Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

2019

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

7 tips voor een ingrijpende verbouwing

16 mei 2019

Overweeg je om je huis te verbouwen en kan je wel wat verbouwingstips gebruiken? Wil je klussen omdat er gezinsuitbreiding op komst is, wil je extra ruimte, of is je huis toe aan een grondige opknapbeurt? Een goede voorbereiding van je verbouwplannen helpt je bij het besparen van heel veel geld. Of je nu een dakkapel wilt zetten, voor een nieuwe badkamer gaat of een complete aanbouw gaat realiseren: presenteer je plannen bij een goede aannemer (die je vindt via bouwnu.nl). En vergeet niet deze tips mee te nemen als jij aan de vooravond van een flinke verbouwing staat.

Sparen en besparen…en dan?

02 mei 2019

Desiree, financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep Dordrecht geeft ons een kijkje bij haar op het advieskantoor.

Hoe profiteer je van de lage hypotheekrente?

19 april 2019

We horen het overal: de hypotheekrente is historisch laag. Daar willen we dan ook heel graag van profiteren. Maar hoe haal jij, als huisbezitter, je voordeel uit die lage hypotheekrente? We vroegen het aan Oscar Noorlag, marktkenner bij Van Bruggen Adviesgroep. Hij geeft vijf mogelijkheden:

Waar moet je beginnen met besparen?

16 april 2019

Of je nou in een villa van een miljoen woont of in een appartement van een ton, iedereen wil geld besparen. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen met besparen? We vroegen het Jacco Sangers van Van Bruggen Adviesgroep.

Een nieuwe woning: huren of kopen?

04 april 2019

Als (alleenstaande) starter een huis kopen in de huidige woningmarkt: het lijkt een onmogelijke opgave. Zeker nu je ook de kosten koper moet kunnen betalen, wordt het steeds lastiger om zelf een huis te kopen. Daarom kiezen veel mensen er noodgedwongen voor om te huren, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Bij huren geldt namelijk een inkomenstoets; je kunt te weinig, of juist te veel verdienen om in aanmerking te komen. Lastig, vindt Mark van Ginkel, financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep ’t Gooi. We vroegen hem wat beter is: huren of kopen?

De voordelen van kopen

“Over het algemeen zou ik iedereen aanraden om een huis te kopen. Helemaal in deze tijd”, begint Van Ginkel, van Van Bruggen Adviesgroep. “De hypotheekrente is heel laag en dat betekent dat je heel goedkoop kunt lenen. Daarnaast is woonruimte schaars, dus de huurprijzen zijn ontzettend gestegen. Alleen daarom al is kopen vaak verstandiger. Je bent qua maandlasten aan een koophuis meestal véél minder geld kwijt dan aan een huurwoning en je lost ook nog eens af op de schuld, waardoor je overwaarde creëert.”

Voor het eerst een hypotheek afsluiten? Bereken je maximale hypotheek!

De voordelen van huren

Toch zijn er ook situaties waarin huren beter is dan kopen, zo vertelt Van Ginkel: “Als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet of de plek waar je wilt gaan wonen ook daadwerkelijk de plek is waar je voor langere tijd wilt blijven. Dan kun je beter eerst huren om te kijken of de buurt of stad je bevalt. Daarnaast kan huren soms financiële noodzaak zijn. Denk aan starters zonder vast contract of stellen waarbij één van de twee nog studeert; allemaal situaties waarbij het financiële noodzaak is om te huren. Een derde reden om te huren in plaats van kopen, is de op hol geslagen markt. Het kan zijn dat je denkt: nu betaal ik de hoofdprijs als ik ga kopen en over een tijdje stort het weer in. Toch zijn dit slechts speculaties, we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken.”

Flexibiliteit bij huren of kopen

“Een ander voordeel van huren is dat je als huurder niet zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud aan de woning. Een huurder belt de huisbaas als de kraan lekt, waarna de woningeigenaar de loodgieter belt. Ook is huren flexibeler, als je bijvoorbeeld ergens tijdelijk woont voor je werk. Vaak kun je een huurcontract gemakkelijker opzeggen met een termijn van één, twee of drie maanden. Al is de huizenmarkt nu ook voor verkopers gunstig. Als je een mooie, goed onderhouden woning hebt, ben je hem in de huidige markt zo kwijt.”

Regelingen en subsidies

Startersleningen, energiesubsidies; er waren allerlei regelingen bij gemeentes. Daar is nog maar weinig van over. “De kleine spaarpotjes die er bij gemeentes waren om te zorgen dat meer mensen een huis gingen kopen, zijn heel erg uitgedund. De woningnood is erg hoog, waardoor je tegenwoordig aan heel veel voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor zo’n lening. Vroeger – zo’n 15 jaar geleden - bestond er zelfs koopsubsidie: een soort huursubsidie maar dan voor mensen die een huis kochten. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. De huizenprijzen rijzen de pan uit en je moet eigen middelen ter beschikking hebben om de kosten koper te kunnen betalen. Dat is voor veel mensen een drempel, zeker als je ook nog een studieschuld hebt.”

Een hypotheek zonder een vast arbeidscontract

“De regelingen rondom arbeidscontracten zijn wel steeds ruimer geworden”, legt Van Ginkel uit. “Tegenwoordig kun je zonder vast contract – mét een zogenaamde perspectiefverklaring – toch een hypotheek krijgen. Zelfs als je voor een uitzendbureau werkt. En ook zzp’ers mogen na één jaar werken al een huis kopen. Vroeger lag die grens op drie jaar.”

“Er is ook een bijzondere regeling voor hoogopgeleide starters, de zogenaamde ‘young potentials’. Deze regeling stelt mensen een goed perspectief op de arbeidsmarkt in de gelegenheid om een woning te kopen.”

Advies over huren of kopen

Huren of kopen – Wat is in jouw situatie het beste? Plan een afspraak met een Van Bruggen-adviseur, we adviseren je graag!

Maak direct een afspraak

Verbouwen, waar moet ik op letten?

06 december 2019

Bij NHG was in het derde kwartaal sprake van een stijging van 45% voor huishoudens die een verbouwing (woningverbetering) financierden met een NHG-hypotheek, in vergelijking met het derde kwartaal van 2018.

Hoe kwetsbaar ben ik bij een nieuwe huizencrisis?

21 oktober 2019

Een nieuwe huizencrisis lijkt de komende tijd niet voor de hand te liggen. De algemene verwachting is dat de huizenprijzen de komende jaren nog zullen stijgen, al zal de stijging minder groot zijn dan de afgelopen jaren. De lage hypotheekrente is al lang niet meer de belangrijkste reden voor de steeds maar stijgende huizenprijzen.

Het grootste probleem van de Nederlandse huizenmarkt is dat de vraag naar woningen veel groter is dan het aanbod. De komende jaren blijft dit probleem bestaan, want het afgeven van vergunningen gaat moeizaam, er speelt onder andere het stikstofprobleem en bouwers hebben moeite om genoeg bekwaam personeel te vinden. Zelfs als het dit kabinet lukt om enkele obstakels rond het bouwen op te lossen, duurt het altijd nog een tijd om huizen te bouwen.

Waarom pleit De Nederlandse Bank dan voor allerlei extra maatregelen?

Het is nu eenmaal de taak van DNB om met allerlei scenario’s rekening te houden. Ook de scenario’s die op dit moment minder waarschijnlijk lijken. Want wat de geschiedenis ook leert, is dat er zich opeens in een korte tijd grote veranderingen kunnen plaatsvinden, die niet voorzien waren. In 2008 stortte de wereldeconomie in nadat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel.

Ook nu leven we in onzekere tijden: de handelsoorlogen die de VS heeft ontketend, de oorlog in Noord-Syrië, de gespannen situatie in het Midden-Oosten waar Iran en Saoedi-Arabië tegenover elkaar staan en de Brexit. De wereldeconomie draait daardoor op een steeds lager groeipad en de vraag is of en zo ja, wanneer dit omslaat in een recessie.

Een handelsland als Nederland wordt dan vaak ook getroffen, waardoor de werkloosheid kan toenemen en mensen in de problemen kunnen komen en mogelijk hun huis moeten verkopen. Een crisis kan meerdere gevolgen hebben, zoals dalende huizenprijzen en werkloosheid.

Dalende huizenprijzen

Zolang je geen plannen hebt om te verhuizen, kom je niet acuut in de problemen als de huizenprijzen gaan dalen. Dat wordt anders als je wel wilt verhuizen of zelfs moet verhuizen. Helemaal als je woning onder water komt te staan, dat houdt in dat de hypotheek groter is dan de waarde van de woning. Toen tijdens de vorige crisis de waarde van de woningen met ongeveer 20% daalden, hadden ruim één miljoen huishoudens een woning die onder water stond. Dat leverde hele schrijnende situaties op: stellen die uit elkaar wilden, maar gevangen zaten door hun woning; of als ze toch de woning verkochten, met grote restschulden achterbleven.

Verplicht en vrijwillig aflossen

Sinds 2013 moet je bij nieuwe hypotheken verplicht maandelijks aflossen, anders is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dit zorgt ervoor dat huishoudens veel sneller overwaarde in hun woning opbouwen dan in het verleden, waardoor ze een buffer hebben als de woningprijzen dalen en ze de woning moeten verkopen omdat ze bijvoorbeeld uit elkaar gaan.

Je kunt zelf nog een extra buffer opbouwen door extra af te lossen. Dit is ondanks de aftrekbaarheid van de hypotheekrente op dit moment een betere investering dan je geld op een spaarrekening te hebben staan.

Spaarbuffer aanhouden

Houd wel altijd een goede buffer achter de hand voor onvoorziene omstandigheden. Als je werkloos wordt, daalt je inkomen fors en is het prettig als je een spaarbuffer achter de hand hebt. Heb je je spaargeld, bijvoorbeeld € 20.000, helemaal gebruikt om af te lossen dan ben je waarschijnlijk slechts een paar tientjes per maand minder aan hypotheeklasten kwijt. Dat helpt waarschijnlijk onvoldoende om de achteruitgang van waarschijnlijk enkele honderden euro’s per maand te compenseren. Met een goede spaarbuffer kun je een periode van werkloosheid dus veel beter overbruggen.

Maak direct een afspraak

Verzekeren? Zeker weten?

28 september 2019

Van ziektekosten tot auto’s en van reisverzekeringen tot telefoon; we kunnen niet zonder verzekeringen. Maar wat als het op je huis aan komt?

Een huis huren of toch kopen? Dit zegt de expert!

26 september 2019

Als starter een huis kopen in de huidige woningmarkt kan nog een flinke uitdaging zijn. De kosten koper ophoesten? Dat lijkt al helemaal onmogelijk! Daarom klinkt huren vaak als de betere oplossing maar ook hier zitten haken en ogen aan.

Waarom kies je voor een aankoopmakelaar?

13 september 2019

"Een aankoopmakelaar? Een huis kopen kun je toch gewoon zelf?’" is een zin die je vast vaak hoort op verjaardagen. En ja, je kunt het natuurlijk ook zonder aankoopmakelaar, maar zeker in deze tijd kan een aankoopmakelaar echt het verschil maken tussen het wel of niet kopen van jouw droomhuis.

In maart en augustus de meeste relatiebreuken

20 augustus 2019

Samen met de maand maart gaan de meeste mensen uit elkaar in de maand augustus. Een gezamenlijke vakantie is regelmatig een laatste stuiptrekking in een relatie.

Is hypotheekrente lang vastzetten wel logisch?

05 augustus 2019

Sta jij voor de keuze van de rentevaste periode omdat je een woning hebt gekocht of een nieuwe rentevaste periode moet afsluiten? Dan zul je een afweging moeten maken welke argumenten voor jou belangrijk zijn.