Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoe profiteer je van de lage hypotheekrente?

We horen het overal: de hypotheekrente is historisch laag. Daar willen we dan ook heel graag van profiteren. Maar hoe haal jij, als huisbezitter, je voordeel uit die lage hypotheekrente? We vroegen het aan Oscar Noorlag, marktkenner bij Van Bruggen Adviesgroep. Hij geeft vijf mogelijkheden:

  • Rente vastzetten
  • Oversluiten bij je huidige- of bij een nieuwe geldverstrekker
  • Rente-opslag verlagen
  • Verhuizen
  • Extra bedrag op de spaarhypotheek storten

Hypotheekrente vastzetten

“Natuurlijk weten we niet wat de hypotheekrente doet in de toekomst. Je moet daarom een goede afweging maken hoe lang je de rente wilt vastzetten. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente. Maar, dit betekent ook dat je langer zekerheid hebt over de hoogte van je hypotheeklasten", begint Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. “Laat je financieel adviseur de maandlasten bij verschillende rentevaste periodes op een rij zetten. Kijk hierbij ook naar de aflossing. Bij een lagere rente los je namelijk sneller af dan bij een hogere rente. Je adviseur kan ook laten zien wat er met je maandlasten gebeurt als aan het einde van de rentevaste periode de rente op dat moment 2 of 3 % hoger staat. Vervolgens kunnen jullie samen een weloverwogen keuze maken over je rentevaste periode.”

Oversluiten

Je hebt al een hypotheek, maar wil toch profiteren van de lage rente. Dan kun je het beste oversluiten. Binnen dat oversluiten heb je een aantal opties, legt Noorlag uit. “Sluit bijvoorbeeld bij je huidige geldverstrekker over. Je moet dan wel vaak een boete betalen. Die haal je er uiteindelijk weer uit, omdat je maandlasten naar beneden gaan.

Daarnaast bestaat er rentemiddeling, waar wordt gekeken naar het gemiddelde van de oude en nieuwe rente. In vergelijking met oversluiten, betaal je een iets hogere rente. Het voordeel is wel dat je de boete niet in één keer hoeft te betalen. Uiteraard kun je ook overstappen naar een andere geldverstrekker. Je hebt dan extra kosten– zoals de kosten voor een financieel adviseur, taxateur of notaris – maar die maak je soms goed als de rente bij die andere geldverstrekker een stuk lager ligt.”

Rente-opslag verlagen

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kun je misschien de rente-opslag verlagen. Bij een NHG-vrije hypotheek is de rente inclusief een opslag. Deze opslag is afhankelijk van de waarde van de woning. Noorlag: “Als de waarde van de woning verandert, bijvoorbeeld door extra aflossing en/of waardestijging, bestaat de kans dat de rente-opslag verlaagd kan worden met ongeveer één tiende – of meer. Dat klinkt weinig, maar een daling van 0,2% op een hypotheek van € 250.000, betekent een jaarlijkse bruto rentebesparing € 500.”

Verhuizen

“Verhuizen is in veel gevallen ook lucratief”, vertelt Noorlag. “Bij een verhuizing mag je bij bijna alle geldverstrekkers boetevrij aflossen, waardoor je je hypotheekrente verlaagt. Je ziet dan ook dat mensen nu naar een duurdere woning verhuizen en daardoor een hogere hypotheek hebben, terwijl de maandlasten ongeveer even hoog blijven.”

Bestaande hypotheek

Er is nog een optie voor mensen die al een lopende hypotheek hebben. “Als mensen een spaarhypotheek hebben met een hoge rente, kunnen ze een extra bedrag in die spaarhypotheek storten, waardoor de maandlasten dalen. Zo profiteer je juist van de hoge hypotheekrente die je als vergoeding op je spaarinleg krijgt”, legt Noorlag uit.

Maak een afspraak

Heb je vragen over een spaarhypotheek? Of wil je op meer informatie over hoe je profiteert van de lage hypotheekrente? Er staat een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep voor je klaar. Plan een gesprek in, dan kijkt je adviseur met je mee wat in jouw geval het meest gunstig is.

Maak direct een afspraak