Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is bedoeld om schade die jij met je auto veroorzaakt te verzekeren. Die schade kan namelijk aardig in de papieren lopen als jij bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaakt. De autoverzekering vergoedt de schade voor degene die hier nadeel van ondervindt. Dat kan bijvoorbeeld de autobezitter zijn, de verhuurmaatschappij van de getroffen auto of iemand anders.

Het kan dan gaan om materiële schade (zoals blikschade bij een andere auto of een kapotte bumper) of om immateriële schade (wanneer iemand na de aanrijding tijdelijk niet kan werken).

Oscar NoorlagGoed om te weten: Met de standaard WA-autoverzekering dek je schade af die jij veroorzaakt bij anderen. Daarnaast is het mogelijk om schade die jij zelf lijdt te laten afdekken. Dat doe je met een uitgebreidere dekking.

Welke verzekering past bij mij?

In de basis zijn er drie soorten autoverzekeringen:

  • WA-autoverzekering. Dit is de minimaal verplichte autoverzekering als je een auto koopt. Deze verzekering dekt de schade waarvoor jij als autobezitter verantwoordelijk bent. De schade aan je eigen auto wordt vanuit een WA-verzekering niet vergoed.
  • WA+ (beperkt casco) autoverzekering. Bij een WA+ autoverzekering ben je verzekerd voor schade bij de tegenpartij als de aanrijding jouw fout is en ben je daarnaast verzekerd voor schade aan het eigen voertuig als gevolg van brand, botsingen met dieren, storm en ruitbreuk. Is iemand anders aansprakelijk voor een aanrijding? Dan verhaal je de kosten voor de schade op de verzekering van de tegenpartij.
  • Allrisk (volledig casco)-autoverzekering. Een allrisk-autoverzekering vergoedt een groot deel van de schades die met of aan jouw auto ontstaan in het verkeer. Ook schades die ontstaan aan je eigen auto, worden dus vergoed (behalve als het gaat om bijvoorbeeld opzet). Heb je een paaltje over het hoofd gezien of zit er een deuk in je auto zonder dat iemand een briefje heeft achtergelaten? Dan biedt een allrisk-dekking uitkomst.

Daarnaast kun je diverse aanvullende verzekeringen of dekkingen voor je auto afsluiten. Zo kun je ook kiezen voor een ongevallenverzekering voor inzittenden. Als dan door jouw toedoen een inzittende uit de auto invalide raakt, keert de verzekeraar diegene een vergoeding uit. Daarnaast kun je kiezen voor een rechtsbijstandsverzekering voor autozaken. Als er dan sprake is van een conflict rondom je auto of een verkeerssituatie, dan krijg je vanuit de verzekering kosteloos juridische hulp.

Is een autoverzekering verplicht?

Ja, een autoverzekering is verplicht als jij een eigen auto hebt. Je bent wettelijk verplicht om in elk geval een WA-autoverzekering af te sluiten, waarmee schade die door jouw auto bij (eigendommen van) anderen ontstaat verzekerd is. De WA+ of allrisk-verzekering voor je auto is niet verplicht, maar daar kun je natuurlijk wel voor kiezen.

Officieel mag je alleen de weg op gaan als je minimaal WA-verzekerd bent. Dit omdat de schade aardig in de papieren kan lopen. Stel: jij rijdt iemand aan die door de aanrijding nooit meer kan werken. Dan resulteert dat soms wel in een schadeclaim van een paar ton. Jij bent in zulke gevallen wettelijk aansprakelijk voor de schade. Door een autoverzekering hoef je zelf niet die hoge kosten te betalen en stuit je dus niet op betalingsproblemen. Dat is in jouw voordeel én in het voordeel van degene die de schade lijdt.

Autoverzekering voor 1 dag?

Misschien vraag je je af wat je moet regelen qua autoverzekering als je maar 1 dag in een auto rijdt. Stel: jij wilt je auto uitlenen aan iemand anders. Dan is het soms verstandig om diegene een autoverzekering voor 1 dag of een tijdelijke autoverzekering te laten afsluiten. Als iemand anders in je auto rijdt, is er namelijk kans dat de verzekeraar de veroorzaakte schade niet vergoedt. Bovendien ga jij dan veel meer premie betalen omdat je schadevrije jaren verliest, terwijl de schade is ontstaan door een ander.

Dat soort situaties kun je voorkomen door een autoverzekering voor 1 dag of voor een aantal dagen te laten afsluiten door de autolener. Informeer naar de mogelijkheden hiervoor bij je autoverzekeraar. Je hebt hiervoor ook een eendagskenteken nodig. Dit kun je online aanvragen via de RDW.

Wat zijn de kosten voor een autoverzekering?

