Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Met je overwaarde een nieuwe tuin realiseren?

Dat de huizenprijzen jaarlijks fors stijgen, is voor veel huiseigenaren goed nieuws. Als je verhuist naar een andere woning, vergroot die overwaarde je financieringsopties voor een volgend huis. En blijf je wonen waar je nu woont, dan biedt je overwaarde ook allerlei interessante mogelijkheden. Door de overwaarde te verzilveren, komt een deel daarvan vrij beschikbaar en kun je ermee doen wat je wilt. Je tuin volledig renoveren bijvoorbeeld!

De overwaarde op je huis gebruiken voor je tuin heeft een aantal voordelen:

 • Je hebt meer budget voor je tuin dan wanneer je de tuinverbouwing uit eigen zak zou betalen.
 • Je spaargeld blijft op je spaarrekening staan, waardoor je nog altijd een buffer voor noodgevallen
 • Je smeert de kosten uit over een langere periode in plaats van in één keer al het geld te betalen.
 • Je profiteert bij een hypotheek op dit moment van lage rente en maandlasten.
 • De rente voor de hypotheek of lening die je afsluit, is fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn mijn opties met mijn overwaarde?

Maakt dit alles je nog enthousiaster om werk te maken van je tuinplannen? Dan is het goed om helder te krijgen of jij overwaarde hebt. En als dat zo is, welk deel je daarvan kunt opnemen.

Bereken je overwaarde

Je overwaarde berekenen doe je als volgt:

Huidige waarde van je woning - openstaande hypotheekschuld = overwaarde huis

Voor de waarde van je woning kun je je WOZ-waarde raadplegen (zie de WOZ-beschikking). Houd er dan wel rekening mee dat die waarde iets achterloopt, omdat de WOZ-waarde altijd in januari van het voorgaande jaar wordt bepaald. Een andere optie is om de waarde van je woning op te vragen in het Kadaster.

Bepaal je maximale hypotheek

De tweede stap is uitrekenen hoeveel jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Dat is bepalend voor hoeveel overwaarde je kunt opnemen. Hiervoor zal de hypotheekaanbieder kijken naar je toetsinkomen. Dit moet voldoende zijn om, volgens hun normen, de nieuwe, hogere hypotheek te kunnen dragen.

Overwaarde whitepaper downloaden

Overwaarde huis gebruiken voor tuin, hoe werkt dat?

Voordat je de overwaarde op je huis kunt gebruiken voor je tuin, moet je de overwaarde verzilveren. Op die manier komt de overwaarde vrij om te besteden. Hiervoor bestaan meerdere opties. De bekendste zijn:

 • je bestaande hypotheek verhogen;
 • een tweede hypotheek nemen als aanvulling op je huidige hypotheek;
 • je volledige hypotheek oversluiten naar een nieuwe, hogere hypotheek (voordeel: je profiteert van lage rente!);
 • een opeethypotheek (ook wel: verzilverhypotheek) afsluiten (dit is specifiek interessant voor gepensioneerden met een beperkt pensioeninkomen);
 • een consumptief krediet aanvragen.

Wil je de overwaarde op je huis gebruiken voor een tuin? Dan zal je daarvoor vaak de volgende stappen doorlopen:

 1. Gratis gesprek met een Van Bruggen-adviseur. Die rekent gratis voor je uit hoeveel overwaarde jij kunt opnemen en bespreekt je opties.
 2. Jouw situatie bespreken. Ga je met de hypotheekadviseur in zee? Dan duikt de adviseur uitgebreid in jouw persoonlijke en financiële situatie. Hoeveel bedraagt je inkomen? Hoe zien je financiën eruit? Welke wensen heb je voor je tuin en eventuele andere bestedingsdoelen (zoals een verbouwing van je volledige woning)? Samen gaan jullie hier uitgebreid op in, zodat de adviseur je persoonlijk advies kan geven.
 3. Op basis van jouw situatie en wensen krijg je advies over waar jij goed aan doet. Hoe kun je je overwaarde opnemen? En bij welke aanbieder zit je eventueel goed als je wilt oversluiten of een nieuw krediet aanvraagt?
 4. Rente-aanbod. Zijn jullie tot een goed voorstel gekomen? Dan vraagt de hypotheekadviseur een rente-aanbod voor je aan bij de hypotheekaanbieder. Hij regelt ook dat jij de juiste documenten hiervoor aanlevert, zodat de aanvraag voorspoedig verloopt. In het rente-aanbod vind je alle voorwaarden terug, samen met de rente en maandlasten die je gaat betalen.
 5. Zijn jij en de adviseur het erover eens dat dit een passend aanbod is? Dan zet je je handtekening eronder en vraagt de hypotheekadviseur een definitieve hypotheekofferte voor je aan. Zodra je die ondertekent, wordt alles definitief in gang gezet.
 6. Ondertekening bij de notaris. Als alles rond is, staat je nog maar één ding te doen: de hypotheekakte ondertekenen bij de notaris. Daarmee is je nieuwe hypotheek rond. (Als je je hypotheek onderhands verhoogt, dan is een handtekening bij de notaris niet nodig.)
 7. De tuinrenovatie! Daarna komt je overwaarde vrij en kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor je tuin. Kortom: eerst nog wat werk en dan kun je straks écht genieten van jouw droomtuin.

Stap 1: plan een gratis oriëntatiegesprek

Je overwaarde opnemen is niet zomaar gebeurd. Maar het goede nieuws is dat een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep je graag bijstaat bij het hele proces. Van het advies over je mogelijkheden tot al het regelwerk.

Marleen OverduinTip: plan jouw gratis oriëntatiegesprek op een Van Bruggen-kantoor bij jou in de buurt. Dan weet je snel meer over jouw overwaarde-opties.

Gratis eerste gesprek

Waarvoor kun je de overwaarde nog meer gebruiken?

De overwaarde op je huis gebruiken voor je tuin is één optie. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. In principe is je overwaarde vrij besteedbaar en kun je je overwaarde gebruiken voor wat je maar wilt. Houd er alleen wel rekening mee dat je enkel hypotheekrenteaftrek ontvangt over het hypotheek- of leningdeel dat je gebruikt voor de woning die jouw hoofdverblijf is. Gebruik je je overwaarde bijvoorbeeld voor een auto of een tweede woning? Dan is de rente niet aftrekbaar. Dat is een belangrijke belastingregel voor je overwaarde om in je achterhoofd te houden.

Naast een tuinrenovatie, kun je je overwaarde ook o.a. gebruiken voor:

Testimonial Carlijn
 

Meer weten? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan!

Wil je meer weten over de overwaarde op je huis gebruiken voor je tuin? Of heb je vragen over je overwaarde in het algemeen? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar met onafhankelijk hypotheekadvies. Vraag je kosteloos eerste gesprek aan en ontdek snel meer over jouw opties.

Gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen over overwaarde huis gebruiken voor tuin

Ja, dat is een van de mogelijkheden om je overwaarde te gebruiken. Je kunt via onder meer een tweede hypotheek of een hypotheekverhoging je leenruimte vergroten op basis van je overwaarde. Dat biedt kansen om de overwaarde op je huis te gebruiken voor de tuin. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier meer over vertellen.

In het algemeen hangt je leenruimte af van twee zaken: je woningwaarde en je inkomen (en dat van je eventuele partner). Je woningwaarde bepaalt hoeveel je überhaupt maximaal kunt lenen: 100% van je woningwaarde is in principe de grens (eventueel 106% als je de hypotheek deels gebruikt voor verduurzaming). Daarnaast kijkt de geldverstrekker naar je toetsinkomen; dit moet voldoende zijn om de hogere hypotheek te kunnen dragen. Die twee samen bepalen welk deel van je overwaarde jij kunt opnemen. Overigens zijn bij een opeethypotheek en een consumptief krediet de leennormen soms soepeler.

Ja, de rente is aftrekbaar als je de lening of hypotheek die je met je overwaarde hebt afgesloten gebruikt voor een verbouwing of verduurzaming van je huis of tuin. Je mag de rente die je over de hypotheek of lening betaalt, dus aftrekken van je inkomen in box 1 bij de belastingaangifte.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak