E-bike verzekering
Een e-bike kopen is geen beslissing die je zomaar neemt. Het is best een uitgave, maar wel één die je hopelijk veel relaxte kilometers oplevert. Als je een e-bike koopt, komt al snel een volgende vraag op: kies je wel of niet voor een e-bike verzekering? Je kunt je elektrische fiets verzekeren tegen schade en diefstal. Als er dan iets gebeurt, dan draai je niet volledig op voor de kosten voor reparaties of een nieuwe fiets. Wanneer is een verzekering van je elektrische fiets wel en niet aan te raden? Daar vertellen onze verzekeringsadviseurs je graag meer over.
Wat is een e-bike verzekering?
Een e-bike verzekering is een verzekering waarmee je diefstal en/of schade aan je elektrische fiets afdekt. Net als bij een standaard fietsverzekering zijn er twee typen verzekeringen voor je elektrische fiets:
- een verzekering die enkel uitkeert bijdiefstal;
- een verzekering waarmee je allrisk verzekert bent, dus zowel bij diefstal als bij schade (bijvoorbeeld schade ontstaan door een aanrijding, valpartij of vandalisme).
Daarnaast is er een derde type verzekering: de verplichte WA-verzekering die je moet afsluiten als je een speed pedelec hebt. Bij dit type fiets moet je via een verzekeringsadviseur een WA-verzekering nemen. Daarmee ben je verzekerd bij schade die je (niet doelbewust) veroorzaakt bij andere weggebruikers of aan hun eigendommen wanneer je je pedelec gebruikt. Dit is vergelijkbaar met hoe het werkt bij een autoverzekering of motorverzekering. Ook voor auto- en motorrijders met een eigen voertuig is een WA-verzekering verplicht.
Is er sprake van diefstal of schade en ben je daarvoor verzekerd? Dan keert de verzekeraar je onder bepaalde voorwaarden een bedrag uit. Sommige verzekeraars keren de vergoeding niet in geld uit, maar vergoeden de reparatie of geven je een nieuwe fiets. Wat precies de vergoeding is, staat beschreven in de verzekeringsvoorwaarden. Neem die dus altijd goed door.
Is het verzekeren van je elektrische fiets verplicht?
Het verzekeren van je elektrische fiets is alleen verplicht als jouw fiets harder dan 25 kilometer per uur kan rijden. Je e-bike wordt dan gezien als motorvoertuig. Dit geldt voor speed pedelecs en voor high speed e-bikes. Je mag pas op deze voertuigen rijden zodra je officieel een WA-verzekering op jouw naam hebt staan.
Let op: “bij sommige verzekeraars valt een speed pedelec onder een motorverzekering. In dat geval sluit je dus geen e-bike verzekering, maar een motorverzekering af. Het gaat dan minimaal om een WA-verzekering, maar je kunt ook voor vergoeding bij schade en/of diefstal kiezen.”
Oscar Noorlag, Hypotheekexpert
Kan jouw e-bike niet zo hard? Dan is een WA-verzekering voor je elektrische fiets niet nodig. Als je dan schade in het verkeer veroorzaakt, valt dit (uiteraard onder bepaalde voorwaarden) onder je aansprakelijkheidsverzekering. Zorg er dan wel voor dat je deze verzekering hebt lopen. Schade aan anderen door bijvoorbeeld een botsing kan flink in de papieren lopen. Een aansprakelijkheidsverzekering kost weinig premie en kan je tegen grote financiële risico’s beschermen.
Ook al is een verzekering van je elektrische fiets tegen schade en/of diefstal niet verplicht, zo’n verzekering kan zeker wel nuttig zijn om af te sluiten. Jaarlijks worden veel e-bikes gestolen. Een vervangende e-bike kopen is een hoge onvoorziene uitgave. Daar ben je met een verzekering tegen verzekerd.
Omdat een e-bike een stuk prijziger is dan de gemiddelde stadsfiets, besluiten veel e-bike-eigenaren om wel een verzekering te nemen. Ook schade kan aardig in de papieren lopen. Het is dan fijn als een verzekeraar die kosten afdekt.
Wil je een WA-verzekering afsluiten voor je snelle e-bike? Of vraag je je af waar jij goed aan doet qua e-bike verzekering tegen schade en diefstal? Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag verder.
Soms ook een mogelijkheid: e-bike verzekeren bij inboedelverzekering
Overigens is schade of diefstal van je e-bike in sommige gevallen gedekt vanuit de inboedelverzekering. Elke verzekeraar heeft hier weer andere regels voor, dus check wel wat daarin voor jouw verzekering geldt.
Je hebt alleen recht op een vergoeding als de e-bike bij jou thuis gestolen wordt. Dus dat betekent: uit je huis, uit de schuur of uit de garage. Daarbij is het belangrijk dat de ruimte op slot was en dat ook je e-bike op slot stond. Als je dat niet kunt aantonen, vervalt mogelijk je recht op een vergoeding.
Aflopende vs. doorlopende verzekering
Je kunt bij een e-bike verzekering kiezen voor een aflopende of doorlopende verzekering.
Aflopend betekent dat je in één keer premie betaalt voor 3-5 jaar. Na die 3-5 jaar is je fiets niet meer verzekerd.
Bij een doorlopende e-bike verzekering betaal je maandelijks of soms (half)jaarlijks een bedrag aan premie. In totaal ben je wat meer kwijt, maar je hebt dan niet het risico dat je na de 3 jaar looptijd geen dekking meer hebt. Deze verzekering loopt totdat je hem zelf stopzet.
Twijfel je welke van deze verzekeringen je moet kiezen? De verzekeringsadviseurs van Van Bruggen denken graag met je mee. Vraag een gratis eerste gesprek aan.
Wat kost een verzekering van je elektrische fiets?
De kosten voor een verzekering van je elektrische fiets hangen van meerdere factoren af.
Voor een WA-verzekering voor je elektrische fiets kijkt de verzekeraar onder andere naar je schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie zal zijn. Dus als je langere tijd verzekerd bent en nooit schade hebt veroorzaakt, gaat je premie automatisch omlaag. Dit heet de no-claimkorting. Ook tellen voor deze verzekering onder meer de waarde van je e-bike, je woonplaats en soms ook je leeftijd mee.
Tip: Heb je al een WA-verzekering voor je auto en heb je op die manier schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je die laten meetellen voor je e-bike-verzekering. Je betaalt dan mogelijk minder premie.
De kosten voor een verzekering tegen schade en/of diefstal zijn afhankelijk van een paar zaken:
- Wat voor e-bike heb je? Voor een gloednieuwe e-bike zal je meer premie betalen dan voor een tweedehands gekochte e-bike van een paar jaar oud.
- Welke dekking kies je? Je betaalt minder als je alleen dekking tegen diefstal neemt. Kies je daarnaast voor dekking tegen schade, dan betaal je wat meer.
- Wat is je woonplaats? De kans op diefstal of vandalisme is groter als je in een grote stad woont dan als je meer afgelegen in Friesland of Drenthe woont. Daarom betaal je in grote steden meer dan als je buiten de stad woont.
- Wat voor verzekering sluit je af? Elke verzekeraar hanteert andere voorwaarden. Zo krijg je bij de ene verzekeraar de dagwaarde van je e-bike en bij een andere verzekeraar de nieuwwaarde. Check dus goed de voorwaarden.
Goed om te weten: Vaak kun je bij de fietsdealer een verzekering afsluiten. Houd er rekening mee dat dit niet altijd de beste optie is voor jou. Het loont om de opties te vergelijken. Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag.
Tip: kijk ook naar extra dekkingen
Soms kun je bij een verzekering van je e-bike ook extra dekkingen nemen. Een veelvoorkomende dekking is bijvoorbeeld pechhulp. Als je dan met pech onderweg ergens gestrand bent met je elektrische fiets, kun je rekenen op hulp.
Daarnaast is een ongevallendekking mogelijk voor zowel jouzelf als voor mensen die bij jou op de fiets zitten. Als jij of diegene door een fietsongeluk blijvend invalide raakt of overlijdt, kun je rekenen op een vergoeding. Overigens is een gezinsongevallenverzekering ook een mogelijkheid. Soms is dit een slimmere optie dan een aparte ongevallendekking bij je e-bike verzekering.
Persoonlijk advies over je verzekeringen?
Wil jij je nieuwe elektrische fiets goed verzekeren? Of heb je misschien vragen over andere mogelijke verzekeringen? Het loont altijd om er met een verzekeringsadviseur naar te kijken. Van e-bike verzekering tot rechtsbijstandsverzekering of reisverzekering – wij helpen je graag aan een verzekeringspakket dat passend en voordelig is voor jou.
Plan een afspraak voor een gratis eerste kennismaking. Dan helpen onze adviseurs je verder.
Veelgestelde vragen
Wat voor een ander de beste e-bike verzekering is, hoeft dat niet voor jou ook te zijn. Het hangt af van allerlei factoren en natuurlijk ook van de wensen die je hebt. Wil je een bedrag uitgekeerd krijgen bij diefstal of alleen bij schade? Heb je een WA-verzekering nodig voor je e-bike of niet? En naar wat voor dekking gaat jouw voorkeur uit? Vergelijk vooral verschillende verzekeringsproducten of betrek er een verzekeringsadviseur bij. Die kan je persoonlijk advies geven over waar jij goed aan doet.
Op deze pagina
- Wat is een e-bike verzekering?
- Is het verzekeren van je elektrische fiets verplicht?
- Soms ook een mogelijkheid: e-bike verzekeren bij inboedelverzekering
- Aflopende vs. doorlopende verzekering
- Wat kost een verzekering van je elektrische fiets?
- Tip: kijk ook naar extra dekkingen
- Persoonlijk advies over je verzekeringen?
- Veelgestelde vragen