De kosten voor een autoverzekering bestaan uit een maandelijkse premie. Elke verzekeraar berekent die op een eigen manier. De premie hangt onder andere af van:

  • het type dekking dat je kiest (een all-risk-verzekering is duurder dan een WA-verzekering);
  • de auto die je hebt (de waarde, de leeftijd, het type brandstof, etc.);
  • het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt (je betaalt meer premie als je een groter aantal kilometers rijdt, omdat de kans op schade dan groter is);
  • je woonplaats (in de stad is de kans op schade bijvoorbeeld groter dan als je tussen de weilanden woont);
  • je leeftijd (jonge bestuurders die net hun rijbewijs hebben betalen soms meer premie dan meer ervaren bestuurders);

Verder hangen je kosten voor een autoverzekering af van je schadevrije jaren. Hiervoor hanteert de verzekeraar een bonus-malussysteem. Rijd je al een paar jaar zonder schade? Dan daalt je premie elk jaar en krijg je een no-claimkorting. Maak je een keer schade? Dan gaat je premie juist omhoog. De verzekeraar verwacht dan iets meer risico te lopen door jou te verzekeren. Als je daarna weer een paar jaar geen schade maakt, zal je premie opnieuw wat dalen.

Waar sluit ik een voordelige autoverzekering af?

Een dure WA+ verzekering kan evenveel kosten als een voordelige allrisk verzekering. De beste tip voor het afsluiten van een autoverzekering is daarom dat je de verschillende producten vergelijkt. Niet alleen op prijs, maar ook op de voorwaarden en de dekking.

Daarbij komt de expertise van onze verzekeringsadviseurs rondom van schadeverzekeringen goed van pas. Neem direct contact op met de adviseur bij jou in de buurt. Dan denken zij graag met je mee welke verzekering voor jou passend is.

Maak een gratis afspraak

Autoverzekering zzp

Gebruik je je auto ook zakelijk, bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent? Dan heb je de keuze tussen een particuliere en/of een zakelijke autoverzekering. Als je beide neemt, dan is je auto zowel verzekerd wanneer je deze zakelijke gebruikt als wanneer je er privé gebruik van maakt. Een auto die op je balans staat, moet je altijd met een zakelijke autoverzekering verzekeren. Voor een bestelauto kun je een speciale bestelautoverzekering afsluiten.

Een zakelijke autoverzekering is fiscaal voordelig. Je mag de afschrijving en btw over de gemaakte kosten aftrekken bij de belastingaangifte. Als je een nieuwe auto hebt, dan mag je ook de aanschafprijs van de auto, de betaalde btw en diverse andere autokosten (zoals de verzekering) aftrekken.

Voor een zakelijke autoverzekering betaal je altijd wat meer premie dan voor een particuliere autoverzekering. Dit is omdat je meer kilometers maakt en daardoor een groter risico loopt op schade. Voordeel is wel dat bij een zakelijke autoverzekering meerdere bestuurders verzekerd de weg op kunnen in de auto, terwijl een particuliere autoverzekering op naam staat.

Krijg persoonlijk advies over een passende verzekering

Elke Nederlander heeft minstens een paar verzekeringen lopen. Wil je weten welke verzekeringen jij nodig hebt en waar je goed aan doet? Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag, zowel bij je autoverzekering als bij andere verzekeringen.

Plan een kosteloze eerste afspraak op een kantoor bij jou in de buurt. Dan ontdek je snel hoe we jou verder kunnen helpen.

Gratis eerste afspraak

Veelgestelde vragen

Er is niet één autoverzekering die voor iedereen als beste uit de bus komt. Voor iedere bestuurder zal een andere verzekering passend zijn. Daarom is het belangrijk om het aanbod aan autoverzekeringen te vergelijken. Niet alleen op premie, maar zeker ook op dekking en voorwaarden. Onze verzekeringsadviseurs kunnen die vergelijking voor je maken en adviseren je graag over een verzekering die past bij jou.

Wat een autoverzekering kost, hangt af van allerlei factoren. Zo telt mee hoeveel schadevrije jaren je hebt, in wat voor auto je rijdt, hoe lang je al autorijdt en in welke regio je woont. De kosten voor een autoverzekering kunnen variëren van ongeveer € 30 tot meer dan € 100 per maand. Daarbij speelt ook mee welke dekking je kiest. Voor een allrisk-autoverzekering betaal je meer dan voor een standaard WA-verzekering.

Hoe meer schadevrije jaren jij opbouwt, hoe goedkoper je premie zal worden. Zeker in de eerste jaren kun je een flinke korting op de premie krijgen. Als jij voor het eerst een verzekering afsluit, betaal je relatief veel. De verzekeraar weet dan immers niet of jij vaak schade veroorzaakt. Je zult dan na een jaar al een stuk minder betalen als jij in dat jaar geen schade hebt gemaakt. Dit heet de no-claimkorting.

Wil je zeker weten of jouw auto verzekerd is? Dan kun je dit checken via de website van de RDW. Vul hier het kenteken van je auto in, klik op de categorie ‘Basis’ en dan op ‘Status van het voertuig’. Dan zie je onder ‘WAM verzekerd’ of er inderdaad een verzekering voor jouw auto geldt.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak