Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Hoe werkt je overwaarde schenken?

De overwaarde schenken kan door je overwaarde op te nemen. Dat doe je bijvoorbeeld met een tweede hypotheek of door je hypotheek te verhogen. Waar je eerder eenmalig meer dan een ton kon schenken voor een woning, kun je in 2024 eenmalig € 31.813 belastingvrij schenken aan kind in de leeftijd 18 jaar tot 40 jaar (schenking hoeft niet perse voor de aankoop van een eigen woning te zijn) Voor oudere kinderen geldt een jaarlijkse vrijstelling van € 6.633,-. Je mag wel meer schenken dan deze bedragen, maar dan moet je kind daar schenkbelasting over betalen.

Hoe zit dat precies?

Door de gestegen huizenprijzen of door tussentijdse aflossing kan het zijn dat je woning meer waard is dan de hypotheek die je erop hebt openstaan. Kortom: je hebt overwaarde. Dat geld zit in de stenen van je huis, maar je kunt het (deels) vrijmaken door je overwaarde te verzilveren. Je kunt dan in je huis blijven wonen, terwijl je wel je overwaarde beschikbaar maakt. Bijvoorbeeld om je (klein)kinderen te helpen met een schenking.

Om je overwaarde te kunnen schenken, moet je dit bedrag eerst vrijmaken. Dat doe je door extra hypotheek te nemen op basis van de overwaarde. Of dat voor jou mogelijk is, hangt af van de hoogte van je overwaarde en ook van het inkomen dat je verdient. Houd er rekening mee dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is en de hypotheekaanbieder je nieuwe (hogere) maandlasten zal toetsen aan je huidige inkomen. Dat bepaalt hoeveel jij maximaal aan hypotheek extra kunt krijgen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Doordat de eenmalige schenking ten behoeve van de aankoop van een woning is vervallen, kan het een idee zijn om naar de mogelijkheden van een familiehypotheek te kijken in combinatie met jaarlijkse belastingvrije schenkingen. 

Voordeel van schenken voor de erfbelasting

Een belangrijk voordeel van je overwaarde schenken aan je kinderen is dat zij straks minder erfbelasting hoeven te betalen. Als jouw spaargeld of overwaarde na je overlijden naar je kinderen gaat, dan moeten zij daarover een fors percentage erfbelasting afdragen. Een schenking is tot een bepaalde hoogte vrijgesteld van belasting.

Hoe kun je je overwaarde gebruiken voor een schenking?

Je overwaarde verzilveren kun je op meerdere manieren doen. In elk geval komt er altijd iets met je hypotheek bij kijken. Als je een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep in de arm neemt, hoef je gelukkig niet zelf al die opties tegen elkaar af te zetten. Jouw adviseur doet dat al voor je en geeft je persoonlijk advies.

Daarin neemt de adviseur de volgende mogelijkheden mee om je overwaarde te schenken:

  • Tweede hypotheek: een hypotheek die je bij dezelfde hypotheekaanbieder afsluit en die bovenop je huidige hypotheek komt. Dit is bijvoorbeeld een annuïtaire, lineaire of (deels) aflossingsvrije hypotheek.
  • Hypotheek verhogen: je hypotheek ophogen tot het bedrag waarvoor je deze in het Kadaster hebt ingeschreven (voorwaarde is wel dat je je hypotheek dus voor meer hebt ingeschreven bij het afsluiten ervan dan wat je aan hypotheekschuld hebt openstaan nu).
  • Opeethypotheek: als je gepensioneerd bent en een wat lager pensioeninkomen hebt, biedt een opeethypotheek mogelijkheden om alsnog je overwaarde te gebruiken voor een schenking. Dit is wel een speciaal hypotheektype dat voor- en nadelen heeft. Je eet er namelijk je overwaarde mee op, waardoor je huis in de toekomst mogelijk onder water komt te staan. Ga altijd met een hypotheekadviseur in gesprek voordat je dit hypotheekproduct afsluit.
  • Hypotheek oversluiten: in plaats van een extra hypotheek te nemen, kun je ook je volledige hypotheek oversluiten. Dit betekent dat je een hogere hypotheek afsluit in plaats van je huidige hypotheek.
  • Een tweede woning kopen. In plaats van geld te schenken, kun je ook een woning kopen voor of met je kinderen. Hiervoor heb je wel een forse overwaarde (of wat extra spaargeld) nodig.

Geld schenken voor de aankoop van een huis

Gaan je kinderen een eerste woning of volgende woning kopen? Dan lopen ze misschien financieel tegen struikelblokken aan. Starters hebben vaak beperkte hypotheekmogelijkheden. Wil je hen helpen om hun kansen op een woning te vergroten? Je hebt een paar mogelijkheden om ze op weg te helpen.

  1. Je kunt een eenmalig hoge schenking geven van maximaal € 31.813,- (2024) als de kinderen tussen de 18 en 40 jaar zijn.
  2. Als je weet dat je kind over een paar jaar een huis wil gaan kopen, kun je jaarlijks een schenking geven. In 2024 is dat bedrag € 6.633,-. Begin je hier op tijd mee, en zet je kind dat geld ook daadwerkelijk opzij voor de toekomstige aankoop van de woning, dan kun je op deze wijze een extra bedrag belastingvrij overdragen.
  3. Je kunt je kind een familiehypotheek geven en daarnaast een schenkingsovereenkomst sluiten waarbij je jaarlijks belastingvrij een deel of volledig de hypotheeklasten weer terug schenkt.
  4. Je kunt ook een hogere schenking geven dan de vrijstelling. Je kind moet dan wel schenkbelasting betalen, maar houdt tot een bedrag van € 152.368,- (2024) hier 90% van over om te besteden aan een koopwoning. Uiteraard kun je er als ouder(s) ook voor kiezen om een wat hoger bedrag te schenken, zodat je kind van het extra bedrag de schenkbelasting kan betalen.

Bedenk wel dat jij een hypotheek moet nemen om je overwaarde vrij te spelen. Daar moet je nu en in de toekomst de maandelijkse hypotheeklasten voor kunnen en willen betalen. Weet ook dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is.

Oscar NoorlagTip: Wil je meer weten over een schenking uit de overwaarde op je huis? Ga in gesprek met een van onze adviseurs. Dat kan ook bij jou in de buurt en is altijd geheel vrijblijvend.

 

Financieel advies inschakelen

Wat zijn de regels voor belastingvrij schenken?

Bij schenkingen komt vaak de Belastingdienst om de hoek kijken. Maar onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een bedrag belastingvrij te schenken.

Jaarlijkse schenking

Per jaar mag je als ouders aan je kind een bedrag van maximaal € 6.633,- onbelast schenken. Aan andere naasten mag je een bedrag van maximaal € 2.658,- onbelast schenken . Dit zijn de maximale bedragen in 2024; deze bedragen kunnen volgend jaar weer anders zijn. Het bedrag geldt overigens per kind; beide ouders samen mogen maximaal dit bedrag schenken om de schenking vrij te stellen van belasting.

Eenmalige hogere schenking

Daarnaast is er de mogelijkheid om aan kinderen boven de 18 en onder de 40 jaar eenmalig belastingvrij maximaal € 31.813,- te schenken in 2024. Is het kind ouder dan 40, maar valt de partner van je kind wel in die leeftijdscategorie? Dan mag je de schenking alsnog doen. Het doel van deze schenking mag je zelf bepalen.

Schenking voor een studie

Schenk je geld voor een studie? Dan geldt in 2024 een maximale belastingvrije schenking van € 66.268,- (op voorwaarde dat de studie minimaal € 20.000,- per jaar kost (2023) ).

Schenking over meerdere jaren verdelen

Wil je een grotere schenking doen aan je kind, maar kun of wil je niet het volledige bedrag in één keer missen? Of heb je misschien zelf ook andere plannen met je overwaarde? Je kunt er ook voor kiezen om de schenking over een paar jaar uit te smeren.

Andere optie: overwaarde gebruiken voor familiehypotheek

Naast je overwaarde schenken aan je kinderen, kun je er ook voor kiezen de overwaarde te gebruiken voor een familiehypotheek. Je kunt dankzij je overwaarde zelf een extra bedrag lenen en dit vervolgens doorlenen aan je kinderen via een familiehypotheek.

Bij deze constructie kun je er ook voor kiezen om de jaarlijkse rente en aflossing aan het kind terug te schenken, waardoor het in feite alsnog om een schenking gaat. Je kinderen moeten de hypotheeklasten dan wel betalen, maar jullie kunnen in een schenkovereenkomst afspreken om dit bedrag jaarlijks aan het kind terug te schenken.

Een familiehypotheek kan een interessante optie zijn om je overwaarde te schenken aan je kinderen, zeker nu de jubelton wordt afgeschaft. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over.

Wat zijn jouw opties voor overwaarde schenken?

Ben je benieuwd welke opties jij hebt om je overwaarde te schenken aan je (klein)kinderen of aan anderen? Onze adviseurs kijken graag mee naar jouw mogelijkheden en vertellen je er in een vrijblijvend oriëntatiegesprek alles over. Plan je afspraak in op een kantoor bij jou in de buurt.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen over overwaarde schenken

Je kunt je overwaarde gebruiken voor veel verschillende dingen. Denk aan een verbouwing van je woning, de aanschaf van een tweede woning, een nieuwe keuken, een tuinrenovatie, de afbetaling van schulden of het doen van een schenking. Maar je kunt het geld ook vrij besteden als je het hebt vrijgemaakt via een extra hypotheek. Zo kun je er ook een auto van kopen of het bedrag op je spaarrekening laten storten als buffer voor later.

De ontvanger mag een schenking eigen woning gebruiken voor de aankoop of verbouwing van zijn woning die geldt als hoofdverblijf (dus niet voor vakantiehuisjes of een woning voor de verhuur). Daarnaast mag de ontvanger deze schenking gebruiken om een restschuld op een eerder huis af te lossen, af te lossen op de hypotheek of erfpacht af te kopen.

Je kunt hiervoor gebruikmaken van de schenkingsvrijstellingen. Tot een bepaald bedrag mag je jaarlijks belastingvrij schenken. In 2024 ligt de grens bij € 6.633,- voor een schenking van ouder aan een kind. Naast die jaarlijkse vrijgestelde schenking mag je ook eenmalig een hoger bedrag schenken voor een studie, voor een woning of voor een zelf te kiezen doel. De bedragen die hiervoor gelden, vind je eerder in dit artikel. 

In 2024 mag je € 6.633,- belastingvrij schenken. Daarnaast kun je gebruikmaken van een hogere vrijstelling voor een eenmalige schenking. Hierbij geldt dat je € 31.813,- belastingvrij mag schenken voor een woning, € 66.268,- voor een dure studie of € 31.813,- die je kind vrij mag besteden.

Je mag eenmalig belastingvrij een hoger bedrag schenken aan je (klein)kinderen of andere naasten als die schenking gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een woning of om een restschuld af te lossen, de hypotheek af te betalen of erfpacht af te kopen. Hierbij geldt in 2024 een grens van € 31.813,-. Tot dat bedrag is je schenking vrijgesteld van belasting; de ontvanger hoeft tot dit bedrag geen schenkbelasting af te dragen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak