Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Een huis huren of toch kopen? Dit zegt de expert!

Als starter een huis kopen in de huidige woningmarkt kan nog een flinke uitdaging zijn. De kosten koper ophoesten? Dat lijkt al helemaal onmogelijk! Daarom klinkt huren vaak als de betere oplossing maar ook hier zitten haken en ogen aan. Wat dacht je van de inkomenstoets? Je kunt te weinig of juist te veel verdienen om in aanmerking te komen, argh! Een lastige keuze, vindt ook Mark van Ginkel, financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep. We vroegen hem wat beter is: kan je nu beter een huis kopen of juist huren?

Kijken, kijken, wél kopen!

“Over het algemeen zou ik iedereen aanraden om een huis te kopen”, begint Van Ginkel, van Van Bruggen Adviesgroep. “Zelfs als het als starter maar half kan, probeer het toch. Helemaal in deze tijd! De hypotheekrente is laag en dat betekent dat je heel goedkoop kunt lenen. Daarnaast zijn de woonruimtes schaars, en dus de huurprijzen ontzettend hoog. Alleen daarom al is kopen vaak verstandiger. Je bent qua maandlasten aan koop echt minder kwijt dan aan huur en je lost ook nog eens af op de schuld, waardoor je overwaarde creëert.”

Hadden we maar een glazen bol!

Is het áltijd verstandiger om te kopen? “Niet altijd”, zegt Van Ginkel. “Als je niet zeker weet of de plek waar je gaat wonen ook daadwerkelijk de plek is waar je voor langere tijd wil blijven, dan kun je beter eerst huren om te kijken of de buurt of stad je bevalt. Daarnaast kan huren soms financiële noodzaak zijn. Denk aan starters zonder vast contract of stellen waarbij één van de twee nog studeert; allemaal situaties waarbij het financiële noodzaak is om te huren. Een derde reden om tóch te huren, is de markt die op hol is geslagen. Dat geldt voor koop, maar ook voor huur. Het kan zijn dat je denkt: nu betaal ik de hoofdprijs als ik ga kopen en over een tijdje stort het weer in. Maar dit zijn slechts speculaties, we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken.”

Lekker flexibel

“Een ander voordeel van huren, is dat je als huurder niets met onderhoud aan de woning te maken hebt. Een huurder belt de huisbaas als de kraan lekt, een woningeigenaar belt de loodgieter. Ook is huren flexibeler; bijvoorbeeld als je ergens tijdelijk woont voor werk. Vaak kun je een huurcontract gemakkelijker opzeggen met een termijn van een, twee of drie maanden. Maar dat geldt nu voor kopen ook. Als je een woning hebt die er een beetje leuk uitziet, ben je hem in de huidige markt zo kwijt. Als je onderaan de streep gaat kijken naar de lasten, is kopen altijd voordeliger.”

Good to know!

“De regelingen rondom arbeidscontracten zijn wel steeds ruimer geworden”, legt Van Ginkel uit. “Vroeger was het heel strak en streng, maar tegenwoordig kun je zonder vast contract toch een hypotheek krijgen. Zelfs als je voor een uitzendbureau werkt. Een perspectiefverklaring noemen ze dat. Maar ook zzp’ers die pas een jaar werken kunnen een huis kopen, vroeger lag die grens op drie jaar. Daarnaast is er ook een bijzondere regeling voor hoogopgeleide starters, de zogenaamde ‘young potentials’. Met zo’n regeling kunnen mensen met een goed perspectief op de arbeidsmarkt toch een woning kopen.”

Benieuwd wat in jouw situatie het beste is? Huren of kopen? In een kosteloos gesprek met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt weet je het zo! 

Maak direct een afspraak