7 tips voor een ingrijpende verbouwing

Is er gezinsuitbreiding op komst of heb je zelf wat extra ruimte nodig en is een ingrijpende verbouwing daarop het antwoord? Dakkapel, grotere badkamer of complete aanbouw? Wat veel mensen niet weten is dat je met een goede voorbereiding enorm veel geld kunt besparen. Dus hoppa, zoek en vind jouw geschikte aannemer op bouwnu.nl en kom beslagen ten ijs met deze tips.

1. Plan plan plan

Zet alle wensen van de verbouwing op een rij, geef een zo volledig mogelijke omschrijving van het resultaat en vergeet ook niet toe te lichten waarom je de aanpassingen wil. Op deze manier geef je de aannemer ruimte mee te denken in jouw plannen.

2. Set the mood

Start met een moodboard. Op Pinterest zijn veel sfeerimpressies te vinden. Pin alles wat je mooi vindt. Zo krijg je zelf ook een goed beeld van hoe het eindresultaat wordt. Gaat het om een rigoureuze verbouwing zoals een indelingswijziging, dan kun je zelf een schets maken van het gewenste eindresultaat. Heb je een compleet beeld van hoe het eindresultaat wordt en wil je niet dat de aannemer zelf dingen invult, schrijf dan het merk van de toe te passen materialen voor hem op met eventuele kleurcodes.

3. Quanto costa?

Zoek van te voren uit hoeveel je aan je verbouwing wilt uitgeven, of je geld moet lenen of een hypotheek ervoor afsluit. Reken 10% erbij voor onvoorziene tegenvallers en je hebt je budget. Heb je het geld niet op de plank liggen en moet je een financiering aanvragen, maak dan tijdig een afspraak met een financieel expert. Worden delen van je huis verduurzaamd? Hier zijn speciale financieringen voor. Een expert kan je hier verder over informeren of doe zelf een subsidiecheck bij het Bouwloket of via jouw eigen gemeente. Houd ook rekening met de eventuele huur van een container voor het sloopafval, het huren van een kraan, de bouwleges aan de gemeente bij het aanvragen van een vergunning en parkeerkosten van de aannemer. En ook belangrijk: kan je de gehele verbouwing in de woning blijven wonen of moet je bijvoorbeeld een aantal nachten in een hotel verblijven?

4. Vergunningen

Nu is het tijd om te kijken of er nog acties richting de overheid benodigd zijn. Je kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen. In het scherm komt een lijst met werkzaamheden en je vinkt hier aan welke jij uit gaat voeren. Je krijgt direct een melding of je voor jouw verbouwing een vergunning moet aanvragen, dat je een meldingsplicht hebt of dat er geen actie nodig is.

5. Offerte-tijd

Je bent er nu klaar voor met de aannemers om tafel te gaan. Denk na over wat jij belangrijke eigenschappen vindt die je aannemer moet bezitten. Maak een shortlist van drie aannemers die aan jouw wensen voldoen en nodig ze uit op de koffie. Samen met de aannemer bespreek je jouw plan, moodboard, tekeningen en budget. Vergelijk vervolgens de offertes onderling. Let op eventuele stelposten. De aannemer die op het eerste gezicht het goedkoopst lijkt, kan aan het einde van de rit toch duurder uitpakken.

6. Seal the deal

Als je je keuze hebt gemaakt is het enorm belangrijk dat de aannemer alle gemaakte afspraken in het contract zet. Als je akkoord gaat met de offerte, ga je ook akkoord met de algemene voorwaarden. Belangrijk zijn bijvoorbeeld geschillenregelingen en of de aannemer werkt met onderaannemers. Maak betalingsafspraken; betaal bijvoorbeeld niet teveel vooruit en zorg dat tussentijdse betalingen op papier zijn vastgelegd.

7. Neem de tijd

Maak de planning voor de aannemer niet te krap. Overleg goed of dat wat jij voor ogen hebt haalbaar is. Een verbouwing duurt sowieso langer dan je zou willen, maar uiteindelijk loopt de planning ook meestal uit. En heb je al over de periode van het jaar nagedacht? Wanneer een deel van het huis opengebroken wordt, is bijvoorbeeld de herfst niet de meest handige periode in verband met regen en kou.

Deze tips worden je aangeboden door bouwnu.nl, dé vergelijkingswebsite in de woningbouw.