Sparen en besparen…en dan?

Desiree, financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep Dordrecht geeft ons een kijkje bij haar op het advieskantoor.

desiree-de-bondt

Desiree vertelt: “Het mooie aan mijn werk is het feit dat ik mensen kan verrassen en hoe leuk is het om iets dat onmogelijk lijkt, toch mogelijk te kunnen maken?

U kent ze vast ook; mensen die altijd hard hebben gewerkt en nu genieten van hun AOW en een bescheiden pensioen. Ze hebben altijd zuinig geleefd, want ze wisten immers dat tegen de tijd dat ze met pensioen zouden gaan, dat hun inkomen een stuk lager zou zijn. Ze hebben gespaard en bespaard en de hypotheek (bijna) afgelost. Ze ‘wonen in hun geld’, maar kunnen er niets mee. “Fijn voor de kinderen”, zeggen ze dan vaak en vervolgens slaan ze maar een jaartje vakantie over en o ja, die auto komt nog wel een jaartje door de APK.

Deze mensen zou ik graag aan tafel hebben. Laatst nog: Een leuk stel, hij 68, zij 70. Woning vrij van hypotheek, een forse overwaarde dus. En een duur krediet voor de aanschaf van een stacaravan. Het krediet moet versneld afgelost worden, in verband met de leeftijd. Ze betaalden € 276 per maand. Ze vroegen mij of dit goedkoper kon. Tijdens het gesprek kwam naar voren dat ze graag iets zouden willen doen voor hun kleinzoon en ook willen ze de eigen kinderen zo nu en dan iets toe schuiven, maar dat was moeilijk met het inkomen dat ze hebben. Omdat er toch kosten gemaakt moesten worden, heb ik hen uitgelegd dat het ook mogelijk is om meer te lenen en als het ware een deel van hun woning ‘op te eten’. Ze gingen naar huis met een hypotheek van € 76.000, een maandlast van € 153 en een mooie buffer voor op de spaarrekening!

Afhankelijk van ieders specifieke situatie kan de uitkomst iets afwijken, maar er is steeds meer mogelijk voor deze groep mensen. De man uit het bovenstaande verhaal had al bij verschillende partijen geïnformeerd en telkens werd hem verteld dat er niets mogelijk was in verband met zijn leeftijd en een box III lening. Dat was óndenkbaar. Gelukkig werd hij doorverwezen naar ons kantoor en kan hij genieten van zijn nieuwe stacaravan aan zee in het zonnetje. Zijn zuinigheid van alle voorgaande jaren werd dus op een mooie manier beloond.