Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is makelaardij?

Makelaardij omvat diverse diensten rondom de aan- en verkoop van een huis of ander pand. Een makelaar is goed bekend met het woningaanbod, kent de prijzen van huizen en weet ook hoe het kopen en verkopen van een huis in zijn werk gaat. Vanuit die expertise kan een makelaar je begeleiden bij een succesvolle verkoop van je woning of bij het vinden van je eerste huis of een volgend huis.

Daarnaast kan makelaardij op nog meer momenten in het proces goed van pas komen. Bijvoorbeeld bij het ondertekenen van een koopcontract of het onderhandelen over de aan- of verkoopprijs. In al die gevallen kan een makelaar je veel werk uit handen nemen. De makelaar handelt vanuit jouw belang en kan je bijvoorbeeld helpen om betere kansen te maken om een huis te vinden of om je huidige woning voor een zo aantrekkelijk mogelijke prijs te verkopen.

De voordelen van makelaardij

De keuze is aan jou of je bij de aan- of verkoop van je woning een makelaar betrekt of niet. Makelaardij inschakelen biedt je een aantal aantrekkelijke voordelen:

 • Een makelaar is goed bekend in de regio en kent het actuele woningaanbod.
 • Een makelaar kan je veel werk uit handen nemen en bespaart je dus veel tijd.
 • Doordat makelaars niet emotioneel betrokken zijn bij het huis, kunnen ze je objectief advies geven
 • Dankzij een makelaar kun je wellicht kosten besparen bij het kopen van een huis of bij het verkopen juist extra geld verdienen.
 • Je profiteert van een groot netwerk aan o.a. notarissen, waar je gebruik van kunt maken.
 • Makelaars zijn vaak eerder op de hoogte van nieuw te koop staande woningen, waardoor je al snel een bezichtiging kunt plannen.
 • De makelaar kan het vele papierwerk voor je oppakken en kent de regels, waardoor je zeker weet dat alles gebeurt.
Vrijblijvend kennismaken met een makelaar

Makelaardij en financieel advies op één plek

Bij Van Bruggen Adviesgroep profiteer je van een extra voordeel: makelaardij én financieel advies op één plek. Aan de ene kant vind je bij ons een financieel adviseur bij jou in de buurt die je bijvoorbeeld kan helpen met hypotheekadvies en het bepalen van je budget voor een nieuwe woning. Aan de andere kant biedt Van Bruggen Adviesgroep ook makelaardij. Zo word je vanuit één kantoor optimaal begeleid bij zowel het vinden of verkopen van een huis als de financiële afwikkeling daarvan.

Onze financieel adviseurs en makelaars nemen jou het werk uit handen. Altijd op de manier die bij jou past. Maatwerk dus. Wij doen er alles aan om jou inzicht te geven in de actuele stand van zaken en de kosten.

Zo kunnen onze financieel adviseurs je helpen bij:

 • het berekenen van je maximale hypotheek;
 • het afsluiten van een passende hypotheek voor je nieuwe woning;
 • je hypotheek verhogen of aanpassen;
 • het afsluiten van een nieuwbouwhypotheek;
 • een zzp-hypotheek aanvragen;
 • verschillende hypotheekaanbieders vergelijken op rente en voorwaarden;
 • advies geven over een passende hypotheekvorm, rentevaste periode, etc.;
 • de hypotheekaanvraag van begin tot eind in orde maken;
 • advies geven over de verzekeringen naast je hypotheek.

Oscar NoorlagTer info: Ook na je hypotheekaanvraag kunnen we je hypotheekadvies geven. Zo houden onze hypotheekadviseurs graag voor je in de gaten of je afgesloten hypotheek ook na een tijdje nog voordelig is en bij je past.

Wat doet een makelaar?

Een makelaar heeft verschillende petten op. Zo kun je de makelaars van Van Bruggen Adviesgroep inschakelen als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar.

Aankoopmakelaar: als je een woning koopt

Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het kopen van een woning. Dit kan een bestaande woning zijn, maar ook een nieuwbouwwoning. Dat begint er al bij dat de aankoopmakelaar je direct op de hoogte kan brengen van nieuwe woningen die op de markt komen. Zo kun je snel toehappen als een woning je aanspreekt.

Daarna kan de makelaar je helpen om een woning daadwerkelijk te bemachtigen. Hij kan bijvoorbeeld meegaan naar bezichtigingen en kritische vragen stellen in jouw belang. Dat is soms prettig om bijvoorbeeld verborgen gebreken of belangrijke clausules niet over het hoofd te zien.

Verder kan de aankoopmakelaar je adviseren over een aantrekkelijk (en ook weer niet té hoog) bod en een slimme biedingstactiek. En is je bod geaccepteerd? Dan kan de aankoopmakelaar je ook in het proces daarna bijstaan, bijvoorbeeld bij het checken van je koopcontract.

Van tevoren spreek je met je aankoopmakelaar af welke taken hij van je overneemt en welke niet. Als je dat fijn vindt, kun je sommige taken (zoals het zoeken naar huizen) ook zelf op je nemen.

Schakel een aankoopmakelaar in

 

Verkoopmakelaar: als je je woning verkoopt

Ga je je huis verkopen? Dan kun je daarvoor, net als veel andere Nederlandse huiseigenaren, een verkoopmakelaar inschakelen. Je wilt waarschijnlijk graag het beste uit de onderhandelingen met geïnteresseerden halen. Wellicht houd je zo een mooie overwaarde aan je woning over. Ook is het een fijn idee als de verkoop van het huis soepel verloopt.

Een verkoopmakelaar kan je helpen om je woning zo goed mogelijk te verkopen. Dat begint bij het bepalen van een passende verkoopprijs en het plaatsen van de woning op Funda en andere relevante huizensites. Daarna kan de verkoopmakelaar je eventueel meer uit handen nemen, afhankelijk van wat jullie samen afspreken. Denk aan het begeleiden van bezichtigingen, de onderhandelingen met bieders en het opstellen van het koopcontract.

Schakel een verkoopmakelaar in

 

Gratis waardebepaling

Als je je woning gaat verkopen, is een taxatie niet nodig om tot een goed advies over de verkoopprijs te komen. De makelaars van Van Bruggen doen graag een gratis waardebepaling voor je. Een Van Bruggen-makelaar bij jou uit de buurt komt dan vrijblijvend bij je langs om te bepalen hoeveel jouw woning ongeveer waard is. Dat helpt je vaak bij de keuze over wel of niet je woning verkopen, en geeft je ook inzicht in wat je eventueel aan budget hebt voor een volgende woning.

Gratis waardebepaling aanvragen

Waar moet je op letten bij een makelaar kiezen?

Er zijn nogal wat makelaars in Nederland. Hoe kies je de juiste uit? Dit zijn een aantal aandachtspunten om op te letten als je makelaardij inschakelt.

1. Check de branchevereniging

Het is belangrijk om te kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie. Dat is bijvoorbeeld NVM, VastgoedPRO of VBO. Je weet dan zeker dat de makelaar kennis van zaken heeft. Deze verenigingen zien namelijk streng toe op de kwaliteit van de makelaars die bij hen zijn aangesloten.

2. Kijk goed naar de prijzen

De offertes van meerdere makelaars zijn niet altijd even eenduidig. De ene makelaar werkt met prijzen inclusief, de andere met prijzen exclusief btw. Ook rekent de ene makelaar een courtage (een vast percentage van de aan- of verkoopprijs van je woning); de ander werkt met een vast tarief. Bekijk dus goed hoe dat zit met de kosten bij jouw makelaar. Maak hier ook duidelijke afspraken over voordat jullie met elkaar in zee gaan.

3. Kies een makelaar in de buurt

En niet eens alleen omdat het prettig is om niet een uur in de auto te hoeven zitten voor een gesprek met je makelaar. Nee, het gaat er vooral om dat een makelaar in de buurt van jouw (toekomstige) woonplaats de omgeving goed kent. Dat maakt dat hij je extra goed over de woningmarkt in deze regio kan informeren. Om die reden werken we bij Van Bruggen ook met lokale kantoren, waarbij de makelaar steeds goed bekend is met de woningen in juist jouw omgeving.

