Actueel

 • In de maanden maart en augustus de meeste relatiebreuken

  Blogs20 augustus 2019

  Samen met de maand maart gaan de meeste mensen uit elkaar in de maand augustus. Een gezamenlijke vakantie is regelmatig een laatste stuiptrekking in een relatie.

  Lees meer

 • Opvallende hypotheekrente verlagingen

  Nieuws19 augustus 2019

  Bijna de helft van de geldverstrekkers verlaagden afgelopen week één of meerdere hypotheekrentes. Onder andere de marktleider, Rabobank. Hoewel er meer renteverlagingen waren bij de lange rentevaste periodes, zagen we dat enkele geldverstrekkers ook korte rentevaste periodes, zoals bijvoorbeeld 5 jaar vast, verlaagden.

  Voor het eerst zien we een geldverstrekker die voor 20 jaar vast met NHG een rente aanbiedt van onder de 2%, namelijk Allianz met 1,95%. De meeste renteverlagingen die we zien gaan om een paar honderdsten, maar doordat een groot aantal geldverstrekkers verlagen, zien we dat de gemiddelde hypotheekrentes de afgelopen weken goed dalen. Opvallend is dat de gemiddeld 30 jaar vaste hypotheekrente de afgelopen 4 weken het scherpst daalde met 0,16%, gevolgd door 20 jaar vast met 0,08% en 10 jaar vast 0,05%.

  Waarom dalen de hypotheekrentes?

  Een belangrijke drijfveer voor de steeds maar dalende rentes zijn de handelsoorlogen die president Trump van de Verenigde Staten uitvecht met allerlei landen. Vooral de handelsoorlog met China krijgt steeds meer effect en de gevolgen zijn niet alleen merkbaar in China en Amerika, maar wereldwijd. Zo is de Duitse economie, de grootste economie van Europa, het afgelopen kwartaal met 0,1% gekrompen. Ook de Britse economie kromp met 0,2% als gevolg van de dreigende, mogelijk harde, Brexit. De angst voor een recessie groeit, wat zichtbaar is op dalende beurzen. Centrale banken proberen het tij te keren door renteverlagingen en andere stimulerende maatregelen, zoals het goedkoop kunnen lenen door banken bij de centrale bank.

  De rentes zijn daardoor dit jaar fors gedaald en zoals we al vaak hebben aangegeven, sukkelen de hypotheekrentes daar een beetje achteraan. Geldverstrekkers geven de lagere marktrentes niet volledig door aan de consument en behalen hogere marges op hun hypotheken.

  Lage hypotheekrente goed voor de portemonnee

  Een lagere hypotheekrente is goed voor de portemonnee van veel huishoudens met een eigen woning. Bestaande huisbezitters krijgen bij een nieuwe rentevaste periode of bij oversluiten of rentemiddeling vaak een veel lagere maandlast. De Nederlandse economie doet het in vergelijking met de Duitse economie nog verrassend goed, met een groei van 0,5% in het tweede kwartaal. Een belangrijke aanjager van de groei zijn de bestedingen van consumenten, onder andere aan woninginrichting. 

  Keerzijde van lage rente

  Een lage rente betekent echter slecht nieuws voor ons spaargeld en pensioenen. De rente op een spaarrekening bij de grootbanken ING en ABN Amro ging de afgelopen maand omlaag met 33%. Dat klinkt heel dramatisch, maar uiteindelijk ging het om slechts een verlaging van 0,03% naar 0,02%. Waar het wel op neerkomt is dat je nagenoeg geen rente meer krijgt op je spaargeld. Want 2 cent op elke € 100 die je bij de bank hebt staan is eigenlijk niks, in de winkel vinden ze dat zelfs niet eens voldoende om je het als wisselgeld terug te geven. De grootbanken willen er nu nog niet aan, maar het is niet ondenkbaar dat je op termijn geld moet betalen als je spaargeld bij je bank hebt staan. Diezelfde banken moeten namelijk nu zelf al een forse rente betalen als ze tijdelijk geld bij de Europese Centrale Bank stallen.

  Door de steeds verder dalende rente zakken ook de dekkingsgraden van de pensioenfondsen. De dekkingsgraad geeft aan in welke mate een pensioenfonds met haar pensioenvermogen in staat is om de toekomstige pensioenverplichtingen te betalen. Grote pensioenfondsen zoals ABP en Zorg en Welzijn zakten onder de 95% en PME en PMT in de metaal- en elektro-industrie zat er al onder. Voor deze dreigt nu de kans dat ze de pensioenen volgend jaar gaan korten als de situatie op de financiële markten niet snel verbeterd.

  Wil je jouw financiële situatie in kaart krijgen? Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs.

  Maak direct een afspraak

  Lees meer

 • Einde rentevaste periode in zicht? Win advies in!

  Nieuws13 augustus 2019

  Als je een nieuwe hypotheek afsluit, dan is één van de belangrijkste beslissingen die je over je nieuwe hypotheek moet nemen voor hoeveel jaar je de rente vastzet.

  Lees meer

 • Is hypotheekrente lang vastzetten wel logisch?

  Blogs05 augustus 2019

  Sta jij voor de keuze van de rentevaste periode omdat je een woning hebt gekocht of een nieuwe rentevaste periode moet afsluiten? Dan zul je een afweging moeten maken welke argumenten voor jou belangrijk zijn.

  Lees meer

 • Vijf feiten over de hypotheekrente

  Nieuws29 juli 2019

  Wie de afgelopen jaren voor het eerst een hypotheek afsloot, heeft waarschijnlijk het idee dat een hypotheekrente van rond de 2% heel normaal is. Maar als we iets terugkijken in de tijd dan zien we dat we vroeger veel hogere rentes hadden.

  Lees meer

 • Verdere hypotheekrenteverlagingen in de zomer?

  Nieuws23 juli 2019

  De kans is groot dat we deze zomer een verdere daling van de hypotheekrentes mogen verwachten. Vooral de lange rentevaste periodes van 10 en 20 jaar vast dalen al maandenlang. Al gaat het wel tergend langzaam.

  Lees meer

 • Onzekerder pensioen: wat kan ik zelf doen?

  Blogs12 juli 2019

  Als de hoogte van het toekomstige pensioen onzekerder wordt, kun je zelf twee zaken doen om ruimer te kunnen leven als je met pensioen gaat:

  Lees meer

 • Aandeel hypotheeklasten in woonlasten daalt

  Nieuws08 juli 2019

  Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) brengt meestal geen goede cijfers over onze kosten, want alles lijkt fors duurder te worden.

  Lees meer

 • PERSBERICHT: Wijzigen hypotheek: gemiddelde besparing € 439 per maand blijkt mogelijk

  Nieuws01 juli 2019

  Apeldoorn, 1 juli 2019 – Van Bruggen Adviesgroep heeft de afgelopen drie maanden gemiddeld € 439 bruto per maand bespaard voor haar klanten.

  Lees meer