Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Hypotheekrenteaftrek maandelijks, wat is mogelijk?

Het is mogelijk om de hypotheekrenteaftrek maandelijks uitbetaald te krijgen in plaats van aan het eind van het jaar. Dit moet je wel zelf aanvragen. Je ontvangt dan maandelijks een teruggave van het bedrag dat je aan hypotheekrenteaftrek ontvangt. Je krijgt dan elke maand op de 15e het bedrag van de maandelijkse teruggave op je rekening. Je herkent die overboeking aan de omschrijving ‘IB/PVV’ met daarachter het jaartal. Dit staat voor ‘Inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen’.

Bedenk wel dat de Belastingdienst bij de voorlopige teruggave niet alleen rekening houdt met de hypotheekrenteaftrek, maar ook met de bijtelling van het eigenwoningforfait.

Ook de Belastingdienst geeft aan dat maandelijkse hypotheekrenteaftrek een goede manier kan zijn om je maandlasten te verlagen. Bovendien is deze wijziging niet veel werk om te regelen. Het is dus zeker de moeite waard om je teruggave te wijzigen als het voor jou voordeliger is om het bedrag maandelijks op je rekening te krijgen.

Oscar NoorlagHypotheekrenteaftrek betekent dat je een deel van je betaalde hypotheekrente mag opgeven als aftrekpost. Je kunt de betaalde hypotheekrente dan aftrekken van je bruto inkomen. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. 

Overigens ontvangt niet iedereen met een hypotheek daar aftrek over. Hier gelden enkele voorwaarden voor, zoals dat je de hypotheek moet gebruiken voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van een woning waarin je zelf woont. Ook mag je de rente over hypotheken die zijn afgesloten na 2001 niet langer dan 30 jaar aftrekken. Op onze pagina over hypotheekrenteaftrek lees je alles over de voorwaarden.

Hypotheekrenteaftrek maandelijks of jaarlijks ontvangen?

Je kunt zelf kiezen of je de hypotheekrenteaftrek maandelijks of jaarlijks wilt ontvangen. Standaard krijg je deze aftrek jaarlijks en wordt dit bij het indienen van je jaarlijkse belastingaangifte verrekend. Je ontvangt de aftrek dan in één keer op je rekening of deze wordt in één keer van je te betalen belastingbedrag afgetrokken. Dat gebeurt nadat je belastingaangifte hebt gedaan.

Maar door de voorlopige aanslag aan te passen, kun je er ook voor kiezen om maandelijks een voorlopige teruggave van de hypotheekrenteaftrek te ontvangen. Je kunt dat zien als een voorschot. Je hoeft dan niet te wachten tot de belastingaangifte, maar krijgt de aftrek verdeeld over 12 maanden terug.

Voordelen maandelijks ontvangen

Het kan voordelig zijn om de hypotheekrente maandelijks te ontvangen om twee redenen:

 • Je hebt het bedrag van de hypotheekrenteaftrek direct tot je beschikking. Je kunt dit bedrag dus meteen gebruiken om bijvoorbeeld je maandlasten te betalen of om aan andere dingen te besteden.
 • Je hebt een grotere buffer voor onverwachte gebeurtenissen.
 • Je ontvangt er mogelijk spaarrente Doordat je het bedrag direct krijgt gestort, heb je een langere periode meer geld op je rekening staan dan bij een eenmalige storting na het jaar.

Aan de andere kant kan het een nadeel zijn dat de ontvangen hypotheekrenteaftrek tot je vermogen behoort. Heb je méér dan € 57.000,- vermogen op je rekening staan (of meer dan € 114.000,- samen met een fiscaal partner)? Dan moet je belasting in box 3 betalen over het vermogen dat boven die grens uitkomt. Dus ook over de terug ontvangen hypotheekrenteaftrek die op 1 januari van een bepaald belastingjaar tot je vermogen behoort. Als je spaargeld boven die grens uitkomt, is het dus soms voordeliger om de renteaftrek jaarlijks te ontvangen. Dan telt het pas op 1 januari van het volgende jaar mee voor je vermogen.

Voordelen jaarlijks ontvangen

Ook jaarlijks de hypotheekrenteaftrek ontvangen heeft een paar voordelen:

 • Je komt niet in de verleiding om het geld uit te geven. Doordat het niet op je rekening staat, kun je er geen dingen mee kopen.
 • Je krijgt dan in één keer een mooie meevaller op je rekening waar je wellicht niet meer op had gerekend.
 • Als je méér vermogen hebt dan de grens van € 57.000,- (of € 114.000,- samen met een fiscaal partner), dan betaal je over de terug ontvangen hypotheekrenteaftrek belasting in box 3. Dat is een flink percentage belasting. Bij de jaarlijkse teruggave heb je op 1 januari van het betreffende belastingjaar de terug te ontvangen hypotheekrenteaftrek nog niet op je rekening staan. Dat scheelt belasting.

Besparen op je hypotheek?

Ben je benieuwd of jij kunt besparen op je hypotheek? Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee en staan voor je klaar met persoonlijk advies. Vraag een gratis eerste gesprek aan en ontdek jouw mogelijkheden.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

 

Hoe kun je maandelijkse hypotheekrenteaftrek aanvragen?

Je kunt de maandelijkse hypotheekrenteaftrek aanvragen door je voorlopige aanslag te wijzigen bij de Belastingdienst. Dat doe je via deze pagina. De Belastingdienst vult deze automatisch voor je in op basis van eerder bekende gegevens en gaat daarbij uit van een jaarlijkse teruggave. Dit werkt als volgt:

 1. Log in bij Mijn Belastingdienst met je DigiD.
 2. Klik op ‘Inkomstenbelasting’ en dan op ‘Voorlopige aanslag’.
 3. Selecteer ‘Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling’.
 4. Vul de voorlopige aanslag in. Je kunt de Belastingdienst automatisch alvast een groot aantal gegevens laten invullen. Controleer deze gegevens en pas ze waar nodig aan. Geef hier ook aan dat je de hypotheekrenteaftrek maandelijks betaald wilt krijgen.
 5. Onderteken de aanvraag met je DigiD en klik op ‘Verzenden’.
 6. Je krijgt binnen 4-8 weken bericht over je voorlopige aanslag.

Oscar Noorlag Let op: check alle gegevens goed. Weet je een bedrag, zoals je WOZ-waarde, nog niet? Schat het dan liever iets te hoog in. Daarmee voorkom je dat je te veel geld ontvangt en later juist moet terugbetalen.

Let op: soms moet je je hypotheekrenteaftrek per maand wijzigen

Is er iets in je situatie veranderd, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd of je hypotheek hebt verhoogd? Vergeet dan niet om je voorlopige aanslag aan te passen. Misschien heb je door je nieuwe situatie recht op meer of juist minder hypotheekrenteaftrek. Zeker als je hypotheekrenteaftrek na een verhuizing omlaag gaat (bijvoorbeeld omdat je naar een kleinere woning verhuist), is het belangrijk om de aanslag aan te passen. Anders ontvang je te veel renteaftrek en moet je een deel daarvan uiteindelijk terugbetalen.

Ga hiervoor naar het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ op de website van de Belastingdienst. Vul het formulier volledig in en onderteken het. Dan wordt je voorlopige teruggave binnen een paar weken aangepast.

Advies over jouw hypotheek? Maak een afspraak

Heb je vragen over je hypotheek? Overweeg je om je hypotheek te verhogen of aan te passen, of ben je benieuwd of je maandlasten omlaag kunnen? Neem vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag verder.

Maak een vrijblijvende afspraak

Mensen vroegen ook

Als je dit jaar een huis hebt gekocht, mag je ook een aantal eenmalige kosten voor je woning aftrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor hypotheekadvies en de taxatiekosten voor je nieuwe woning. Ook een eventuele bereidstellingsprovisie of kosten voor Nationale Hypotheek Garantie zijn aftrekbaar. Die kosten mag je altijd maar één keer aftrekken. Deze kosten mag je ook aftrekken als je je hypotheek hebt verhoogd en de extra hypotheek gebruikt voor de verbouwing of verduurzaming van je woning.

De hypotheekrenteaftrek is in 2024 36,97%. Dit houdt in dat je 36,97% mag aftrekken van de hypotheekrente die je hebt ontvangen. AOW’ers ontvangen soms een iets lager percentage hypotheekrenteaftrek.

Bij maandelijkse teruggave van de hypotheek laat je elke maand een deel van de hypotheekrenteaftrek terugbetalen in plaats van eens per jaar na de belastingaangifte. Dit doe je door een voorlopige teruggave aan te vragen bij de Belastingdienst.

Als je geld terug ontvangt, bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek, dan kun je daarvoor een voorlopige aanslag aanvragen. Daarbij kun je aangeven of je de teruggave van de hypotheekrente maandelijks of jaarlijks wilt ontvangen. Op die manier kun je elke maand al een bedrag aan hypotheekrenteaftrek krijgen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak