Annuleringsverzekering
Je had zo naar je vakantie uitgekeken. Maar door vervelende omstandigheden kan het helaas niet doorgaan. Je wordt ziek, een familielid is ziek of iemand die dicht bij je staat komt te overlijden. Geen fijn doemscenario om bij stil te staan! Om te voorkomen dat jij in dit soort situaties toch de volledige vakantie moet betalen, kun je een annuleringsverzekering nemen. Als je dan door vervelende redenen je reis moet annuleren, dan krijg je een deel van de reis vergoed. Wat is een annuleringsverzekering precies? En wanneer is zo’n verzekering handig? We laten het je weten!
Wat is een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering is bedoeld om jou een bedrag te vergoeden als je een geplande vakantie niet kunt maken of je reis vroegtijdig moet onderbreken door een ernstige gebeurtenis. Bijvoorbeeld als je ziek wordt, als je betrokken raakt bij een ongeval of als een familielid plotseling overlijdt of ziek wordt. Je kunt dan nog van de reis afzien en een deel van de kosten daarvoor terugkrijgen. Zonder zo’n verzekering kun je vaak fluiten naar het betaalde bedrag voor de vakantie.
Twee soorten annuleringsverzekeringen
Er bestaan twee soorten annuleringsverzekeringen:
- doorlopende annuleringsverzekering
- kortlopende annuleringsverzekering
Met een doorlopende annuleringsverzekering ben je het hele jaar door bij al je vakanties en weekendjes weg verzekerd als die niet doorgaan of als je ze vroegtijdig moet afbreken. Ga je meerdere keren per jaar op reis? Of maak je wat duurdere reizen? Dan is zo’n verzekering meestal het voordeligst. Je kunt een annuleringsverzekering nemen als onderdeel van een doorlopende reisverzekering of als losse verzekering.
Daarnaast kun je kiezen voor een kortlopende annuleringsverzekering. Die sluit je af voor één specifieke vakantie, bijvoorbeeld alleen voor je zomervakantie, voor een bepaalde stedentrip of voor je wintersportreis. Op de gekozen einddatum stopt de annuleringsverzekering automatisch. Zo’n verzekering kan handiger zijn als je niet zo vaak op vakantie gaat. Je kunt dan per reis beslissen of je een annuleringsverzekering nodig hebt of niet.
Goed om te weten: Over het algemeen geldt dat je met een kortlopende annuleringsverzekering voordeliger uit bent als je gemiddeld één enkele niet te dure reis per jaar maakt.
Waarom neem je een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering neem je om te voorkomen dat je naar het geld voor je reis kunt fluiten als je vakantie door omstandigheden niet doorgaat. Er kan van alles gebeuren waardoor je toch niet op vakantie kunt. Dat kunnen heftige gebeurtenissen zijn zoals het overlijden van een dierbare of een ziekte, maar ook bijvoorbeeld een stukgelopen relatie of onvrijwillige werkloosheid.
Voor een annuleringsverzekering betaal je een relatief laag bedrag aan premie, terwijl je er een flinke vergoeding door kunt krijgen. Als je je reis door een nare situatie moet annuleren, dan is die situatie op zich al vervelend genoeg. Het is dan prettig als je niet ook nog moet betalen voor een reis die je niet maakt.
Tip: Boek je een goedkope busreis of een enkel weekendje weg? Dan is een annuleringsverzekering niet altijd nodig. De kosten vallen dan mee als de reis niet doorgaat. Maak altijd voor jezelf de afweging of de premie opweegt tegen de kosten voor je vakantie.
Hoe werkt een annuleringsverzekering?
Kan jouw reis niet doorgaan door onvoorziene en ernstige omstandigheden? Dan krijg je onder bepaalde voorwaarden de reissom deels of volledig terug van de verzekeraar. Ook als je de reis voortijdig moet afbreken, krijg je soms een vergoeding. Daarvoor gelden uiteraard wel wat voorwaarden.
Bij bijna elke verzekeraar geldt in elk geval dekking in deze situaties:
- bij ernstige ziekte van eerste- of tweedegraads familie of van jezelf;
- bij overlijden van jezelf of van familieleden in de eerste of tweede graad;
- als er sprake is van onvrijwillig ontslag bij een vaste aanstelling;
- als je vakantie niet doorgaat door een verbroken relatie (bij een huwelijk of samenlevingscontract);
- als je eerst werkloos was en nu een nieuwe baan hebt;
- als er sprake is van een vereiste ziekenhuisopname tijdens je vakantie;
- als je onverwacht een medische ingreep moet ondergaan;
- als je door zwangerschapscomplicatie niet op reis kunt gaan.
Soms geldt de annuleringsverzekering ook in meer specifieke situaties, zoals wanneer je door vertraging van meer dan acht uur niet op reis kunt gaan of als je onverwachts geen visum kunt krijgen.
Vraag je je af waar jij goed aan doet: wel/niet een annuleringsverzekering? Onze verzekeringsadviseurs denken graag met jou persoonlijk mee. Vraag een gratis eerste gesprek aan!
Kun je een annuleringsverzekering afsluiten na het boeken?
Ja, je kunt bij de meeste verzekeraars een annuleringsverzekering nog afsluiten na het boeken. Vaak moet je dit wel binnen 7 of 14 dagen na de boeking doen. Anders zijn de kosten voor annuleren alsnog voor je eigen rekening.
Zit je op dit moment in omstandigheden waardoor je de reis waarschijnlijk moet annuleren? Dan is het niet mogelijk om vanuit die gedachte nog snel een annuleringsverzekering te nemen. De verzekeraar vergoedt meestal alleen de kosten als je de reis moet annuleren vanwege onvoorziene omstandigheden.
Voorwaarden voor een annuleringsverzekering
Uiteraard gelden voor een annuleringsverzekering wel diverse voorwaarden. Niet in elke situatie krijg je een vergoeding bij het annuleren van je reis. De exacte voorwaarden voor de annuleringsverzekering verschillen per verzekeraar. Maar over het algemeen geldt het volgende:
- Bij zakelijke reizen is er geen dekking. Een standaard annuleringsverzekering geldt alleen voor particuliere reizen
- Bij annuleringsverzekeringen voor groepsreizen geldt soms dat je alleen kosten gedekt krijgt als je de hele reis voor de hele groep annuleert. Oorzaken buiten de groep vallen dan niet onder de dekking.
- Extreme weersomstandigheden zoals een overstroming zijn niet altijd een geldige reden om te annuleren.
- Overlijden van een familielidbuiten de eerste of tweede graad (zoals een neef of nicht) of van een vriend valt bij sommige verzekeraars wel en bij andere niet onder de dekking.
- Als je de reis niet meer kunt maken doordat je ontslagen bent na een tijdelijk contract, dan krijg je niet altijd de volledige reis vergoed.
- Voor het annuleren na een verbroken relatie gelden vaak wat voorwaarden. Zo krijg je soms alleen een vergoeding als er sprake was van een samenlevingscontract of huwelijk.
- Bij niet-plotseling overlijden worden de reiskosten meestal niet gedekt.
- Gaat de reis niet door omdat de reisorganisatie failliet gaat? Dan krijg je daarvoor nooit een vergoeding vanuit de reisverzekering.
Zo zijn er nog meer mogelijke voorwaarden. Check dus altijd goed de kleine lettertjes voor jouw verzekering voordat je voor een specifieke annuleringsverzekering kiest. Dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als de reis toch niet door kan gaan.
Wat kost een annuleringsverzekering?
Een kortlopende annuleringsverzekering kost meestal zo’n 5 tot 7% van de reissom. Je betaalt dus een bepaald percentage van de som die je laat verzekeren. Bij een doorlopende annuleringsverzekering hangt je premie af van hoe uitgebreid je dekking is. Je zult hiervoor vaak een paar euro aan premie per maand betalen.
Advies over je annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering afsluiten is een goed idee als jij een duurdere reis maakt. Zo kun je jezelf veel kosten besparen. Maar waar sluit je een passende annuleringsverzekering af? En waar moet je op letten? Daarover geven onze verzekeringsadviseurs je graag passend advies. Vraag advies aan! Het eerste gesprek is gratis.
Veelgestelde vragen kortlopende annuleringsverzekering
Meestal verzeker je jezelf met een annuleringsverzekering voor het annuleren van een reis door onvoorziene omstandigheden. Je krijgt een deel van de kosten terug als bijvoorbeeld een familielid in de eerste of tweede graad overlijdt, als je ziek wordt of als je door een ongeval de reis moet afbreken. Wel gelden daarbij uiteraard voorwaarden. Verder verschilt de exacte dekking per verzekeraar.
Elke annuleringsverzekering heeft daar andere eisen voor. Maar over het algemeen zijn geldige redenen in elk geval het overlijden of ernstige ziekte van jou of een familielid in de eerste of tweede graad of een noodzakelijke medische behandeling tijdens je vakantie of zwangerschapscomplicaties. Soms zijn verzekeraars hierin wat ruimdenkender en kun je ook annuleren als je bent ontslagen terwijl je een vaste baan had of als je relatie is verbroken en je daardoor niet meer met je voormalige partner deze reis kunt maken.
Elke verzekeraar hanteert een bepaald maximaal verzekerd bedrag per polis en per reis. Je krijgt dus niet altijd de volledige reissom vergoed als je een dure reis hebt geboekt. In sommige specifieke situaties krijg je maar een deel van de reissom terug.
Ja, annuleren kan in principe altijd wel. Maar dat betekent niet automatisch dat je het geld voor je reis ook terugkrijgt. Soms kun je de kosten voor de reis verhalen op de annuleringsverzekering. Maar dat geldt alleen als jij de reis met een reden annuleert die de annuleringsverzekering als “geldig” ziet.
Op deze pagina
- Wat is een annuleringsverzekering?
- Twee soorten annuleringsverzekeringen
- Waarom neem je een annuleringsverzekering?
- Hoe werkt een annuleringsverzekering?
- Kun je een annuleringsverzekering afsluiten na het boeken?
- Voorwaarden voor een annuleringsverzekering
- Wat kost een annuleringsverzekering?
- Advies over je annuleringsverzekering?
- Veelgestelde vragen kortlopende annuleringsverzekering