Huren of kopen?

Als (alleenstaande) starter een huis kopen in de huidige woningmarkt? Succes! Het lijkt een onmogelijke opgave, zeker nu je ook de kosten koper mee moet brengen. Veel mensen gaan noodgedwongen huren, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Bij huren geldt namelijk een inkomenstoets; je kunt te weinig of te veel verdienen om in aanmerking te komen. Lastig, vindt ook Mark van Ginkel, financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep ’t Gooi. We vroegen hem wat beter is: huren of kopen.

Kopen als het kan

“Over het algemeen zou ik iedereen aanraden om een huis te kopen”, begint Van Ginkel, van Van Bruggen Adviesgroep. “Zelfs als het als starter maar half kan, probeer het toch. Helemaal in deze tijd. De hypotheekrente is zo laag en dat betekent dat je heel goedkoop kunt lenen. Daarnaast zijn de woonruimtes schaars, dus de huurprijzen ontzettend gestegen. Alleen daarom al is kopen vaak verstandiger. Je bent qua maandlasten aan koop echt minder kwijt dan aan huur en je lost ook nog eens af op de schuld, waardoor je overwaarde creëert.”

Huren in plaats van kopen

Of er dan helemaal geen situaties denkbaar zijn waarin huren beter is dan kopen? “Zeker wel”, vertelt Van Ginkel. “Als je niet zeker weet of de plek waar je gaat wonen ook daadwerkelijk de plek is waar je voor langere tijd wil blijven, dan kun je beter eerst huren om te kijken of de buurt of stad je bevalt. Daarnaast kan huren soms financiële noodzaak zijn. Denk aan starters zonder vast contract of stellen waarbij één van de twee nog studeert; allemaal situaties waarbij het financiële noodzaak is om te huren. Een derde reden om tóch te huren, is de markt die op hol is geslagen. Dat geldt voor koop, maar ook voor huur. Het kan zijn dat je denkt: nu betaal ik de hoofdprijs als ik ga kopen en over een tijdje stort het weer in. Maar dit zijn slechts speculaties, we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken.”

Huren flexibeler dan kopen?

“Een ander voordeel van huren, is dat je als huurder niets met onderhoud aan de woning te maken hebt. Een huurder belt de huisbaas als de kraan lekt, een woningeigenaar belt de loodgieter. Ook is huren flexibeler; bijvoorbeeld als je ergens tijdelijk woont voor werk. Vaak kun je een huurcontract gemakkelijker opzeggen met een termijn van een, twee of drie maanden. Maar dat geldt nu voor kopen ook. Als je een woning hebt die er een beetje leuk uitziet, ben je hem in de huidige markt zo kwijt. Als je onderaan de streep gaat kijken naar de lasten, is kopen altijd voordeliger.”

Regelingen en subsidies

Startersleningen, energiesubsidies; er waren allerlei regelingen bij gemeentes, maar die zijn inmiddels behoorlijk uitgekleed. “De kleine spaarpotjes die er bij gemeentes waren om te zorgen dat meer mensen gingen kopen, zijn heel erg uitgedund. De woningnood is zo hoog en je moet aan heel veel voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor zo’n lening. Vroeger – zo’n 15 jaar geleden - bestond er zelfs koopsubsidie: een soort huursubsidie maar dan voor mensen die een huis kochten. Dat is nu niet meer voor te stellen. De prijzen rijzen de pan uit en je moet eigen middelen ter beschikking hebben voor de kosten koper. Dat is voor sommige mensen best een drempel, zeker als je ook nog een studieschuld hebt.”

Geen vast contract, wel een hypotheek

“De regelingen rondom arbeidscontracten zijn wel steeds ruimer geworden”, legt Van Ginkel uit. “Vroeger was het heel strak en streng, maar tegenwoordig kun je zonder vast contract toch een hypotheek krijgen. Zelfs als je voor een uitzendbureau werkt. Een perspectiefverklaring noemen ze dat. Maar ook zzp’ers die pas een jaar werken kunnen een huis kopen, vroeger lag die grens op drie jaar. Daarnaast is er ook een bijzondere regeling voor hoogopgeleide starters, de zogenaamde ‘young potentials’. Met zo’n regeling kunnen mensen met een goed perspectief op de arbeidsmarkt toch een woning kopen.”

Benieuwd wat in jouw situatie het beste is? Huren of kopen? In een kosteloos gesprek met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt weet je het zo! Klik hier.