Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is de WOZ-waarde van je huis?

De WOZ-waarde zegt iets over hoeveel je woning waard is. Niet op dit moment, maar op 1 januari een jaar geleden. Dat is de waardepeildatum. WOZ betekent Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde geeft je inzicht in de marktwaarde van je woning (een jaar geleden).

Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?

De WOZ-waarde van je huis is om een aantal redenen belangrijk om te weten. Althans, in sommige situatie:

  • Deze waarde is bepalend voor de hoogte van sommige belastingen en heffingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en diverse gemeentelijke belastingen. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je moet betalen.
  • Je WOZ-waarde is mogelijk van invloed op het rentepercentage dat je moet betalen. Dit geldt als je te maken hebt met een renteopslag bovenop de basisrente. Hoe dat zit, lees je verderop in dit artikel.

Verder is het prettig om de waarde van je woning te weten als je je huis wilt verkopen. Besef wel dat de WOZ-waarde altijd een jaar achterloopt. Die waarde staat dus niet gelijk aan wat je op dit moment voor je woning kunt krijgen als je die te koop zet. Nu de huizenprijzen in rap tempo stijgen, zal je werkelijke woningwaarde op dit moment waarschijnlijk hoger liggen dan de WOZ-waarde op je beschikking.

Hoe wordt de WOZ-waarde van je huis bepaald?

Voor het bepalen van de WOZ-waarde is over het algemeen geen taxatie van je huis nodig. Vaak taxeert de gemeente een aantal woningen en bepaalt vervolgens aan de hand daarvan hoeveel alle vergelijkbare woningen waard zullen zijn. Een steekproef dus!

Voor het bepalen van de WOZ-waarde kijkt de gemeente naar onder meer de ligging van je huis, het woonoppervlak, het oppervlak van de grond die bij het huis hoort en de verkoopprijzen van woningen in de buurt.

De taxateur zal voor de schatting van jouw WOZ-waarde bijvoorbeeld kijken naar verschillen in aantal vierkante meters of naar de ligging van jouw woning ten opzichte van de steekproefwoning waarmee jouw huis wordt vergeleken. Om de vastgestelde waarde te onderbouwen, wordt bij de WOZ-beschikking een taxatieverslag bijgevoegd. Heb je dit verslag niet ontvangen? Dan kun je het via je gemeente opvragen.

Je WOZ-waarde checken

Je ontvangt als koophuiseigenaar aan het begin van het kalenderjaar een WOZ-beschikking. Maar geen zorgen als je die brief niet meer hebt. Je kunt de WOZ-waarde van je huis ook opvragen. Dit kan fijn zijn als je twijfelt aan de vastgestelde waarde. Als die te hoog is vastgesteld, betaal je mogelijk meer belasting dan nodig is.

Je WOZ-waarde opvragen kun je gratis doen via het WOZ-waardeloket. Let op: niet elke gemeente neemt aan dit loket deel.

Wil je beoordelen of je WOZ-waarde correct is vastgesteld? Dan kun je het volgende doen:

  1. Check de waarde van andere woningen via het WOZ-waardeloket. Ligt de waarde van soortgelijke woningen van buren beduidend lager dan die van jouw woning, terwijl jullie huizen vergelijkbaar zijn? Dan is de waarde van je huis mogelijk niet correct vastgesteld.
  2. Vraag informatie op uit het Kadaster. Voor een paar euro kun je de officiële uittreksels uit het Kadaster opvragen. Die geven je inzicht in de verkoopprijzen van huizen die de afgelopen vijf jaar zijn verkocht binnen jouw postcodegebied. Zo krijg je een beeld van hoeveel jouw woning op de waardepeildatum ongeveer waard was.
  3. Laat een taxatie doen. Dit kost wel geld en de kans bestaat dat je die kosten er niet uit haalt als de WOZ-beschikking toch blijkt te kloppen. Maar via een taxatie weet je wel zeker wat de officiële waarde van je woning is.

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde

Vermoed je dat de WOZ-waarde van je woning te hoog is vastgesteld? Bijvoorbeeld omdat de WOZ-beschikking van de buren fors lager uitvalt dan die van jou, terwijl jullie woningen nagenoeg gelijk zijn? Dan kan het zinvol zijn om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking.

Dat doe je als volgt:

  • Maak je bezwaar binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking kenbaar bij de gemeente.
  • Doe dit altijd via een brief. Op internet kun je hiervoor een aantal voorbeeldbrieven vinden. Ook kun je een makelaar inschakelen om je hierbij te helpen.
  • Onderbouw je bezwaar met een aantal gegevens, zoals een uittreksel uit het Kadaster of gegevens over de huizen van je buren uit het WOZ-waardeloket.

Blijkt dat jij gelijk had en dat je WOZ-beschikking te hoog was? Dan scheelt dat je een bedrag aan belasting.

Is je WOZ-waarde gestegen? Dit zijn de mogelijkheden

Een hogere WOZ-waarde wordt vaak direct geassocieerd met een hoger belastingtarief. Maar er zitten ook fijne voordelen aan een gestegen WOZ-waarde. We noemen er twee: een mogelijk lagere hypotheekrente en het verhogen van je hypotheek.

Lager rentepercentage afspreken

Als je woning meer waard is geworden, kan soms je hypotheekrentepercentage omlaag. Dat zit als volgt. De hypotheekaanbieder telt vaak bij een basisrente een renteopslag op. Hoeveel die opslag bedraagt, hangt ervan af hoeveel jouw hypotheeksom bedraagt in verhouding tot de waarde van je woning.

Stel: jij hebt een hypotheek van € 200.000,- en je woning is € 350.000,- waard, dan is die verhouding € 200.000,- / € 350.000,- x 100% = 57,1%. Voor het bepalen van de renteopslag werkt de hypotheekaanbieder met een aantal risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse waarin jouw percentage hypotheekschuld/woningwaarde valt, hoe hoger je renteopslag zal zijn.

Als de waarde van de woning stijgt, daalt dit percentage en heb je kans dat je in een lagere risicoklasse komt te vallen. Dat betekent mogelijk een kleinere renteopslag. Bekijk je hypotheekvoorwaarden om te zien hoe dit zit of vraag dit na bij een hypotheekadviseur. Die kan voor je nakijken of jij inderdaad recht hebt op een lagere rente.

Je zult dan uiteraard wel moeten aantonen wat de waarde van je woning is. Dat kan met een taxatierapport, maar bij sommige geldverstrekkers mag je dat ook aantonen met een WOZ- beschikking. Bedenk daar dus wel bij dat de getaxeerde waarde in een taxatierapport in de huidige markt waarschijnlijk een stuk hoger ligt dan de WOZ-waarde.

Hypotheek verhogen

Verder is een waardestijging gunstig voor hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Als je inkomen dat toelaat, kun je een hypotheek afsluiten ter hoogte van maximaal 100% van je woningwaarde. Een hogere woningwaarde betekent dus ook mogelijk een hogere hypotheek. Hiervoor kijkt de hypotheekaanbieder trouwens naar je taxatiewaarde, niet naar de WOZ-waarde. Maar een hogere WOZ-waarde doet vermoeden dat ook je taxatiewaarde hoogstwaarschijnlijk is gestegen.

Als dat zo is, kun je wellicht je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Dit biedt goede mogelijkheden om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren of je woning te laten verduurzamen.

Vraag een gratis eerste gesprek aan

Heb je vragen over je WOZ-waarde, je hypotheek of het kopen van een huis? Dan ben je van harte welkom voor een gratis oriëntatiegesprek bij Van Bruggen Adviesgroep. Bij ons vind je zowel makelaars als hypotheekadviseurs die jou uitstekend verder kunnen helpen.

Gratis oriëntatiegesprek

Marleen OverduinNog even dit: Ben je benieuwd naar het actuele woningaanbod van Van Bruggen? Bekijk dan de woningen die wij op dit moment te koop hebben staan.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER WOZ-waarde

Dit kun je doen via het WOZ-waardeloket, door informatie op te vragen uit het Kadaster of door een officiële taxatie te laten doen. In de praktijk komt dat laatste niet vaak voor, en is het opvragen van gegevens via het WOZ-waardeloket of het Kadaster vaak voldoende.

Hiervoor kun je een brief met onderbouwing (in de vorm van opgevraagde gegevens) naar de gemeente sturen, waarmee je  laat blijken waarom jij vermoedt dat je geschatte waarde niet klopt. Doe dit altijd binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking.

De WOZ-waarde is de waarde van jouw woning op 1 januari een jaar geleden. Die waarde is bepalend voor onder andere het bedrag dat je aan onroerendezaakbelasting en eigenwoningforfait gaat betalen.

Hiervoor zal een taxateur een onderbouwde schatting doen op basis van de taxatie van steekproefsgewijs gekozen woningen in de buurt. De taxateur vergelijkt jouw woning (qua oppervlakte, ligging en andere factoren) met soortgelijke huizen. Zo wordt je WOZ-waarde vastgesteld.

Deze wordt onder andere gebruikt om vast te stellen hoeveel jij aan bepaalde belastingen (zoals het eigenwoningforfait) gaat betalen. Daarnaast kun je je WOZ-waarde gebruiken om te kijken of je risico-opslag mogelijk omlaag kan.

Als je een woning verbouwt, dan zal door de waardevermeerdering ook de WOZ-waarde van je woning stijgen. Dit heeft gevolgen voor een aantal typen belasting die je moet betalen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak