Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een financiële planning?

Een financiële planning is een overzicht van je totale financiële situatie. Oftewel: een overzicht van alles wat je aan vaste lasten uitgeeft en wat je aan inkomsten hebt. Bij deze planning kijk je niet alleen naar je huidige situatie, maar ook naar hoe je er over 10 of 20 jaar financieel voorstaat. Vaak heb je wel doelen voor over een bepaalde tijd. Je wilt bijvoorbeeld vervroegd met pensioen gaan, hoopt je kinderen een schenking te doen of ziet ernaar uit om een tweede woning te kopen in een ander land. Een financiële planning maakt inzichtelijk hoe je dat soort doelen kunt bereiken.

Met een financiële planning krijg je inzicht in de ontwikkeling van je inkomen en lasten in bepaalde situaties. Welke risico’s brengen bepaalde gebeurtenissen of ontwikkelingen met zich mee? En hoe kun je je daar goed op voorbereiden? Een financiële planning is juist ook bedoeld om je advies te kunnen geven over dit soort situaties.

Voor een persoonlijke financiële planning kijkt de financieel planner bijvoorbeeld naar:

 • je hypotheek of andere lopende leningen;
 • je pensioen;
 • je inkomensontwikkeling;
 • levensverzekeringen;
 • andere verzekeringen;
 • belastingen;
 • vermogensopbouw en eventuele beleggingen;
 • mogelijke risico’s die je loopt;
 • bepaalde (mogelijke) levensgebeurtenissen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Een financiële planning gaat een stuk verder dan hypotheekadvies. Een persoonlijke financiële planning geeft je een totaaloverzicht van je lasten en inkomsten én hoe die zich in de toekomst kunnen ontwikkelen.

Wat doet een financieel planner?

Een financieel planner adviseert je hoe je kunt inspelen op allerlei (soms onverwachte) gebeurtenissen in de toekomst. Daarbij kijkt de planner naar jouw wensen en doelen voor de lange termijn. Ook speelt mee in hoeverre je bereid bent om risico’s te nemen. Op basis daarvan kan de financieel planner je bijvoorbeeld adviseren of je beter kunt sparen of beleggen om vermogen op te bouwen. Zo komen jullie samen altijd tot een plan dat bij jou past. Vaak denkt de financieel planner daarbij meerdere scenario’s uit.

Benieuwd hoe een financieel planner jou verder kan helpen? Van Bruggen Adviesgroep heeft financieel adviseurs in heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt. Plan een gratis eerste gesprek.

Vind een adviseur in jouw buurt

Waarom is een financiële planning maken nuttig?

Een financieel plan is voor elk huishouden handig. Of je nu dertig bent of tegen de pensioenleeftijd aan zit. Voor veel mensen geldt dat financiën niet hun grootste hobby zijn. Het wordt een stuk ingewikkelder als je ook nog toekomstige (mogelijke) gebeurtenissen inzichtelijk moet maken, zoals arbeidsongeschiktheid en pensioen. Onze financieel adviseurs helpen je met een financiële planning om zulke lastige zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.

Een persoonlijke financiële planning laten maken is onder meer om de volgende redenen nuttig.

Je krijgt inzicht in je toekomstige financiën

In tien of twintig jaar kan er veel gebeuren. Misschien ga je over een tijdje met pensioen, heb je verhuisplannen of verwacht je juist een forse inkomensstijging. Om die redenen is het fijn om een beeld te hebben van je toekomstige financiële situatie. Dan kun je daar in je financiële keuzes op dit moment alvast rekening mee houden.

Je voorkomt een pensioengat

Helaas zien we nog te vaak dat mensen onbewust te maken krijgen met een pensioengat na hun pensionering. Dit houdt in dat hun inkomen fors daalt op het moment dat ze met pensioen gaan. Hier kun je gelukkig wat aan doen door op tijd iets te regelen. Hoe eerder je nadenkt over de toekomst, hoe meer er vaak mogelijk is om bijvoorbeeld zelf pensioen op te bouwen of te besparen op je maandlasten.

Ben je van plan om al vóór de AOW-leeftijd te stoppen met werken? Dan geeft een financiële planning je inzicht in hoe jij dat financieel haalbaar maakt.

Je kunt je doelen bereiken

Heb jij mooie doelen op het oog waar ook een kostenplaatje aan hangt? Denk aan een verhuizing, de aankoop van een tweede woning, een schenking voor de studie van je kind, een nieuw dakkapel of iets groters zoals financiële vrijheid? Een financiële planning maakt inzichtelijk hoe je die doelen financieel gezien kunt bereiken. Zo kun je gerichte stappen zetten om daarnaartoe te werken.

Je kunt grote financiële risico’s afdekken

Een financiële planning geeft verder inzicht in hoe je financiële situatie verandert bij bepaalde persoonlijke omstandigheden. Hoe sta je er bijvoorbeeld financieel voor als je arbeidsongeschikt wordt of je baan verliest? Of wat gebeurt er als je partner overlijdt of als jullie uit elkaar zouden gaan? Stuk voor stuk geen leuke vragen om over na te denken, maar wel belangrijk om bij stil te staan.

Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om financiële risico’s af te dekken. Zo kun je voor sommige risico’s een verzekering afsluiten. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Mocht er dan iets gebeuren, dan heeft dat minder grote financiële gevolgen.

Onze financieel adviseurs kunnen je eerlijk advies geven over waar jij goed aan doet om dat soort risico’s af te dekken. Welke verzekeringen zijn voor jou wellicht nuttig? En waar kun je die verzekeringen dan het beste afsluiten?

Gratis eerste gesprek met onze financiële planners

Wil jij zeker weten dat je nu en later alles financieel goed voor elkaar hebt? En wil je niet voor nadelige financiële verrassingen komen te staan? Plan dan een afspraak met een van onze financieel planners. Er is vast ook een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt.

Om een goed financieel plan te kunnen opstellen, moet een financieel planner de juiste kennis en kunde in huis hebben. Een aantal van onze adviseurs zijn aangesloten bij de Federatie Financieel Planners (FFP) of bij de Nederlandse Vereniging Hypothecair Planners (NVHP). Bij hen ben je dus zeker van een deskundige financiële planning.

Plan een afspraak voor een financiële planning

Wanneer biedt een financieel plan uitkomst?

Een financiële planning kan in allerlei situaties nuttig zijn. Op elk moment in je leven kunnen zich immers gebeurtenissen voordoen die impact hebben op je financiën. Zowel in positieve als negatieve zin. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • werkloos raken;
 • ziek of arbeidsongeschikt worden;
 • met pensioen gaan;
 • scheiden of uit elkaar gaan;
 • een eigen bedrijf starten of beëindigen;
 • overlijden van jou of je partner;
 • een schenking doen;
 • een nieuwe woning kopen;
 • samenwonen of trouwen;
 • aflossen op je hypotheek;
 • eerder stoppen met werken.

Een financieel planner kan je over elk van die situaties advies geven. Of je nou op dit moment in die situatie zit of voorbereid wilt zijn als die situatie zich voordoet, wij kijken graag naar jouw mogelijkheden, risico’s en oplossingen.

Voorbeeld financiële planning maken

Stel: jij bent net een eigen onderneming begonnen. Dat heeft gevolgen voor je financiële situatie. Voorheen werkte je in loondienst en had je zekerheid over je maandelijkse inkomen. Nu is je inkomen meer onzeker. Bovendien loop je meer risico, want er is geen direct vangnet als je arbeidsongeschikt raakt. Ook bouw je niet automatisch pensioen op. Je schakelt een financieel adviseur in om je te adviseren over jouw aandachtspunten voor je financiële toekomst.

De adviseur kan je bijvoorbeeld advies geven over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenopbouw, lijfrentepolissen en andere dingen waar je aan kunt denken. Ook andere wensen of zaken neemt de adviseur daarin mee. Kun jij bijvoorbeeld besparen op je hypotheek? Of heb je een flinke overwaarde? Dan kan de adviseur je ook daar soms meer over vertellen.

Financieel planner inschakelen?

Wil jij zeker weten dat je de juiste financiële keuzes maakt voor nu en later? Plan dan een gratis intake bij een van onze financieel planners. Zij adviseren je graag waar jij goed aan doet. Maak een eerste afspraak op een moment dat jou uitkomt.

Gratis eerste afspraak

Veelgestelde vragen

Met een financiële planning heb je meer zicht op ontwikkelingen in je financiën in de toekomst. Je krijgt zicht op mogelijke risico’s en kansen, en weet hoe je jezelf tegen risico’s kunt beschermen en kansen kunt benutten. Zo’n planning helpt je om beslissingen te nemen over je financiën en om bepaalde financiële doelen te bereiken. Bovendien voorkom je er onaangename verrassingen mee, zoals financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden of een pensioengat.

Bij ons is een financiële planning altijd maatwerk. De ene situatie is immers de andere niet. Daarom stelt de financieel adviseur altijd in het eerste gesprek een kosteloze offerte voor je op. Zo weet je precies wat het maken van een financiële planning voor jou kost.

Een vermogensplanning is specifiek gericht op de ontwikkeling en risico’s rondom je vermogen. Hoe kun je voldoende vermogen opbouwen? Waar doe je goed aan (bijvoorbeeld sparen of beleggen)? Hoe kun je je vermogen vergroten of kun je voorkomen dat je vermogen daalt?

Vanuit Van Bruggen Adviesgroep hebben we financieel adviseurs in heel Nederland. Er is dus altijd een financieel adviseur bij jou in de buurt. Bekijk de kaart om te ontdekken waar je een financieel adviseur bij jou in de buurt vindt. Een van onze adviseurs helpt je graag verder.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak