Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Actueel

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

NHG bereid om rekening te houden met tijdelijke inkomensdip

13 juli 2020

Eerder in juli waarschuwde Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep voor de mogelijke, onzekere gevolgen van een NOW-aanvraag voor een toekomstige hypotheekaanvraag. Geldverstrekkers werd opgeroepen om flexibel om te springen met de exceptionele situatie.

Persbericht - Ondernemers met NOW in de knel op huizenmarkt

06 juli 2020

Apeldoorn, 6 juli 2020 - Van Bruggen Adviesgroep roept ondernemers op om niet lichtvaardig om te springen bij het aanvragen van de tweede NOW-regeling. Volgens de adviesketen is het niet ondenkbaar dat ondernemers die de NOW aanvragen op den duur in de knel komen op de huizenmarkt.

Pensioenakkoord: de belangrijkste wijzigingen in ons pensioenstelsel

29 juni 2020

Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe het nieuwe pensioen er uit moet komen te zien. Als de FNV op 4 juli positief stemt over het voorstel, dan start de behandeling in het parlement. De bedoeling is om begin 2021 het wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer en na een overgangsperiode moeten uiterlijk 1 januari 2026 alle pensioenregelingen aan de nieuwe wet voldoen. Wij willen de belangrijkste punten op een zo beknopt mogelijke wijze beschrijven. Voor een verdieping verwijzen wij graag naar de uitgebreide documenten van het kabinet.

Coronavirus en je reisverzekering. Waar moet je op letten?

23 juni 2020

Geel is niet groen. Wederom een gevleugelde uitspraak van onze minister president tijdens de laatste persconferentie. Dit ging natuurlijk over het reisadvies in verschillende Europese landen. Waarbij hij daarop aanvulde dat het reisadvies in een land of regio ook nog eens terug zou kunnen gaan naar oranje. Niet een heel zekere situatie voor deze zomer qua vakantie. De minister verwees in zijn toespraak nog naar de reisverzekeraars. Hoe gaan die om met reizen deze zomer? 

REISVERZEKERING

In de basis biedt de reisverzekering dekking voor landen waar code geel geldt. Let hierbij goed op dat op het moment van vertrek de code ook echt geel is. Liever nog groen natuurlijk, want geel is geen groen, dat weten we nu! Medische kosten, mits meeverzekerd vallen ook veelal onder de dekking. Echter hoe verzekeraars omgaan met extra reis- en verblijfdagen verschilt. Niet onbelangrijk nu de kans op een langer noodzakelijk verblijf toch echt aanwezig is. Een open grens kan zo weer dicht en een in- en uitreisverbod is zo ingesteld, dat hebben we de afgelopen maanden wel geleerd. Denk er ook aan dat de verzekeraar een maximale vergoeding voor langer verblijf kent. Vergoedingen per dag of een maximum per soort kosten, alles komt voor. De kans dat je toch zelf zult moeten bijbetalen is redelijk aanwezig. 

REPATRIERING

Ben je op vakantie en gaat het land of de regio aldaar op slot, dan wil je waarschijnlijk heel graag naar huis. Maar hoe kom je dan thuis? De overheid gaat in ieder geval geen inspanning verrichten je daar weer vandaan te halen. Heb je een pakketreis geboekt via een ANVR reisorganisatie, dan zal de reisorganisatie proberen je terug te halen binnen hun mogelijkheden. Heb je zelf een hotel geboekt en ticket? Of op de bonnefooi in de auto gestapt? Dan zul je het zelf moeten zien te regelen. De meeste verzekeraars zullen je wel helpen bij een noodzakelijke repatriëring als bijvoorbeeld de medische voorzieningen aldaar onvoldoende zijn.

ANNULERINGSVERZEKERING

Maar wat nu als je wilt annuleren in verband met corona? Dan is van veel factoren afhankelijk of je de kosten vergoed krijgt van je annuleringsverzekeraar. Ga in ieder geval niet zelf annuleren. Neem altijd eerst contact op met je reisaanbieder en je verzekeringsadviseur. De basisregel is dat je eerst bij de reisorganisatie moet aankloppen. Vervolgens is het helemaal afhankelijk van de reden van annuleren of er wel of geen vergoeding is vanuit de verzekeraar en dit verschilt dan ook nog weer per verzekeraar.  Neem dus vooral contact op met je reisorganisatie en verzekeringsadviseur om je te helpen een antwoord te vinden op de situatie zoals die bij jou van toepassing is.

Waardestijging door een verbouwing? Vijf tips!

22 juni 2020

Je woning verbouwen doe je normaal gesproken om je wooncomfort te verhogen. Verbouwen kost geld en het is dan ook fijn als het naast extra wooncomfort ook financieel iets extra’s oplevert. Realiseer je dat over het algemeen een verbouwing meer kost dan dat het aan extra waarde oplevert en de ene verbouwing levert een grotere waardestijging op dan de andere. Wij geven je vijf tips:

1. Meer vierkante meters

Verbouwingen die leiden tot extra vierkante meters aan woonoppervlakte leveren over het algemeen een grote waardestijging van de woning op. Denk aan het verlengen van de woonkamer, bijvoorbeeld door het plaatsen van een serre, maar bijvoorbeeld ook een dakkapel.

2. Meer kamers

Kopers vinden naast de woonoppervlakte het ook belangrijk hoeveel slaapkamers er zijn. Heb je bijvoorbeeld een grote open zolder dan kunnen door het plaatsen van muren en deuren extra slaapkamers gecreëerd worden.

3. Neutrale kleuren voor sanitair

Deze tip kan wel eens lastig liggen. Heb je een uitgesproken smaak voor bepaalde kleuren, dan moet je je bedenken dat als je die gebruikt voor de verbouwing van je keuken, badkamer of toilet, dit bij een latere verkoop wel eens tot een minder hoge verkoopprijs kan leiden. Dat voorkom je door meer neutrale kleuren te kiezen. Of je besluit dat je dit voor lief neemt, want op de eerste plaats komt je eigen woonplezier.
Bedenk je sowieso dat een badkamer of keuken vooral je eigen woningplezier verhoogt en maar heel bescheiden tot een meerwaarde van je woning leidt.

4. Extra werkruimte

Door het coronavirus zijn we veel meer thuis gaan werken en de verwachting is dat dit ook in de toekomst op grotere schaal zal gebeuren, dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Als je de afgelopen maanden op een gammele stoel aan de keukentafel half thuiswerkt en half de kinderen les hebt gegeven, dan is een werkruimte creëren een goed idee. De kosten hiervoor, verdien je waarschijnlijk bij een verkoop voor een groot deel terug.

5. Verduurzamen van je woning

De meningen lopen uiteen over hoeveel het verduurzamen van je woning aan extra waarde oplevert. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de verkoopprijs. Om een stap hoger te komen ben je vaak wel enkele duizenden euro’s kwijt. Per stap omhoog krijg je gemiddeld ongeveer 2% extra bij verkoop van je woning, waarbij de waardestijging bij een energielabel van G naar F meestal iets hoger ligt en als je van energielabel B naar A gaat juist iets minder. Het voordeel van het verduurzamen van je woning zit niet alleen in een hogere woningwaarde maar bijvoorbeeld ook in lagere energielasten, een groter wooncomfort en een beter milieu.

Financering van de verbouwing

De financiering van de verbouwing is ook niet onbelangrijk. Ook is het van belang om een verbouwing goed te plannen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen.

Hypotheekrente met NHG al acht weken stabiel

22 juni 2020

Al acht weken op rij zien we slechts een heel beperkt aantal rentewijzigingen, waarbij verlagingen en verhogingen elkaar afwisselen. De gemiddelde hypotheekrentes met NHG voor de verschillende rentevaste periodes zijn nagenoeg ongewijzigd. Bij de gemiddelde hypotheekrentes zonder NHG zien we wel een stijging voor de langere rentevaste periodes in de laatste acht weken. Namelijk met 0,05% voor 10 jaar vast, 0,10% voor 20 jaar vast en 0,07% voor 30 jaar vast.

Hypotheekrentes VS op laagterecord

De gemiddelde 30 jaar vaste hypotheekrente bereikte vorige week een nieuw laagterecord. FreddieMac, een grote Amerikaanse partij, meldde dat de gemiddelde 30 jaar vaste hypotheekrente uitkwam op 3,13%. De verlaging komt doordat in coronatijd meer beleggers ervoor kiezen om hun geld te verschuiven naar de relatief veilige hypotheken. De centrale bank van de Verenigde Staten zorgt ook voor de daling van de hypotheekrentes door hypotheekobligaties op te kopen en de uitspraak van Fed-voorzitter Powell, dat zij haar rente tot 2022 om en nabij het nulpunt houdt. Daarmee ligt de 30 jaar vaste rente overigens nog altijd een stuk fors hoger dan de Nederlandse 30 jaar vaste hypotheekrente.

Afweging voor rentevast periode

Bijna alle hypotheeksluiters kiezen in Nederland bij de huidige lage hypotheekrentes voor een lange rentevaste periode. Wat zijn nu de afwegingen om te kiezen voor 10, 20 of 30 jaar vast? De belangrijkste afweging is die tussen een zo laag mogelijke rente en zoveel mogelijk zekerheid. Want hoe langer je zekerheid wilt hebben over de hoogte van je hypotheeklasten, hoe hoger de rente. De gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente ligt ongeveer 0,35% à 0,40% hoger dan 10 jaar vast en de gemiddelde 30 jaar vaste hypotheekrente ligt weer ongeveer 0,35% hoger dan 20 jaar vast. Van alle hypotheekaanvragen is ongeveer 21% voor een 10 jaar vaste hypotheekrente, een ruime meerderheid van 57% kiest 20 jaar vast en 12,5% kiest voor 30 jaar vast.

Een rekenvoorbeeld:
Bij een hypotheek van € 350.000,- kom je bij een 10 jaar rente van 1,8% op een bruto maandlast uit van ongeveer € 1.260,-. Als je de rente 20 jaar vast zet, ben je ongeveer € 70,- per maand duurder uit, namelijk € 1.330,-. Zet je de rente 30 jaar vast dan ben je ongeveer € 60 duurder uit dan 20 jaar vast, de bruto maandlast bedraagt dan ongeveer € 1.390,-. De netto verschillen zijn veel kleiner, waarbij het verschil mede afhankelijk is van de hoogte van het inkomen. In het eerste jaar is de netto maandlast met 10 jaar vast ongeveer € 1.135,- en is 20 jaar vast € 20,- duurder en 30 jaar vast nog eens € 20,- duurder. De netto verschillen tussen de verschillende rentevaste perioden lopen gedurende de looptijd wel op. Ook moet je er rekening mee houden dat je bij een lage rente in de beginjaren sneller aflost dan met een hoge rente. Na 10 jaar heb je bij een 10 jaar vaste hypotheekrente van 1,8% ongeveer € 96.500,- afgelost, bij 20 jaar vast is dat een paar duizend euro minder, namelijk € 92.000,- en bij 30 jaar vast is na 10 jaar € 88.500,- afgelost.

Voorwaarden geldverstrekker

Zet je een rente lang vast, dan is het belangrijk om goed naar de voorwaarden en het beleid van de geldverstrekker te kijken. Want de kans dat je in die 20 of 30 jaar tijd een keer gaat verhuizen is groot. Als op dat moment de hypotheekrente hoger staat dan nu, dan wil je je huidige rente graag meenemen en dan moeten de voorwaarden wel ruim genoeg zijn om dit daadwerkelijk te kunnen doen.

Doorstromers moeten waakzaam zijn op rente-opslag

15 juni 2020

Starters sluiten vaak een annuïteiten- of lineaire hypotheek af en geen aflossingsvrije hypotheek, omdat de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek voor hen niet aftrekbaar is. Bij doorstromers en oversluiters zien we vaak dat zij, naast een hypotheekdeel waarop wel afgelost wordt, een aflossingsvrij deel hebben. Vaak is de hypotheekrente op deze aflossingsvrije hypotheek wel aftrekbaar, omdat het aflossingsvrije deel afgesloten is voor 1 januari 2013 en het zogenaamde overgangsrecht van toepassing is. Maar ook zien we bij doorstromers en oversluiters dat die vaker voor een aflossingsvrij deel kiezen, zelfs als de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Er is meestal al behoorlijk wat overwaarde in de woning en met een vaak relatief klein deel aan een nieuw aflossingsvrij deel hebben ze lagere maandlasten dan wanneer ze dit extra deel via een annuïteitenhypotheek afsluiten.

Coronacrisis voorlopig van kleine invloed op hypotheekrente-ontwikkeling

08 juni 2020

Bij de laatste twee grote crisissen ging de hypotheekrente omhoog. Dat zagen we bij de kredietcrisis en de eurocrisis. Tot nu toe is bij de coronacrisis sprake van een zeer bescheiden rentestijging van veelal 0,2% à 0,3%, afhankelijk van de rentevaste periode. De grote vraag is uiteraard of het bij deze ‘rimpeling’ blijft.

De toekomst van de hypotheekrente-ontwikkeling is helaas moeilijk te voorspellen en zal ook erg afhangen van hoe deze crisis zich verder ontwikkelt. Het goede nieuws is dat we geleerd hebben van de vorige crisissen; overheden, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben snel allerlei maatregelen genomen om de economie zoveel mogelijk te stutten.

De ECB nam vorige week het besluit om meer geld beschikbaar te stellen voor het opkopen van obligaties in de komende maanden. Naast de al bestaande € 750 miljard komt daar nog eens € 600 miljard bij. Dat moet er vooral voor zorgen dat de rentes die Italië en andere zuidelijke landen moeten betalen niet oplopen. Het grootste deel van het geld gaat naar het opkopen van staatsobligaties, maar het is de bedoeling dat ook de rente voor bedrijven laag blijft.

Geldverstrekkers rekenen toekomstige hypotheekverliezen door

02 juni 2020

De laatste week van mei zagen we voornamelijk een aantal rentverhogingen, met name voor de langere rentevaste periodes en vaker voor hypotheken zonder Nationale HypotheekGarantie dan met NHG. Ongeveer 1 op de 5 geldverstekkers verhoogden de hypotheekrente met NHG voor de rentevaste periodes 20 en 30 jaar vast. Bij de andere rentevaste periodes zagen we nagenoeg geen wijzigingen. Bij hypotheken zonder NHG verhoogden 1 op de 3 geldverstrekkers hun hypotheekrente voor de rentevaste periodes 20 en 30 jaar vast. Ook zagen we enkele verhogingen voor 5 en 10 jaar vast.

Eerst huis verkopen, dan nieuw huis kopen

02 juni 2020

Stonden een maand geleden er ongeveer 87.000 woningen te koop op Funda, inmiddels zijn dat er ruim 92.000. Het voorjaar zal daarbij een rol spelen, maar ook dat weer meer mensen er in deze tijd voor kiezen om eerst hun woning te verkopen en dan pas een nieuwe woning te kopen.

De afgelopen jaren zagen we steeds vaker dat huizenbezitters eerst een nieuw huis kochten en dan pas hun woning gingen verkopen. Omdat ze bang waren dat als ze eerst hun woning verkochten, het misschien niet zou lukken om een andere woning terug te vinden.

Met de onzekere economische ontwikkelingen zullen nu meer mensen er voor kiezen om eerst hun woning in de verkoop te zetten en pas na de verkoop een ander huis te kopen. Daarmee voorkom je dat je met dubbele woonlasten komt te zitten als de woningmarkt opeens een draai maakt. Zorg wel dat je voldoende manoeuvreerruimte hebt. Want als de rente stijgt en/of geldverstrekkers hun acceptatieregels verder aanscherpen dan kunnen je hypotheekmogelijkheden over enkele maanden misschien minder zijn dan nu.

Boeterente bij oversluiten goedkoper en transparanter geworden

25 mei 2020

De laatste maanden zagen we dat de groep oversluiters groter is dan de groep doorstromers. De stijgende hypotheekrente in maart en april was een belangrijke factor, maar ook nu er al enkele weken weinig rentewijzigingen zijn, zien we nog steeds veel oversluitingen. Veel huishoudens kiezen voor het oversluiten van hun hypotheek om te profiteren van de huidige lage hypotheekrente, zodat ze naar lagere maandlasten gaan en voor een langere periode zekerheid krijgen over hun hypotheeklasten.

Huis-of tuinverbouwing: planning en financiering

19 mei 2020

De bouwmarkten en tuincentra hebben het heel erg druk in deze coronatijd. Veel mensen verbouwen hun huis of tuin nu ze vaker thuis zijn. Eindelijk pakken we die praktische onderhoudszaken aan, die al enige tijd op zich lieten wachten. Of realiseren we een werkkamer, om rustig vanuit huis te kunnen werken. Ook de tuin krijgt meer aandacht dan andere jaren. We zijn meer in de tuin en voor sommige zal het ook een belangrijke plek zijn om te vertoeven als de vakantie in en rond de eigen woning gaat plaatsvinden, want veel meer Nederlanders dan normaal zullen waarschijnlijk er niet op uittrekken dit jaar.