Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Aankoopmakelaar van Van Bruggen Adviesgroep

Waarschijnlijk ken je Van Bruggen Adviesgroep al van het financieel advies en hypotheekadvies. Maar wist je dat veel van onze kantoren, naast dit advies, ook makelaardij verzorgen? Bij veel van onze kantoren werkt ook een verkoopmakelaar en/of aankoopmakelaar. Die kunnen je helpen bij de aan- of verkoop van je woning.

Het fijne aan financieel advies en makelaardij onder één dak? Je kunt bij het hele proces van een woning kopen begeleiding krijgen. Vanaf het bepalen van je hypotheekbudget voor een woning tot aan de definitieve handtekening onder de koopakte.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kan je bij het hele proces van een woning kopen begeleiden. Vanaf het op tijd ontdekken van nieuw woningaanbod en jou daarop wijzen tot het meegaan naar bezichtigingen en het uitbrengen van een passend bod. Je schakelt meestal een aankoopmakelaar in uit de omgeving waar je wilt gaan wonen. De makelaar kent deze regio goed, waardoor hij je uitstekend kan adviseren over jouw opties voor een woning daar.

Je bepaalt zelf of je wilt dat de aankoopmakelaar je van begin tot eind begeleidt of dat je een deel van dat proces zelf oppakt. Je kunt de aankoopmakelaar inschakelen zodra je aan je woningzoektocht begint of als je al een specifieke woning op het oog hebt.

Waarom een aankoopmakelaar?

Een huis kopen is niet zomaar iets. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om je allereerste eigen koopwoning of dat je naar een volgend koophuis verhuist. Je komt voor allerlei keuzes te staan.

Tel daarbij op dat de woningmarkt op dit moment niet de eenvoudigste is voor huizenkopers. Er zijn veel mensen op zoek naar een nieuwe woning, terwijl het aanbod beperkt is. Woningen worden soms al verkocht voordat je ook maar de kans krijgt om te bezichtigen. Daarnaast is overbieden op dit moment de normaalste zaak van de wereld. Soms zelfs een paar tienduizenden euro’s. Juist op deze woningmarkt heeft een aankoopmakelaar daarom diverse voordelen.

Marleen OverduinLet op: laat je zelf een huis bouwen op een aangekochte kavel? Ook dan kun je een aankoopmakelaar inschakelen om je bij het vinden en kopen van een geschikte kavel te helpen.

Betere kansen op de woningmarkt

Een aankoopmakelaar kan je kansen op deze krappe woningmarkt vergroten. Zo kan een makelaar je al eerder tippen op woningen die te koop staan. Veel makelaars krijgen nieuw woningaanbod al doorgespeeld voordat het op Funda online te zien is. 

Advies over een goed bod

Veel mensen hebben het idee dat ze door het grote aantal gegadigden voor nieuwe woningen tienduizenden euro’s boven de vraagprijs moeten gaan zitten. Dat is alleen niet altijd nodig. Ook brengt fors overbieden risico’s met zich mee, bijvoorbeeld het risico dat je de financiering niet rond krijgt (je mag maximaal 100% van je getaxeerde woningwaarde lenen) of dat je huis na een tijdje onder water komt te staan.

Een aankoopmakelaar helpt je bij het bepalen van een goed en strategisch bod, dat aan de ene kant aantrekkelijk is en aan de andere kant ook weer niet hoger is dan nodig. Ook wijst hij je daarbij op aanvullende punten om op te letten, zoals ontbindende voorwaarden voor je bod.

Scherpe blik

Als je op Funda al je hart hebt verloren aan een woning, is het lastig om bij de bezichtiging kritisch te blijven. In je enthousiasme zie je misschien belangrijke vragen (zoals hoe oud de cv-ketel is, wat de bestemmingsplannen voor de omgeving zijn, etc.) over het hoofd of mis je gebreken.

Een aankoopmakelaar kan tijdens de bezichtiging met je meegaan en je scherp houden. Juist doordat hij niet emotioneel betrokken is bij de woning. Dit is extra fijn omdat je als koper een onderzoeksplicht hebt: aan jou de taak (of nee, zelfs de plicht) om zo goed mogelijk onderzoek te doen naar de staat van de woning als je deze bezichtigt.

Ook let een aankoopmakelaar op details waar je misschien zelf niet aan denkt. Denk aan een erfpachtcanon, een asbestclausule of andere juridische zaken waar je zelf misschien niet direct mee bekend bent.

Ruime ervaring met huizen kopen

Jij zult waarschijnlijk hooguit een paar keer in je leven een woning kopen. Een aankoopmakelaar doet dat bijna dagelijks. Hij heeft dan ook veel kennis en ervaring van waar je op moet letten, wat de aandachtspunten zijn, hoe het uitbrengen van een bod werkt, etc. Van die kennis en ervaring profiteer jij mee met een aankoopmakelaar aan je zijde. Ook is het fijn dat de aankoopmakelaar je veel regelwerk uit handen kan nemen, bijvoorbeeld bij het uitbrengen van een bod.

Niet te veel betalen

Ten slotte kan een aankoopmakelaar je weerhouden van een té hoog bod. Hij helpt je om het beste uit de onderhandelingen te halen en daarbij zowel naar de hoogte van je bod als naar de voorwaarden te kijken. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de koopsom voor vergelijkbare woningen, zodat je niet te veel betaalt.

De kosten van een aankoopmakelaar

De kosten voor een aankoopmakelaar verschillen per kantoor. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Je betaalt een vast bedrag, waarover je van tevoren afspraken maakt met de makelaar.
  2. Je betaalt een percentage van de aankoopprijs als courtage. Hoe duurder de woning die je koopt, hoe hoger de courtage zal zijn.

De Van Bruggen-makelaars zullen je altijd van tevoren laten weten met welke kosten jij rekening kunt houden. Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat jullie samen het traject ingaan. Ook prettig: een oriënterend gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Maak dus gerust een eerste afspraak.

Gratis oriëntatiegesprek plannen

Aankoopmakelaar inschakelen, waar let je op?

Ga je een aankoopmakelaar inschakelen? Dan is het slim om op een aantal punten te letten:

  • Kies altijd een aankoopmakelaar in de buurt waar je wilt gaan wonen. De aankoopmakelaar is dan specifiek bekend met die regio en heeft daar contacten met andere makelaars. Dat gaat jou helpen in de zoektocht naar je nieuwe woning.
  • Maak van tevoren afspraken over de kosten voor de aankoopmakelaar. Betaal je een vast bedrag of een percentage van de aankoopprijs? De makelaars van Van Bruggen Adviesgroep zullen je hier altijd van tevoren duidelijkheid over geven.
  • Spreek af waar je de makelaar voor inschakelt. Wil je begeleiding bij het gehele traject? Of wil je bijvoorbeeld alleen dat de aankoopmakelaar met je meegaat naar bezichtigingen of je helpt bij het uitbrengen van een bod. Je keuzes daarin hebben ook gevolgen voor de kosten voor de aankoopmakelaar.
  • Krijg van tevoren je budget voor een woning helder. Hoeveel kun jij aan hypotheek krijgen? Hoeveel bedraagt je eigen geld dat je daarnaast kunt inbrengen? En hoe zit het als je een zzp-hypotheek aanvraagt? Zorg ervoor dat je voordat je naar woningen gaat kijken weet hoeveel jij te besteden hebt. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen achteraf te staan. Onze hypotheekadviseurs kunnen in een vrijblijvende kennismaking al voor je uitrekenen hoeveel jouw maximale hypotheek En het fijne is: vaak zitten onze aankoopmakelaars en hypotheekadviseurs op hetzelfde kantoor. Dat werkt fijn samen.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Kun je in jouw zoektocht naar een woning hulp gebruiken? Of wil je graag professioneel advies over het uitbrengen van een bod of de aankoop van een specifieke woning? Maak vrijblijvend kennis met een van onze aankoopmakelaars. Die vertellen je graag hoe zij je kunnen helpen.

Oriëntatie gesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over aankoopmakelaar

De kosten verschillen per aankoopmakelaar, en zijn ook afhankelijk van waar je de aankoopmakelaar voor inschakelt. Bij de ene makelaar betaal je een vast bedrag; bij de ander betaal je een percentage van de koopsom van je woning.

Informeer hiervoor bij een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Veel van onze kantoren bieden ook makelaardij aan. En is dat niet het geval? Dan werken ze vaak wel samen met een lokale makelaar, die je alsnog kan begeleiden bij de aankoop van je woning. Zoek naar een adviseur bij jou in de buurt en neem contact op voor meer informatie over een aankoopmakelaar inschakelen.

Dat is inderdaad mogelijk. Wel raden we aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een woning kopen is een grote beslissing en het is op de huidige krappe woningmarkt niet eenvoudig om een huis te bemachtigen. Met een aankoopmakelaar aan je zijde kom je beter beslagen ten ijs.

Dat is op zich geen probleem. Het enige is dat jouw aankoopmakelaar niet ook de verkoopmakelaar voor de woning die je koopt mag zijn. Het is wel toegestaan dat je één en dezelfde makelaar inschakelt voor het verkopen van je huidige woning én het kopen van je nieuwe huis.

Ja, vooral op de huidige (krappe) woningmarkt is het nuttig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan je begeleiden bij het vinden van een woning en het uitbrengen van een passend bod op jouw droomwoning. Zo vergroot je je kansen om er op tijd bij te zijn als er een passende woning op de markt komt en kun je beter een strategisch en aantrekkelijk bod uitbrengen.

Bij Van Bruggen Adviesgroep kun je ook in jouw regio een deskundige aankoopmakelaar vinden, die over de juiste kennis en ervaring beschikt. En heeft het kantoor bij jou in de buurt geen makelaar op de vestiging zelf werken, dan werken ze vast wel samen met een betrouwbare aankoopmakelaar in de buurt. Laat je informeren over de mogelijkheden.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak