Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een scooterverzekering?

Een scooterverzekering is bedoeld om jouzelf en andere weggebruikers financieel te beschermen tegen schade die jij met je scooter per ongeluk toebrengt aan anderen. Stel: jij veroorzaakt een ongeluk of beschadigt bij het inparkeren per ongeluk een ander voertuig, dan is dat een flinke kostenpost. Dankzij een scooterverzekering draai je, uiteraard onder bepaalde voorwaarden, niet zelf op voor die kosten. De verzekeraar vergoedt dit voor je.

Het type verzekering dat we hierboven beschrijven, is de standaard WA-scooterverzekering. Deze keert dus alleen geld uit als je schade veroorzaakt bij anderen. Gebeurt er iets met je eigen scooter? Dan ben je daar vanuit de WA-verzekering niet voor verzekerd. Vind je het prettig om ook je eigen scooter te verzekeren? Dan kun je kiezen tussen twee aanvullende dekkingen:

 1. WA + beperkt casco. Dit is een standaard WA-verzekering met als aanvulling dat je ook verzekerd bent voor diefstal van je scooter én voor schade die ontstaat door onder meer een brand of storm. Andere soorten schade (bijvoorbeeld door vandalisme of een valpartij) vallen niet onder deze dekking.
 2. Allrisk scooterverzekering. Dit is de meest uitgebreide dekking. Hieronder valt een WA-verzekering plus een verzekering tegen diefstal en tegen veel vormen van schade (zoals schade door vandalisme, een aanrijding, storm, brand of poging tot diefstal).

Je bepaalt zelf welke dekking je neemt. Bij gloednieuwe scooters die prijzig zijn, kiezen mensen vaker voor een allrisk scooterverzekering. Heb je een goedkopere tweedehands scooter die niet heel veel waard is? Dan is alleen een WA-verzekering of een WA-verzekering met beperkt casco wellicht voldoende.

Oscar NoorlagLet op: een scooterverzekering keert alleen uit bij diefstal als je je scooter op slot hebt gezet met een door hen erkend slot. Check in de voorwaarden wat de regels hiervoor zijn voordat je een verkeerd slot koopt.

Is een scooterverzekering verplicht?

Ja, een scooterverzekering is verplicht. Je mag in Nederland alleen de openbare weg op met je scooter als je minimaal een WA-verzekering voor je scooter hebt afgesloten. Hiervoor geldt dus hetzelfde als voor een autoverzekering.

De overheid heeft hiervoor gekozen omdat schade die je in het verkeer aan anderen toebrengt enorm hoog kan zijn. Stel: iemand anders heeft door een aanrijding met jou medische hulp nodig of de auto van diegene is zwaar beschadigd, dan zijn de kosten fors. Als je onverzekerd de weg op gaat met een gemotoriseerd voertuig, loop je dus het risico dat je voor een grote kostenpost komt te staan. Dankzij een verplichte WA-verzekering weten zowel jij als het slachtoffer zeker dat je zo’n  schadevergoeding kunt betalen.

De scooterverzekering is verplicht voor deze voertuigen:

 • scooters met een blauw of geel kenteken;
 • (snor)brommers met een blauw of geel kenteken;
 • snorfietsen met een blauw of geel kenteken;
 • scootmobielen met een geel of blauw kenteken;
 • speed-pedelecs of high speed-e-bikes (dus e-bikes die harder dan 25 km per uur kunnen).

Twijfel je welke scooterverzekering bij jou past? Onze verzekeringsadviseurs denken hierin graag met jou mee. Vraag een gratis eerste gesprek voor verzekeringsadvies aan.

Vraag verzekeringsadvies aan

Extra dekkingen bij een scooterverzekering

Je kunt bij een scooterverzekering ook kiezen voor een aantal extra dekkingen. Zo is het mogelijk om een ongevallenverzekering te nemen. Als je dan gedeeltelijk of blijvend invalide raakt door een scooterongeluk, dan kun je daar een bedrag van de verzekeraar voor krijgen. Ook een opzittendendekking is mogelijk. Deze dekking vergoedt schade aan de persoon die achterop de scooter zit en die is ontstaan terwijl jij de scooter bestuurde.

Verder kan het verstandig zijn om een rechtsbijstandsverzekering te nemen. Is er dan sprake van een ongeluk met je scooter? Dan krijg je vanuit de rechtsbijstandsverzekering kosteloos juridische hulp bij de gesprekken over de schade en de afhandeling daarvan.

Wat kost een scooterverzekering?

De kosten voor een scooterverzekering bestaan uit maandelijkse premie. Wat een scooterverzekering precies kost voor jou, hangt van meerdere factoren af. Zo kijkt de verzekeraar naar de volgende zaken:

 • Wat voor scooter heb je? De premie is afhankelijk van de waarde van je scooter en het type scooter dat je hebt. Je kunt je vast voorstellen dat de premie hoger is als je op een gloednieuwe scooter rijdt dan wanneer je een tweedehands scooter hebt die niet zoveel meer waard is.
 • Wat zijn je schadevrije jaren? De verzekeraar neemt een groter risico om jou te verzekeren als ze geen idee hebben of jij weleens schade veroorzaakt. Daarom betaal je altijd meer premie als je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Zodra je een jaar schadevrij hebt gereden, ga je no-claimkorting opbouwen en daalt je premie.
 • Waar woon je? Het risico op bijvoorbeeld diefstal of vandalisme is groter als jij midden in de stad woont dan als je in een regio woont waar zulke dingen minder snel gebeuren. Daarom telt je woonplaats ook mee voor je premie.

Daarnaast telt natuurlijk mee welke keuzes jij maakt qua dekking en voorwaarden. Voor een allriskverzekering betaal je over het algemeen wat meer dan voor enkel een WA-verzekering. Kies je voor een verzekering die je de dagwaarde (= wat je scooter op dat moment opbrengt) uitkeert, dan betaal je vaak meer dan als jouw verzekering de nieuwwaarde (= wat je nieuw voor de scooter hebt betaald) vergoedt. Het loont dus zeker om de verschillende scooterverzekeringen te vergelijken.

Eigen risico bij scooterverzekeringen

Soms hangen de kosten ook af van een eventueel eigen risico bij je scooterverzekering. Een eigen risico betekent dat je schade tot een bepaald bedrag zelf betaalt; pas als de schade hoger dan dat bedrag is, kun je een claim indienen bij de verzekeraar.

Bij een WA-verzekering is nooit sprake van een eigen risico. Vaak geldt er wel een eigen risico voor de beperkt casco- en allrisk-dekking. Lees in de voorwaarden van je verzekering hoe dit voor jou zit.

Vaak kun je zelf kiezen op welk bedrag je het eigen risico zet. Hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe lager je premie zal zijn. Je kunt meestal kiezen tussen nul eigen risico, een laag eigen risico (ongeveer € 200,-) of een hoog eigen risico (ongeveer € 500,-).

Wat wordt niet gedekt vanuit een scooterverzekering?

De verzekeraar keert niet altijd een vergoeding uit als er sprake is van schade, diefstal of schade aan anderen. Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd tegen schade in de volgende gevallen:

 • als je schade veroorzaakt terwijl je rijdt zonder geldig rijbewijs;
 • als de schade is ontstaan door alcohol- of drugsgebruik of door gebruik van medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden;
 • als de schade opzettelijk is veroorzaakt of komt door roekeloos rijgedrag;
 • als je je scooter hebt opgevoerd en die opvoering de oorzaak van de schade is;
 • als je je scooter hebt uitgeleend aan iemand jonger dan 25 jaar en diegene de schade veroorzaakt;
 • als je scooter is gestolen terwijl deze niet op slot stond met een goedgekeurd slot.

Er kunnen nog meer uitzonderingen gelden, afhankelijk van de verzekeraar waar jij zit. Neem de eisen in elk geval goed door voordat je zomaar je handtekening onder een bepaalde verzekering zet.

Verzekeringsadvies nodig?

Wil je weten welke scooterverzekering voor jou een passende optie is, en waar je die het beste kunt afsluiten? Of heb je vragen over je totale verzekeringspakket, omdat je graag zeker wilt weten dat je niet te veel betaalt voor bijvoorbeeld je aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook daar helpen onze verzekeringsadviseurs je graag bij.

Neem voor al je verzekeringsvragen contact op met onze financieel adviseurs. Zij geven je graag persoonlijk verzekeringsadvies. Het eerste gesprek is gratis!

Vraag verzekeringsadvies aan

Veelgestelde vragen

Om dit te ontdekken, kun je de verschillende verzekeringen vergelijken. Onze adviseurs kunnen dit ook voor je doen. Let er wel op dat de goedkoopste scooterverzekering niet altijd de beste verzekering is voor jou. Goede voorwaarden zijn ook heel belangrijk, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als je verzekeraar bepaalde schade toch niet blijkt te vergoeden.

Is degene die ook op je scooter rijdt jonger dan 25 jaar (maar uiteraard wel in het bezit van een rijbewijs)? Geef diegene dan op als hoofdbestuurder, ook al rijdt die persoon maar af en toe op je bromfiets. Je krijgt namelijk alleen schade vergoed die deze persoon veroorzaakt als je diegene als hoofdbestuurder opgeeft. Als de andere bestuurder ouder dan 25, dan doet het er minder toe. Je kunt dan het beste degene die het meest op de scooter zit, opgeven als hoofdbestuurder.

Mensen roepen weleens dat een scooterverzekering prijzig is. Dat valt op zich mee. Ga uit van een paar tientjes per maand. Met die premie bespaar je jezelf enorm hoge kosten bij eventuele schade. Dat de premie niet lager kan, heeft ermee te maken dat er veel scooters worden gestolen in Nederland. Overigens daalt je premie als je minimaal een jaar schadevrij hebt gereden. Je krijgt dan no-claimkorting.

Nee, dat is niet mogelijk. Voor een scooterverzekering moet je aparte schadevrije jaren opbouwen met je scooter.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak