Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een kortlopende annuleringsverzekering?

Er kan altijd iets gebeuren waardoor je een geplande reis helaas moet afzeggen of vroegtijdig moet terugkeren naar huis. In dat geval heb je soms een flinke smak geld voor niets betaald. Een annuleringsverzekering is bedoeld om de volledige reissom of een deel ervan te vergoeden als jij met een geldige reden je reis annuleert of afbreekt. Daarbij moet er wel sprake zijn van onvoorziene omstandigheden, waar je bij het boeken van de reis nog geen weet van had.

Een kortlopende annuleringsverzekering is een specifieke annuleringsverzekering die je voor één reis afsluit. Met een doorlopende annuleringsverzekering ben je standaard voor elke reis die je maakt (inclusief weekendjes weg) verzekerd bij annuleren met een geldige reden. Een kortlopende annuleringsverzekering eindigt na afloop van je reis.

Tip: Vaak kun je een kortlopende annuleringsverzekering direct afsluiten bij het boeken van je reis. Uiteraard kun je ook altijd zelf los een verzekering afsluiten voor je reis. Check wel altijd zelf of een doorlopende annuleringsverzekering misschien niet een voordeligere optie is.

Wanneer is een kortlopende annuleringsverzekering interessant?

Een annuleringsverzekering is hoe dan ook nuttig om af te sluiten als je een reis boekt. Het zou zonde zijn als je naar de reissom (de kosten voor je verblijf, tickets, etc.) kunt fluiten wanneer je om een vervelende reden de reis moet afzeggen. Een kortlopende annuleringsverzekering is specifiek handig als je niet vaak op vakantie gaat, maar één specifieke reis wel wilt verzekeren.

Ga je meer dan één keer per jaar op vakantie? Of boek je een wat duurdere reis? Dan is het vaak voordeliger om voor een doorlopende annuleringsverzekering te kiezen. Dat komt ook omdat de premie voor een kortlopende annuleringsverzekering altijd een percentage van de reissom is. Dus hoe duurder jouw reis is, hoe duurder de verzekering zal zijn. Verdiep je dus goed in de verschillende mogelijkheden en premies voordat je een kortlopende annuleringsverzekering afsluit.

Goed om te weten: Het voordeel aan een kortlopende annuleringsverzekering is dat je per reis kunt bekijken of je wel of niet een annuleringsverzekering neemt. Je stemt deze dan volledig op die ene reis af.

Wat is verzekerd met een kortlopende annuleringsverzekering?

In de voorwaarden van jouw kortlopende annuleringsverzekering lees je precies wat wel en niet onder de dekking valt. Dit kan per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars werken met een basisdekking en een uitgebreidere dekking. De keuze die je daarin maakt, is bepalend voor wat je precies gedekt krijgt.

Meestal (maar niet altijd) valt onder de dekking van een kortlopende annuleringsverzekering in elk geval het volgende:

 • annuleren doordat een eerste- of tweedegraads familie plotseling ernstig ziek blijkt;
 • annuleren omdat jij zelf ernstig ziek blijkt (zonder dat je dat wist op het moment van boeken);
 • annuleren omdat een familielid in de eerste of tweede graad overlijdt (bijvoorbeeld een ouder, broer, zus of opa of oma);
 • annuleren omdat je onverwacht bent ontslagen (terwijl je een vast contract had);
 • annuleren omdat je eerst werkloos was maar nu een baan hebt waardoor je niet meer op vakantie kunt;
 • een gezamenlijke reis van jou en je ex-partner annuleren omdat jullie de relatie hebben verbroken (meestal valt dit alleen onder de dekking als jullie getrouwd waren of een samenlevingscontract hadden);
 • als je complicaties hebt van een zwangerschap (maar bij het boeken nog niet wist dat je zwanger was);
 • als er een negatief reisadvies geldt, terwijl dat nog niet bekend was voordat je de reis boekte;
 • als je een noodzakelijke medische behandeling ondergaat in de periode waarin je reis zou gaan.

Twijfel je waar jij goed aan doet: een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? En bij welke verzekeraar je het beste terecht kunt? Onze verzekeringsadviseurs vergelijken graag het volledige verzekeringsaanbod voor je en wijzen je op een passend verzekeringsproduct voor jou.

Vraag verzekeringsadvies aan

Wat is niet verzekerd?

Je krijgt bij elke annuleringsverzekering alleen dekking als je met een geldige reden je vakantie annuleert of afbreekt. In de voorwaarden lees je terug wat voor jouw verzekeraar onder ‘geldige reden’ valt.

Meestal krijg je géén vergoeding bij annuleren in de volgende situaties:

 • als je al bij het afsluiten van de verzekering kon verwachten dat je om deze reden zou moeten annuleren;
 • als het een zakelijke reis is;
 • als een vriend of een familielid buiten de eerste en tweede graad overlijdt (sommige verzekeraars geven wél een vergoeding bij een overlijden in de derde graad);
 • als je annuleert vanwege een epidemie, natuurramp of aanslag (soms kun je een beroep doen op het Calamiteitenfonds om toch een deel van de schade vergoed te krijgen);
 • als de reis niet door kan gaan vanwege een faillissement van de reisorganisatie.

Wanneer moet ik de verzekering afsluiten?

Een kortlopende reisverzekering moet je altijd vlak na het boeken van de reis afsluiten. De meeste verzekeraars hanteren een deadline van 7 dagen na het boeken. Soms heb je iets meer tijd en kun je nog tot 14 dagen na het boeken de verzekering afsluiten.

Eventueel kun je tegelijkertijd een kortlopende reisverzekering afsluiten. Vaak raden we een reisverzekering wel aan klanten aan. Deze verzekering keert uit als jou op vakantie iets overkomt. Stel: jij hebt medische hulp nodig in het buitenland of krijgt een ongeluk. De hoge kosten die dit met zich meebrengt, zijn vanuit de reisverzekering gedekt. Soms is een doorlopende reisverzekering handiger dan een kortlopende reisverzekering. Met een doorlopende reisverzekering ben je verzekerd bij alle reizen die je maakt.

Wat kost een kortlopende annuleringsverzekering?

Meestal betaal je voor een kortlopende annuleringsverzekering een percentage van de reissom. Vaak zo’n 5-7% van de reissom. Je betaalt dit bedrag vaak in één keer.

Houd er rekening mee dat altijd een maximale vergoeding geldt vanuit de verzekeraar. Wat de maximaal verzekerde reissom is, verschilt per verzekeraar. Dit kun je terugvinden in de voorwaarden.

Persoonlijk verzekeringsadvies?

Goed verzekerd zijn is belangrijk. Ook op reis. Maar welke verzekeringen heb jij nu wel en niet nodig? En waar sluit je die voordelig af? Laat onze financieel adviseurs je persoonlijk advies geven. Vraag een gratis eerste gesprek aan voor verzekeringsadvies op maat.

Vraag gratis eerste gesprek aan

Veelgestelde vragen kortlopende annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is zeker nuttig als je op reis gaat. Er kunnen helaas altijd dingen gebeuren waardoor je de reis moet annuleren. Zeker als je een wat duurdere reis boekt of vaker op reis gaat, is het slim om tegen een laag bedrag aan premie jezelf te verzekeren voor zulke situaties. Je hoeft dan niet alsnog de volledige reissom te betalen als er iets gebeurt, maar krijgt deze deels of volledig terug van de verzekeraar.

Sluit deze verzekering altijd zo snel mogelijk af nadat je je reis boekt. Bij de meeste verzekeraars geldt 7 dagen na het boeken als deadline. Soms kun je de verzekering tot 14 dagen na het boeken afsluiten.

Een annuleringsverzekering geldt altijd voor iedereen die op de polis staat. Soms ben jij dat alleen, soms zijn dat ook gezinsleden die meegaan op reis. Check dit altijd van tevoren. Het is voordeliger om iedereen op één polis te zetten dan om meerdere losse annuleringsverzekeringen te nemen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak