Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Kleine verlagingen hypotheekrentes

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Voor de tweede week op rij verlaagden geldverstrekkers hun hypotheekrentes. De trend is nu duidelijk dalend. Alle rentewijzigingen van vorige week waren verlagingen. Ongeveer 3 op de 5 geldverstrekkers verlaagden hun rentes. De gemiddelde vaste hypotheekrentes zijn de afgelopen twee weken met ongeveer 0,1% gedaald.

De hypotheekrentes konden licht naar beneden worden bijgesteld, omdat de marktrentes dalen. Dat komt dan weer doordat beleggers hoop hebben dat de centrale banken klaar zijn met de renteverhogingen. Daarvoor is het van belang dat de inflatie hard genoeg blijft dalen. Vanuit de Verenigde Staten (VS) kwam het goede nieuws dat de consumentenprijzen daar in oktober stegen met 3,2%. Dat was iets lager dan de verwachte 3,3% en ook een stuk lager dan de 3,7% van september. Beleggers verwachten dat de centrale bank van de VS de rente nu niet meer gaat verhogen. Het bijzondere is dat de Amerikaanse economie ondanks een groot aantal renteverhogingen een hoge economische groei doormaakt. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie op jaarbasis met 4,9%.

In Europa gaat het moeizamer. De economische groei in de eurozone kwam in het derde kwartaal uit op een schamele 0,1%. Overigens hanteren we hier wel andere cijfers dan in de VS. In Europa kijken we naar de groei van kwartaal op kwartaal. In de eurozone zien we wel dat de inflatie daalt, maar dat gaat dus – in tegenstelling tot de VS – niet gepaard met een substantiële economische groei. Ook voor de Europese Centrale Bank (ECB) zullen de huidige cijfers aanleiding zijn om haar rentes de komende tijd niet te verhogen.

Bovenstaand nieuws zorgt voor licht dalende marktrentes. De hypotheekrentes volgen in iets mindere mate het patroon van de marktrentes.

Het blijft alleen lastig om de renteontwikkeling op de middellange termijn te voorspellen.