Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade vergoedt die jij of je gezinsleden (niet doelbewust) veroorzaken. Het kan daarbij gaan om materiële schade (zoals een voetbal door de ruit bij de buurman of wanneer je bij het helpen verhuizen per ongeluk een kast van je vriend laat vallen). Ook immateriële schade valt onder de verzekering. Stel: iemand struikelt over je tas en kan door een lelijke val maandenlang niet werken. Dan valt de claim daarvoor onder je aansprakelijkheidsverzekering.

Een aansprakelijkheidsverzekering kost maar een paar euro per maand, maar dekt vaak schade tot meer dan € 1.000.000,-. Een ongeluk zit in een klein hoekje en in ernstige gevallen kan schade erg duur zijn. Als iemand bijvoorbeeld tijdelijk niet kan werken door een valpartij of als je per ongeluk een duur kunstwerk beschadigt, kan dat tot claims van duizenden euro’s leiden. Met een aansprakelijkheidsverzekering draai je daar niet zelf voor op, maar vergoedt de verzekeraar die schade.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Ook schade veroorzaakt door jouw huisdieren bij anderen valt (uiteraard onder bepaalde voorwaarden) onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch sluit bijna iedere Nederlander een aansprakelijkheidsverzekering af. Je betaalt er maar een paar euro per maand voor, maar bent daarmee voor meer dan een miljoen verzekerd en voorkomt er grote schadeclaims mee. Als iemand door jou lichamelijke schade oploopt, kan dat soms wel honderdduizenden euro’s schade opleveren. Daar heb je de rest van je leven last van qua financiën. Ook voor het slachtoffer is het natuurlijk vervelend als je de schadeclaim niet zelf kunt ophoesten.

Overigens kun je een autoverzekering zien als een soort aansprakelijkheidsverzekering specifiek voor in het verkeer. Deze dekt schade die jij met je auto aan (eigendommen van) anderen veroorzaakt. Een WA-verzekering voor autobestuurders is wél verplicht in Nederland. Hierdoor draai je als autobestuurder niet zelf op voor hoge kosten als je per ongeluk schade veroorzaakt bij bijvoorbeeld een botsing of ongeval.

Vraag je je af welke dekking voor jou passend is? Onze verzekeringsadviseurs kunnen je hier persoonlijk over adviseren. Vraag een gratis eerste afspraak aan om hier samen naar te kijken.

Gratis eerste afspraak

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering is een heel betaalbare verzekering. Je kunt al een goede aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin afsluiten vanaf zo’n € 40,- per jaar. Die lage kosten zijn een extra reden om deze verzekering te nemen.

Hoeveel je exact voor jouw aansprakelijkheidsverzekering betaalt, hangt af van de dekking die je kiest. Zo kun je soms kiezen tussen verschillende maximale vergoedingen. Hoe hoger jouw maximale vergoeding is, hoe meer premie je betaalt. Ook betaal je wat meer naarmate je de verzekering voor een groter aantal gezinsleden afsluit. Verder hangt de premie vaak af van je leeftijd en woonplaats.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekeringen

Je kunt vaak besparen op je aansprakelijkheidsverzekering en andere verzekeringen door voor een verzekeringspakket te kiezen. Dit betekent dat je, via een verzekeringsadviseur, meerdere verzekeringen tegelijk afsluit. Je krijgt dan pakketkorting én weet zeker dat de verzekeringsadviseur je bij mogelijke schade direct kan helpen. Je hebt zelf geen omkijken naar eventuele claims. Zo kiezen veel Nederlanders voor een woonverzekering: een inboedelverzekering, opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering in één.

Benieuwd hoe jij op je verzekeringen kunt besparen? De verzekeringsadviseurs van Van Bruggen Adviesgroep staan graag klaar om je hierbij te helpen!

Maak een afspraak

Welke verzekeringen heb je nog meer nodig?

Naast de aansprakelijkheidsverzekering zijn nog meer verzekeringen handig om te hebben. Welke dat precies zijn, zal per persoon verschillen. Zo is een opstalverzekering meestal verplicht als je een koophuis met hypotheek hebt, maar is die verzekering vaak niet nodig als je in een huurhuis woont.

Veelvoorkomende verzekeringen die nuttig zijn om af te sluiten, zijn deze:

  • Inboedelverzekering: een verzekering van alle spullen die los in je woning staan (van apparaten tot kleding).
  • Rechtsbijstandsverzekering: een verzekering die je kosteloos juridische hulp biedt als je in een conflict terechtkomt, bijvoorbeeld met een (oud-)werkgever, aannemer of winkel.
  • Reisverzekering: een verzekering die schade vergoedt aan jezelf of jouw eigendommen op reis (bijvoorbeeld bij ziektekosten in het buitenland of bij diefstal tijdens je vakantie).
  • Opstalverzekering: een verzekering die schade vergoedt aan de buitenkant van je woning en alles wat vastzit aan je woning (zoals het dak, de kozijnen en de vastgelijmde vloeren).

Daarnaast kun je denken aan verzekeringen als een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Onze verzekeringsadviseurs laten je graag weten welke verzekeringen voor jou passend en nuttig zijn om af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig en vraag je je af waar je een passende en voordelige verzekering afsluit? Of wil je advies over je complete verzekeringspakket? De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kunnen je hier uitstekend bij helpen.

Plan een gratis eerste gesprek op een kantoor bij jou in de buurt. Dan weet je snel meer over jouw verzekeringsopties.

Gratis eerste gesprek

Veelgestelde vragen

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, dus je kiest zelf of je deze verzekering afsluit. Wel raden we je sterk aan om zo’n verzekering te nemen. Van alle verzekeringen die er zijn, is deze één van de meest cruciale. Schade die je veroorzaakt bij anderen kan flink in de papieren lopen. Voor een paar euro per maand ben je vaak voor meer dan € 1.000.000,- aan schade verzekerd. Als er één keer iets gebeurt, heb je de kosten voor de verzekering er dus al uit gehaald.

De aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking bij schade die je bij anderen veroorzaakt wanneer je niet in een motorrijtuig zit. Rijd je in een auto of op de scooter? Dan wordt de schade gedekt vanuit de WA-verzekering voor je voertuig. Die laatste verzekering is verplicht als je met een auto, scooter, motor of een ander elektrisch rijtuig de weg op gaat (alleen een e-bikeverzekering is niet altijd verplicht).

 

Ja, vanuit je particuliere aansprakelijkheidsverzekering krijg je geen dekking bij schade die je veroorzaakt onder werktijd als ondernemer. Stel: je werkt bij een opdrachtgever op kantoor en loopt tegen een duur beeld aan. Dan wordt die schade niet vergoed vanuit je particuliere verzekering. Je kunt daarom als ondernemer een aparte zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Daarmee krijg je tot een hoog bedrag dekking in dat soort situaties.

Daarover kun je meer lezen op onze pagina ‘Welke verzekeringen zijn verplicht?’. In Nederland is in elk geval een WA-verzekering voor je motorrijtuigen (voor een motor, scooter, auto of camper) verplicht. Daarnaast moet elke Nederlander een zorgverzekering hebben. Verder zijn er diverse verzekeringen die niet verplicht, maar wel heel handig en vaak zelfs noodzakelijk zijn. Denk daarbij aan de opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekeringsadviseur kan je persoonlijk advies geven over welke verzekeringen jij nodig hebt in jouw situatie.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak