Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering verzeker je jezelf en/of je spullen tijdens een vakantie. Je krijgt een vergoeding bij schade of kunt in bepaalde situaties hulp verwachten als je die op reis nodig hebt. Zo krijg je vanuit een reisverzekering kosten vergoed waar je mee te maken krijgt bij ziekte of bij een ongeval op vakantie. En worden je spullen op vakantie gestolen of verlies je kostbare bagage? Ook dan geldt mogelijk een dekking. Daarnaast kun je vanuit de verzekeraar in zo’n situatie hulp verwachten.

Een reisverzekering is vooral handig als je naar het buitenland op vakantie gaat. In Nederland worden diverse kosten voor bijvoorbeeld zorg vaak gedekt vanuit je andere verzekeringen. Mocht er vanuit Nederland een terugreis nodig zijn, dan vallen de kosten vaak wel mee.

Soorten reisverzekeringen

Je kunt kiezen tussen twee soorten reisverzekeringen: een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekeringloopt, zoals de naam al doet vermoeden, altijd door. Dit is vaak voordelig als je een paar keer per jaar vakanties of weekendjes weg plant. Je hoeft dan niet voor elke vakantie een losse verzekering te nemen. De verzekering gaat automatisch in op het moment dat je op vakantie gaat en loopt door tot je terugkomst; bij een volgende vakantie geldt weer hetzelfde. Je betaalt over deze verzekering doorlopend elke maand premie, ongeacht hoe vaak je wel of niet op reis gaat.

Kortlopende reisverzekering

Ga je maar één keer per jaar op vakantie of plan je één keer een wat grotere reis? Dan is een kortlopende reisverzekering meestal gebruikelijker. Deze verzekering loopt alleen tijdens je vakantie en stopt daarna automatisch. Je betaalt hiervoor vaak een eenmalige premie.

Let op: Doorgaans kun je via het reisbureau direct bij het boeken van je reis een kortlopende reisverzekering afsluiten. Houd er rekening mee dat dit niet altijd de voordeligste optie is. Meestal is de dekking erg beperkt.

Annuleringsverzekering

Daarnaast kun je kiezen voor een annuleringsverzekering. Deze verzekering biedt dekking als je je vakantie door omstandigheden, zoals overlijden van een naast familielid, moet annuleren. Je krijgt de kosten voor de reis dan volledig of voor een deel terug.

Je hebt daarbij de keuze tussen een doorlopende annuleringsverzekering en een kortlopende annuleringsverzekering. De eerste geldt voor alle reizen en weekendjes weg die je maakt; de tweede geldt alleen voor één specifieke reis.

Wat dekt de reisverzekering?

Wat de reisverzekering dekt, verschilt per verzekeraar en per verzekering. Zo krijg je bij de meeste verzekeringen dekking voor onvoorziene uitgaven als jou iets overkomt of als je door omstandigheden langer moet blijven. Denk aan extra vervoerskosten, kosten voor een reddingsactie, kosten voor een medische behandeling of kosten voor een vereiste terugvlucht naar Nederland als je bijvoorbeeld gewond bent of als een familielid in Nederland overlijdt.

Tip: Let erop dat de vergoedingen sterk verschillen per verzekeraar. Zo krijg je bij sommige verzekeraars alle medische kosten vergoed en bij andere verzekeraars maar een deel ervan.

Kosten die de reisverzekering mogelijk dekt, vallen in een aantal categorieën. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • kosten voor een ongeval;
  • medische kosten;
  • kosten voor je eigendommen en bagage (bij schade en/of diefstal);
  • kosten voor vervangend vervoer als je auto niet meer werkt;
  • kosten voor schade door bijzondere sporten zoals skiën of bergbeklimmen;
  • SOS-kosten (buitengewone kosten zoals kosten voor een gedwongen langer verblijf, begrafenis- of crematiekosten in het buitenland of kosten voor reddingsacties).

Verder kun je concrete hulp verwachten van de verzekeraar. Je kunt vaak dag en nacht de reisverzekeraar bellen voor spoedgevallen.

Ook kun je diverse extra dekkingen nemen, zoals een annuleringsverzekering of een dekking voor rechtsbijstand tijdens je reis. Let op: dat laatste is soms al vanuit je rechtsbijstandsverzekering gedekt.

Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht voor Nederlanders, maar kan zeker wel handig zijn. Vooral als je vaak naar het buitenland gaat of door omstandigheden (zoals een gevaarlijke sport) extra risico loopt, is het vaak handig om een reisverzekering te nemen.

Ga je enkel weekendjes weg in eigen land? Dan is een reisverzekering waarschijnlijk niet nodig en wordt het meeste wel gedekt vanuit andere verzekeringen. Een annuleringsverzekering kan dan alsnog wel handig zijn.

Wil je precies weten waar jij goed aan doet? Schakel dan een verzekeringsadviseur van Van Bruggen Adviesgroep in. Die denkt graag mee over jouw verzekeringspakket, en kijkt daarbij verder dan je reisverzekering alleen. Zo voorkom je dubbele dekking.

Schakel verzekeringsadvies in

Waarom een reisverzekering?

Een reisverzekering is vooral handig als je naar het buitenland op vakantie gaat. Medische kosten kunnen in andere landen een stuk hoger uitvallen dan in Nederland. Dit wordt vaak niet volledig door de zorgverzekering gedekt, ook niet als je buitenlanddekking hebt. Vanuit die dekking krijg je alleen de ziektekosten vergoed ter hoogte van wat je in Nederland voor dezelfde zorg zou betalen.

Er kan altijd iets gebeuren terwijl jij op reis bent. Kosten daarvoor kunnen soms enorm oplopen. Denk aan de kosten als jij een ongeluk hebt in het buitenland, als je door overlijden van een familielid eerder terug moet of als je vanwege ziekte gerepatrieerd moet worden naar Nederland. Een reisverzekering kan dat soort kosten dekken.

Goed om te weten: Als je in het buitenland een gevaarlijke sport uitoefent, waaronder wintersport, is een reisverzekering in het bijzonder belangrijk. Als jou iets overkomt, dan zijn de kosten daarvoor vanuit de verzekering gedekt. Check wel goed wat onder jouw dekking valt.

Sommige kosten worden door geen enkele andere verzekering dan een reisverzekering gedekt. Dat geldt onder andere voor de SOS-kosten, zoals kosten voor een verlengd verblijf als er sprake is van een natuurramp of een onvoorziene gebeurtenis.

Ben je dan niet dubbel verzekerd?

Mensen zijn soms bang dat ze met een reisverzekering dubbel verzekerd zijn. Om dat te voorkomen, kun je het beste goed bekijken wat wel en niet gedekt is vanuit je reisverzekering. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent. Bepaalde kosten, zoals kosten voor repatriëring, zijn sowieso alleen vanuit een reisverzekering gedekt.

Het is sowieso goed om je totale verzekeringspakket onder de loep te nemen als je een reisverzekering afsluit. Zo is het met een goede reisverzekering niet nodig om óók je zorgverzekering zorgkosten in het buitenland te laten dekken. En heb je al een rechtsbijstandsverzekering? Dan is het niet altijd nodig om bij je reisverzekering een rechtsbijstandsdekking voor op reis te kiezen.

Wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt voor je reisverzekering en andere verzekeringen? Neem dan een verzekeringsadviseur in de arm. Een van onze adviseurs kan je hier goed bij helpen.

Maak een afspraak

Wat kost een reisverzekering?

De kosten voor een reisverzekering zijn enorm verschillend. Het hangt er volledig van af wat jij wel en niet gedekt wilt hebben vanuit je verzekering. Hoe uitgebreider je dekking is, hoe meer je aan een reiskostenverzekering kwijt zult zijn.

Ook kun je kiezen tussen een Europadekking en een wereldwijde dekking. Die eerste is uiteraard wat voordeliger. Als je nauwelijks buiten Europa komt, is Europadekking over het algemeen voldoende. Je kunt altijd in het jaar waarin je buiten Europa reist, de dekking opschroeven naar wereldwijd.

Advies over je reisverzekering?

Wil je weten of een reisverzekering voor jou verstandig is? En zo ja, welke keuzes je het beste kunt maken en waar je deze verzekering voordelig afsluit? Onze adviseurs helpen je graag. Plan een gratis eerste afspraak voor verzekeringsadvies!

Vraag verzekeringsadvies aan

Veelgestelde vragen reisverzekering

Je sluit een reisverzekering af voordat je op reis gaat. Dit kan nog tot de dag voor vertrek. Een annuleringsverzekering sluit je bij voorkeur al wat eerder af. Anders heb je mogelijk geen dekking. Check in de voorwaarden wat de vereisten zijn voor jouw verzekering.

Met een reisverzekering ben je verzekerd tegen schade die je oploopt tijdens een reis. De annuleringsverzekering is puur bedoeld om financiële schade af te dekken die ontstaat doordat je je reis vroegtijdig moet afbreken.

Ja, hier zijn mogelijkheden voor als je juist op vakantie gaat om bijzondere sporten (zoals skiën of snowboarden) te beoefenen. Dit geldt voor sporten als skiën, snowboarden, bergbeklimmen en parachutespringen. Niet elke verzekeraar biedt hier opties voor, dus check goed hoe dit zit bij jouw verzekering.

Een doorlopende reisverzekering is het meest geschikt als je vaak meerdere keren per jaar of een langere tijd naar het buitenland op reis gaat (voor vakanties of weekendjes weg). De richtlijn is dat je vanaf zo’n 16-21 dagen vakantie per jaar beter een doorlopende reisverzekering kunt nemen. Ben je minder lang op vakantie in een jaar? Dan is een kortlopende reisverzekering wellicht voordeliger. Onze verzekeringsadviseurs kunnen de diverse reisverzekeringen voor je vergelijken. Zo ben je zeker van een passende verzekering.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak