de verduurzamende maatregelen financieren. Maar er zijn nog meer opties om het verduurzamen van je huis te bekostigen. De belangrijkste daarvan zijn subsidie voor verduurzaming, financiering met je bestaande of een extra hypotheek of het afsluiten van een lening voor het verduurzamen van je woning.

We zullen elk van die opties hieronder kort bespreken.

Subsidie voor je huis verduurzamen

De overheid heeft de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen voor mensen met een koopwoning die verduurzamende maatregelen treffen. Die subsidie kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het financieren van zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op een warmtenet of isolatiemateriaal. Wel gelden er een aantal voorwaarden en is het totale subsidiebudget beperkt. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland, waar je de subsidie kunt aanvragen, lees je precies terug hoe de aanvraag in zijn werk gaat.

Daarnaast kunnen er in jouw gemeente nog meer subsidieregelingen zijn. Kijk hiervoor op Energiesubsidiewijzer.nl, waar je een overzicht vindt van alle subsidieregelingen in een bepaalde gemeente. Ook staan hier eventuele bijzondere leenmogelijkheden via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Voor zonnepanelen kun je tegenwoordig helaas geen subsidie meer aanvragen. Wel zijn er andere mogelijkheden voor het financieren van zonnepanelen, zoals de Energiebespaarlening. Daarover straks meer.

Je huis verduurzamen met je hypotheek

Daarnaast kun je verduurzamende maatregelen financieren met je hypotheek. Als je overwaarde op je woning hebt, zijn er misschien mogelijkheden om extra hypotheek te nemen en daarmee je verduurzaming te financieren. Verduurzaming van je woning is, net als een verbouwing, een goede manier om je overwaarde te gebruiken.

Dankzij je overwaarde kun je onder bepaalde voorwaarden je bestaande hypotheek verhogen, bijvoorbeeld door een tweede hypotheek af te sluiten. Een voordeel van verduurzaming financieren met je hypotheek in plaats van een persoonlijke lening is dat je kunt kiezen voor een langere looptijd en daardoor lagere maandelijkse lasten. Bovendien betaal je over je hypotheek een lagere rente dan over een persoonlijke lening.

Normaal gesproken mag je, als je inkomen dat toelaat, tot maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Als je een deel van de hypotheek voor duurzaam wonen gebruikt, dan geldt een maximale hypotheek van 106% van je woningwaarde. Dat biedt dus mogelijk extra financiële ruimte. Het geleende bedrag voor de verduurzaming komt meestal in een depot te staan, waarmee de nota’s voor bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallateur of isolatiebedrijf worden betaald.

Een lening voor het verduurzamen van je woning

Een laatste mogelijkheid is het afsluiten van een lening speciaal voor de verduurzaming van je woning. Omdat de overheid Nederlanders wil stimuleren om duurzaam te wonen, bestaan er een aantal speciale leningen met lage rente die je voor de verduurzaming van je huis kunt gebruiken. De rente op deze leningen ligt een stuk lager dan bij een gewone persoonlijke lening.

De belangrijkste mogelijkheden voor leningen zijn:

 • Energiebespaarlening: een lening verstrekt door het Nationaal Warmtefonds om energiebesparende maatregelen in bestaande woningen te financieren tot maximaal € 25.000,-. De looptijd is 7, 10, 15 of 20 jaar en het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. Als je een zeer energiezuinige woning wilt realiseren of zelfs voor nul op de meter gaat, dan is het maximaal te lenen bedrag wat hoger: € 50.000,- (zeer energiezuinige woning) of € 65.000,- (nul op de meter).
 • Sommige Nederlandse gemeenten bieden deze lening aan, zodat je tegen een extra gunstig rentetarief geld kunt lenen voor bepaalde energiebesparende maatregelen. En dat zonder eenmalige afsluitkosten. Let wel op dat je maximaal 75% van deze lening mag besteden aan zonnepanelen. Op Energiesubsidiewijzer kun je checken of jouw gemeente deze lening verstrekt.

Stappenplan: woning verduurzamen

Hoe gaat verduurzamen precies in zijn werk? Lees hieronder hoe je in 5 stappen je huis kunt verduurzamen.

Stap 1: hoe energiezuinig is je huis nu?

Voordat je stappen zet naar het verduurzamen van je woning wil je waarschijnlijk eerst weten hoe energiezuinig je huis op dit moment is. Door je energielabel op te vragen, krijg je hier al enig inzicht in. Kijk verder kritisch naar de staat van je woning. Hoe zit het met de isolatie? Hoe goed is je beglazing? Heb je last van tocht? En hoe goed blijft je woning warm in de winter en koel in de zomer? Eventueel kun je ook een duurzaamheidsexpert inschakelen die met je meekijkt waar voor jouw woning winst te behalen is.

Stap 2: bepaal jouw energiebesparende maatregelen

Nu je weet hoe het met de duurzaamheid van je woning gesteld is, kun je de mogelijkheden onderzoeken om je woning te verduurzamen. Welke opties heb je daarvoor en wat zou voor jou een winstgevende optie zijn? Zonnepanelen? Een warmtepomp? Nieuwe kozijnen of isolatie? Verdiep je in de mogelijkheden en maak een keuze op basis van waar voor jou de grootste winst te behalen is.

Stap 3: maak een afspraak met een financieel adviseur

Aan elk van die maatregelen hangt een bepaald prijskaartje. Daarom is het goed om uit te zoeken hoe je de verduurzaming van je huis gaat bekostigen. Heb je voldoende spaargeld om de verduurzaming te betalen? Kun je je hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek aanvragen? Of is een lening een goede optie? Er zijn nogal wat opties met ieder zo hun voor- en nadelen, dus het is aan te raden om hier met een financieel adviseur naar te kijken. Die kan de opties voor je vergelijken en helpt je om een goede keuze te maken.

Stap 4: eventueel een offerte aanvragen

Wil je de verduurzamende maatregelen financieren met een hypotheek? Of ben je geïnteresseerd in een lening? Dan kan een adviseur bij Van Bruggen daarvoor een offerte voor je aanvragen. Dat doet hij natuurlijk op basis van uitgebreid advies over voordelige opties voor jou. Bij een hypotheekaanvraag kan de adviseur alles van A tot Z voor je in gang zetten. Tot aan je uiteindelijke handtekening onder de hypotheekakte begeleidt de hypotheekadviseur je hierbij.

Stap 5: verduurzamen maar!

Is de financiering rond? Dan kun je de verduurzaming daadwerkelijk in gang zetten. Schakel een geschikte en ervaren installateur of leverancier in die alles voor je kan realiseren. Dan is jouw duurzame(re) woning straks een feit. Zo kun je beginnen met besparen op je energierekening én een belangrijk steentje bijdragen aan het milieu.

Onafhankelijk advies over verduurzamen woning?

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van je woning? En hoe je de verduurzaming kunt financieren? Vraag gerust een vrijblijvende kennismaking aan bij een onafhankelijk adviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Al na een eerste (kosteloos) gesprek weet je grotendeels wat jouw opties zijn.

Vraag een kennismaking aan

VEELGESTELDE VRAGEN OVER VERDUURZAMEN WONING

Je kunt verduurzaming financieren door je hypotheek te verhogen, een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening af te sluiten of door deels subsidie aan te vragen. Je spaargeld gebruiken om de maatregelen te bekostigen, kan natuurlijk ook. Schakel een hypotheekadviseur in als je wilt weten wat jouw financieringsmogelijkheden zijn. Elk van die opties is namelijk aan bepaalde voorwaarden gebonden. Op de pagina over geld lenen voor een verbouwing vind je ook een aantal financieringsmogelijkheden die je voor verduurzaming van je woning kunt gebruiken.

Dit is volledig afhankelijk van de verduurzamende maatregelen die je treft. Zo zal een complete zonnepaneleninstallatie meer kosten dan het vervangen van je spouwmuurisolatie. Vraag altijd eerst een offerte op voordat je met iemand in zee gaat en maak ook duidelijke afspraken. Dan weet je van tevoren waar je aan toe bent.

Dit hangt af van jouw wensen. Als je het belangrijk vindt om bij te dragen aan het milieu en minder kwijt wilt zijn aan energiekosten, dan kun je het beste kiezen voor verduurzaming. Wil je je woning in andere opzichten aan jouw wensen aanpassen, bijvoorbeeld door je badkamer te vervangen of een nieuwe keuken te laten plaatsen? Dan kom je eerder uit bij verbouwen. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Zo kun je tegelijkertijd een nieuwe keuken laten installeren en een zonnepaneleninstallatie nemen om stroom voor je keuken op te wekken.

Hier vallen allerlei soorten verduurzamende maatregelen onder. Denk bijvoorbeeld aan je woning opnieuw laten isoleren, je glazen laten vervangen door betere beglazing, zonnepanelen laten installeren, een warmtepomp nemen of een groen dak laten maken. Het gaat in elk geval om maatregelen die jouw woning energiezuiniger maken en daarmee beter zijn voor het milieu. Ook verbeteren deze aanpassingen mogelijk het energielabel van je woning.

Dit hangt af van jouw wensen, van de huidige staat van je woning en van je budget. De ene verduurzamende maatregel is voordeliger dan de ander. Het is altijd zinvol om een duurzaamheidsexpert te laten meekijken en vrijblijvende offertes op te vragen, zodat je kunt uitzoeken welke maatregelen zinvol zijn voor jouw woning en hoeveel die maatregelen kosten.

Onder verduurzamende maatregelen valt eigenlijk alles wat je doet om je woning energiezuiniger te maken. Daarvoor zijn talloze mogelijkheden: van zonnepanelen op het dak tot nieuw isolatiemateriaal of een warmteboiler.

Als je je woning energiezuiniger maakt, hoef je minder stroom af te nemen bij je energieleverancier. Dat betekent ook een lagere energierekening. Daarnaast zorgen verduurzamende maatregelen ervoor dat je woning meer waard wordt en lever je met een duurzame woning een belangrijke bijdrage aan het milieu.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak