Op deze pagina:
De opstalverzekering is een woonverzekering waarmee je jezelf verzekert voor schade aan je woning zelf die door een onverwachte gebeurtenis ontstaat. Je verzekert daarmee alles wat aan je woning vastzit (de grond onder je woning telt niet mee). Denk bijvoorbeeld aan de buitenmuren, de kozijnen, een vastgelijmde vloer en een ingebouwde keuken. Oftewel: alles wat niet te verplaatsen is zonder iets kapot te maken.
Als er aan je woning schade ontstaat door bijvoorbeeld storm, wateroverlast, diefstal of brand, dan wordt die schade mogelijk gedekt vanuit je opstalverzekering. Je ontvangt dan een bedrag om het te laten repareren. Daardoor hoef je niet zelf voor alle kosten op te draaien.
De opstalverzekering geldt voor al het onroerend goed dat bij je woning hoort. Dus niet alleen je woning zelf valt eronder, maar ook onder meer een schuur, schutting of zonnepanelen. De spullen die los in je huis staan (zoals meubels, apparaten of een losstaande koelkast), vallen niet onder de opstal. Die verzeker je met een losse inboedelverzekering. Ook kun je een woonverzekering afsluiten waarin de inboedel- en opstalverzekering bij één verzekeraar gecombineerd zijn.
Goed om te weten: De opstalverzekering wordt ook weleens woonhuisverzekering genoemd. Dit zijn twee verschillende namen voor hetzelfde.
Een opstalverzekering is vaak wel, maar niet altijd verplicht als je een koophuis hebt. De meeste hypotheekaanbieders zullen je verplichten om een opstalverzekering te nemen als je een huis koopt met een hypotheek. Mocht jouw huis door schade flink in waarde dalen, dan loopt de bank veel risico. Het onderpand voor de hypotheek is dan immers veel minder waard. Misschien zelfs minder dan de hoogte van de hypotheekschuld. De opstalverzekering beschermt niet alleen jou maar ook de hypotheekaanbieder tegen dit risico.
Een opstalverzekering is niet verplicht als je een huurwoning hebt. De verhuurder is dan verantwoordelijk om een opstalverzekering te nemen.
Heb je een appartement gekocht en val je onder een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan heeft de VvE soms al een opstalverzekering afgesloten. Je hoeft dit dan niet zelf ook nog te doen. Check wel goed of jouw VvE daadwerkelijk een opstalverzekering heeft lopen. Als dat niet zo is, moet je er alsnog zelf één afsluiten.
Met een opstalverzekering verzeker je de waarde van je woning. Je krijgt vanuit deze verzekering onverwachte schade vergoed aan alles wat vastzit aan je woning of aan ander onroerend goed (zoals de garage, zonnepanelen of een laadpaal). Onder andere in deze situaties krijg je mogelijk schade vergoed vanuit de opstalverzekering:
De opstalverzekering is vaak lager dan je hypotheek. Dit heeft ermee te maken dat je de grond - die wel bepalend is voor de woningwaarde - niet mee verzekert.
Onze verzekeringsadviseurs kunnen je adviseren over een passend verzekerd bedrag voor jouw opstalverzekering.
Houd er rekening mee dat schade aan je woning niet altijd is verzekerd vanuit de opstalverzekering. Ontstaat schade bijvoorbeeld doordat je je woning te lang niet hebt onderhouden of door slijtage? Dan heb je geen recht op dekking. Ook keert de verzekering niet uit bij schade door natuurrampen, zoals een aardbeving of overstroming, of burgeroorlogen.
Heb je schade aan je woning zelf veroorzaakt, al is het per ongeluk? Dan valt dat ook niet altijd onder de dekking, tenzij je een all-risk-polis afsluit. Als je niet all-risk verzekerd bent, krijg je bijvoorbeeld geen schade aan de ruit veroorzaakt wanneer je eigen kind een bal door het raam heeft getrapt.
Verder hanteert elke verzekeraar weer een eigen dekking. Zo gelden soms uitzonderingen voor rieten daken, woonwagens of woonboten. Neem dus goed de kleine lettertjes door voordat je een opstalverzekering afsluit. Of nog beter: laat je goed informeren door een verzekeringsadviseur.
De kosten van je opstalverzekering zijn erg verschillend. Zo betaal je meer premie voor een vrijstaand huis dan voor een klein rijtjeshuis. Ook maakt onder meer uit van wat voor materiaal je huis gemaakt is. Zo zal je als eigenaar van een houten woning meer premie betalen, omdat de kans op brand dan groter is.
Verder zijn er goedkope en duurdere regio’s. In de ene regio betaal je standaard meer premie dan in de andere. Woon je in een rijtjeshuis in een goedkope regio? Ga dan uit van ongeveer € 11 tot € 22 per maand aan kosten voor de opstalverzekering. Dit is uiteraard een indicatie; jouw werkelijke premie kan hoger of lager liggen.
Je kunt wat korting krijgen op de premie door voor een eigen risico te kiezen. Dit betekent dat je tot een bepaald bedrag de kosten zelf dekt en pas bij schade hoger dan dat bedrag een beroep doet op de opstalverzekering.
In plaats van een losse opstalverzekering kun je ook kiezen voor een woonverzekering. Dat is een gecombineerde verzekering, waar de inboedelverzekering direct l bij inbegrepen is. Je sluit dan dus meerdere verzekeringen in één keer af bij één verzekeraar. Daardoor krijg je vaak premiekorting en het bespaart je gedoe als je een claim indient en niet weet of die onder opstal of inboedel valt.
Onze verzekeringsadviseurs laten je graag weten of een opstal- of woonverzekering in jouw geval meer passend is. Ook kunnen ze het brede aanbod voor je vergelijken, zodat jij zeker weet dat je een passende en voordelige verzekering afsluit.
Voor het bepalen van het verzekerde bedrag kijk je naar de herbouwwaarde van je woning. Wat kost het op dit moment om je woning opnieuw te laten bouwen als je huis verloren zou gaan? Een verzekeringsadviseur kan dit eenvoudig voor je uitrekenen.
Het is verstandig om een opstalverzekering te nemen die minimaal de herbouwwaarde van je woning dekt. Als er dan iets ergs gebeurt, zoals een brand of overstroming, dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent.
Wil jij je woning goed verzekerd hebben zonder te veel te betalen? Dan helpen onze verzekeringsadviseurs je graag. Zij kunnen je huidige verzekering checken of je adviseren over een nieuwe verzekering. Zo weet je zeker dat je goed zit.
Benieuwd wat voor jou handig is om te doen qua opstalverzekering? Maak een afspraak met een verzekeringsadviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt. We staan voor je klaar!
De opstalverzekering vergoedt schade door onverwachte gebeurtenissen aan alles wat aan je woning vastzit. Dat zijn bijvoorbeeld de badkamer, het toilet, de leidingen, de buitenmuren en de kozijnen. De opstalverzekering dekt ook schade aan onroerend goed dat bij je woning hoort, zoals een schuur of laadpaal. De dekking geldt voor schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals een blikseminslag, storm, waterschade of diefstal. De precieze dekking verschilt per verzekeraar en hangt af van de afgesproken voorwaarden.
De inboedelverzekering is bedoeld om schade af te dekken aan alle spullen die los in je huis staan. De opstalverzekering vergoedt schade aan je woning zelf, dus aan alles wat aan je woning vastzit. Zo valt schade aan de televisie of je eettafel onder de inboedelverzekering; schade aan de vastgelijmde vloeren of het toilet valt onder de opstalverzekering.
Ja, als je een woning koopt, is een opstalverzekering nodig. Dit is in elk geval verplicht als je een woning koopt met een hypotheek. Door de opstalverzekering loopt de hypotheekaanbieder namelijk minder risico dat jouw huis ooit veel minder waard wordt door schade. Dat risico is door de verzekering (deels) afgedekt. Alleen als je een huurwoning hebt of wanneer je als appartementeigenaar onder een VvE met eigen opstalverzekering valt, hoef je die verzekering niet zelf af te sluiten.
Meestal sluit je een opstalverzekering af vanaf het moment dat je een huis koopt en daar de eigenaar van bent. Veel hypotheekaanbieders stellen deze verzekering ook verplicht als je een hypotheek afsluit. De opstalverzekering laat je dan ingaan op de dag van de sleuteloverdracht (bij bestaande bouw) of op de dag van oplevering (bij nieuwbouw).
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.