Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

7 tips voor een ingrijpende verbouwing

Overweeg je om je huis te verbouwen en kan je wel wat verbouwingstips gebruiken? Wil je klussen omdat er gezinsuitbreiding op komst is, wil je extra ruimte, of is je huis toe aan een grondige opknapbeurt? Een goede voorbereiding van je verbouwplannen helpt je bij het besparen van heel veel geld. Of je nu een dakkapel wilt zetten, voor een nieuwe badkamer gaat of een complete aanbouw gaat realiseren: presenteer je plannen bij een goede aannemer (die je vindt via bouwnu.nl). En vergeet niet deze tips mee te nemen als jij aan de vooravond van een flinke verbouwing staat.

1. Maak een goede planning voor de verbouwing

Zet alle wensen van de verbouwing op een rij, geef een zo volledig mogelijke omschrijving van het resultaat en vergeet ook niet toe te lichten waarom je deze aanpassingen wilt doorvoeren in jouw woning. Op deze manier geef je de aannemer ruimte om mee te denken in jouw plannen.

2. Visualiseer je verbouwingswensen

Start met een moodboard. Op Pinterest vind je veel sfeerimpressies. Pin alles wat je mooi vindt. Zo krijg je zelf ook een goed beeld van hoe het eindresultaat wordt. Wil je rigoureus verbouwen en bijvoorbeeld ook de indeling van je woning wijzigen? Maak dan zelf een schets van het gewenste eindresultaat. Heb je écht een compleet beeld van hoe het eindresultaat moet worden en wil je niet dat de aannemer zelf dingen invult? Schrijf dan het merk van de toe te passen materialen voor hem op, eventueel zelfs met kleurcodes erbij. Hij kan meteen aan de slag.

3. Maak een verbouwingsbegroting

Zoek van te voren uit hoeveel je aan je verbouwing wilt uitgeven, of je geld moet lenen of een hypotheek ervoor afsluit. Reken er 10% bij voor onvoorziene tegenvallers en je hebt een veilig budget. Heb je het geld niet op de plank liggen en moet je een financiering aanvragen? Maak dan tijdig een afspraak met een financieel expert. Ga je je huis duurzamer maken? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een speciale, aantrekkelijke financiering hiervoor. Doe zelf een subsidiecheck bij het Bouwloket of via jouw eigen gemeente, of laat je adviseren door een expert.

Houd bij het maken van je begroting ook rekening met de eventuele huur van een container voor het sloopafval, het huren van een kraan, de bouwleges aan de gemeente bij het aanvragen van een vergunning en parkeerkosten van de aannemer. En ook belangrijk: kan je de gehele verbouwing in de woning blijven wonen of moet je bijvoorbeeld een aantal nachten in een hotel verblijven?

4. Vergunningen aanvragen

Een belangrijke tip voor de verbouwing die je niet over het hoofd mag zien: kan je jouw project gewoon uitvoeren of moet je een vergunning aanvragen voor jouw verbouwing? Je kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen. In het scherm komt een lijst met werkzaamheden te staan. Vink aan welke jij gaat uitvoeren. Je ziet meteen wat jou te doen staat. Een vergunning aanvragen, je verbouwingsplannen melden of gewoon lekker aan de slag gaan.

5. Offertes en aanbieders vergelijken

Je bent er nu klaar voor met de aannemers om tafel te gaan. Denk na over wat jij belangrijke eigenschappen vindt die je aannemer moet bezitten. Maak een shortlist van drie aannemers die aan jouw wensen voldoen en nodig ze uit op de koffie. Samen met de aannemer bespreek je jouw plan, moodboard, tekeningen en budget. Vergelijk vervolgens de offertes onderling. Let op eventuele stelposten. De aannemer die op het eerste gezicht het goedkoopst lijkt, kan aan het einde van de rit toch duurder uitpakken. Heb je vrienden of familie die net verbouwd hebben? Vraag hen naar ervaringen, ook zo kun je de perfecte aannemer voor jouw verbouwing vinden.

6. Opdracht voor de verbouwing geven

Als je je keuze hebt gemaakt is het enorm belangrijk dat de aannemer alle gemaakte afspraken in het contract zet. Als je akkoord gaat met de offerte, ga je ook akkoord met de algemene voorwaarden. Belangrijk zijn bijvoorbeeld geschillenregelingen en of de aannemer werkt met onderaannemers. Maak ook betalingsafspraken. Betaal bijvoorbeeld niet teveel vooruit en zorg dat tussentijdse betalingen op papier zijn vastgelegd. Zo zijn ieders verwachtingen duidelijk en heb je iets om op terug te vallen.

7. Kies de beste periode

Maak de planning voor de aannemer niet te krap. Overleg goed of dat wat jij voor ogen hebt haalbaar is. Een verbouwing duurt sowieso langer dan je zou willen, maar uiteindelijk loopt de planning ook meestal uit. En heb je al over de periode van het jaar nagedacht? Wanneer een deel van het huis opengebroken wordt, is bijvoorbeeld de herfst niet de meest handige periode in verband met regen en kou.

Deze tips worden je aangeboden door bouwnu.nl, dé vergelijkingswebsite in de woningbouw.