Dat zal je niet verrassen: een fietsverzekering is een verzekering die je afsluit voor je fiets. In Nederland kun je kiezen tussen twee soorten fietsverzekeringen:
De verzekeraar keert een bedrag uit wanneer er sprake is van diefstal of (als je verzekering type 2 hebt) als je door bepaalde omstandigheden schade hebt aan je fiets. Wat voor bedrag dit is, hangt af van de verzekeringsvoorwaarden. De ene verzekeraar zal je bijvoorbeeld de dagwaarde van je fiets betalen (wat minder is dan de nieuwprijs); bij de andere verzekeraar krijg je wel de nieuwprijs van je fiets.
Met een fietsverzekering kun je allerlei soorten fietsen verzekeren. Denk aan stadsfietsen, racefietsen, mountainbikes, bakfietsen of e-bikes. Het is ook mogelijk om tweedehands fietsen te verzekeren. Wel is het daarvoor nodig dat je je fiets laat taxeren bij een fietsenwinkel als je geen factuur hebt. De verzekeraar kan daar dan de premie op afstemmen.
Soms is een aparte fietsverzekering niet nodig en valt je fiets onder de dekking vanuit de inboedelverzekering. Of dit voor jou geldt, is afhankelijk van je verzekeraar. Houd er wel rekening mee dat de dekking soms alleen geldt als de fiets bij jou thuis wordt gestolen (terwijl je schuur én fiets op slot stonden). Dus als je fiets bij het station wordt gestolen, dekt de inboedelverzekering dit niet.
Hier gelden verder aanvullende regels voor. Zo is het belangrijk dat je een goed slot op je fiets hebt. Check dus altijd de voorwaarden voordat je erop vertrouwt dat jouw fiets vanuit de inboedelverzekering goed verzekerd is.
De kosten voor een fietsverzekering zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt qua dekking en voorwaarden. Je kunt al een fietsverzekering nemen voor een paar euro per maand (bij goedkopere fietsen). Als je je uitgebreider laat verzekeren of een dure fiets hebt, kan de premie oplopen tot ongeveer € 20,- à € 30,- per maand.
Wat een fietsverzekering kost, is afhankelijk van een paar factoren. Vooral belangrijk is:
Let op: Houd er rekening mee dat een fietsverzekering die je via de fietsendealer afsluit vaak wat duurder is dan als je zelf online een verzekering afsluit.
Nee, het is niet verplicht om een fietsverzekering te nemen. Verzekeringen zoals een autoverzekering en motorverzekering zijn wel verplicht. In elk geval de Wettelijke Aansprakelijkheids-verzekering (WA). Die dekt schade die je met jouw voertuig veroorzaakt bij anderen. Voor een fiets is zo’n verzekering niet mogelijk. Veroorzaak je (onopzettelijk) schade bij anderen met je fiets? Dan valt dit meestal onder je standaard aansprakelijkheidsverzekering.
Ondanks dat een fietsverzekering niet verplicht is, kan het wel handig zijn om er één te nemen. De kans op diefstal is in Nederland helaas best groot. Heb je een flinke prijs neergeteld voor je fiets, dan is het soms slim om een verzekering af te sluiten. Ook omdat de premie niet heel hoog is.
Je zult helaas niet de eerste zijn die te maken krijgt met fietsendiefstal. Vooral in steden komt dit veelvuldig voor, waarbij dieven uiteraard vooral oog hebben voor gloednieuw uitziende fietsen. Als je geen fietsverzekering hebt, moet je in dat geval een compleet nieuwe fiets van je spaargeld betalen. Heb je wel een fietsverzekering? Dan vergoedt de verzekeraar, onder bepaalde voorwaarden, het bedrag voor de gestolen fiets.
Dat betekent niet dat het altijd nodig is om een fietsverzekering te nemen. Er zijn geen richtlijnen voor wanneer je hier wel of niet goed aan doet. Het is puur een keuze die je zelf maakt. Heb je een dure fiets, zoals een e-bike of een bakfiets, dan kan het slim zijn om die wel te verzekeren. Dat geldt al helemaal als je in de stad woont en daardoor meer kans hebt op diefstal of vandalisme. Heb je een goedkope tweedehands fiets? Dan haal je de kosten er niet altijd uit en is verzekeren soms niet nodig.
Soms loont het om je fietsverzekering na een paar jaar stop te zetten. De waarde van je fiets daalt namelijk, waardoor je na een tijdje nog maar een heel laag bedrag van de verzekering ontvangt als je fiets wordt gestolen. Dan weegt de premie niet altijd op tegen het risico dat je verzekert.
Sluit nooit zomaar de eerste de beste fietsverzekering af. Vergelijk liever diverse fietsverzekeringen. Er zijn namelijk grote verschillen in dekking. Zo krijg je bij de ene verzekeraar na diefstal een nieuwe fiets; bij de andere verzekeraar krijg je een bedrag in geld. Verder is er soms sprake van een eigen risico.
Je kunt ook kiezen voor extra dekkingen, zoals een ongevallen-opzittendendekking. Als je dan een ongeluk veroorzaakt met je fiets waarbij degene die achterop zit (deels) invalide raakt, dan keert de verzekeraar daarvoor eenmalig een bedrag uit.
De fietsverzekering is een van de vele verzekeringen die je kunt afsluiten. Zo kun je ook denken aan een overlijdensrisicoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering. Vraag je je af welk van al die verzekeringen jij nodig hebt? En wil je daar met een onafhankelijke verzekeringsadviseur naar kijken? Schakel een Van Bruggen-adviseur in voor persoonlijk advies!
Maak een afspraak voor een gratis eerste gesprek. Daarin kijken jullie samen waar jij goed aan doet.
Wat de beste fietsverzekering is, hangt af van wat jij in een verzekering zoekt. Daarom is het belangrijk om meerdere verzekeringen te vergelijken. Check bijvoorbeeld of er sprake is van een eigen risico, wat er wel/niet verzekerd is en wat de vergoeding is bij diefstal of schade. Onze verzekeringsadviseurs kunnen hierin ook met je meedenken, en kunnen je advies geven over jouw gehele verzekeringspakket.
Soms is je fiets inderdaad verzekerd vanuit de inboedelverzekering, maar dat is niet altijd het geval. Als jouw inboedelverzekering diefstal van je fiets dekt, geldt die dekking alleen wanneer je fiets wordt gestolen uit je woning, schuur of garage. Daar zijn ook een paar voorwaarden voor, zoals dat de ruimte goed op slot zat. Check in de voorwaarden van je inboedelverzekering of fietsdiefstal onder de dekking valt. Of neem een verzekeringsadviseur in de arm die je kan adviseren over een inboedelverzekering met goede fietsdekking.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.