Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Hypotheekrente verwachting 2022

16 mei 2022 | Week 20
2021 week 20
2021 week 36
2022 week 1
2022 week 20

Renteverwachting

Onze verwachting is dat de hypotheekrentestijgingen iets langzamer zullen gaan. Daarbij is het wel zaak om de ontwikkeling van de marktrentes goed in de gaten te houden. Het lijkt erop dat die marktrentes de laatste weken in iets rustiger vaarwater zijn gekomen.

Wij denken en hopen dat de komende week het aantal hypotheekrenteverhogingen weer iets lager zal zijn dan afgelopen week. 

Bovendien verwachten we dat de hoogte van de verhogingen kleiner gaat worden.
Geldverstrekkers hebben het nog altijd super druk met de verwerking van de hausse van hypotheekaanvragen. Daarom wil geen enkele geldverstrekker de laagste hypotheekrente aanbieden, omdat ze de verwerking niet aan kunnen. Dat zorgt ervoor dat de stijgende trend bij de hypotheekrentes waarschijnlijk iets langer aanhoudt dan bij de marktrentes.

Actuele rentestanden

Benieuwd naar de actuele rentestanden? Wij houden dagelijks een renteoverzicht bij waarin je de actuele hypotheekrente van ruim dertig hypotheekverstrekkers ziet staan. Zo kun je de hypotheekrente eenvoudig vergelijken. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Maak een afspraak

Wij helpen je graag aan een hypotheek met scherpe rente die past bij jouw situatie.

Afspraak maken?

Gewijzigde rentes

Met Nationale Hypotheekgarantie
 laagstehoogstegemiddeld
Variabel1,302,051,49
5 jaar2,243,122,57
10 jaar2,633,432,90
20 jaar3,053,723,29

Maak direct een afspraak

Zonder Nationale Hypotheekgarantie
 laagstehoogstegemiddeld
Variabel1,702,521,96
5 jaar2,683,612,99
10 jaar3,033,903,26
20 jaar3,504,013,74

Maak direct een afspraak

HOEVEEL GELDVERSTREKKERS WIJZIGEN DE HYPOTHEEKRENTE

 • Variabel
 • 2 van de 16
 • 0 van de 16
 • 5 jaar
 • 20 van de 25
 • 0 van de 25
 • 10 jaar
 • 23 van de 25
 • 0 van de 25
 • 20 jaar
 • 20 van de 25
 • 0 van de 25

Hypotheekrente verwachting 2022

Gaan de rentes op korte termijn stijgen of juist dalen? Of blijft de rente nog wel een tijdje zoals die nu is? De ontwikkelingen van de rente zijn waarschijnlijk medebepalend voor of je wel of geen hypotheek afsluit. Want is het nu een goed moment om je hypotheek over te sluiten of kun je beter nog even wachten? Is het zinvol om je rente vast te zetten of juist niet? Bij het maken van al die keuzes heb je wellicht iets aan onze hypotheekrente verwachting 2022. Lees hieronder meer over onze hypotheekrente prognose en bekijk ook de actuele rentestanden.

Wat is de hypotheekrente prognose?

De kapitaalmarktrente blijft maar stijgen en tot op heden heeft dat niet geleid tot hogere hypotheekrentes, wat betekent dat de marges voor geldverstrekkers afnemen. Wat we op dit moment zien, is dat geldverstrekkers niet de eerste stap durven te zetten, omdat ze dan weten dat de hypotheekproductie naar een ander gaat.

Als de marktrente door blijft stijgen, is het uiteindelijk onafwendbaar dat geldverstrekkers ook de hypotheekrentes zullen verhogen. Een verdere stijging van de marktrente ligt erg voor de hand. Als de coronamaatregelen steeds meer versoepeld gaan worden in de komende maanden, gaat de economie waarschijnlijk een enorme groei doormaken. Wat normaal leidt tot hogere inflatieverwachtingen en een hogere rente.

Maar wel is er een belangrijke speler, de ECB, die er alles aan lijkt te willen doen om de rente laag te houden en dit zal proberen door extra obligaties op te kopen. Ook hier geldt een kanttekening: als de economische groei voldoende doorzet, zal die druk op de ECB om de rente heel laag te houden wel iets afnemen. We blijven onze boodschap dan ook herhalen: blijf de rente goed in de gaten de komende maanden.

Disclaimer

Let op: de hierboven gegeven hypotheekrente verwachting is gebaseerd op betrouwbare gegevens waarmee de experts van Van Bruggen Adviesgroep een zorgvuldige inschatting hebben gemaakt van de hypotheekrente prognose. Zowel Van Bruggen Adviesgroep in zijn geheel als onze adviseurs kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden op deze pagina. De hypotheekrente verwachtingen hierboven zijn enkel onze eigen visie die je in jouw keuzes ter overweging kunt meenemen.

We kunnen onze hierboven gegeven visie op elk moment wijzigen.

Hoe werkt de hypotheekrente?

De hypotheekrente werkt zoals bijna alles in de economie: het is een kwestie van vraag en aanbod. Consumenten brengen hun spaargeld naar de bank en krijgen daarover rente van de bank. Aan de andere kant vragen consumenten om geld, bijvoorbeeld voor een hypotheek, en betaal je daar juist rente over. Het verschil tussen de rente die de hypotheekaanbieder betaalt over jouw spaargeld en het geld dat jij aan de aanbieder betaalt voor je hypotheekrente, is na aftrek van administratieve kosten en hypotheekverliezen de winst voor de hypotheekaanbieder.

Daarbij is de hoogte van de hypotheekrente afhankelijk van hoeveel rente de hypotheekaanbieder moet betalen om aan geld te komen om die vervolgens weer aan jou in de vorm van een hypotheek aan te bieden. De kosten om aan geld te komen, schommelen en zijn verschillend per hypotheekaanbieder. Een pensioenfonds krijgt bijvoorbeeld pensioenpremies van haar deelnemers die ze heel lang moet beleggen, terwijl voor een bank spaargeld veel belangrijker is. Dat is een van de redenen dat de hypotheekrentes per hypotheekaanbieder en per dag kunnen wisselen.

Lees op deze pagina meer over hoe het precies werkt met de hypotheekrente.

Wat bepaalt de hoogte van jouw hypotheekrente?

Nu zie je hierboven allerlei verschillende rentepercentages staan. We hebben het over variabele en vaste rente, rentevaste periodes, wel en geen Nationale Hypotheek Garantie. En zo zijn er nog wel meer factoren van belang. Dan heb je waarschijnlijk één prangende vraag: waar is de hypotheekrente dan nu eigenlijk van afhankelijk? Wat bepaalt hoeveel hypotheekrente jij precies gaat betalen, los van de hypotheekrente verwachtingen?

Het antwoord: daarbij spelen allerlei factoren een rol. Belangrijk is bijvoorbeeld:

 • De hoogte van jouw hypotheek. Voor het bepalen van jouw rentepercentage, kijkt de geldverstrekker onder andere hoeveel jij leent in verhouding tot de waarde van je woning. Als je hypotheek 90% van je woningwaarde is, zal je rente hoger uitvallen dan als je maar voor 40% van je woningwaarde een hypotheek hebt afgesloten. De hypotheekaanbieder loopt dan immers minder risico dat je de hypotheek volledig kunt terugbetalen als de woning per executie verkocht moet worden.
 • De hypotheekvorm. Ook is bepalend voor welke hypotheekvorm je kiest. Starters op de woningmarkt kiezen vaak tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Heb je al een hypotheek lopen? Dan kun je eventueel je huidige hypotheek meenemen en zijn er meer hypotheekvormen waar je voor kunt kiezen. Een aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld. Voor een aflossingsvrije hypotheek of (bank)spaarhypotheek geldt meestal een hogere rente dan voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek.
 • De rentevaste periode. Zet je je rente vast of kies je voor variabele rente? En als je voor het eerste gaat, voor welke rentevaste periode kies je dan? Dit kan een korte periode zijn, zoals 5 jaar, maar je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente voor 10, 20 of 30 jaar vast te zetten. Je maakt daarmee eigenlijk een keuze voor hoeveel risico je wilt nemen. Zet je de rente kort vast, dan is de rente waarschijnlijk lager maar loop je wel het risico om na die vijf jaar meer te gaan betalen. Over het algemeen heb je bij de langere rentevaste periodes meer zekerheid over de hoogte van je hypotheekrente. Overigens geldt al een lange tijd dat de variabele rente een stuk hoger is dan de rente bij 5, 10 en zelfs 20 jaar vast.

Wil je precies weten hoeveel jij aan rente moet betalen als je op dit moment een hypotheek afsluit? Dat zoekt een van onze tientallen adviseurs graag voor je uit. Ook bij jou in de buurt is er een Van Bruggen-adviseur die je in een eerste vrijblijvende kennismaking meer kan vertellen over je opties.

Maak vrijblijvend een afspraak


Actuele rentestanden

Naast de verwachtingen voor de hypotheekrente, ben je vast ook benieuwd hoe het er op dit moment voorstaat met de rente. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de hypotheekrente op dit moment laag ligt. Een stuk lager dan een paar jaar geleden. Niet gek dus dat Nederlanders de afgelopen paar jaar massaal hun hypotheek hebben overgesloten om van de lage rente te profiteren.

Maar hoe laag is de rente dan precies? En bij welke hypotheekaanbieder kun je terecht voor een scherpe rente? Houd alle actuele ontwikkelingen in de gaten via onze pagina over de actuele rentestanden. Die pagina updaten we dagelijks, zodat je precies weet hoeveel de rentes op dit moment bedragen voor de verschillende rentevaste periodes en bij diverse aanbieders.

Wil jij profiteren van de lage rentes?

Spreken de lage rentepercentages jou aan? Dan is er misschien goed nieuws. Ook als je niet van plan bent om binnenkort te verhuizen, zijn er manieren om van de lage rentes te profiteren. Een ander huis kopen is dus één optie om iets van de lage rente te merken in je hypotheeklasten, maar er zijn ook alternatieven waarvoor je je huis niet te koop hoeft te zetten.

Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je met deskundig hypotheekadvies helpen om uit al die opties een goede keuze te maken. Ga via onze site op zoek naar een adviseur bij jou in de buurt.

Oversluitgids

Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen je hypotheek over te sluiten? Je sluit dan een volledig nieuwe hypotheek af tegen een scherpe rente en passende hypotheekvoorwaarden, en lost met die nieuwe hypotheek in één klap je bestaande hypotheek af. Vanaf dat moment betaal je elke maand de huidige (lage) hypotheekrente; daar profiteer je de hele rentevaste periode lang van. Ook als de hypotheekrentes tijdens die periode toch weer gaan stijgen – je rente staat immers vast.

Nu is er wel een ‘maar’ bij hypotheek oversluiten. De boeterente. Daar kun je helaas niet onderuit als je nog niet aan het eind van je rentevaste periode zit. Wil je de boetenrente niet in één keer betalen? Rentemiddeling is dan een goede optie. Rentemiddeling kun je regelen via je huidige hypotheekaanbieder. Die neemt dan het gemiddelde van je huidige hypotheekrente en de actuele hypotheekrente; dit percentage ga je gedurende de rest van de rentevaste periode betalen. Je betaalt wel boeterente, maar die wordt gespreid over je nieuwe rentevaste periode.

En mocht je nou net plannen hebben in de richting van verbouwen, verduurzamen of een tweede woning, dan zijn de lage rentes een extra goede reden om daar NU werk van te maken. Je kunt al deze plannen financieren met een tweede hypotheek, waarover je de actuele hypotheekrente betaalt. Bijkomend voordeel is dat je maximale hypotheek door de lage rente en de stijging van de huizenprijzen weleens hoger kan uitvallen. Dat geeft je mogelijk extra financiële ruimte om jouw mooie plannen te verwezenlijken.

Wat zijn jouw opties voor je hypotheek?

Ben je nieuwsgierig hoeveel jij met de actuele hypotheekrente kunt krijgen aan hypotheek? Of ben je benieuwd of de actuele rentes oversluiten voor jou gunstig maken en wat je andere opties zijn om van de lage rentes te profiteren?

Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Wij kennen de mogelijkheden, zijn bekend met de voorwaarden en volgen de hypotheekrentes op de voet. Ook jou geven we graag advies op maat. Dat kan al in een gratis en geheel vrijblijvende eerste afspraak.

Maak een afspraak

 

Veelgestelde vragen over hypotheekrente verwachting

Loopt jouw hypotheek al een tijdje en ligt je huidige hypotheekrente boven de actuele rentestanden? Dan heb je kans dat oversluiten jou een mooie besparing oplevert. Nu is het wel zo dat je met meer zaken rekening moet houden dan alleen de rentestanden en de hypotheekrente verwachting bij jouw keuze voor al dan niet oversluiten. Hoe lang loopt je rentevaste periode bijvoorbeeld nog? Wat zijn op basis van je inkomen jouw mogelijkheden voor oversluiten? En zo zijn er nog wel meer belangrijke vragen. Maak gerust een afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Die weet precies waar hij naar moet kijken om jou goed advies te kunnen geven over al dan niet je hypotheek oversluiten.

Kort gezegd komt het erop neer dat de bank hiervoor kijkt naar de kosten die zij moeten maken om geld aan te trekken (door bijvoorbeeld spaarrente te verstrekken) en de winst die ze maken door geld uit te lenen (in de vorm van de hypotheekrente die klanten betalen). Daarnaast spelen nog een aantal factoren een rol. Op de pagina ‘Hypotheekrente: hoe werkt het?’ kun je hier meer over lezen.

Ook daarbij spelen meerdere factoren mee. Je rentevaste periode is één van die factoren, net als de hoogte van je hypotheek (in verhouding tot de waarde van je woning). Ook de hypotheekvorm die je kiest, is van belang. Voor een precieze inschatting van de rente voor jouw hypotheek, kun je het beste in gesprek gaan met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Al in een eerste vrijblijvend gesprek kan een adviseur inschatten hoeveel jouw maandlasten en maximale hypotheek bedragen.

Daar houden onze adviseurs je van op de hoogte via de pagina met actuele rentestanden. We updaten deze cijfers dagelijks, zodat je precies weet hoe het er vandaag voorstaat met de rentes.

Hier kun je heel eenvoudig een indicatie van krijgen door in onze rekentool een aantal gegevens in te vullen. Dan rolt er al snel een indicatie van jouw maximale hypotheek uit. In beton gegoten is die indicatie nog niet. Het kan altijd zijn dat je eigenlijke hypotheek hoger of lager uitvalt, zeker als je al een hypotheek hebt lopen die van invloed is op je bestaande hypotheek.

Dat hangt ervan af hoeveel risico jij wilt en durft te nemen. Vaste rente geeft je de zekerheid dat je gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1, 5, 10, 20 of 30 jaar) het huidige rentepercentage over je hypotheek betaalt, ongeacht hoe de marktrente zich ontwikkelt. Je weet dan al van tevoren precies hoeveel je aan hypotheekrente kwijt bent per maand. Nadeel is wel dat je bij een eventuele daling van de marktrente niet kunt meeprofiteren van de (nog) lagere rentes. Bij een variabele rente profiteer je wel mee van dalingen van de marktrente. Daar staat tegenover dat je ook het risico loopt dat de marktrente stijgt en dat je dan juist meer rente moet betalen. Variabele rente geeft dus meer risico’s, maar kan je ook – als de rentes dalen – een voordeel geven.

Onder bepaalde voorwaarden kun je de hypotheekrente die je betaalt, aftrekken van je belastbare inkomen. Hypotheekrenteaftrek wordt dat genoemd en het levert je een mooi voordeel op bij je belastingaangifte. Over de details van deze aftrek praten we je bij op onze specifieke pagina over hypotheekrenteaftrek.