Actueel

 • Nog hypotheekadvies in 2019? Kom nu in actie!

  Nieuws18 november 2019

  Het kan om verschillende redenen interessant zijn om je hypotheek nog in 2019 te regelen en/of zelfs in 2019 te laten passeren bij de notaris.

  Lees meer

 • 5 alternatieven voor sparen

  Blogs11 november 2019

  De spaarrentes blijven maar dalen. Je ontvangt zó weinig rente over je spaargeld, dat het loont om eens naar alternatieven te kijken. Wij geven je vijf mogelijke manieren om meer uit jouw spaargeld te halen.

  Lees meer

 • Rentenieuws: een enkele verlaging én verhoging

  Nieuws11 november 2019

  Bijna geen enkele geldverstrekker voerde op de belangrijke rentevaste periodes een wijziging door in de afgelopen week. De paar wijzigingen die we zien zijn zowel een paar verlagingen als een paar verhogingen.

  Lees meer

 • Minder lenen in 2020 voor veel hogere inkomens

  Nieuws04 november 2019

  Een groot aantal één- en tweeverdieners met een inkomen van meer dan € 50.000 moet er rekening mee houden dat ze per 1-1-2020 bij een gelijkblijvend inkomen en ongewijzigde hypotheekrente minder kunnen lenen dan nu.

  Lees meer

 • Financiering verduurzaming eigen woning

  Nieuws28 oktober 2019

  Er zijn twee redenen om je woning te verduurzamen: besparen op je energielasten en een bijdrage aan het milieu willen leveren. Vaak gaan die twee zelfs hand in hand. Door de stijgende energiekosten vormen die een steeds groter deel van de vaste lasten.

  Lees meer

 • Hoe kwetsbaar ben ik bij een nieuwe huizencrisis?

  Blogs21 oktober 2019

  Een nieuwe huizencrisis lijkt de komende tijd niet voor de hand te liggen. De algemene verwachting is dat de huizenprijzen de komende jaren nog zullen stijgen, al zal de stijging minder groot zijn dan de afgelopen jaren. De lage hypotheekrente is al lang niet meer de belangrijkste reden voor de steeds maar stijgende huizenprijzen.

  Het grootste probleem van de Nederlandse huizenmarkt is dat de vraag naar woningen veel groter is dan het aanbod. De komende jaren blijft dit probleem bestaan, want het afgeven van vergunningen gaat moeizaam, er speelt onder andere het stikstofprobleem en bouwers hebben moeite om genoeg bekwaam personeel te vinden. Zelfs als het dit kabinet lukt om enkele obstakels rond het bouwen op te lossen, duurt het altijd nog een tijd om huizen te bouwen.

  Waarom pleit De Nederlandse Bank dan voor allerlei extra maatregelen?

  Het is nu eenmaal de taak van DNB om met allerlei scenario’s rekening te houden. Ook de scenario’s die op dit moment minder waarschijnlijk lijken. Want wat de geschiedenis ook leert, is dat er zich opeens in een korte tijd grote veranderingen kunnen plaatsvinden, die niet voorzien waren. In 2008 stortte de wereldeconomie in nadat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel.

  Ook nu leven we in onzekere tijden: de handelsoorlogen die de VS heeft ontketend, de oorlog in Noord-Syrië, de gespannen situatie in het Midden-Oosten waar Iran en Saoedi-Arabië tegenover elkaar staan en de Brexit. De wereldeconomie draait daardoor op een steeds lager groeipad en de vraag is of en zo ja, wanneer dit omslaat in een recessie.

  Een handelsland als Nederland wordt dan vaak ook getroffen, waardoor de werkloosheid kan toenemen en mensen in de problemen kunnen komen en mogelijk hun huis moeten verkopen. Een crisis kan meerdere gevolgen hebben, zoals dalende huizenprijzen en werkloosheid.

  Dalende huizenprijzen

  Zolang je geen plannen hebt om te verhuizen, kom je niet acuut in de problemen als de huizenprijzen gaan dalen. Dat wordt anders als je wel wilt verhuizen of zelfs moet verhuizen. Helemaal als je woning onder water komt te staan, dat houdt in dat de hypotheek groter is dan de waarde van de woning. Toen tijdens de vorige crisis de waarde van de woningen met ongeveer 20% daalden, hadden ruim één miljoen huishoudens een woning die onder water stond. Dat leverde hele schrijnende situaties op: stellen die uit elkaar wilden, maar gevangen zaten door hun woning; of als ze toch de woning verkochten, met grote restschulden achterbleven.

  Verplicht en vrijwillig aflossen

  Sinds 2013 moet je bij nieuwe hypotheken verplicht maandelijks aflossen, anders is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dit zorgt ervoor dat huishoudens veel sneller overwaarde in hun woning opbouwen dan in het verleden, waardoor ze een buffer hebben als de woningprijzen dalen en ze de woning moeten verkopen omdat ze bijvoorbeeld uit elkaar gaan.

  Je kunt zelf nog een extra buffer opbouwen door extra af te lossen. Dit is ondanks de aftrekbaarheid van de hypotheekrente op dit moment een betere investering dan je geld op een spaarrekening te hebben staan.

  Spaarbuffer aanhouden

  Houd wel altijd een goede buffer achter de hand voor onvoorziene omstandigheden. Als je werkloos wordt, daalt je inkomen fors en is het prettig als je een spaarbuffer achter de hand hebt. Heb je je spaargeld, bijvoorbeeld € 20.000, helemaal gebruikt om af te lossen dan ben je waarschijnlijk slechts een paar tientjes per maand minder aan hypotheeklasten kwijt. Dat helpt waarschijnlijk onvoldoende om de achteruitgang van waarschijnlijk enkele honderden euro’s per maand te compenseren. Met een goede spaarbuffer kun je een periode van werkloosheid dus veel beter overbruggen.

  Maak direct een afspraak

  Lees meer

 • Geen verplichting op overlijdensrisicoverzekering

  Nieuws14 oktober 2019

  Sinds 2018 is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met NHG. NHG meldt dat vanaf volgend jaar ook consumenten met een bestaande NHG hypotheek van voor 2018 mogen besluiten om hun overlijdensrisicoverzekering te beëindigen.

  Lees meer

 • De aflossingsvrije hypotheek: 5 misverstanden

  Nieuws08 oktober 2019

  De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maken zich zorgen over huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek en de betaalbaarheid op de lange termijn. Geldverstrekkers moeten hun klanten benaderen om te bekijken of ze later niet in de problemen komen.

  Lees meer

 • Wat wijzigt er in de NHG regeling?

  Nieuws30 september 2019

  De kostengrens van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2020 omhoog van € 290.000 naar € 310.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600.

  Lees meer