Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een bromfietsverzekering?

Met een bromfietsverzekering ben je verzekerd als jij met je bromfiets per ongeluk schade veroorzaakt aan (spullen van) anderen. Bijvoorbeeld wanneer je een ongeluk veroorzaakt, tegen een geparkeerde auto rijdt of door een valpartij een fiets beschadigt. Dat soort situaties kunnen nogal hoge kosten opleveren, zeker als je bijvoorbeeld een dure auto beschadigt of als iemand door jouw aanrijding (tijdelijk) niet kan werken. Gelukkig hoef je de kosten voor zo’n grote schadepost dankzij een bromfietsverzekering niet zelf te betalen.

Overigens geldt een bromfietsverzekering voor alle soorten bromfietsen, dus voor brommers, scooters en snorfietsen. Ook sommige e-bikes vallen onder een bromfietsverzekering.

Er zijn meerdere typen bromfietsverzekeringen. Je kunt kiezen uit:

  1. WA-verzekering. Hiermee ben je alleen verzekerd tegen schade die jij met je bromfiets bij anderen veroorzaakt. Deze verzekering is in minimaal verplicht voor iedereen die een eigen bromfiets heeft.
  2. WA + beperkt casco. Deze verzekering gaat een stukje verder. Je bent hiermee zowel WA-verzekerd als verzekerd tegen diefstal van je bromfiets en tegen schade aan je bromfiets die is ontstaan door o.a. poging tot diefstal, brand of storm. Ontstaat er door een aanrijding schade aan je bromfiets? Dan krijg je die schade niet gedekt.
  3. Allrisk bromfietsverzekering. Hiermee ben je WA-verzekerd én ben je verzekerd tegen diefstal en allerlei vormen van schade (bijvoorbeeld door storm, brand, poging tot diefstal, aanrijdingen of vandalisme). Dit is de meest uitgebreide bromfietsverzekering.

Welk type bromfietsverzekering past bij mij?

Het is afhankelijk van het type bromfiets en van je persoonlijke situatie welke dekking jij het beste kunt nemen. Als je op de openbare weg rijdt met een bromfiets, is minimaal een WA-verzekering verplicht. Je kunt ook voor een uitgebreidere dekking kiezen. Dat kan verstandig zijn omdat er helaas regelmatig bromfietsen worden gestolen. Als je een gloednieuwe bromfiets hebt, kan het bovendien fijn zijn om die goed tegen schade te laten verzekeren. Als er dan iets gebeurt, hoef je niet volledig uit eigen zak een gloednieuwe bromfiets te betalen.

De keuze tussen die drie dekkingen is niet de enige keuze die je moet maken. Er zijn grote verschillen tussen verzekeringen qua voorwaarden. Zo geldt bij de ene verzekeraar dat je maximaal de dagwaarde van je brommer kunt krijgen aan vergoeding; bij de andere verzekeraar kun je de nieuwwaarde krijgen. Dat is nogal een verschil. Het is dus zeker belangrijk om niet zomaar de goedkoopste verzekering te nemen, maar je goed te verdiepen in de kleine lettertjes.

Vraag je je af waar jij qua brommerverzekering goed aan doet? Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag om het uitgebreide aanbod te vergelijken. Zo sluit jij een verzekering af die in alle opzichten bij je past.

Vraag verzekeringsadvies aan

Wat kost een bromfietsverzekering?

De kosten van een bromfietsverzekering lopen nogal uiteen. Je kunt zelf allerlei keuzes maken voor je bromfietsverzekering (bijvoorbeeld qua dekking). Daarnaast stemt de verzekeraar je premie af op een aantal persoonlijke factoren. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Het type bromfiets. Heb je een gloednieuwe scooter van een duur merk? Dan ligt de waarde een stuk hoger dan bij een tweedehands snorfiets. Daarom wordt de premie bepaald aan de hand van de waarde van je bromfiets.
  • Je schadevrije jaren. Net als bij een autoverzekering geldt ook voor een bromfietsverzekering dat je minder premie gaat betalen naarmate je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je kunt de schadevrije jaren met je auto niet laten meetellen voor het bepalen van de premie voor je bromfietsverzekering. Schadevrije jaren bouw je altijd apart op met je bromfiets voor een bromfietsverzekering.
  • Je woonplaats. Als je in een drukke stad (met een grotere diefstalkans) woont, betaal je meer premie dan wanneer je in een meer landelijke omgeving woont.

Verder wegen de voorwaarden natuurlijk mee bij de kosten voor een bromfietsverzekering. Verzekeringen die meer voorwaarden stellen, zijn soms wat voordeliger.

Oscar NoorlagTip: Kijk nooit alleen naar de prijs, maar focus ook op de kleine lettertjes. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent.

Bromfietsverzekering voor je e-bike?

Heb je een e-bike die sneller kan dan 25 kilometer per uur, bijvoorbeeld een speed pedelec? Dan ben je verplicht om daarvoor een bromfietsverzekering af te sluiten. Voor de verzekeraar vallen deze e-bikes namelijk onder de categorie bromfietsen. Je sluit hier dus niet een standaard fietsverzekering of e-bike verzekering voor af, maar een bromfietsverzekering.

Advies over jouw verzekeringen?

Het is belangrijk dat je met je bromfiets goed verzekerd de weg op gaat. Maar je hebt daarnaast als Nederlander nog veel meer verzekeringen om aan te denken. Dat zijn bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, rechtsbijstandsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Welke heb jij wel en niet nodig?

Bij al je verzekeringsvragen, rondom je bromfietsverzekering én andere verzekeringen, helpen onze adviseurs je graag. Vraag een gratis eerste gesprek aan om jouw opties en wensen te bespreken.

Vraag verzekeringsadvies aan

Veelgestelde vragen

Ja, in Nederland is het verplicht om minimaal een WA-bromfietsverzekering af te sluiten. Je mag pas de weg op met je bromfiets als je WA-verzekerd bent. Daarmee ben je verzekerd tegen schade die je per ongeluk veroorzaakt bij anderen of aan eigendommen van anderen. Daarnaast zijn een dekking bij schade en/of diefstal mogelijk. Je beslist zelf of je die dekking wel of niet neemt.

Dit kan gevolgen hebben voor je verzekering. Laat je iemand op je bromfiets rijden die jonger dan 25 is, dan moet je diegene altijd opgeven als hoofdbestuurder. Dat geldt ook als die persoon alleen af en toe op de bromfiets rijdt. Alleen als je dit goed geregeld hebt, krijg je schade vergoed die door deze persoon veroorzaakt is. Als de andere bestuurder ouder dan 25 is, dan wil de verzekeraar weten wie het meest op de bromfiets zit. Diegene moet je opgeven als hoofdbestuurder.

De verzekeraar keert alleen onder bepaalde voorwaarden uit bij diefstal van je bromfiets. Ben jij verzekerd tegen diefstal? Zorg er dan voor dat je bromfiets altijd op slot staat met een slot dat aan alle voorwaarden voldoet. Je moet de verzekeraar na diefstal vaak een sleuteltje kunnen overhandigen om te bewijzen dat je bromfiets daadwerkelijk op slot stond.

Nee, dat kan niet. Voor een bromfiets- of scooterverzekering bouw je altijd apart schadevrije jaren op. Pas als je langer dan een jaar een bromfiets- of scooterverzekering hebt lopen, kom je dus in aanmerking voor no-claimkorting.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak