Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Waarom kies je voor een aankoopmakelaar?

"Een aankoopmakelaar? Een huis kopen kun je toch gewoon zelf?’" is een zin die je vast vaak hoort op verjaardagen. En ja, je kunt het natuurlijk ook zonder aankoopmakelaar, maar zeker in deze tijd kan een aankoopmakelaar echt het verschil maken tussen het wel of niet kopen van jouw droomhuis.

De huizenmarkt is compleet van slag. Huizen worden voor ver boven de verkoopprijs verkocht en als je een bezichtiging wilt doen, is de kans groot dat je de 20e in de rij bent op de tweede dag dat het huis te koop staat. Een aankoopmakelaar kan ervoor zorgen dat je hoger in die wachtrij komt en bovendien laat het de verkopers zien dat jij serieus bent over het kopen van een woning. Dennis Rikken, zelf aan- en verkoopmakelaar bij Van Bruggen Adviesgroep, vertelt ons de voor- én de nadelen.

Kosten

Aankoopmakelaars werken op verschillende manieren. Sommigen vragen een vast percentage van de aankoopprijs, anderen vragen een vast bedrag en er zijn ook makelaars die werken op ‘prestatiebeloning’. In dit laatste geval betaal je hen een opstartbedrag en verder betaal je naarmate zij meer van de prijs afkrijgen. In dat geval is de makelaar er dus altijd bij gebaat jou de laagst mogelijke aankoopprijs te leveren. In deze overspannen huizenmarkt wordt deze laatste werkwijze nauwelijks toegepast, omdat er bijna niet onder de vraagprijs wordt aangekocht.

Droomhuis

Een aankoopmakelaar helpt je met het aankopen van de woning, zoveel is duidelijk. Maar wat houdt dat dan precies in? “Meer dan je denkt”, zegt Rikken. “Het begint met een oriëntatiegesprek: wat voor woning zoek je? Daarin worden ook toekomstwensen, zoals bijvoorbeeld kinderen, meegenomen. Vervolgens doet de makelaar onderzoek naar huizen die bij je kunnen passen. Hij of zij maakt afspraken voor bezichtigingen en na breed oriënteren, kom je uiteindelijk hopelijk terecht bij het huis dat je zou willen.”

Droomhuis gevonden? Dan is het tijd voor de grote makelaarsvraagstukken, zoals onder andere de staat van de woning, bestemmingsplannen, verontreiniging of funderingsproblematiek. Bij een appartement wordt ook gekeken naar de stukken van Vereniging van Eigenaren. “Een koper handelt vaak vanuit emotie, ik ben er om te kijken naar de praktische kant. De afronding van de koop wordt geregeld door een notaris die de kopende partij kiest, maar ook daarvoor controleert de makelaar de concept koopakte op de kleine lettertjes. Je wil niet voor verrassingen komen te staan bij het kopen van een huis.”

Nieuwsgierig of een makelaar (aankoopmakelaar en/of verkoopmakelaar) ook voor jou van toegevoegde waarde kan zijn? Maak een afspraak met een makelaar bij jou in de buurt.

Maak direct een afspraak

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eigen Huis & Tuin.