4. Bepaal wat je wel en niet zelf oppakt

Bij onze makelaars kun je zelf aangeven welke taken je aan de makelaar overlaat en wat je eventueel zelf kunt of wilt doen. Welke makelaar je ook inschakelt, denk van tevoren goed na over wat je eventueel zelf kunt oppakken.

5. Besef dat een makelaar onafhankelijk moet zijn

Het is niet toegestaan om je nieuwe woning te laten taxeren door de aankoopmakelaar die je voor datzelfde huis hebt ingeschakeld. Of om de kopers van je woning voor de taxatie jouw verkoopmakelaar aan te bevelen. Makelaars moeten namelijk onafhankelijk zijn en kunnen maar aan één kant staan. Als je een woning aankoopt, zal je dus mogelijk twee makelaars nodig hebben: een aankoopmakelaar en een makelaar die de taxatie doet.

Schakel een Van Bruggen-makelaar in

Ben je benieuwd wat Van Bruggen op het gebied van makelaardij voor jou kan betekenen bij de verkoop van je huidige woning of bij het kopen van een nieuw huis? Laten we vrijblijvend kennismaken om te kijken waar jij naar op zoek bent en wat wij voor je kunnen betekenen.

Maak direct een afspraak bij een Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt. Daar kunnen zowel onze makelaars als financieel adviseurs jou begeleiden bij je vraagstuk.

Maak een gratis afspraak

Veelgestelde vragen over makelaardij

Een verkoopmakelaar is bekend met het woningaanbod in de regio, kan je adviseren over de vraagprijs voor je woning en kan je helpen bij de onderhandelingen met geïnteresseerden. Kortom: de verkoopmakelaar staat je bij om je huis zo goed mogelijk te verkopen. Daarnaast kan de verkoopmakelaar je veel uit handen nemen bij het verkoopproces. Zo kan hij ook kijkers voor je rondleiden, het koopcontract opstellen en andere formaliteiten regelen.

Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Wel is het vaak handig om dit te doen, zeker op de huidige oververhitte woningmarkt. Een aankoopmakelaar kan je bijvoorbeeld helpen bij het uitbrengen van een passend bod op een woning, vertelt je waar je bij bezichtigingen op moet letten en kan je vaak ook al voordat woningen op Funda staan op nieuw woningaanbod wijzen. Door die voordelen en meer sta je met een aankoopmakelaar aan je zijde sterker in je zoektocht naar een woning.

Je kunt ook op eigen houtje op zoek gaan naar een woning of je huis verkopen. Dit betekent wel dat je het werk dat een makelaar anders verzorgt zelf moet oppakken. Zo zal je bij de verkoop van een huis zelf de woning op Funda moeten plaatsen, zelf de vraagprijs moeten bepalen, alle bezichtigingen zelf moeten begeleiden en het voorlopig koopcontract moeten opstellen. Schakel je bij de aankoop van een woning geen makelaardij in? Dan zal je o.a. in je eentje een besluit moeten nemen over een bod, de prijzen van vergelijkbare huizen moeten opzoeken, moeten beslissen over de ontbindende voorwaarden, etc.

Het is verstandig om altijd een makelaar bij jou in de buurt te kiezen. Dan weet je zeker dat de makelaar goed bekend is in de omgeving waar jij naar een woning zoekt. Let er verder op dat de makelaar de juiste kwaliteit diensten levert, bijvoorbeeld door te checken bij welke branchevereniging de makelaar is aangesloten. Bij alle Van Bruggen-makelaars ben jij verzekerd van een uitstekende kwaliteit van dienstverlening.

Complete service onder één dak

Bij Van Bruggen Adviesgroep kun je op één adres terecht om alle zaken rondom de aankoop, verkoop en financiering van jouw (nieuwe) woning te regelen. Goed, snel en voordelig. Onze financieel adviseurs en makelaars nemen jou het werk graag uit handen. Dat doen we op de manier die het beste bij jou past. Maatwerk dus. Wij doen er alles aan om jou inzicht te geven in de actuele stand van zaken en de kosten. Kortom: dat alles duidelijk voor jou is – gedurende het héle proces.

Huis kopen

Neem een aankoopmakelaar mee!

Huis verkopen

Onze makelaar staat voor jou klaar!

Ons woningaanbod

Bekijk hier ons volledige aanbod.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak