Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Waar moet je beginnen met besparen?

Of je nou in een villa van een miljoen woont of in een appartement van een ton, iedereen wil geld besparen. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen met besparen? We vroegen het Jacco Sangers van Van Bruggen Adviesgroep.

Besparen: dat wil iedereen wel. Of je nu al in een eigen huis woont, een nieuw huis wil kopen of je huis verkoopt: er is altijd een goed moment om te beginnen met sparen. Een aantal handige bespaartips zijn daarbij natuurlijk altijd welkom. Jacco Sangers van Van Bruggen Adviesgroep vertelt je hoe je kunt besparen.

Bespaartips bij een nieuwe woning

Er zijn een heleboel verschillende manieren om te besparen als je een nieuwe woning koopt. Jacco deelt vier praktische tips, waarmee je direct aan de slag kunt!

•  Besparen op je rente

Begin met het besparen op je rente. Een financieel adviseur helpt je hierbij, dat levert je meestal veel op. Kies altijd voor een onafhankelijke adviseur die bij praktisch alle geldverstrekkers terecht kan. Die ene geldverstrekker met de laagste rente valt daar dus ook onder.”

• Onderhandeling over de aankoopprijs

Een aankoopmakelaar haalt de emotie uit de onderhandeling. Waar jij als koper denkt: ‘ja, dit huis is het en ik moet het hebben!’, denkt een aankoopmakelaar juist: ‘Leuk, maar mijn klant wil een reële prijs’. Natuurlijk kost een aankoopmakelaar geld. Probeer tóch te kijken naar wat hij of zij je oplevert. Kijk bovendien naar de prijsbepaling van de makelaar: rekent hij een percentage van de aankoopprijs, een vast bedrag of wordt er gewerkt met een prestatiebeloning?”

• Besparen op de notaris

“Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Hier kun je flink op besparen. Vraag bij je hypotheekadviseur of er een samenwerking is met een notaris én wat ze voor je doen. Door jezelf goed te informeren, voorkom je onverwachte kosten.”

• Zelf aan de slag

“Voel je je vertrouwd met een aantal zaken die bij het kopen van een huis komen kijken? Doe het dan vooral zélf. Je hoeft natuurlijk geen advies te vragen voor dingen die jij zelf al lang weet. Het geld dat je bespaart, kun je vast goed gebruiken.”

Heb je de smaak te pakken en wil je meer bespaartips? Vraag de gratis bespaargids aan!

Als je er al woont

Heb je een huis aangekocht of heb je al een huis waar je met alle plezier in woont? Ook dan hebben we bespaartips voor je:

• Energiezuinige maatregelen

“Heb je de mogelijkheid om energiezuinige maatregelen te nemen? Doe dat dan. Het is misschien nu een investering, maar levert je op de langere termijn heel veel op. Doe bijvoorbeeld een energiescan om te zien waarop je nog kunt besparen. Daarnaast bestaan er veel online initiatieven die je adviseren over manieren om je huis energiezuiniger te maken.”

• Aanpassen van je hypotheek

“Pak je hypotheekmap er eens bij en kijk naar de rente die je betaalt. Mogelijk levert oversluiten, rentemiddeling of overstappen voordeel op. Laat je hierin zeker adviseren. Zo’n advies kost natuurlijk geld, maar het levert je ook echt wat op. De hele essentie van oversluiten, rentemiddeling of overstappen is dat je geld bespaart; anders doe je het niet.”

Huis verkopen

Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan krijg je natuurlijk geld voor de woning. Ook in het proces naar de verkoop toe kun je besparen. Jacco Sangers geeft je drie bespaartips:

• Verkoopmakelaars vergelijken

“Vraag twee of drie makelaars naar hun prijs én wat hun diensten zijn.”

• Oriënteren op een nieuwe woning

“Je huis verkopen, betekent dat je ergens anders moet gaan wonen. Zorg ervoor dat je je van tevoren georiënteerd hebt. Of je nu gaat huren of kopen: weet wat je opties zijn. Kopen? Bekijk dan de tips bovenaan deze pagina.”

• Geef je huis een opfrisbeurt

“Jouw huis levert het meeste op als het in perfecte staat is. Daarom huren steeds meer mensen een stylist in voor het verkopen van hun woning, om het huis een opknapbeurt te geven. De woning is dan in zijn mooiste staat als er potentiële kopers komen kijken.”

 Overige bespaartips

Dus, je hebt op de grote dingen bespaard. Nu is het tijd om op de kleintjes te letten. Sangers heeft ook hiervoor een aantal tips.

• Pakketkorting bij je verzekeringen

“Het klinkt vrij voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je een pakket samenstelt. Als je de verzekeringen onderbrengt bij één advieskantoor of maatschappij, krijg je pakketkorting én houd je beter overzicht over de financiën.”

• Verzekeringen op de lange termijn

“Verzeker zaken waarvan je de kosten zelf niet kunt dragen. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar een wintersportdekking, Europadekking of werelddekking in een doorlopende reisverzekering. Dat lijken kleine bedragen, maar als je al die kleine bedragen bij elkaar optelt, kan dat onder de streep zomaar een paar honderd euro schelen.”

• Besparen op de kleintjes

“Het heeft niet zo heel veel met verhuizen te maken, maar je boodschappen vormen een groot aandeel van je maandelijkse uitgaven. Volg daarom de aanbiedingen, kijk goed wat je waar betaalt en doe je boodschappen slechts een keer per week.”

• Overstappen van energieleverancier

“Energie wordt steeds duurder, dat is een feit. Dus ieder jaar overstappen werkt het beste, je moet het echt hebben van de welkomstbonus.”

Wil je meer informatie of advies over hoe jij het beste kunt besparen? Vraag een vrijblijvend gesprek met een Van Bruggen-adviseur aan!