Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een schadeverzekering?

Een schadeverzekering is bedoeld om jou als verzekerde schadeloos te stellen als er een bepaald risico plaatsvindt. Je ontvangt in dat geval een uitkering van de verzekeraar om de schade mee af te dekken. Hiermee verzeker je jezelf tegen de financiële gevolgen van schade.

Breng jij bijvoorbeeld per ongeluk schade toe met jouw auto aan een andere geparkeerde auto? Dan dekt je autoverzekering onder bepaalde voorwaarden de schade. Daarmee bespaar je jezelf forse kosten.

Ook als er iets gebeurt buiten jouw toedoen om, dekken schadeverzekeringen soms de schade. Althans, dat hangt af van de voorwaarden die je hebt afgesproken. Wordt er bijvoorbeeld een televisie uit je woning gestolen? Dan valt dat mogelijk onder je inboedelverzekering en krijg je vanuit die verzekering een bedrag uitgekeerd.

Quote: Naast schadeverzekeringen bestaan er ook levensverzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Die dekken niet bij schade, maar als zich een bepaalde situatie in je leven voordoet.

Hoe werkt een schadeverzekering?

Je sluit een schadeverzekering af bij een verzekeraar of via een verzekeringsadviseur. Wij raden aan om altijd verzekeringsadvies in te schakelen. Een verzekeringsadviseur kan je namelijk helpen om flink te besparen op premie én om een verzekering met een gunstige en vooral passende dekking af te sluiten. Keuzes die je maakt voor je verzekeringsdekking kunnen namelijk grote gevolgen hebben.

Bij het afsluiten maak je met de verzekeraar afspraken over de dekking en voorwaarden. Je spreekt bijvoorbeeld af wat de verzekerde som is. Tot dat bedrag wordt de schade vergoed. De premie die je betaalt, is afhankelijk van wat je verzekert en voor welk bedrag.

Op het moment dat er schade is, stap je naar je verzekeraar om een beroep te doen op de schadeverzekering. Heb je de verzekering via een verzekeringsadviseur aangevraagd? Dan kan de verzekeringsadviseur de schade-afhandeling voor je doen en het contact met de verzekeraar onderhouden. De verzekeraar bepaalt hierbij wat de schade is en wat zij dus kunnen dekken.

Marleen OverduinQuote: Houd er rekening mee dat bepaalde situaties zijn uitgesloten van dekking. Zo krijg je niet altijd een bedrag uitgekeerd als de schade is ontstaan door terrorisme of een natuurramp.

Schakel verzekeringsadvies in

Overweeg jij om bepaalde schadeverzekeringen af te sluiten? Doe dat dan via een verzekeringsadviseur. Onze onafhankelijke verzekeringsadviseurs denken mee welke verzekeringen jij nodig hebt en welke dekking bij je past. Ook kan een verzekeringsadviseur de schade-afhandeling voor je uit handen nemen. Als er dan sprake is van schade, hoef je daar niet zelf achteraan te gaan.

Een verzekeringsadviseur kan je zowel adviseren over nieuwe verzekeringen als over je bestaande verzekeringspakket.

Benieuwd waar jij goed aan doet qua schadeverzekeringen? Plan een gratis verzekeringscheck-up met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Die helpt je graag verder.

Maak een eerste gratis afspraak

Welke soorten schadeverzekeringen zijn er?

Er bestaan allerlei soorten schadeverzekeringen. Je zult ze niet allemaal nodig hebben en kunt hierin ook zelf keuzes maken. Toch lichten we voor de volledigheid alle typen schadeverzekeringen toe per categorie.

Schadeverzekeringen voor je woning

  • Opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade af aan je woning. Het gaat daarbij om alles wat muurvast zit aan je huis. Dat zijn bijvoorbeeld vastgelijmde vloeren, de kozijnen, een ingebouwde keuken en de buitenmuren.
  • Inboedelverzekering. Deze verzekering heeft juist betrekking op alles wat los in je woning staat. Denk aan meubels, een losstaande koelkast, apparatuur of gordijnen.
  • Woonverzekering. Een woonverzekering is een combinatie van verschillende verzekeringen die handig zijn als woningeigenaar: een opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Door deze als pakket af te nemen, bespaar je premie. Ook scheelt het papier- en regelwerk als je dit alles in één pakket onderbrengt.

Schadeverzekeringen voor voertuigen

  • Autoverzekering. Als je een eigen auto hebt, ben je verplicht om deze verzekering te nemen. Hiermee dek je schade af die jij met je auto toebrengt aan andere personen of aan spullen van anderen. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking, waarbij bijvoorbeeld ook schade aan jouw eigen auto gedekt is.
  • Motorverzekering. Deze verzekering sluit je af als motorrijder. Het is wettelijk verplicht om minimaal een WA-motorverzekering te hebben als je op een eigen motor rijdt. Ook hierbij kun je zelf keuzes maken over de dekking. Wil je bijvoorbeeld alleen verzekerd zijn tegen schade aan anderen door jouw toedoen? Of wil je ook een bedrag ontvangen als jouw eigen motor beschadigd is?
  • Fietsverzekering. Als je een gloednieuwe of een prijzige tweedehands fiets aanschaft, is het soms zinvol om die te verzekeren. Daarmee worden zaken als diefstal van of schade aan je fiets afgedekt.
  • Elektrische-fietsverzekering. Een elektrische fiets is een prijzige investering. Daarom is het soms verstandig om hiervoor een verzekering af te sluiten. Als je elektrische fiets dan gestolen wordt of als er schade aan ontstaat, dan draai je niet volledig zelf op voor alle kosten.
  • Bromfietsverzekering. Hiermee verzeker je – je raadt het al – je bromfiets bij schade of diefstal. Ook voor een bromfietsverzekering kies je zelf tussen wettelijke aansprakelijkheid (WA), beperkt casco en volledig casco.
  • Scooterverzekering. Als je met je scooter een ongeluk of schade bij anderen veroorzaakt, wil je daar niet zelf voor hoeven op te draaien. Met een scooterverzekering verzeker je jezelf hiertegen. Een WA-scooterverzekering is verplicht voor elke scooterrijder. Je kunt daarnaast een uitgebreidere dekking (beperkt casco of casco) nemen.
  • Oldtimerverzekering. Voor een Oldtimer sluit je geen gewone autoverzekering af. Je neemt voor je klassieke auto of motor een Oldtimerverzekering. Die keert een bedrag uit als jij schade toebrengt aan andere voertuigen of – wanneer je voor een uitgebreidere dekking kiest – als er schade ontstaat aan je eigen Oldtimer.
  • Bestelautoverzekering. Heb je voor je bedrijf of privé een bestelauto? Dan is een bestelautoverzekering verplicht. Ook hierbij maak je zelf diverse keuzes over de dekking.
  • Bootverzekering. Met een standaard bootverzekering ben je verzekerd tegen schade die je met jouw boot toebrengt aan anderen. Daarnaast kun je voor extra dekking kiezen als er onder andere schade aan jouw boot ontstaat. Er is een bootverzekering mogelijk voor onder meer motorboten, zeilboten, speedboten of sloepen. Een bootverzekering is niet verplicht als je een eigen boot hebt. Wel kan zo’n verzekering heel handig zijn om grote financiële risico’s te voorkomen.

Bij diverse voertuigverzekeringen, zoals een autoverzekering of scooterverzekering, kun je ook voor aanvullende dekkingen kiezen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een speciale dekking als in- of opzittenden door een ongeval schade ervaren. Als er dan iets gebeurt met inzittenden in de auto of mensen die meerijden op je scooter of brommer, dan dekt de verzekering kosten hiervoor.

Schadeverzekeringen voor vrije tijd

  • Reisverzekering. Met een reisverzekering verzeker je jezelf en/of spullen die je meeneemt tijdens een vakantie. Ook weekendjes weg vallen daaronder. Vanuit deze verzekering worden bijvoorbeeld (afhankelijk van je dekking en voorwaarden) de kosten gedekt als jij in het buitenland in het ziekenhuis ligt of als je camera gestolen wordt. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering. Die eerste is meestal voordeliger als je vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat.
  • Annuleringsverzekering. Als je vakantie niet door kan door een ernstige gebeurtenis (denk aan een overlijden of ziekte), dan krijg je vanuit de annuleringsverzekering (een deel van) je reiskosten terug. Ook hierbij kun je kiezen tussen een doorlopende annuleringsverzekering en een kortlopende annuleringsverzekering. De doorlopende variant is meestal voordeliger als je vaker dan één keer per jaar op reis gaat.
  • Camperverzekering. Het is in Nederland verplicht om als campereigenaar minimaal een WA-camperverzekering af te sluiten. Daarmee wordt schade gedekt als je met jouw camper schade aan (spullen van) anderen toebrengt. Ook andere dekkingen zijn mogelijk, zoals een dekking voor als er schade aan je eigen camper ontstaat.
  • Caravanverzekering. Hiermee dek je schade aan je caravan af of mogelijke diefstal van de caravan. Schade die ontstaat bij anderen door jouw caravan valt meestal onder je aansprakelijkheidsverzekering of autoverzekering.

Schadeverzekeringen voor recht en aansprakelijkheid

  • Rechtsbijstandsverzekering. Vanuit deze verzekering heb je recht op juridische bijstand (bijvoorbeeld van een jurist of advocaat) als je in een conflict verwikkeld raakt met o.a. een werkgever, buren, vorige woningeigenaren of een (web)winkel. Bij grote conflicten kunnen de kosten voor een juridisch specialist aardig oplopen. Dankzij een rechtsbijstandsverzekering krijg je in zo’n situatie kosteloos juridische hulp.
  • Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt schade die jij of anderen binnen je huishouden (inclusief huisdieren) toebrengen aan anderen of aan spullen van anderen. Daarbij gaat het om materiële schade (zoals wanneer je kind een voetbal door het raam van de buren trapt) of om immateriële schade (zoals wanneer je per ongeluk iemand lichamelijke schade toebrengt). Zulke schade kan tot forse claims leiden. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je die schade tot hoge bedragen af.

Overige verzekeringen

Daarnaast zien we dat huishoudens steeds vaker een gezinsongevallenverzekering afsluiten. Vanuit deze verzekering ontvang je eenmalig een bedrag als jij of een ander gezinslid blijvend invalide raakt door een ongeval of hierdoor zelfs overlijdt. Daarmee kun je de hoge kosten die dat met zich meebrengt afdekken. Denk aan het aanpassen van de woning voor dit gezinslid of het opvangen van inkomensterugval als iemand voorgoed niet meer of minder kan werken.

Verzekeringen afsluiten? Schakel een adviseur in

Vraag je je af welke schadeverzekeringen jij nodig hebt? Of wil je waar mogelijk besparen op je lopende verzekeringen? Vraag dan een gratis eerste gesprek aan met een van onze verzekeringsadviseur en ontdek hoe zij jou kunnen helpen. Dan weet je al snel waar jij goed aan doet.

Gratis oriëntatie gesprek verzekeringen?

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak